Taksony, Ilma, Filoména2022. november 29., kedd
Föld

Magyarországon is meleg a helyzet

2016.05.28.Kiss Bertalan
National Geographic Magyarország

A globális klímaváltozás hatásait hazánkban is érezhetjük. Vajon mire számíthatunk a jövőben? Mire készüljünk?

Fotó: Profmedia

A válaszhoz az Országos Meteorológiai Szolgálat két klímakutatójának, Lakatos Mónikának és Szépszó Gabriellának segítségét kértük.

Tehát, a globális tendenciák mennyire jellemzőek hazánkra?
Lakatos Mónika: A globális átlagos felszínhőmérséklet emelkedésnél jobban melegszik régiónk, mivel a kontinensek fölött nagyobb a melegedés és az Atlanti-óceántól való viszonylag nagy távolság is szerepet játszik ebben. Az alacsony tengerszint feletti magasság és a medence jelleg szintén hozzájárul ahhoz, hogy a hőmérséklet e területen meghaladja a globális átlagot. Magyarországon a 20. század elejétől 2015-ig az országos éves középhőmérséklet 1,3 Celsius-fokos emelkedést mutatott. Az éghajlatváltozás leginkább a meleg szélsőségek gyakoribbá válásában jelenik meg. Az ország középső és délalföldi területein a hőhullámos napok száma kéthetes növekedést mutat 1981-től. A magyarországi átlaghőmérséklet várhatóan növekedni fog a 21. század folyamán: 2021–2050-re 1-2 fokkal, 2071–2100-ra 3-4 fokkal.

A csapadék mennyiségének változása kevésbé egyértelmű. Míg a melegedő tendenciával párhuzamosan az északi félteke magasabb szélességein nőtt a csapadék mennyisége, addig a Földközi-tenger térségében csökkent. Magyarország e két régió határán helyezkedik el, egyelőre egyik hatás sem domináns. Az éves csapadékmennyiség összességében csak 6 százalékos csökkenést mutat, ellenben tavasszal 17 százalékos szignifikáns csökkenés mutatkozik, a 20. század elejétől. A legutóbbi évtizedek csapadékmennyisége összességében némileg növekedett ugyan, ellenben hosszabbak voltak a száraz időszakok és nőtt a napi intenzitás, főleg nyáron, azaz egyenetlenebb lett a csapadék időbeli megoszlása.

A csapadék megoszlását milyen folyamatok befolyásolják?
Lakatos Mónika: Földrajzi elhelyezkedésünkből adódóan a tágabb környezetünkben végbemenő változásokat is figyelemmel kell kísérni, mert a hatásuk nem torpan meg az országhatároknál. Vízkészleteink alakulását befolyásolhatja, hogy csökkent a téli hómennyiség az északi félteke hegyvidéki területein. Ez súlyosbíthatja a szárazságot, mivel a kora tavaszi hóolvadás a forrása a vízgyűjtőkről származó legtöbb víznek. Lényeges tehát, hogy a folyóink vízgyűjtő területein miként alakul az éghajlat. A tengerfelszín hőmérséklete és a hótakaró változásai nyomán az utóbbi fél évszázadban módosult a mérsékeltövi általános légkörzés. Ezzel párhuzamosan a forró szélsőségek, a hőhullámok és heves esőzések sok helyen gyakoribbá váltak Európában. Ugyanakkor Európa a kevésbé sérülékeny régiók közé tartozik, mivel a hatások kivédéséhez illetve mérsékléséhez az európai országok felkészültebbek, fejlettebb eszközökkel rendelkeznek az alkalmazkodáshoz.

Vannak arról adataik, hogy a csapadék időbeni szélsőséges megoszlása hogyan alakul?
Szépszó Gabriella: A modelleredményekben nagy a bizonytalanság, hogy a következő évtizedekben hogyan alakul a különböző szélsőséges csapadékesemények gyakorisága. Elsősorban az évszázad végére tudunk egyértelmű következtetéseket levonni. Hazánkban várhatóan többször előfordul nagymennyiségű csapadék, különösen ősszel. Ezzel párhuzamosan viszont a száraz időszakok is hosszabbak lesznek, főleg az ország, egyébként is szárazabb, déli és keleti tájain.

Ha túl sok a csapadék, miért félnek egyesek az elsivatagosodástól?
Szépszó Gabriella: Az elsivatagosodás a szaknyelvben nem a valódi sivatagi éghajlatot és körülményeket jelenti, hanem egy, a jelenleginél jóval szárazabb éghajlatot. Ilyen értelemben a jelenlegi modelleredmények alapján Magyarországon nagy az esélye egy melegebb, aszályosabb nyarakkal kísért éghajlatnak az évszázad végére.

Lesz-e különbség egyes területek mikroklímájában?
Szépszó Gabriella: Az európai eredményeket tekintve a hegyekben kevesebb lesz a hó, a nagyvárosokban a melegedés fokozottabban jelentkezik, mint a vidéki tájakon, ezért itt fontos a hőhullámokra való felkészülés, illetve a nagymennyiségű csapadék elvezetésére alkalmas csatornahálózat kialakítása. A hegyi és a városi viszonyok vizsgálatához részletes, néhány (1-3) kilométeres rácstávolsággal dolgozó speciális modellek szükségesek, ami egyelőre hazánkban is kísérleti jelleggel folyik.

Megvéd-e minket a Kárpátok gyűrűje?  Meleg katlan vagy hűs medence lesz hazánk?
Szépszó Gabriella: Az európai vizsgálatok azt mutatják, hogy az átlagos hőmérsékleti változásokat nyáron inkább a földrajzi szélesség, a többi évszakban pedig a tengertől való távolság határozza meg, úgymint a domborzati adottságok. Ennek következtében nyáron, az északi tájakon kisebb, délen nagyobb melegre számíthatunk, az év többi részében pedig nyugatról kelet felé nő a melegedés mértéke.

Miért éppen 2 Celsius-fok a kritikus küszöbérték?
Szépszó Gabriella: Ha az iparosodás előtti szinthez képest a 2100-ig bekövetkező globális átlaghőmérséklet-növekedés mértékét sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani, akkor a várható hatások még kezelhetők lesznek. Ellenkező esetben világszerte gyökeres változásokkal kell szembenéznünk, amelyekhez csak nagy pénzügyi áldozatok árán tudunk alkalmazkodni. A jelenlegi klímapolitikai tárgyalások fókuszában egy ambiciózusabb célkitűzés, a 1,5 Celsius-fokos érték tartása áll. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a globális 1-2 fokos átlaghőmérséklet-változás regionálisan jóval nagyobb is lehet. Ez hazánkra is igaz: a mérések és a modelleredmények alapján is a hazai hőmérsékleti változások magasabbak, mint a globális tendenciák. A magasabb átlaghőmérséklettel párhuzamosan a napi minimum- és maximumhőmérséklet is növekedhet. Ezért jelentősen megnő a forró napok száma, amikor a napi maximumhőmérséklet eléri a 30, illetve a 35 fokot. Ha pedig az éjszakai  minimumhőmérséklet sem csökken 20 fok alá, a levegő nem tud felfrissülni, ez hosszabb távon megterhelő az emberi szervezet számára. A drasztikus és gyors klímaváltozáshoz sem a növényzet, sem az állatvilág, sem mi emberek nem vagyunk képesek alkalmazkodni.

Hozzászólások

Műanyagszálak az antarktiszi környezetben

Műanyagszálak az antarktiszi környezetben

Az „érintetlen” környezetről rég nem beszélhetünk már, egy felmérésből kiderült, hogy a Weddell-tengeren sem számít ritkaságnak a műanyag szennyeződés.

Égi jelenségek 2022. december első felében

Égi jelenségek 2022. december első felében

Bolygókat takar el a Hold, jön az év legmegbízhatóbb meteorraja, közben egy teliholdon is túlesünk, alkonyatkor pedig ismét láthatjuk a Vénusz, sőt, a Merkúr is megmutatja magát – ha az időjárás is úgy akarja.

A nemzeti park, ami egy szunnyadó vulkánon létesült

A nemzeti park, ami egy szunnyadó vulkánon létesült

Az oregoni Crater Lake Nemzeti Park egy igazi csoda az USA legmélyebb édes vizű tavával, példátlan kilátással és hosszú turistautakkal.

Összeolvadó galaxisokat fotózott a Hubble

Összeolvadó galaxisokat fotózott a Hubble

A déli égbolt különös objektumait számba vevő Arp-

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket