Élelmes tények: Új kávéfajta kerestetik!
Vajon miért futnak versenyt az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei?
Betakarításra váró Coffea arabica kávészemek Kenyában.
Fotó: Profimedia
A melegedő klímának ellenálló, új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.
Bár a kávénak számos fajtáját ismerik a világon, a termelők jelenleg elsődlegesen egyetlen fajtát, az arab kávét (Coffea arabica) termesztik. Ez azonban nem képes megmaradni magas hőmérsékleten, és a növénykutatók attól félnek, ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet a mostani termőterületekről az arab kávé.
„A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul” – mondta Kathy Willis a botanikus kert tudományos igazgatója a következő öt évre meghirdetett projektjük elindításakor.
A kutatók most a 124 további kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán ellenállóbbak a melegebb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van olyan jó, mint az arab változatnak.
A világon egyre több kévét fogyasztunk mára a világ a legkedveltebb ital: becslések szerint évente 500 milliárd csésze készül belőle világszerte. Nagy-Britanniában a fogyasztók nagyjából 70 millió csészényivel isznak naponta.
Az elmúlt években gyenge volt a termés Etiópiában és más országokban is, ha hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek – ez a tény is alátámasztja a kutatás jelentőségét.