Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Föld

Égi jelenségek 2017. május első felében

National Geographic Magyarország

A tavasz utolsó hónapjában lesz lehetőségünk meteorvadászatra, más-más társával figyelhetjük meg a Holdat és a hajnali órákban a Vénuszt is láthatjuk.

Az Éta Aquaridák meteorjai hosszú, látványos utat járnak be az égen
Fotó: NSA/APOD

Meteorok korán kelőknek – Éta Aquaridák május 6-án
Az igazán elkötelezett meteorvadászok számára ad remek lehetőséget május első napjaitól az Éta Aquaridák rajának megfigyelése: a raj a kora hajnali órákban ad hullócsillagokat. E hullócsillagok különlegessége, hogy a Halley üstökös porából származnak, így közvetve azok is megnézhetik a híres üstököst, akinek 1986-ban nem volt rá lehetőségük.

A déli féltekén élők az év egyik leglátványosabb meteorhullását láthatják, nekünk, itt az északi féltekén nincs ekkora szerencsénk.

A meteorok a Vízöntő (Aquarius) csillagkép felől indulnak égi útjukra, sajnos csak hajnal 2 után kezd ez a csillagkép felkelni, így a hullócsillagokat is ekkortól érdemes keresni. Miért különlegesség? Mert az alacsonyan látszó radiáns (a meteorok látszólagos kiindulási pontja) miatt ilyenkor igen hosszú utat jár be egünkön egy-egy hullócsillag, ráadásul ez a raj gyakran fényes meteorokkal örvendezteti meg a fanatikus, korán kelő megfigyelőket. Nem ritka, hogy a keleti égbolt aljáról egészen a zenitig száguld át felettünk! A raj maximuma 6-án hajnalban lesz, habár a déli féltekén óránként akár 70 meteor is hullhat, nálunk ennek csak a töredéke – óránként néhány várható. A legtöbb meteorrajjal ellentétben itt a maximum ideje elhúzódó, nem csak 6-án, hanem az ezt megelőző és ezt követő hajnalokon is láthatunk szép meteorokat, a megfigyelésre inkább a május első hete alkalmasabb a növekvő és egyre később lenyugodó, zavaró fényű Hold miatt.

Hold-Jupiter együttállás május 7-én
A növekvő Hold korongja alatt, nem sokkal napnyugta után, már megpillanthatjuk a fényes Jupitert – este 9 táján még kb. 2 fok távolság választja el őket egymástól, majd éjfél felé alig 1,2 fokra lesz a két égitest. A megfigyelésre a ideális az éjfél körüli időpont tehát, ekkor a déli égbolton, 35 fokos magasságban láthatjuk a duót. Kisebb távcsővel, vagy binokulárral a Jupiter négy Galilei-féle holdját is jól megfigyelhetjük az éjszaka során, a bolygótól balra sorakoznak a Kallisztó, az Európa és az Io, míg tőle jobbra a Ganümédesz áll majd. Aki nem tudta áprilisban megfigyelni a Hold és a Jupiter kettősét, annak most lehetősége lesz bepótolni. A még mindig igen fényes Jupiter akár vékonyabb felhőn át is látható. Ha tehát fátyolfelhős az ég, ne riasszon senkit vissza!


Az áprilisi Hold-Jupiter együttálláshoz hasonló látványban lesz részünk, de még telihold előtt kicsivel
Fotó: NASA/ APOD

Telihold május 10-én
A telihold ezen a napon egyszerre látható majd a lenyugvó Nappal – ugyanis fél órával napnyugta előtt kel. A keleti országrészben 19:23-kor, Budapesten 19:35-kor, a nyugati határ közelében 19:44-kor bukkan fel a keleti horizonton. Ha az időjárás kedvező, és mind a keleti, mind a nyugati látóhatár felhőtlen, már megpillanthatjuk a horizont felett a Holdat miközben az ég túloldalán a lenyugodni készülő Nap is világít. Ilyen alkalmakkor a Holdat érdemes kb. 10 perccel holdkelte után keresni, mivel a még igen világos égbolton nem könnyű észrevenni, főként, ha párás a horizont. Látványos fotókat lehet viszont készíteni: akár halszemobjektívvel, vagy ha ilyen nincs a fotós táskánkban, akkor az eget más nagylátószögű objektívvel körbefotózva panoráma felvételen rögzíthetjük az egyszerre látszó Holdat és Napot. Ha esetleg az alkonyi ég nem megfelelő, van ismétlési lehetőségünk 11-én hajnalban, napkeltekor még 4 fok magasan látszik a Hold a délnyugati égbolt alján. Miért is érdekesek ezek a percek? A telihold akár épp felkel alkonyatkor, akár lenyugodni készül reggel, a Föld árnyéksávjában látszik. Az egyik legkönnyebben megfigyelhető optikai jelenség tiszta idő esetén feltűnő: alkonyatkor a keleti, napkeltekor a nyugati égbolt alján sötét, szürkéskékes ív alakú sáv ül, közvetlenül felette pedig egy rózsás, nem ritkán igen élénk rózsaszínű régió ragyog. A szürkés árnyék a bolygónk saját légkörére vetett árnyéka, a rózsás sáv pedig az úgynevezett Vénusz-öve. Vénusz istennő ragyogó szépsége után kapta a nevét (a bolygóhoz nincs köze), oka pedig az, hogy a lenyugvó Nap szóródó fénye visszaverődik a légkör magasabb rétegein. A sárgás telihold igen látványos ebben a színkontrasztban, tiszta égbolt esetén nagyon megkapó látvány.

A horizonton a kékesszürke sáv a Föld árnyéka, felette az élénk rózsás Vénusz öve – ebben ragyog a sárga telihold, az előtérben a Bél-kő sziklái a Bükkben
Fotó: Gyárfás-Tóth Gábor

A Szaturnusz és a Hold május 13-án
A hónap első felében a gyűrűs bolygó már éjfél előtt felbukkan a délkeleti ég alján – a Szaturnusz még mindig a Tejút fénylő sávjában látszik, ám ha a bolygó és a Tejút látványára vágyunk, ezt még május legelső napjaiban figyeljük meg, később ugyanis a holdfény zavarni fog. 13-án a fogyó Hold este fél 11 felé kel, a Szaturnusz 20 perccel később követi, mintegy 2 fokra alatta, kissé jobbra lesz majd a Holdtól. Mivel mind a Hold, mind a Szaturnusz alacsonyan látszik egész éjjel, így olyan helyszínről érdemes rájuk pillantani, ahonnan a déli égboltrészt jól belátjuk, mert a páros alig emelkedik 20 foknál magasabbra. Viszont emiatt látványosan tudjuk majd őket fotókompozícióba illeszteni, akár városi, akár tájképi jellegzetességekkel együtt.

Vénusz a hajnali égen
Bolygószomszédunkat egyre könnyebben láthatjuk már a hajnali, keleti égbolton, 4 óra körül kel, másfél órával a Nap előtt, vagyis az épp pirkadó ég alján ragyog majd fel. Ha igazán tiszta az ég és nem párás a levegő, akár napkeltéig is követhetjük szabad szemmel.

Távcsövön, binokuláron keresztül megfigyelve a Vénusz a hónap első felében apránként egyre vastagodó sarló alakban látszik, miközben az átmérője csökken – ugyanis a bolygó egyre távolodik tőlünk, így kisebbnek látjuk. Szabad szemmel ez a változás nem észlelhető, ám megfelelő nagyításban szembeszökő lehet.


A hízó Vénusz-sarló a Hubble űrteleszkóp felvételén
Fotó: NASA


Sötétség és fény galaxisunk központjában – péntek

Sötétség és fény galaxisunk központjában – péntek

Sosem látott részleteket mutatott meg a James Webb-űrteleszkóp (JWST)a Tejútrendszer szívéből.

A gyilkos szén

A gyilkos szén

Az USA területén 1999-2020 között közel félmillió ember halála köthető a szénerőművek légszennyezéséhez, de a helyzet nagyon sokat javult.

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Régi kérdés, hogy vajon a dinók végzete egyedül a Chicxulub-becsapódáshoz, vagy a Dekkán bazaltáras kitöréséhez köthető-e.

A napkitörések helyi hatásai

A napkitörések helyi hatásai

Egy új kutatás szerint a napkitörések hatása igen nagy helyi változékonyságot mutat, ám túl kevés mérőműszerünk van, ami ezt detektálhatná.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket