Egyre több csomagolóanyagot fogyasztunk

Az önkiszolgáló élelmiszerboltok, az előrecsomagolt termékek terjedésével nagymértékben megnőtt a háztartási hulladékban a csomagolóanyagok aránya.

Fotó: Adobe Stock
Az Eurostat adatai szerint az átlagmagyar évi több mint száz kilogramm csomagolóanyagot „termel”. (Az uniós lista élén 210 kilóval Németország áll, a sereghajtó Horvátország 47 kilogrammal.) Hazánk a hulladék mennyisége alapján az utolsó harmadba tartozik, ám ami az újrahasznosítást- feldolgozást illeti, már nem ilyen rózsás a helyzet: a hulladék mintegy fele szeméttelepen végzi, pedig a legtöbb csomagolóanyag – a papír, illetve a karton, a fém, az üveg – újrahasznosítható lenne. Ám ahogy a Fővárosi Közterület- fenntartó Nonprofit Zrt. honlapján olvasható, a fogyasztási célra forgalomba hozott termékek csomagolása „legnagyobbrészt egyutas, újrahasznosításra szánt hányada elenyésző”.
Az elsődleges hazai cél – az uniós irányelvekkel összhangban – nem is az újrahasznosítás mértékének növelése, hanem a hulladékkeletkezés megelőzése. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság ennek jegyében közzétett kisokosa főként a leleményes fogyasztóra hárítaná a hulladékcsökkentés felelősségét. Jóllehet már az élelmiszerboltokban nem jár ingyenes nejlonzacskó a vásárláshoz, nemigen ösztönöz más a környezettudatos magatartásra, például arra, hogy az előrecsomagolt áru helyett kimérve vegyük meg az adott terméket. Ugyanakkor aki szívén viseli a kérdést, annak egyre több lehetősége van cselekedni: a termelői piacokon kívül már két „csomagolásmentes” üzlet is működik a fővárosban.