Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Föld

Laborvizsgálat a Tiszán

2016.07.08.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

2016. június végétől idén is dolgoznak a PET kalózok, hogy összegyűjtsék a Tiszán és az ártéri erdőkben fölgyülemlett műanyag palackokat.

Fotó: Tolokán Adrienn

Az úgynevezett előszedő napon a WESSLING Hungary Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági, Egészségvédelmi és Minőségügyi Szolgáltató Kft. munkatársai vettek mintát a szennyezett területről és a vízből. A Laboratorium.hu beszámolóját az eseményről alább olvashatják.

Már hajnalban elindulunk Budapestről, hiszen időben oda kell érni a vásárosnaményi Tisza-partra. Nem késhetjük le a hajót! A PET Kupa közhasznú társadalmi szervezet munkatársai már várnak minket, amikor autónkkal begördülünk a kikötőhöz. Míg ők a palackgyűjtéshez szükséges kellékeket (hatalmas zsákokat, gumicsizmát, machetét) készítik elő, mi a mintavétel kellékeit pakoljuk ki a csomagtartóból. Négykerekű járműveinket hamarosan egy hangulatos tutajra cseréljük, a négyzet alapú motoros hajó valójában egy igen masszív járgány, amelyet a kapitány szakértő mozdulatokkal kormányoz a kanyargó Tiszán.

Fotó: petkupa.hu

Kevés szebb látvány van a világon, mint a szőke Tiszára ráboruló ártéri erdők. Ez a táj nem véletlenül ihlette meg annyi költőnket és írónkat: a folyó mentén szétterülő meleg nyár, az ide-oda röpködő vidám szitakötők, a Tisza illata minket is jó kedvre derít.
„Olyan, mint Bolívia, csak itt nincsenek kajmánok” – mondja kajánul Hankó Gergely, a PET-Kupa vezetője, és köszönti az önkénteseket.

A tutaj átsuhan egy híd alatt, majd elhagyjuk a Kraszna betorkollását és egy holtágat. Gergely kollégái a machetéket élezik. A „bevetésig” pedig elmondják, hogy a Természetfilm.hu Egyesület kezdeményezésének legfőbb célja a Tisza megtisztítása, ezt  tevékenységet: szemétszedést, a hulladék szelektálását és újrafelhasználását szórakoztató formában végzik. Az esemény végén a palackokból hajókat építenek, majd hajós versennyel zárnak.

Egyelőre csak a sűrűn burjánzó természetet látjuk, de Hankó Gergely okostelefonján mutatja, milyen sok ponton bukkantak már szennyezésekre: az elektronikus térképen a szóban forgó folyószakaszt sűrűn beborítják a piros pöttyök.

„Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárhol kötünk is ki, és teszünk meg néhány métert az erdőben, mindenhol ott találjuk a PET palackokat” – mondja Gergely.

Minderről hamarosan mi is meggyőződhetünk, amikor az alapos vegyvédelem (szúnyog- és kullancsirtó) után behatolunk az őserdőbe. Egy szűk pallón lépünk az érintetlen partszakaszra. Ekkor derül ki, hogy a macheték nem csak holmi színpadi kellékek, ezek nélkül egy tapodtat sem jutnánk előre a sűrű aljnövényzetben.

Ahogy a kardcsapások kialakította nyomvonalon elindulunk, érdekes jelenségre leszünk figyelmesek: akárhová lépünk, a lábunk alatt ropog a talaj. Igen, Gergőnek igaza volt: itt valóban mindent PET-palackok borítanak!

Fotó: petkupa.hu

A Tiszán folyamatosan rengeteg PET palack úszik, e műanyaghordalék egy részét a folyó az áradásokkor lerakja a parton. A palackok nagy része Ukrajnából érkezik, látjuk is, ahogy sorra pakoljuk a zsákokba, mindegyiken cirill betűs a felirat.
„Itt négy-öt év termése gyűlt össze – tudom meg Hankó Gergelytől. Az utánpótlás azonban sajnos folyamatos, legalábbis amíg Ukrajnában törvényesen nem rendezik a hulladéklerakók helyzetét. Szerencsére ez már Magyarországon  megtörtént.

A 0. nap eredménye.
Fotó: PET Kupa/FB

A június 30-i gyűjtés eredménye: 12 köbméternyi PET palack. Sajnos csak a töredéke a szemétmennyiségnek. A nagyon szennyezettek, sérültek mennek az újrahasznosító telepre, a használható darabokból pedig a PET Kupa hajói épülnek majd.

Miután négy-öt nagy zsáknyi PET palackot összegyűjtöttünk, a szűk pallón visszatérünk a tutajra, ahol még fontos feladat vár ránk: mintát kell vennünk az üledékből és a vízből. Szeretnénk ugyanis kideríteni, hogy milyen nyomot hagy a természetben ez a sok műanyag és az általuk hozott sok más szennyeződés.

Fotó: PET Kupa/FB

A különböző vizsgálatokhoz összesen több liter vízmintát merítünk, amit buborékmentesen a megfelelő edényekbe töltünk, majd hűtőtáskába tesszük, hogy a minta lehető legkevesebb változáson menjen keresztül, míg a laboratóriumba ér. A vízminta a folyó pillanatnyi állapotát mutatja, az üledékminta azonban hosszabb időtartamról szolgálhat információval, hiszen sok szennyezőanyag kötődik az iszapszemcsékhez, és azokkal kiülepedve feldúsul az üledékben. A mintavétel körülményeit, a helyszíni vizsgálatok (pH, hőmérséklet fajlagos elektromos vezetőképesség) eredményét precízen jegyzőkönyvben rögzítjük. Az eredményekre ugyan még várni kell néhány napot. Hamarosan hírt adunk az eredményekről, de abban már most bizonyosak vagyunk, hogy ez az iszonyú mennyiségű műanyag megmutatkozik a mintákban.

Fotó: PET Kupa/FB

Elég csak arra gondolni, hogy az ártéri erdőkben fennakadt palackok csak elenyésző hányadát jelentik annak a hatalmas mennyiségnek, amely gyakorlatilag egy az egyben a Fekete-tengerbe jut, ott pedig nagyvárosnyi kiterjedésű úszó szemétszigeteket képez. A folyamatos dörzsölődés, valamint az ultraibolya sugárzás következtében itt jönnek létre az egyre súlyosabb környezeti veszélyforrást jelentő mikroműanyagok.

A napot elégedetten zárjuk, nem végeztünk rossz munkát, néhány köbméternyi PET palackkal mi is hozzájárultunk ahhoz a tizenkettőhöz, amit ezen a napon az önkénteseknek sikerült összegyűjteniük. A mintákat bepakoljuk a motorcsónakba, és visszaszáguldunk a kanyargó folyón, majd a budapesti laboratóriumba.

A 3 napos akció során közel 30 darab szennyezett helyszínt sikerült bemérni és felvételezni, melyek többségét az idei PET Kupán szeretnénk kitisztítani. A legszennyezettebb helyszínen több ezer négyzetméteren állnak a palackok egy csodás kis ligeterdőben, ezt a helyszínt választottuk a PET Kupa előprogramjának, amikor is önkénteseinkkel összeszedjük a hulladékokat, szelektáljuk őket, és a használhatóakat pedig beépítjük a Kupán induló hajókba.

Forrás:Szunyogh Gábor / Laboratorium.hu

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

Lilává vált egy németországi tó vize

Lilává vált egy németországi tó vize

A tó természetes folyamatoknak köszönhetően nyerte el turistacsalogató árnyalatát.

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Olyan régiót vizsgáltak a Vénusz közelében, amelyre korábban még nem sikerült rápillantanunk.

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Az USA Parti Őrsége és a Haditengerészete közös akcióban mentett ki egy lakatlan, mikronéziai szigetről három embert.

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

A déli kontinens speciális körülményei segítik a meteoritok megtalálását, azonban a klímaváltozás véget vethet e szerencsés helyzetnek.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket