Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Föld

Napos oldal?

2015.11.13.Bordás Veronika
National Geographic Magyarország

Hazánkban a megújulóenergia-felhasználás gyerekcipőben jár, pedig a szektor növekedésére uniós előírások köteleznek.

Fotó: Profimedia

Tizenhárom százalék: a Magyarországon elfogyasztott energia ekkora hányada származik majd a tervek szerint 2020-ban megújuló forrásból.

A hazai megújulóenergia-termelés, főleg a villamos és hőenergiát is előállító, biogáz- és biomassza-erőművekből kerül ki; a nap- és a szélenergia németországihoz hasonló kiaknázásához nem adottak a szabályozási feltételek. A napelemek megtérülése legfeljebb tizenöt év múlva várható, de az esetleges alkatrészcsere, a berendezések avulása miatt eleve kétséges a nullszaldó. A lenyomott lakossági villamosenergia-árak sokakat nem motiválnak takarékosságra, a napelemekre kiszabott – általában a környezetszennyező berendezésekre kirótt – környezetvédelmi termékdíj is azt mutatja, nincs központi szándék a zöld energia népszerűsítésére. Magyarország a hivatalos álláspont szerint sem használja ki a nap-, a geotermikus és termál- vagy szélenergiában rejlő lehetőségeket. „Ez a gyártást, a termékfejlesztést, a kutatást is befolyásolja, hiszen nincs meg a belföldi húzóerő ezek fejlődésére” – mondta Beleznay Éva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) alelnöke. A hazai megújuló­energia-termelésben a legnagyobb arányban szerepet játszó biomassza-erőművek megítélése környezetvédők körében vegyes, hiszen ezek a létesítmények is bocsátanak ki szén-dioxidot, ellentétben a nap- és szélerőművekkel.

A már megtermelt energia gazdaságos felhasználása is sokat nyom a latban. Az elfogyasztott energia negyven százalékát a lakásokban használjuk fel, legnagyobb részt fűtésre. Az épületállomány energetikai korszerűsítése EU-s kívánalom: a tervek szerint az unió 2020-ig ötödével csökkenti az energiafogyasztását. A hazai lakásállomány több mint kétharmada hőtechnikai szempontból korszerűtlen, így az utcát fűtjük – igen borsos áron.

A több mint tíz év alatt megtérülő szigetelés mellett számos más hatékonyságnövelő módszer is létezik, ám ezek Beleznay Éva szerint kevésbé népszerűek. „A már meglévő ismeretek nincsenek rendszerezve, nincs olyan központi információs bázis, ahol az érdeklődő tájékozódhatna. Például az akár távirányítású, a termosztátba beépíthető kapcsoló költsége már egy-két év alatt megtérül. Mégis kevesen használják, mert az ingatlantulajdonosok nem is tudják, milyen kis költséggel mekkora hatékonyságot lehet elérni.”

„Nem volt könnyű mindenkit meggyőzni, csapjunk le a lehetőségre, de azóta sem bánta meg senki” – idézi fel az óbudai Faluház felújítását az ott lakó Nagy Balázs. A 884 lakásos épület energetikai felújítása 2009-ben mintaprojektnek számított: a szigetelésen, a nyílászárócserén túl korszerűsítették a fűtési rendszert, a tetőre a vizet melegítő napkollektorok kerültek. „Addig nemigen tudtuk kifűteni a lakást, olajradiátorral kellett rásegíteni a fűtésre. Ám a felújítás óta a meglévő öt fűtőtestből kettőt szoktunk bekapcsolni” – mondta Nagy Balázs.

A következő években a környéken is egyre-másra kaptak új szigetelést a panelházak, de kérdés, milyen ütemben folytatódik a korszerűsítés. Magyarország 2020-ig 2400 középület és hétszázezer lakóingatlan megújítását tervezi a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint, azonban a jövőben az ingatlantulajdonosok már csak visszatérítendő támogatást vehetnek föl.

„A házunk nagyjából kétszer nagyobb, mint a társasházi lakásunk volt, mégis feleannyit költünk most fűtésre” – Trábert Bernadett és férje a könnyűszerkezetes családi házuk tervezésénél törekedett a zöld szempontok érvényesítésére. A falpanelek vastag szigetelőréteget tartalmaznak, a tetőn napkollektor melegíti a vizet, az esővíz jókora tartályba gyűlik. „Az építkezés nem került többe, mintha téglaház mellett döntöttünk volna, de nincs hideg falfelület. Kondenzációs kazánnal fűtünk; a padlófűtést intelligens rendszer vezérli, a falak jól tartják a hőt. Kiegészítő fűtésként kandallót építettünk be.” Derűs téli napokon a napkollektorok 25-30 fokosra melegítik a vizet, így a kazánnak alig kell rásegítenie. „A mosógépet is lecseréltük meleg vizesre, tehát vízmelegítésnél sem pörög a villanyóra. Tavasztól késő őszig nem is fogyasztunk gázt. Még így is kérdéses, megtérül-e a napkollektoros rendszer ára, pedig igénybe vettünk rá pályázati támogatást is. Ám ha meghibásodik, vagy cserélni kell, már nem lesz kifizetődő.” Központi információs bázis híján a házaspár évekig gyűjtögette az ötleteket. A közeljövőben csaknem minden építkező erre kényszerül: a törvény szerint 2021-től az új építésű lakóépületeknek közel nulla energiaigényűnek kell lenniük.

Hiába számít a hazai termálvízkincs legendásnak, nem sok önkormányzat használja ki az ebben rejlő energetikai lehetőségeket. A települések üzemeltetésében viszont egyre több a zöld megoldás – ezek bevezetése gyakran az EU-s támogatásoktól függ. „Számos kistelepülés a leader program keretében épített ki geotermikus energiát vagy biomasszát felhasználó rendszert. Emellett csaknem negyven magyar polgármester csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez. A tagok vállalják, hogy településük szén-dioxid-kibocsátását az uniós célkitűzésekkel összhangban legalább húsz százalékkal csökkentik. Ehhez akciótervet készítenek, felmérik az épületállományt, és a szövetség révén módszertani segítséget kapnak a tervezéshez, a végrehajtáshoz” – mondta el Beleznay Éva. Az európai uniós irányszámnál a célok merészebbek is lehetnek: a bükki kistelepülés, Felsőtárkány nullára tervezi csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.

Melyik megújuló energiaforrást hasznosító berendezést ajánlaná? – kérdeztem beszélgetésünk végén Beleznay Évától. „Bármelyiket – hangzott a válasz. – Már pusztán az épület tájolása, a tetőkert, a zöldtető, az árnyékoló rendszerek kialakítása, az előkert-hátsókert kiosztás is nagyban javítja az energiahatékonyságot. Utóbbi szempontnak a településfejlesztés során alapvetőnek kellene lennie, a tapasztalatok szerint azonban sajnos a legtöbbször nem az.”

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Egy Uránusz- és két Neptunusz-holdat sikerült felfedezni, az Uránusz esetében 20 éve nem volt példa ilyenre.

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

A James Webb-űrteleszkóp – most először – sikeresen észlelte, az elméletek szerint, a szupernóva-robbanásban létrejövő neutroncsillagot.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket