Gyula, Baldvin, Sába, Nara2024. április 12., péntek
Föld

Égi jelenségek 2017. április második felében

National Geographic Magyarország

A következő napokban egy kisbolygó suhan át az éjszakai égbolton, randevúzik a Fiastyúk a Marssal, de még hullócsillagokat is láthatunk.

A Lyridák meteorjai közt akár ilyen fényeset is megpillanthatunk április 22-én és 23-án
Fotó: Marko Korošec/NASA-APOD

19-én kisbolygó suhan el mellettünk
A 2014 JO25 jelű aszteroida szerencsére csak csillagászati értelemben kerül a Föld közelébe – Holdunknál bő 4,5-szer távolabb, 1,8 millió kilométerre rohan át az égbolton. A kis égitest 650 méteres átmérővel viszonylag nagynak számít, ezért a 2014-es felfedezését követően lajstromba vették a földközeli kisbolygókat figyelő adatbázis számára. Az aszteroida szabad szemmel nem látható, ha valaki szeretné megfigyelni, ahhoz távcső szükséges, hiszen a várható fényessége +11 magnitúdó körüli lesz csupán (szabad szemmel a nagyságrendileg sokkal fényesebb, +6 / +7 magnitúdós égitesteket – ez nagyjából az Uránusznak felel meg – tudjuk észrevenni, ha igazán jó a látásunk és kiváló, sötét égboltú helyszínen vagyunk).

Forrás: Stellarium

 

A kisbolygó kb. 120 ezer km/h sebességgel rohan át az űrön, ez innen a Földről nézve is gyorsnak látszik majd, a közelítés éjszakáján eleinte a Göncölszekér rúdjának végétől 8 fokra lesz, majd gyorsan halad kelet felé, éjfélkor a délkeleti ég tetején, a Vadászebek csillagképben 70 fok magasságban látszik, hajnali 4-kor pedig már nyugaton, a Bereniké Haja csillagkép sarkánál lesz. Mivel a Hold éjjel 2-kor kel fel, az éjszaka sötétebb, első fele alkalmasabb a kisbolygó megfigyelésére. Aki nem jut távcső közelébe, az se marad le a látványról, mivel a Virtual Telescope Project élőben közvetít majd az éjszaka során, este fél 10-től nézhetjük majd.

21-én a Fiastyúk és a Mars randevúja

A Fiastyúk kék csillagai bevilágítják a csillagközi port – a vörös Mars e halmaz mellett látszik majd a kora esti égen
Fotó: Bagi László: A Fiastyúk kékes ködben; 2014. decemberben a hónap asztrofotója

Április második felében már egyre később alkonyodik, csillagászati megfigyelésre alkalmas sötétséget este fél 10 felé várhatunk csak, ekkor érdemes megkeresni az északnyugati égbolt alján a Mars és a Fiastyúk együttállását. A Fiastyúk ekkor kb. 10 fok magasságban lesz, a Mars pedig tőle 3 fokra balra, egész kicsit alacsonyabban vöröslik majd. Habár a Fiastyúk csillagaiból a fényesebbeket szabad szemmel is jól látjuk, már kisebb távcsővel is jóval gazdagabbnak fog tűnni ez az égrész: a halmaz fiatal, forró, ragyogóan kék csillagok sokaságából áll. A Fiastyúkot alkotó, alig 100 millió éves csillagok valóban egy család tagjai, tőlünk mintegy 400 fényévre találhatóak, csillagászati értelemben tehát nemrég születtek. Hosszú záridővel készült felvételeken az is megfigyelhető, hogy a körülöttük lévő csillagközi porfelhő kékesen ragyogó szálakból áll, a ragyogást a forró csillagok kék fénye kölcsönzi nekik. Az együttállást azért is érdemes megnéznünk, mert a Fiastyúk május elejére már beleolvad az alkonypírba, majd jó néhány hónapig nem láthatjuk viszont.

22-23-án hullócsillagok fülemüledallal – a Lyridák maximuma
Habár a közhiedelem az augusztust tartja a hullócsillagok havának, nem is egészen alaptalanul, az év során az első fontosabb meteorzáport már április végén megfigyelhetjük. Ha szerencsénk van az időjárással, ekkor már nem túl hidegek az éjszakák sem, ráadásnak idén hétvégére esik a raj maximuma, így talán többen tudják rászánni az időt is. A meteorraj a nevét a Lant – latinul a Lyra – csillagképről kapta, ugyanis az égbolt e területéről láthatjuk kiindulni őket, jelenleg ez az északkeleti-keleti égrészen van, a hullócsillagok viszont az égen bárhol megjelenhetnek. A megfigyelésre alkalmas időpont is kedvező, hiszen egész éjszaka feltűnhetnek a meteorok, de a legtöbbet inkább az éjszaka második felében várhatjuk. Nem lesz feltűnően sok, szerencsés esetben óránként 15-18 jelenik majd meg, mégis megéri várakozni, mivel e raj gyakran ad látványosan fényes hullócsillagokat. Április végén a már visszaérkezett fülemülék egész éjszaka zengő éneke akkor is szívet melengető élményt nyújt, ha hosszú perceket kell várnunk egy-egy hullócsillagra. Érdemes az éjszakát a városoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyszínen tölteni, így van esélyünk a legtöbb meteor megpillantására, fülemülékre pedig kisebb bokros-fás területen számíthatunk. A hullócsillagok mellett az ekkor már egyre magasabbra emelkedő Tejútban is gyönyörködhetünk ráadásként. A hajnali égen, a megfigyelési időszakunk végét a fél 5-kor kelő Vénusz és a holdsarló jelzi majd.

28-án a Hold elfedi az Aldebarant

Az Aldebaran és a Hold látványa a fedés előtti és utáni percekben
Forrás: Stellarium

Az alkonyi égbolton, napnyugta után nem sokkal kezdődik az esemény, a Holdat biztosan könnyű lesz észrevenni, hiszen 7 százalékos sarlóként fénylik majd a nyugati égen, napnyugtakor még 25 fok magasan, majd egy órával később 13 fokon áll az ekkor még derengő alkonypírban. Az Aldebaran, bár fényes csillag, a belépéskor biztosan nem látható szabad szemmel a Hold mellett, de kisebb távcső vagy binokulár segítségével megfigyelhetjük, közvetlenül a Hold árnyékában, bal oldalon. A csillag 20:23 – 20:25 közt (a nyugati országrészben 20:23, keleten 20:25, az ország közepén és Budapesten 20:24-kor) lép be a Hold mögé, eztán 50 percen át lesz égi kísérőnk takarásában, majd 21:13 és 21:15 közt lép ki onnan, immáron a jobb oldalon, a megvilágított sarló oldalán. Ha távcsővel nézzük a kilépést, először egy fura kis púpot vehetünk észre a Hold peremén, ez rohamosan dudorodik, majd elválik a sarlótól. A kilépés után 1-2 perccel már szabad szemmel is megláthatjuk a csillagot, a holdnyugta (22:05 keleten, 22:17 Budapesten, 22:25 nyugaton) előtti percekben pedig már fél fok távolságban lesz tőle. Mivel a jelenség a nyugati ég alján játszódik le, ezért olyan észlelőhelyet keressünk, ahonnan jó nyugati kilátásunk van a horizontig. A fedés 50 perce alatt pedig gyönyörködjünk a holdsarlóban – ahogy kezd sötétedni, észrevesszük majd, hogy az árnyékban lévő része is fokozatosan láthatóvá válik. Ezt a jelenséget hamuszürke fény, vagy földfény néven ismerjük, az oka pedig a bolygónkról visszaverődő ragyogás, ami a Nap által be nem világított holdterületet derengő szellemfénybe vonja. Ahogy a Hold közeledik a látóhatárhoz, a sarló is vöröses színt ölt, és a földfényben úszó oldala is vörös árnyalatot kap a légkörünk fényszóró hatása miatt.

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A Nancy Grace Roman-űrteleszkóp 2027-ben indul és képes lesz elkülöníteni a fiatal csillagokat az idősektől.

Különös légköri jelenség lehet ezen a pokoli exobolygón

Különös légköri jelenség lehet ezen a pokoli exobolygón

Olyan jeleket észleltek egy exobolygó légkörében, ami nagyon hasonlít a Földről jól ismert glória jelenségére.

Égi jelenségek 2024. április második felében

Égi jelenségek 2024. április második felében

Itt az év első jelentősebb meteorraja, ismét nyakunkon a telihold, bolygómentes időszak köszönt be, így együttállásból nem lesz sok.

Alig tudunk valamit a kanadai vulkánokról

Alig tudunk valamit a kanadai vulkánokról

Valószínűleg nem véletlen, hogy nem tudjuk kapásból felsorolni Kanada vulkánjait – a probléma nem csak a mi készülékünkben van.

Így látták a teljes napfogyatkozást az űrből

Így látták a teljes napfogyatkozást az űrből

A NASA tett közzé olyan felvételeket, amelyeket a Nemzetközi Űrállomásról készítettek.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket