Stefánia, Jakab2023. november 28., kedd
Föld

Égi jelenségek 2017. június második felében

National Geographic Magyarország

Ebben a hónapban köszönt ránk a legrövidebb éjszaka, majd ezt követően apránként ismét hosszabbodni fog a sötétség időtartama.

A nyári napforduló pillanatáig központi égitestünk egyre északabbra nyugszik, míg a legészakibb pont elérése után látszólag megfordul, és délnek veszi az irányt. A Balaton déli partján élők számára ez az időszak varázslatos naplementéket tartogat, mert a tó fekvése miatt a naplemente teljes panorámáját élvezhetik a túlpart vonulatai felett.
Fotó: Ladányi Tamás

Nyári napforduló 21-én
Az év legrövidebb éjszakája június 20-ról 21-re virradóra köszönt ránk. Ebből persze túl sokat nem észlelünk. Akik csillagászati megfigyelésekkel szeretnék tölteni az éjszakát, számoljanak azzal, hogy teljesen sötét időszak (a csillagászati szürkület késő esti végétől a hajnal előtti kezdetéig) alig 2,5 órányi ilyenkor. Alkonyat után nagyon sokáig látszik még a horizonton az alkonypír, s napkelte előtt igen korán megjelenik a hajnalpír, a Nap ilyenkor alig 20 fokkal van a horizont alatt az éjszaka során, ezért is tud oly sokáig alkonyodni és oly korán pirkadni.

A napforduló pontos időpontja 21-én reggel 06:24, bolygónk e napon van a leghosszabb ideig világos, és Napunk égen látszó útján ekkor kel és nyugszik a legészakabbra, illetve ekkor delel a legmagasabban, 13:00 óra körüli percekben.

Habár a napforduló szerdára esik, talán sokan már nyári szabadságukat élvezik ilyenkor, így nézzük át, miként érdemes fotón megörökíteni az eseményt!

20-án a napnyugta az év során a legészakibb ponton látható, ha ezt szeretnénk lefotózni, keressünk olyan pontot, ahonnan tisztán látszik a horizont. Keleti országrészünkben 20:34, Budapesten 20:44, nyugati határunk közelében 20:53 a napnyugta időpontja. 21-én a legészakibb ponton fog felkelni a Nap, keleti határainknál 04:35-kor, Budapesten 04:46-kor, míg a nyugati végeken 04:57-kor pillanthatjuk majd meg.

Ha 21-én szeretnénk a Nap teljes égi útját megörökíteni, napkeltétől napnyugtáig, számolhatunk a fenti időpontokkal (csak néhány másodperc az eltérés a nappal hosszúságában egy-egy nap közt). Ügyeljünk arra, hogy mind az északkeleti, mind az északnyugati horizontra jó kilátásunk legyen. Ahhoz, hogy a teljes útvonalát megörökítsük, két lehetőség adódik: vagy ultra nagy látószögű objektív (halszem) szükséges, vagy fix pontról készíthetünk panorámafelvételt. A nap során azonos időközönként készítsünk 1-1 képet (tervezzük meg előre a pontos időközöket), utólag ezekből születhet meg az a kompozit, amelyen a nap során a csillagunk által bejárt égi útvonal kirajzolódik. Nem mindenki tudja a teljes napot rászánni az eseményre, ezért ha csak kis időnk van, akkor érdemes a legmagasabb ponton álló Napot fotózni, ez ráadásul városi környezetben is ideális téma, hiszen a kb. 65-66 fok magasan delelő Nap jól komponálható jeles épületekkel is.

Ha a nappali forróság helyett a legrövidebb éjszakát választjuk fotótémának, szerencsések leszünk, hiszen a holdfény ezen az éjjelen nem lesz zavaró, csak akkor kel fel majd a sarló, amikor már amúgy is pirkad. Ennek köszönhetően a nyári Tejút hálás téma lehet, csak tiszta, fényszennyezés-mentes déli égbolt kell hozzá, a vidéken nyaralók tehát előnyben lesznek.

A Nap járása jeles napokon – kompozit kép óránként született fotókból a nyári napforduló (felső), őszi napéjegyenlőség (középső) és a téli napforduló (alsó) idején
Fotó: Tunç Tezel, APOD / NASA

Holdsarló és Vénusz 21-én hajnalban
Izgalmasan indul a nyári napforduló, hiszen a hajnalpírral ékes északkeleti égen a Vénusz ragyogását a Hold szép sarlója kíséri. A Vénusz keltének időpontjai: keleten 02:28, Budapesten 02:36, nyugaton 02:47 – a Hold 15 perccel követi, kb. 4 fok távolságra lesznek egymástól. Nem muszáj persze ennyire korán kelni, hiszen mindkét égitest elég fényes ahhoz, hogy napkelte előtt kicsivel is megtaláljuk őket az égen, de ha igazán szépet szeretnénk, állítsuk az ébresztőórát a korábbi időpontra: a hajnalpír már vörösre festi a horizontot, de még mélykék felette az égbolt, s ha vidéken szemléljük az eseményt, még látszik ilyenkor halványan a Tejút is. Szintén a korábbi időpont mellett szól, hogy az együttállástól északi irányban 15 fokkal már láthatjuk a Fiastyúk kis halmazát is (egy időben kel a Vénusszal)! Érdekesség, hogy az idei napforduló hajnalán látott égi szépséget már őseink is megcsodálták, a híres nebrai korong csillagászati ábráján is láthatjuk a holdsarlót és a Fiastyúk csillagait. Gondoljunk e hajnalon a 3600 évvel ezelőtti művész-mesterre, aki e gyönyörű remekművet elkészítette!

A németországi Nebra közelében megtalált 3600 éves korong
Fotó: Wikipedia

22-én a Hold elfedi az Aldebarant a nappali égen
Nappali csillagfedést csak ragyogóan tiszta égen és csak távcsővel figyelhetünk meg, így az esemény azok számára lehet érdekes, akik rendelkeznek ilyen eszközzel. A holdsarló 3,8 százalékát világítja be a napfény, így éles szeműek akár szabad szemmel is megpillanthatják majd, ám a Bika legfényesebb csillagát csak megfelelő nagyító eszközzel vehetjük majd észre a Hold mellett. Sajnos nem lesz túl magasan az égen a fedés kezdetekor már a Hold, alig 10 fokkal a nyugati horizont felett látszik, így tényleg kristálytiszta égbolton tudjuk csak megfigyelni a csillag belépését a Hold megvilágított sarlója mögé, a belépés időpontja 17:27.

A kilépéskor már a horizonton lesz a Hold (a keleti határunkon épp lenyugszik, nyugaton még 4 fok magasan lesz), így annak az esélye, hogy távcsöves megfigyelőink ezt is lássák, már gyakorlatilag nulla, a horizont közelében akkor is van szennyeződés a légkörben, ha magasabban még tiszta.

Esti holdsarló 25-én
A holdsarló 4,4 százaléka kap megvilágítást ezen az estén, így már igen könnyen megláthatjuk az alkonypírban, és mivel egy órával a Nap után nyugszik le, ezért időnk is lesz gyönyörködni benne. Ha tiszta az égbolt, napnyugta után pár perccel már kereshetjük, ekkor még kb. 10 fok magasan áll majd. Ahogy sötétedik az ég, egyre feltűnőbb lesz a sarló s az árnyékos oldalon a földfényt is megpillanthatjuk. A holdnyugta időpontjai: keleten 21:40, Budapesten 21:51, nyugaton 22:00.

Tiszta idő esetén remekül megfigyelhető az alkonyi égen a holdsarló
Fotó: Gelei Csaba

Hold-Regulus együttállás 27-én este
Az Oroszlánt, mivel téli csillagképünk, ilyenkor, nyár derekán már csak a kora esti órákban láthatjuk. Ezen az estén a Hold 18 fokos sarlója az Oroszlán legfényesebb csillagától, a Regulus-tól kb. 3 fokra látszik (holdnyugtakor már alig 2 fok lesz csak a távolságuk). Napnyugta után egy órával érdemes (kb. 22:00 felé) már megnézni a párost, ekkor 15 fok magasan lesznek a még alkonypírban úszó nyugati égen és már jól látszik a Regulus is. A holdsarló a keleti országrészben 23:03-kor, Budapesten 23:14-kor, míg a nyugati határ közelében 23:24-kor nyugszik.

A Hold és a Regulus együttállása 27-én alkonyat után látható a nyugati égbolton 
Forrás: Stellarium

Hőség elől a föld alá

Hőség elől a föld alá

Az ausztrál Coober Pedy bányavároska területén a felszínen extrém hőség alakul ki nyaranta, a lakosság jó része ezért a felszín alatt keres menedéket.

Fából készült műhold

Fából készült műhold

2024-ben útnak indulhat az első, fából készült űreszköz, amelynek kísérleti célja az űrszemét csökkentése.

A Merkúr gleccserei

A Merkúr gleccserei

A legbelső bolygó geológiai múltjának vizsgálata során gleccserszerű képződmények nyomaira bukkantak, ami számos más, egzotikusnak tűnő következtetést is lehetővé tesz.

Az erdők fontossága

Az erdők fontossága

Az egészséges, biológiai sokféleség szempontjából gazdag növényzet az egyik legjobb partnerünk a légköri szén-dioxid kivonására és elraktározására.

Repülési tesztek egyszerre két bolygón

Repülési tesztek egyszerre két bolygón

A marsi helikopter, az Ingenuity hatalmas segítséget jelent a jövő repülő járműveinek tervezésében.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket