Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2017. július második felében

National Geographic Magyarország

A hónap második felében egyre később kel a Hold, így zavaró fényétől mentes, sötét éjszakák várnak ránk.

Hazánktól kissé délebbre, Spanyolországban a Tejút központi régiójából már több látszik a horizont felett
Fotó: Tóth Zoltán

15-én ég csupán éjfélig, de 20-án már hajnali fél 3-ig élvezhetjük a nyári égbolt csillagait (ekkor már nagyjából világosodni is kezd). Ilyenkor van a legjobb lehetőség a nyári Tejút megfigyelésére is: a teljes sötétség beálltakor (23:00 óra körül) már gyönyörködhetünk az égboltot átszelő szalagjában. A keleti égen, a Tejút ívén magasan ragyognak a Nagy Nyári Háromszög csillagai: bal oldalon a Hattyú csillagképből a Deneb, kicsit magasabban és jobbra tőle a Lant csillagképből a Vega, majd némiképp alacsonyabban még inkább jobb felé nézve a háromszög leghegyesebb csúcsát jelző Altair a Sas csillagképből. A háromszög belsejében a Tejút sávja jól látszik, sőt, ha igazán sötét égboltú helyszínen van szerencsénk figyelni, akkor a Deneb alatt közvetlenül egy vöröslő folt is feldereng, ez az Észak-Amerika köd.

A Tejút déli ága azonban a legszebb: a horizonthoz közeledve egyre szélesebbé válik s ez a régiója a legfényesebb is: itt gyakorlatilag a Tejút középpontja irányába nézünk. Az északi féltekéről persze nem a legjobb a rálátásunk e területre, csak mintegy a fele látszik a látóhatár felett, de minél délebbre utazunk, annál több kerül belőle a szemünk elé. Például ha nyaraláskor valamelyik délebbi országot látogatjuk meg, és a pihenőhelyünkről jó déli kilátás adódik, akkor érdemes megfigyelni ott is! Ez a régió számtalan csillagködöt és halmazt rejt, így mind az asztrofotósok, mind a távcsöves megfigyelők számára különösen kedves égterület. A Tejút fénylő szalagjában jól kivehető sötét sávokat is láthatunk, ez a csillagközi por, ami eltakarja a mögötte lévő csillagok fényét szemünk elől. Az, hogy ilyen szépnek látjuk galaxisunkat, annak köszönhető, hogy a Naprendszer viszonylag távol van a Tejút középpontjától s így rálátunk mind a belső, mind a külső részeire.


Ennyi meteort biztosan nem láthatunk július 30-án, azonban érdemes kihasználni a holdmentes időszakot, így egyszerre gyönyörködhetünk a Tejút s az időnként felvillanó hullócsillagok látványában.
Fotó: Petr Horálek

Kezdődik a nyári meteorszezon
A hullócsillagok nyári fő időszaka ugyan augusztus, ám már július végén is egyre többet láthatunk belőlük. Azok a meteorrajok, amelyek a nyári éjszakákat még varázslatosabbá teszik, viszonylag hosszú ideig aktívak, több héten keresztül is megjelenhetnek az e rajokhoz tartozó meteorok az égbolton. Emellett persze számos, rajhoz nem tartozó „kóbor” porszem is összetalálkozik légkörünkkel, ezek bármikor felbukkanhatnak az év során – viszont a nyári meteorokrajokkal kiegészülve bármelyik sötét éjszakán több hullócsillagot is láthatunk.

A meteorok megfigyelését is érdemes sötét égboltú, fényszennyezés zavaró hatásától távoli helyszínről folytatni. A sötét helyszín biztosítja azt, hogy a kevésbé ragyogó, ám nem kevésbé szép hullócsillagok is feltűnjenek. Szerencsés esetben fényes, nem ritkán színes meteorokat is megfigyelhetünk!

Láthatunk persze más, mozgó fénypontokat is az égen: ezek legtöbbje repülőgép vagy műhold. Míg a repülők jelzőfényeinek villogása legtöbbször jól kivehető, a műholdak néha igen megtévesztők lehetnek: sok esetben csak egy-egy másodpercre csillan meg a napfény rajtuk (pl. a napelemtábláikon) máskor viszont a teljes égboltot átszelik, viszonylag egyenletes fényességgel. A meteorok mindig jóval gyorsabbak a műholdaknál, így, ha nem csak egy hirtelen felfénylést látunk, akkor az műhold lesz.

A hónap legvégén egy meteormaximum is vár ránk, a Déli Delta Aquaridák nevű raj jóvoltából. 30-án, holdnyugta után (éjfélkor), az éjszaka második felében érdemes figyelni az égboltot. A rajhoz tartozó meteorok közepes sebességűek, ám számos tag látványosan fényes. Sajnos nem az északi féltekén kedvező a megfigyelésükre az égbolt, mivel a raj látszólagos kiindulási pontja, a Vízöntő csillagkép viszonylag alacsonyan lesz, viszont ennek köszönhetően a meteorok az égen hosszabb utat járnak be. A tőlünk is látható meteorok száma kb. 8-10 lehet óránként, ám a fényességük és a bejárt hosszabb égi útjuk ellensúlyozzák a nem túl nagy számukat.

A hullócsillagok sikeres megfigyeléséhez két alapszabályt érdemes megjegyezni: minél sötétebb égbolton figyelünk, annál több meteor tűnik fel a szemünk előtt; valamint azt is vegyük számításba, hogy az égen bárhol megjelenhetnek meteorok, így a megfigyelésre kiszemelt égrész a legkevésbé fényszennyezett legyen.

Ezért a látványért érdemes hajnalig fennmaradni vagy korán felkelni: a holdsarló és az Aldebaran szépségét kiegészíti a Vénusz ragyogása a pirkadó keleti égbolt alján
Forrás: Stellarium

Vénusz, holdsarló és az Aldebaran hajnali együttállása július 20-án
Ismét a korán kelők gyönyörködhetnek látványos együttállásban: ezúttal a ragyogó Vénusztól 6 fokra a 15 százalékos megvilágítású holdsarló s amellett az Aldebaran, a Bika legfényesebb csillaga látszik majd a keleti ég alján. Az égitestek hajnal fél 3-kor kelnek, a legjobb láthatóság a 03:00 – 03:45 közti időpont lesz – ekkor már világosodó égen 5 fokos magasságból 15 fokra emelkednek. Ennél később az Aldebaran már nem lesz feltűnő, hiszen az égi háttér egyre világosabb. A holdsarló és a Vénusz akár napkelte után is jól látható marad viszont, amennyiben tiszta égbolt várja az észlelőket ezen a reggelen. Megfigyelhetjük még a Hold árnyékban lévő részén a földfényt is, amint a ragyogó sarlót teljes koronggá kiegészítve dereng.

Az alkonyi égen ugyanilyen látványban lehet részünk a Hold és a Merkúr megfigyelésekor július 25-én.
Fotó: Doug Zubenel, NASA / APOD

Holdsarló és Merkúr az alkonyi égen július 25-én
Az alkonypírban keressük a Merkúrt és a tőle 5 fokra álló 7,5 százalékos megvilágítású holdsarlót, amennyiben tiszta a nyugati horizont. Az együttállást napnyugta (keleten 20:15, Budapesten 20:25, nyugaton 20:35) után mintegy fél órával már érdemes keresni. Jó eséllyel a holdsarlót látjuk meg hamarabb, ekkor 10 fok magasságban lesz, a Merkúrt tőle jobbra, 2 fokkal alacsonyabban keressük. A legideálisabb láthatóság napnyugtát követően 45-50 perccel lesz, ekkor a Hold még 5-6 fok magasan lesz, a Merkúr már csupán 3 fokon, ám, ha felhőtlen az ég alja, akkor könnyen észrevehetjük majd a ragyogó kis fénypontját. Ha valaki kis távcsővel, binokulárral figyeli meg az együttállást, szerencséje lehet még a Merkúr felett alig egy fokra lévő Regulus megpillantására is, ám szabad szemmel e csillag az alkonypírban már nem lesz látható.

Hízó Hold és Jupiter július 28-án
A néhány hónapja tartó látványos, esti Hold-Jupiter együttállások sorozatának utolsó előtti eseményéhez érkezünk 28-án este. A két égitest egymástól 3 fok távolságban látható, a Jupiter a 31 fokos megvilágítású Holdtól balra, kissé alacsonyabban ragyog majd. A Jupiter egyre korábban nyugszik már, alig egy hónap van hátra a jó esti láthatóságából, augusztus végén már lassanként belevész az alkonypírba, és bár még szeptemberben is közel kerül a Holdhoz, akkor már csak egy órával a Nap után nyugszik, így a megfigyelése akkor már nehézkes lehet. Használjuk hát ki a lehetőséget most!

Napnyugta után egy órával 15 fok magasságban, a délnyugati égen láthatjuk a párost, a Jupiter a keleti országrészben 22:45, Budapesten 22:57, nyugaton 23:06-kor bukik a horizont alá, majd negyed órával később követi a Hold is.

Hozzászólások

Új csúcsa van az Etnának

Új csúcsa van az Etnának

A szicíliai vulkán folyamatosan változik, a gyakori kitörései során jelentősen átalakulnak a körvonalai és a magassága is.

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

A helyzet sok helyen kritikus, a szárazság már a turistákat is elriasztja.

Ismét látogatható a Rám-szakadék

Ismét látogatható a Rám-szakadék

A népszerű kirándulóhelyet idén áprilisban zárták le sziklaomlás miatt.

Kanadai farmra zuhant a SpaceX űreszközének egy része

Kanadai farmra zuhant a SpaceX űreszközének egy része

Az eset, amely súlyos szabályozási hiányosságokat jelez, még áprilisban történt, és könnyen tragédiába torkollhatott volna.

Jön a nyárközép teliholdja

Jön a nyárközép teliholdja

Kis szerencsével megúszhatjuk szaharai por nélkül is a holdkeltét, de jobb felkészülni rá.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket