Növekvő pálmaolaj-fogyasztás

A 2013. szeptember 30-án zárult üzleti év 166 millió tonnás növényiolaj-termelésének csaknem 35 százalékát a pálmaolaj adta.
Fotó: dreamstime
Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj – adta hírül az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.
A 2004-ben létrehozott nemzetközi szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal által 2022-23-ra prognosztizált 89 millió tonnás pálmaolaj-termelés már megközelítheti a teljes növényiolaj-előállítás 40 százalékát.
A világ termelésének csaknem 90 százalékát Indonézia és Malajzia adja. A pálmaolaj legnagyobb fogyasztója is Indonézia, mintegy 10 millió tonnával, majd India, Kína, valamint az 5,8 millió tonnára igényt tartó Európai Unió következik.
A pálmaolaj az utóbbi fél évben mintegy 10 százalékkal drágult. Míg tonnájáért tavaly szeptemberben 2360 maláj ringgitet (1 ringgit = 0,3 amerikai dollár) kellett fizetni, addig jelenleg már több mint 2600-at. Szakértők szerint az árak 3500 ringgitig is felmehetnek, miután az Ausztrália és Thaiföld felől érkező, El Nino nevű trópusi felmelegedési hullám az idén júliusban nagy pusztítást okozhat Indonézia és Malajzia olajpálma-ültetvényein.
Az olajpálma érett termései 4 centiméter hosszúak. A termés külső húsos részét a benne található zsírbontó enzimek hatástalanítása céljából gőzölik, majd sajtolják, az így nyert anyag a pálmaolaj, amiből szappant, gyertyát, gépzsírt készítenek, de háztartási tisztítószerekben, kozmetikai szerekben is megtalálható.
A magokat is préselik, ebből nyerik a pálmamagolajat, amit fölhasználnak az élelmiszer-gyártásban, kerül belőle például a margarinba, készételekbe, fagylaltporokba, müzliszeletekbe, chipsekbe, a joghurtokban a tejzsírt részben ezzel helyettesítik, alkalmazzák a csokoládégyártásban és a gyógyszeriparban is.
Forrás: MTI, ng.24.hu