GMO-mentes szójatermesztés
Magyarország kiáll a génmódosított (GMO) szója visszaszorítása mellett – hangzott el a GMO-mentes szójatermesztés lehetőségeivel foglalkozó szakmai tanácskozáson, Budapesten.
Fotó: dreamstime
Az első országos szója fórumon, Duna-térség országai elhatározták, hogy a térségben csökkentik a gémmódosított szója felhasználását, és elkötelezettek a genetikailag nem módosított szójából és szójafehérjéből készült élelmiszerek iránt. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a fogyasztók Európa-szerte keresik a GMO-mentes termékeket. A szójatermesztés bővítése mellett fontos cél a hazai termesztésű fehérjenövények belföldi felhasználásának növelése.
Szépe Ferenc, a VM mezőgazdasági főosztályának főosztályvezetője elmondta, hogy a nemzetközi kereskedelemben felkínált szójadarának ma már 81 százaléka ménmódosított, és ez az arány folyamatosan növekszik. A piacon pedig egyre inkább keresik a nem génmódosított szóját, az Európai Unióban ez a kereslet, évi mintegy 30 millió tonna 15-30 százaléka.
Magyarországon a szója vetésterülete most 35-40 ezer hektár. Ez a múlt század nyolcvanas éveinek végén csaknem 70 ezer hektár volt. A főosztályvezető szerint a mostani szója-vetésterületet meg lehetne duplázni, esetleg háromszorozni. A jelenlegi hozamok széles sávban ingadoznak 1,5-2,5 tonnát tesznek ki hektáronként.
Cél a mostani évi 600 ezer tonna körüli import csökkentése – mondta a főosztályvezető, majd hozzátette, hogy a GMO-mentes szója termesztése kifizetődő, mert egy tonna ilyen terményért átlagosan 60 dollárral – mintegy 13-14 ezer forinttal – többet adnak a piacon, mint a génmódosított változatért.
Forrás: MTI