Alfréd, Polikárp, Mirtill2024. február 23., péntek
Föld

Fókuszban az asztrofotós: Bagi László

2017.06.23.Ladányi Tamás
National Geographic Magyarország

„Valamikor réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban" fordult a fotográfus kamerája a csillagok felé. Érdeklődése az égbolt iránt, azóta is töretlen.

A Szélkerék-galaxisról készült képet a NASA is méltányolta

A Szélkerék-galaxisról készült képedet 2017. május 20-án a NASA a nap csillagászati felvételének választotta. Hogyan készült ez a fotó?
A kép elkészítéséhez egy Newton 200/800-as f/4-es fényerejű, egyedi építésű asztrográfot használtam. A végleges fotó nyers képeit már2016 áprilisában elkezdtem gyűjteni. Összesen hat éjszakát töltöttem az ég alatt, és egy szigorú válogatást követően 170 db nyers képet tartottam meg a végleges fotó elkészítéséhez. Hat perces expozíciókat készítettem az objektumról, így könnyen kiszámolható, hogy az elkészült fotó 17 órányi exponálás eredménye. Két helyszínről, Ágasvárról és Öcsödről fotóztam. Első nekifutásra könnyű célpontnak tartottam a Szélkerék-galaxist, ám a feldolgozás során tartogatott meglepetéseket. Nagy kihívás volt a galaxis belső részleteinek kidolgozása, illetve a halványabb régiók előcsalogatása.

Hogyan fogadtad a rangos nemzetközi elismerést?
Nagyszerű érzés volt, amikor éjszaka elolvastam azt az e-mailt, amelyben tájékoztattak, hogy a másnapi APOD az én képem lesz. Nekem sokat jelent ez az elismerés. Amatőr csillagászként és asztrofotósként sokszor nézegettem az APOD oldalát, és gyönyörködtem a képekben. Ez a fórum egy nagyszerű lehetőség arra, hogy világszerte minél többen megismerjék a munkámat.

Hosszú út vezetett idáig. Milyen kezdeti nehézségeid akadtak?
Igazi technikai sport az asztrofotózás. 2008-ban kezdtem foglalkozni az amatőr csillagászattal. Az első években vizuálisan észleltem. Ezeken az észleléseken keresztül sikerült megtanulni az éjszakai távcső körüli tevékenység rutinját. 2013-tól komolyan beleástam magam a fotózásba. Számtalan átvirrasztott éjszaka állt mögöttem, amikor azt éreztem, hogy elegem van az egészből. Ekkor nyújtottak segítséget a fotóstársak, akik a kezdeti nehézségeken átlendítenek. Emellett jól kellett ismerni a felszerelést, és hatékonyan reagálni a váratlan helyzetekre, de mindennél fontosabb az ég alatt eltöltött idő.

Téli távcsöves csendélet

Miért pont a mély-ég fotográfia felé fordult az érdeklődésed?
A mély-ég fotózása végtelen lehetőséget nyújt a témaválasztás szempontjából. Az univerzum objektumai közül nagyon érdekesnek és izgalmasnak találom azokat a ködösségeket, halmazokat, galaxisokat, amelyeket megpróbálok megörökíteni a távcsövem segítségével. Lenyűgöző, hogy az emberi szem számára láthatatlan régiókat tudok ezzel a technikával megfigyelni.

Mennyi képfeldolgozást igényel manapság egy végső kép elkészítése, például a Lófej-ködé?
Egy év alatt 10-12 képet készítek összesen, úgy, hogy minden fotózásra alkalmas éjszakát kint töltök az ég alatt. Ebből is látszik, hogy egy asztrofotó elkészítése nagyon sok időt vesz igénybe. Figyelembe veszem az aktuálisan felettünk lévő égboltot, a műszerek felbontóképességét, látómezejét, majd megkomponálom a képeimet. Ezt követően jöhet a terepmunka, vagyis a nyers képek összegyűjtése. Ez lehet néhány nap, de akár évekig is eltarthat. A végső fázis a képfeldolgozás. Jómagam minden éjszaka nyersanyagát külön feldolgozom; idővel egyre részletesebb, finomabb kép kezd kibontakozni. Egy adott fotó esetében nagy hangsúlyt fektetek a részletek megjelenítésére és a színek pontos kidolgozására. Ez a munkafolyamat sokszor hetekben mérhető.

A Lófej-köd és környékének felvétele egészen finom részleteket is tartalmaz

Jelenleg milyen felszereléssel és hol fotózol?
Jelenleg két távcsővel dolgozom attól függően, hogy mit fényképezek. A nagyobb felbontású témákat egy egyedi építésű asztrográf segítségével készítem. Ez egy Newton 200/800-as F/4-es fényerejű tükrös távcső. Ha nagyobb kiterjedésű ködösséget fotózok, akkor a Skywatcher prémium minőségű távcsövét, egy 80/400-as triplet apokromátot használok. A képrögzítést egy Canon 600D DSLR fényképezőgéppel végzem. Két helyről gyűjtöm a fotonokat: Ágasvárról és Öcsödről. Ágasvár a Mátrában található 638 méterrel a tengerszint felett. Különösen jó hely az őszi és téli napokon, amikor az alacsonyabban fekvő területeken a köd és a pára lehetetlenné teszi a fotózást. A másik helyszín Öcsöd, ahol az alföldi lehetőségekhez képest kiváló és kevésbé fényszennyezett ég található. Gyakori kifogás asztrofotós körökben, hogy „sajnos nem tudok fotózni, mert az Alföldön lakom”. Ennek ellenére fantasztikus egű éjszakákat fotóztam már innen.

Képeit kiállításokon mutatja be a nagyközönségnek

Nekem személyes kedvencem tőled a Szellem-régióról (Vdb 141) készített képed. Mesélnél erről?
Ez számomra is a legkedvesebb kép! Komoly kihívás volt a fotó elkészítése. Három hónap alatt gyűjtöttem össze a 320 darab hat perces felvételt, amelyből a végleges fotó elkészülhetett. A fotonokat szeptembertől novemberig gyűjtöttem. A szellemek otthona a Cepheus csillagképben található. A ködösség Földtől való távolsága megközelítőleg 1470 fényév. A porban gazdag régió számtalan születendő és éppen születő csillagot tartalmaz. A ködösség a nevét annak köszönheti, hogy ha figyelmesen megnézzük a képet, a fotó közepén a porsávokból kirajzolódik két emberi alak, akik kezüket az ég felé emelik. Ők személyesítik mag a szellemeket. Az ilyen ködösségek sajátossága, hogy rendkívül halványak, ezért nagy kihívás a fényképezésük.

A képen szellemek rajzolódnak ki az égi háttérből

Mik a további terveid?
Szeretnék hasonló lendülettel és szenvedéllyel tovább fotózni és kiállításokat szervezni. Rengeteg kép terve állt össze a fejemben, amit szeretnék megvalósítani. Az univerzum óriási: a lehetőségek tárháza a szó szoros és átvitt értelmében is végtelen.

Bagi László Súlyzó-ködről készített felvétele 2016. júniusában a hónap asztrofotója lett.

Az interjút készítette: Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A szakemberek attól tartanak, a nyugat-antarktikai jégmező (WAIS) összeomlása a jelenkori klímaváltozás során rendkívüli módon felgyorsíthatja a tengerszint emelkedését.

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

Örvénylő jég Labrador partjainál

Örvénylő jég Labrador partjainál

A rendkívüli látványosságot Föld-megfigyelő műholdról és a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

A Hubble-űrteleszkóp felvételén galaxisrandevú nyomán kialakult csillagok sorozatát figyelhetjük meg.

Kiterjedt vulkanizmus és tektonika a fiatal Marson

Kiterjedt vulkanizmus és tektonika a fiatal Marson

A Mars geológiai szempontból ma „halott” bolygó, azonban a régmúltban mind vulkáni, mind tektonikai aktivitása jelentős volt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket