Hüvelyes növények éve

A lenézett lencsék, elfelejtett babok és mellőzött borsók érdekében lépett az ENSZ, így 2016-ban különleges figyelem irányul a hüvelyesekre.

Fotó: Profimedia
A hüvelyes növények nemzetközi évének szlogenje: „Tápláló magvak a fenntartható jövőért”. A kezdeményezéssel fel akarják hívni a figyelmet ezen termények számtalan előnyére, és támogatni szeretnék a gazdákat és a kereskedőket. A hüvelyes termésű növények kedvező áruk és jó ízük mellett magas fehérje- és mikrotápanyag-tartalmukkal hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
„Szerepük az éhezés felszámolásában, az élelmezésbiztonságban, a helytelen táplálkozás kezelésében, az emberi egészség és a környezeti kihívások kapcsán jelentős” – üzente Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a világév hivatalos kezdete alkalmából. Kicsi méretük ellenére a hüvelytermések tele vannak fehérjével: a búzában feleannyi, míg a rizsben csupán harmadannyi a fehérje, mint egy hüvelyesben. Alacsony a zsírtartalmuk, ugyanakkor magas a rosttartalmuk, épp ezért koleszterinszintünk és emésztőrendszerünk szabályozásában sem elhanyagolható a szerepük.
A Föld mezőgazdasági területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és a gabonatermés egyharmadával a haszonállatokat etetjük. A haszonállatok száma kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a népesség. A tovább szaporodó népesség táplálására azonban nem lesz elég a termőföld, ha azok egyre nagyobb hányada a haszonállatokat szolgálja. Itt az ideje a hüvelyesek dicséretének!