Belcsín és külbecs
Aki piacon vásárol, nem ütközik meg a zöldség, a gyümölcs szabályostól eltérő formáján: Az íz számít, nem igaz?
Fotó: profimedia
Aki ráadásul a vegyszermentesen nevelt terményt részesíti előnyben, nagyság tekintetében sem különösebben válogatós. A nagykereskedelemben viszont más a logika. „Az Európai Unióban a termények harmadából csupán azért lesz hulladék, mert nem felel meg az alaki és egyéb szabványoknak. Európa több országában viszont újabban már akciókkal buzdítanak nem első osztályú termények megvásárlására. A csak csúnyácska vagy kissé állott zöldség, gyümölcs nálunk is egyre gyakrabban kerül be az értékesítési láncba, persze erősen leárazva” – magyarázza Székely Géza, a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti marketing szakának tanára. Hisz van, hogy a terménynek semmi baja, csak formára nem tökéletes – a paradicsom mondjuk hosszúkásabb, az alma egyik oldalán pirosabb, mert ott jobban érte a Nap. A sárgarépánál viszont az alakprobléma kórokozóra utalhat.
A „minőség” kategóriájának tehát a zöldségnél, a gyümölcsnél is több értelmezése lehet. A látványgyümölcsök kora lejárt, ma már a beltartalom javításán munkálkodnak a növénynemesítők. Úgyis a fogyasztó dönti el, mit és milyen célra vásárol – a foltos héjú banán is pompás lehet turmixba, süteménybe.
Írta: HKZs