Fogyóban lévő halállomány

A Greenpeace ausztriai szervezete idén is kiadta a halakra vonatkozó online étkezési tanácsadóját.
Fotó: Randy Olson
„Nagyon sok halfajnak szó szerint szorul a nyakán a hurok: a halállományok háromnegyedét túlhalásszák, ráadásul számos halászati módszer súlyos környezeti károkat okoz” – mondta Antje Helms, a környezetvédelmi szervezet tengeri szakértője.
Az ipari halászat miatt az óceánokban élő nagytestű ragadozó halak vészesen megfogyatkoztak. A Greenspeace ajánlás szerint a környezettudatos fogyasztók lemondanak a makréláról, a vörös álsügérről és az alaszkai tengeri lazacról. Gond nélkül fogyasztható például a ponty, de a heringet, tonhalat vagy a tőkehalat kedvelőknek inkább az ökológiailag fenntartható halászatokból származó fajtákat kínálják.
Az értékelésben 110 gyakori halfaj szerepel, ezeket állomány és a tenyészet származási országa szerint csoportosították. Nem javasolják néhány halászat heringjeit, fehér tonhalait és pisztrángjait. Első alkalommal került fel a listára az amerikai és európai homár: ezek az állatok néhány kivételtől eltekintve nem ajánlottak.
„Az európai vizek helyzete kissé javult ugyan, de az óceánokat világszerte továbbra is túlhalásszák. A pusztító halászati módszerek értékes ökoszisztémákat károsítanak – negatív hatást fejtenek ki a korallzátonyoktól kezdve egészen a tenger mélyén élő élőlényekig. A halászat úgymond mellékhatásaként cápák, teknősök és bálnák is elpusztulnak” – fejtette ki Antje Helms.
A Greenpeace értékelése figyelembe veszi a tengeri halászatok esetén a halállomány egészségi állapota mellett a halászat közvetlen környezeti hatásait, a kvóták meglétét és azok ellenőrzöttségét. A tenyészetek esetében számításba veszik a halivadékok származását, a táplálék mennyiségét és származását, valamint a jogszabályok betartását.
Sok haltermék esetben hiányoznak az ismertetőjelek, amik alapján visszakövethető a származásuk, ez viszont nem teszi lehetővé a tudatos vásárlást.
Forrás: MTI/ ng.24.hu