András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Föld

Magyarok odalent

2017.02.23.Stöckert Gábor
National Geographic Magyarország

Ambrus Gergely, ifj. Adamkó Péter, Fábián Botond, Jager Attila és Tóth Attila tavaly augusztusban elérte a Föld legmélyebb száraz pontját: a Krubera–Voronya barlang alját.

Fotó: Sárosi Zoltán

A Föld tíz legmélyebb barlangja közül négy Grúziában, illetve Abháziában található, az egyik a Krubera–Voronya. Miért formálódtak ott ilyen képződmények?
Tóth Attila: A barlangok jellemzően mészkőben alakulnak ki. Kevés helyen akad két kilométer vastag mészkőtömb, amelyben ne lenne barlangképződést akadályozó vízzáró kőzetréteg. A Kaukázus északnyugati része ilyen terület.

Némileg vitatott a térség hovatartozása. Ez gond volt?
Ambrus Gergely: Igen. Két ponton lehet belépni Abháziába: északon orosz oldalról, és délen Grúzia felől. Mi délről indultunk, mert Tbiliszibe megy fapados járat, Grúziában pedig nincs vízumkényszer. Megírtuk az illetékes minisztériumnak az útitervet, és vártuk az engedélyt. Úgy tíz nappal az indulás előtt lezárták a határt, nem tudni, miért. Már felkészültünk, hogy Oroszország felől kell majd mennünk – ez plusz repülőjegyet, vízumot, költségeket jelentett volna –, de indulás előtt egy nappal feloldották a határzárat.

Milyen volt a munkamegosztás a csapatban?
AG: Számos teendőből mindenkinek ki kellett vennie a részét, de azért kialakultak bizonyos feladatkörök. Én voltam az expedíció vezetője és fotográfusa, Tóth Attila a műszaki felelős – illetve a mérési szakértőnk, amíg a műszerek el nem áztak –, Jager Attila az élelmezési és logisztikai felelős, Péter reszortja pedig a videózás volt. Csatlakozott hozzánk Fábián Botond kolozsvári barlangkutató, a végponti túrán egy libanoni barlangász is velünk tartott.

Kilenc napig tartott az út le és vissza. Hol tudtak aludni?
TA: Bivakokban, e célra kialakított, föld alatti táborhelyeken. Itt általában áll egy nagy vízhatlan sátor, van benne benzinfőző, amellyel fűteni is lehet, edény, polifoam matrac. Nekünk így hálózsákot, ruhát, ételt és benzint meg az expedícióhoz szükséges technikai és fotós felszereléseket kellett vinnünk.
Ifj. Adamkó Péter: Így is fejenként 30-35 kilós zsákokat cipeltünk lefelé, és a visszaútra a zsák csak néhány kilóval lett könnyebb. De nem ereszkedtünk rögtön két kilométer mélyre: először egynapos túrákon voltunk, ismerkedtünk a helyszínnel, akklimatizálódtunk, bejárattuk az új felszerelést.

Fő céljuk az volt, hogy jó minőségű fotókat és videofilmet készítsenek. Hogyhogy eddig nem készült ott jó felvétel?
AP: A világon elsőként mi végeztük el ezt a feladatot. A barlangi fotózáshoz ilyen viszonyok között külön expedíció kell. Az eddigi expedíciókat főleg a kutatás és a feltárás teendői foglalták le.
TA: A Krubera–Voronyába lejutó barlangászok fő célja sokáig az volt, hogy bebizonyítsák: ez a világ legmélyebb barlangja. A legmélyebb járatok mindig víz alatt vannak, ezekbe csak a barlangi búvárok juthatnak le – a legmélyebb, 2196 méteres pontot 2012-ben érték el. A búvár másfél órás merülését vagy tíz ember készíti elő egy hét munkájával, ez rengeteg energiát visz el. Kevés a jó barlangi fotós is, különösen olyan, aki képes lejutni a világ legmélyebb pontjára. És hát sok felszerelést kell vinni, a gépek pedig utálják a nedvességet.
AG: Odalent egy jó kép elkészítése beletelik egy órába. Sok vakuval dolgozunk, a tökéletes expozíció megtalálásához harminc-negyven villantás szükséges. Ugyanakkor sokáig nem maradhatunk egy helyben, mert a barlang vizes, a hőmérséklet 2–5 fok. Mi az overall alá neoprén ruhát húztunk, ami jól működik, de csak ha az ember mozog. Így menet közben nem nagyon lehet pihenni, az evésre is csak pár perc jut.

A másik céljuk a Bercsilszkaja-barlanggal való összeköttetés keresése volt. Miért?
AG: Olyan az a hegy, akár az ementáli sajt – rengeteg ismeretlen járat húzódik a mélyén. Több barlanggal is sikerült már összekötni a Voronyát, jelenleg öt bejáratáról tudunk. Valószínű, hogy a Bercsilszkajával is összefügg. Ha sikerül átjárót találni, a Voronya mélysége 2350 méterre nő.

Fotó: Ambrus Gergely

2080 méter mélyen milyen körülmények uralkodnak?
AP: Élettani hatás nincs, de kicsit melegebb van a geotermikus energia miatt. Nem a felső zónákra jellemző 2–3, hanem 4–5 Celsius-fok uralkodik.

Van odalent bármiféle élővilág?
AG: Igen, például egy kis ízeltlábú, ugróvillás. Mi is megtaláltuk 1800 méter mélyen. Ez a faj csak a Voronyában fordul elő, 2012-ben írták le. A világ legmélyebben élő szárazföldi állatát szintén itt találták meg 1980 méter mélyen.

Akadtak az expedíció során meleg helyzetek?
TA: Erőnlétileg és technikailag is alaposan felkészültünk, így inkább sok kisebb kellemetlenségünk támadt. Tíz-tizenöt éve beszerelt, sáros kötelek, laza sziklák között kell mászni. Két helyszín okozott csak komolyabb nehézséget.

Milyen támogatást kaptak az expedícióhoz?
AP: A barlangászatot mindenki lelkesedésből űzi, nagyon kevés a szponzor. Mivel ez úttörő vállalkozás volt, sikerült a szükséges felszerelés nagy részét támogatásként megkapnunk. De ezenfelül mindent mi magunk fedeztünk.
AG: A Médiatanácstól kaptunk támogatást, egy filmes stáb is kijött egy hétre forgatni. Az ő anyagukból és a mi felvételeinkből a tervek szerint ötvenperces dokumentumfilm készül. Fő célunk a világ legmélyebb barlangjáról szóló könyv megírása.

Mi a következő célpont? Van olyan barlang, ami nem ilyen mély, de technikásabb, nehezebben bejárható?
AP: Persze, ha az ember rosszat akar magának, találhat ilyet, mert a barlangászás nem feltétlenül a mélységtől lesz nehéz. Én egyelőre örülök, hogy ezt össze tudtuk hozni; mindannyian másból élünk, más élethelyzetben vagyunk. ag: A felfedező kutatásokat biztosan nem hagyjuk abba, mert ezt szeretjük a legjobban. Most éppen Olaszországban kutatunk, de Szlovéniában, Montenegróban is számos fontos, új járatot fedeztünk fel. Bolygónkon a föld alatti világ az utolsó, ahol még mindig rengeteg ismeretlen hely várja a kutatókat.

A barlangászokkal találkozhatnak a Természetefotó Fesztiválon, 2017. február 25-én.

A gyilkos szén

A gyilkos szén

Az USA területén 1999-2020 között közel félmillió ember halála köthető a szénerőművek légszennyezéséhez, de a helyzet nagyon sokat javult.

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Régi kérdés, hogy vajon a dinók végzete egyedül a Chicxulub-becsapódáshoz, vagy a Dekkán bazaltáras kitöréséhez köthető-e.

A napkitörések helyi hatásai

A napkitörések helyi hatásai

Egy új kutatás szerint a napkitörések hatása igen nagy helyi változékonyságot mutat, ám túl kevés mérőműszerünk van, ami ezt detektálhatná.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

Égi jelenségek 2023. december első felében

Égi jelenségek 2023. december első felében

Holdmentes égen jönnek a Geminidák, láthatjuk a Merkúrt az alkonyi égen, lesz hajnali és alkonyi holdsarló is.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket