Adorján, Adrián2024. március 05., kedd
Föld

Égi jelenségek 2017. április első felében

National Geographic Magyarország

Az áprilisi égi események időpontjai már a nyári időszámítás szerint értendőek, nézzük, miket is kínálnak az egyre rövidülő éjszakák!

A Messier-katalógus 110 objektuma egy fotómontázson
Illusztráció: Wikimeida

Március végén áttértünk a nyári időszámításra, így a napnyugta időpontja a hónap elején 19:15 körül, a hónap közepén 19:30 körül lesz.

Figyeljük meg a Merkúrt április 1-jén!
Elsején a Merkúr, Naprendszerünk legbelső bolygója, amit egyébként a Nap közelsége miatt nem könnyű megfigyelni, igen kedvező helyzetben lesz. Két órával napnyugta után tűnik csak el a nyugati horizonton, azonban már 20 óra felé, egy órával a napszálltát követően kereshetjük, ekkor 10 fok magasságban látszik. Az alkonypírtól még kissé világos nyugati ég alján apró, vöröses fénypontként láthatjuk meg, tehát jó nyugati kilátású helyszínről érdemes megfigyelnünk. A hónap első hetében érdemes próbálkozni a keresésével, ezt követően gyorsan romlik a láthatósága, ahogy ismét egyre közelebb kerül a Naphoz. A bolygó vörös színét az adja, hogy az alacsony horizont feletti láthatósága miatt a fényét vastag légréteg szűri, s hasonlóan ahhoz, amit napnyugtakor is látunk, a kékes árnyalatok kiszóródnak a fehér színéből, így a maradék vörösek jutnak el csak a szemünkbe.

Jupiter a Hubble Űrtávcső felvételén
Ilusztráció: Wikimedia

Szembenállásban a Jupiter április 7-8. éjszakáján
Az egész éjszaka során gyönyörködhetünk a fényes Jupiter látványában. 7-én este napnyugtakor kel, majd 8-án reggel a napkelte idején nyugszik le. Megfigyelésére legkedvezőbb alkalom az éjszaka közepe, ekkor kb. 35 fokos magasságban ragyog majd a déli égbolton, az év során ekkor a legfényesebb. Habár a Jupiter pont a nagy fényessége miatt szabad szemes megfigyelők számára is kedvelt célpont, igazán a távcsöves vizsgálatához ad remek alkalmat a szembenállás. Ha nincs saját távcsövünk, érdemes érdeklődni a környékünk csillagvizsgálóinál, hogy hol van lehetőség távcsőbe pillantva is megnézni az óriásbolygót, felejthetetlen élményt ad!

A Hold és a Jupiter látványa a keleti égen 10-én, kora este,
Fotó: Stellarium

Telihold együttállása a Jupiterrel április 10-11-én
Az áprilisi teliholdat a Jupiter közelsége teszi különösen izgalmas látvánnyá! A telihold pontos időpontja 11-én reggel 6 óra, ám már 10-én este sem fogunk szabad szemmel észrevehető különbséget látni a megvilágításában. Napnyugtakor már a keleti horizont felett lesz mind a Hold, mind az ekkor még 2 fokkal alatta látszó Jupiter, majd éjfél felé már csak 1 fok választja el őket egymástól, hajnalra a távolságuk ismét növekedni fog kissé. 10-én a Hold 18:40 körül kel, majd 11-én hajnalban 6:30-kor nyugszik, egész éjszaka gyönyörködhetünk tehát a két égitestben. Habár a telihold az egyik leglátványosabb, legtöbbek által megfigyelt égi jelenség, érdemes tudni, hogy a holdfelszín alakzatai nem ilyenkor a legszebbek. A teljes megvilágításban az árnyékok hiánya miatt kevésbé kontrasztosak a kráterek, így ha ezeket szeretnénk megnézni, akár binokulárral, akár nagyobb távcsővel, érdemes kisebb holdfázis idejét választani rá. Az együttállás megfigyelésére, fényképezésére a kora esti órák a legalkalmasabbak, este 20:30 körül még csak 15 fok magasan lesz a páros, így szép fotókompozíciókat készíthetünk róluk valamilyen tereptárggyal vagy épülettel. Az együttállás azon kevés égi jelenségek egyike, amit városi környezetből is jól fotózhatunk!

Nézzük meg a Nemzetközi Űrállomást!
Április első felében a Nemzetközi Űrállomás (angol nevének közismert rövidítése ISS) az alkonyi, kora esti égbolton repül át hazánk területe felett. Az időpontok minden nap változnak, a pontos előrejelzéseket egy adott helyszín és időpont függvényében ma már okostelefonos applikációkkal, vagy erre szakosodott weboldalakon kaphatjuk meg. Ilyen például a heavens-above.com, ahol ingyenes regisztráció, majd a lakóhelyünk beállítása után ellenőrizhetjük, mikor, mely égrészen várható az átvonulás felettünk. Ha nem is tudjuk, hogy pontosan mikor érkezik fölénk az űrállomás, a látványa akkor sem téveszthető össze semmivel: nyugatról keleti irányban nem túl gyorsan haladó igen fényes pontot látunk, amit úgy tudunk megkülönböztetni a repülőgépektől, hogy az ISS fénye folyamatos, míg a repülők helyzetjelzői villognak. Habár számtalan műhold repül át felettünk, az egész égboltot, vagy annak nagy részét átszelő ISS a legfényesebb köztük. Az űrállomás hatalmas napelemtábláin tükröződő napfény csillogása adja ezt a – gyakran a Vénuszéval vetekedő -fényességet. Amikor idelenn a Földön már sötétedik, a kb. 400 km magasságban keringő űrállomást még megvilágítja a Nap, ezért ragyog.

A Tejút szalagja
Elsősorban a hónap első napjaiban, a holdfény zavarásától mentes időszakban érdemes korán kelni annak, aki a Tejút egyre magasabbra emelkedő, fénylő szalagját szeretné megnézni. A legfényesebb része a délkeleti-déli égbolton látszik ekkor, a számtalan csillagköd és halmaz közt a sárgás fényű Szaturnusszal. Habár a Tejút látványát a nyári égbolttal azonosítjuk, a kevésbé türelmesek már tavasszal is gyönyörködhetnek benne fényszennyezéstől távoli, vidéki helyszíneken. Április 7. után a holdfény sajnos lehetetlenné teszi a megfigyelését, így ha az időjárás engedi, ezt megelőzően próbálkozzunk meg vele. A Szaturnusz éjjel 1:30 körül kel, és hajnali 4-5 között még elég sötét az égbolt a Tejúthoz is, így együtt csodálhatjuk meg. Galaxisunk fénylő sávjának látványához a hajnali madárkórus, majd az áprilisban visszaérkező fülemülék éneke adhat plusz élményt.

Április a csillagászat hónapja
Áprilisban az érdeklődők világszerte a csillagászati megfigyeléseknek szentelik az éjszakákat, számos közösségi eseménynek ad otthont ez a hónap. Akár csillagvizsgálókban, akár a helyi csillagászati egyesületek vagy amatőrcsillagászok szervezésében találhatunk távcsöves bemutatókat. Ilyenkor még sok téli csillagkép is megfigyelhető, de már a nyáriak is felbukkannak, az átmeneti időszak ad lehetőséget a pár évtizede már szintén hagyományos Messier-maratonra is. A Charles Messier francia csillagász (halálának 200. évfordulója április 12-én lesz) által katalógusba gyűjtött csillagködök, halmazok megfigyelésére a tavaszi napéjegyenlőség körüli hetek a legalkalmasabbak, az amatőrcsillagászok ekkor igyekeznek a Messier-katalógus 110 objektuma közül a lehető legtöbbet megpillantani egyetlen éjszaka alatt. A katalógus néhány fényesebb, szabad szemmel is jól látszó objektumát mindannyian ismerjük, ilyenek például a Fiastyúk, az Androméda-köd vagy a nagy Orion-köd, de a legtöbbjük megfigyeléséhez szükség van egy kisebb távcsőre.

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

Az Ázsia legnagyobb folyói közé tartozó Mekong folyóban élő halfajok ötödét fenyegeti a kihalás egy környezetvédelmi csoport hétfőn publikált jelentése szerint, melyet az MTI tett közzé.

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

A közvélekedés szerint a szupervulkáni kitörések során a légkörbe jutó anyagok hatására lehűl bolygónk felszíne – a helyzet azonban nem ilyen egyértelmű.

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

A felmelegedést lassítására újabb tervek és modellszámítások készültek, ám úgy tűnik, továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a leginkább célravezető.

Kilyukadt felhők

Kilyukadt felhők

Egy igen látványos felhőforma, vagyis inkább a felhő hiányának formája a lyukfelhő, amelyet gyakran öveznek összeesküvés-elméletek – a valóság azonban sokkal hétköznapibb, ám legalább olyan izgalmas.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket