Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Föld

A biogazdálkodó walesi herceg

2016.01.19.Orisek Andrea
National Geographic Magyarország

Károly walesi herceg filozófiája: jobb a természettel együtt dolgozni mint ellene.

Fotó: Profimedia

Ezt igyekszik megvalósítani például a highgrove-i biokertészetében, de figyelme kiterjed globális problémákra is. Úgy véli, csak integrált és holisztikus megközelítéssel van esély a megoldásukra. 
A brit trónörökös jóval megelőzte korát: már első beszédében 1968-ban – amikor az Európai Természetvédelmi Év walesi bizottságnak elnöke lett, mindössze húsz esztendősen – hangsúlyozta a környezetvédelem fontosságát, Az elmúlt közel fél évszázadban cseppet sem lankadt kitartása, annak ellenére sem, hogy sokáig egyszerűen királyi csodabogárnak tartották. Ám az idő őt igazolta, ma már egyre kevesebben legyintenek figyelmeztetéseire.

Az álomkert
A nyolcvanas években az újságok közkedvelt céltáblájává vált az excentrikus – Angliában udvariasan így nevezik a különcöket, kissé  bogarasokat – főnemes, aki imádott highgrove-i birtokán sivár tájból varázsolt bioédenkertet. Egy interjúban meggondolatlanul bevallotta, beszélni szokott növényeihez, amelyek a törődést bőséges terméssel hálálták meg. A gúnyolódások Károly herceget nem késztették megtorpanásra: az elmúlt évtizedekben szép lassan elérte, hogy a teljes hercegi birtokot és a környező földeket is szigorú elvei alapján gondozzák.

Amennyire csak lehetséges, önellátásra rendelkeztek be: az összes zöld hulladékot visszaforgatják, méreg helyett ragadozókat vetnek be a rágcsálók ellen, és csak természetes anyagokkal trágyáznak. Egy direkt erre a célra épült, különleges nádágyas csatornába kerül az uradalom szennyvize, amit öntözésre használnak.  A konyhakertben pedig a káposzta, a különféle burgonyák mellett ritkaságok is teremnek, de a híres, újratelepített vadvirágos mezőn a rovar és madárvilág is boldogan élvezi a biodiverzitás összes előnyét.

„Lehet, hogy valakinek nem tetszik, kigúnyolhatják, mondják, nincs köze a valósághoz vagy csak költséges szórakozás. Bárhogy is, én kitartóan bízom abban, hogy aki meglátogatja a kertet, inspirálónak, izgalmasnak, elbűvölőnek vagy épp megnyugtatónak találja” – írja a trónörökös a mesebirodalmáról szóló könyvében. A  Highgrove Gerdensbe a belépő £24.50 (kb. 8 ezer Ft), ha pezsgős uzsonnára vágyunk, 75 fontért juthatunk hozzá a gondos idegenvezetést követően. Ráadásként a teás kancsót és néhány apróságot megkapjuk emlékbe.

Fotó: highgrovegardens.com

A tapasztalatok megosztása
A királynő legidősebb fia személyes példával is igyekszik bemutatni, hogyan lehet minél kisebb káros hatást gyakorolni környezetünkre, például minél kevesebb üvegházhatást előidéző gázt kibocsátva. Erőfeszítéseiről és azok eredményeiről minden évben bárki számára elérhető beszámolót tesz közzé, melyben részletesen bemutatja, melyik birtokán milyen változások történtek.

Az utóbbi években a fosszilis tüzelőanyagok helyett egyre inkább megújuló energiaforrásokat vesznek igénybe, valamint növeljék a hatékony energiafelhasználást. 2014/15-ben a felhasznált energia 84 százaléka származott megújuló forrásból. Az épületekben faapríték kazánok, talaj-víz és a levegő-víz hőszivattyúk, napkollektorok üzemelnek. Ezen kívül korszerűsítették szigeteléseket, a fűtésvezérlőket és szivattyúkat, illetve kisebb fogyasztású számítógépre cserélték a régieket, és természetesen energiatakarékos izzókat használnak.

Erőfeszítései ellenére sok kritika éri a trónörököst, miszerint a karbon-lábnyoma – ami az ökológiai lábnyom leginkább meghatározó része – legalább olyan maradandó, mint a természetvédő tevékenysége. Például komoly nemtetszést váltott ki, amikor 2009-ben a Királyi Légierő egyik jetjével repült Koppenhágába, hogy figyelmeztessen a klímaváltozás veszélyeire. Szerinte biztonsági okokból volt a sugárhajtású gép a legmegfelelőbb közlekedési mód, míg bírálói úgy vélték, választhatott volna vonatot vagy egyszerű utasszállítót is. Egyébként a királyi mozdony biodízellel, a trónörökös kedvenc Aston Martinja pedig bioetanollal működik.


A konyhakert egy része
Fotó: highgrovegardens.com

A következő generáció érdekében
A környezetvédő fenséget nemcsak helyi problémák izgatják. A globális kivások – mint például az éghajlatváltozás, az erdők pusztulása, az óceán elszennyezése, a biológiai sokféleség veszélyeztetettsége – kapcsán újra és újra felemeli a szavát a fenntarthatóság érdekében. Célja, hogy a természet kincseit, amelyektől valamennyien függünk, a későbbi nemzedékek is élvezhessék: „Buzgón, szédítő sebességgel romboljuk az eljövendő generációk esélyét azzal, hogy nem vesszük észre, milyen pusztítást végzünk a természetben, miközben körülöttünk ez az egyetlen olyan bolygó, amelyen létezik élet” – jelentette ki nemrég, nem csupán saját, de a mások unokáiért is aggódva.

Már a nyolcvanas évek végétől egyre többször sürgetett cselekvésre a globális felmelegedés miatt, de saját bevallása szerint tizenéves kora óta aggasztotta az emberiség hatása a környezetre. Legutóbb a Royal Society egészségügyi szakemberei előtt a Földet egy súlyos beteghez hasonlította, akinek nem újabb vizsgálatokra, hanem mielőbb gyógyszerekre van szüksége. Ezért reméli, hogy a világ vezetői meg tudnak egyezni, mert csak akkor lehetséges, hogy „a mi planetáris páciensünk a gyógyulás útjára lép. Épp ezért az ENSZ 2015. decemberi, klímaváltozásról szóló konferenciáján elfogadottakat tartja az utolsó esélynek.

Károly herceg birtokán egy WWF rendezvényen a róla elnevezett, Ecuador esőerdeiben honos új békafaj (Hyloscirtus princecharlesi) makettjével. A barna, narancssárga pettyes kétéltűt 2008-ban Luis A. Coloma ecuadori zoológus azonosította múzeumi preparátumok között. Egy évvel később a tudós a Cotacachi-Cayapas Nemzeti Parkba szervezett expedíció során talált néhány békát.
Az Amphibian Ark kezdeményezte a béka elnevezését Károly herceg tiszteletére annak elismeréséül, hogy mennyit tesz a brit trónörökös a kétéltűek élőhelyének, az esőerdők megőrzése érdekében.
Fotó: Profimedia

Mindeközben harcos elszántsággal kritizálja mindazokat, akik nem veszik figyelembe a gyülekező felhőket, megvetéssel szól a klíma-szkeptikusokról, sürgeti a tudósokat és cselekvésre ösztönzi a politikai és gazdasági vezetőket. 1989-ben még a hagyománnyal is szembefordult, amikor visszautasította a miniszteri kérést, hogy néhány kritikus részt hagyjon ki a beszédéből, ami az Ózon réteg megmentése című világkonferenciára készült. Munkájának vezérelve, hogy csak integrált és holisztikus megközelítéssel van esély a fenntarthatóságra. Épp ezért az évek során többféle kezdeményezést indított útjára: az esőerdők ügye mellett a természetbarát építkezésnek is szószólója, de az üzleti vállalkozásokat is igyekszik felelősebb gazdálkodásra bírni. 2007-ben az üzleti élet képviselőinek küldött vészjelzést, arra kérve a cégeket, hogy végre foglalkozzanak a globális éghajlatváltozás problémájával. Ennek eredményeként jött létre a Prince’s Mayday Network, mára a hálózatnak több mint négyezer kis- és középvállalat a tagja. 2009-re az évi egy-egy napos rendezvény helyett folyamatossá vált a szervezet működése, ami arra biztatja a cégeket, hogy termékeket állítsa , illetve szolgáltatások során felelősségteljesebben járjanak el csökkentve az energia- és vízfelhasználást, a hulladékot – ezzel megvalósítva az ideális, körkörös gazdasági modellt.

A hálózat azonban nem szimplán elvárásokat támaszt a vállalatokkal szemben, hanem különböző módokon támogatja is őket abban, hogy valós képet kapjanak eddigi ökológiai lábnyomukról, illetve információt ahhoz, hogy hatékonyan tudják csökkenteni annak mértékét. Erre születtek a különböző információcserélő rendezvények, ahol a cégek bemutathatják leghatékonyabb fenntartható megoldásaikat.

2013. decemberében ennél is tovább lépett a brit trón várományosa: megalapította a pénzügyi vezetők hálózatát, Európa főbb munkaadóinak a közreműködésével. A cél ismét összetett: abban támogatja a nagyvállalatokat, hogy megoldást találjanak a klímaváltozás miatt jelentkező, egyre súlyosabb problémákra valamint világ népességének elöregedésére, az elvárosiasodásra, illetve az egyre növekvő fogyasztásra. Természetesen mindezt úgy, hogy ezek az elkötelezett üzleti modellekkel kereskedelmi hasznot is tudjanak elérni.

Vilmos herceg dolgozik a farmon.
Fotó: Profimedia/Ian Jones

Családi hagyományok
A trónörökös valóban elszántan készül a jövőre: tevékenységébe bevonta fiait, Vilmos és Henrik herceget is, akik már komoly eredményekkel dicsekedhetnek. Alapítványuknak (Royal Foundation of The Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry) például sikerült egy egyedülálló együttműködést létrehoznia a világ hét legbefolyásosabb természetvédő szervezetével. Arra kötelezték el magukat hosszútávon, hogy megóvják a világ természetes erőforrásait, megőrizve azokat a következő generációknak.

Tulajdonképpen eleve családi hagyományról kell beszélnünk: a trónörökös édesapja, Fülöp herceg is elkötelezett környezetvédő, a nemzetközi természetvédő szervezet, a WWF első Egyesült Királyságbeli elnöke és társalapítója volt. Fia, Károly tőle vette át a stafétát, amit bizonyára a következő generáció visz majd tovább. Sőt, nemrég Vilmos herceg azt nyilatkozta, bízik benne, hogy kisfia, György is osztozik családja elhivatottságában: „…mint édesapám is mondta korábban, a családi kötődések, azok amit szeretsz és élvezel, szeretnéd tovább adni a gyerekeidnek.”

Olvadó sarki jég

Olvadó sarki jég

Az elmúlt években a tudósok tanúi voltak, milyen elképesztő mértékben változik a tengeri jég kiterjedése. A 2016-os rekord alacsony értéket egy másik követte 2022-ben, majd egy harmadik 2023-ban.

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Úgy döntöttek, befejezik a Harvard Egyetem kis léptékű klímamérnöki kísérleteinek sorozatát, a SCoPEx-et.

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa 6190 méteres tengerszint feletti magasságú, és több mint 2700 méterrel nyúlik a környezete fölé.

A világ legdélebbi postahivatala

A világ legdélebbi postahivatala

A postát egy alapítvány üzemelteti, a közvetlen szomszédok pedig elegáns frakkot hordva csúszkálnak a hóban.

Kína nem beszél, csak halad

Kína nem beszél, csak halad

A kínai űripar hatalmas lépésekkel halad előre, nemrégiben indították el a Hold körül kiépülő kommunikációs átjátszó műholdrendszer új tagját.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket