Alfréd, Polikárp, Mirtill2024. február 23., péntek
Föld

Égi jelenségek 2017. szeptember első felében

National Geographic Magyarország

Az ősz első hónapjában gyönyörködhetünk a teliholdban, sőt még hullócsillagot is láthatunk.

A kelő telihold, hasonlóan a Naphoz, a horizonton még vörös, majd egyre magasabbra emelkedve világosodik a színe, tiszta időben ilyen látványos, légkörünk szűrő hatását jól szemléltető kompozit kép készülhet egy holdkeltéről.
Fotó: Kapiller Zoltán

Telihold szeptember 6-án
Az első őszi teliholdat 6-án láthatjuk, a legnagyobb megvilágítást a hajnali holdnyugta előtt éri el hazánkból, ekkor 99,9 százalékos lesz, ám az esti holdkelte idején is még 99,2 százalékát éri napfény, a különbséget szabad szemmel nem fogjuk észrevenni. Már akár 5-én este is igencsak telinek látjuk égi kísérőnket, így az időjárástól függően választhatunk a kedvezőbb megfigyelési időpontok közt. A holdkelte időpontok 5-én: a keleti határnál 18:53, Budapesten 19:03, nyugaton 19:13. Másnap, vagyis 6-án hajnalban a Hold keleti végeinken 05:48-kor nyugszik, Budapesten pontban 06:00-kor, nyugaton 06:11-kor tűnik el a látóhatáron. 6-án este a holdkelte ideje keleten 19:21, Budapesten 19:33, nyugati határunk közelében pedig 19:43.  Fényviszonyok szempontjából a 6-án esti a legkedvezőbb, hiszen ekkor már napnyugta után kb. 20 perccel bukkan fel a Hold a keleti horizonton, így kissé sötétebb égen, kontrasztosabban láthatjuk – persze tiszta idő esetén.

Hold-Neptunusz együttállás 6-án hajnalban
A Neptunusz nem tartozik a könnyen megfigyelhető bolygók közé, hiszen távoli és Földünkről nézve igen halvány égitest, így csupán távcsővel, binokulárral láthatjuk. A telihold közelsége ezt a problémát tetézi a szóródó holdfénnyel, így az együttállás kimondottan a kihívások kedvelőinek való esemény most. Ha párás, poros, felhős ég vár, akkor nem is érdemes próbálkozni, ám egy tiszta, például hidegfront utáni égbolton már rálelhetünk a távoli kék gázbolygóra: éjjel 2 táján a Hold felett, kissé balra 3,5 fok távolságban lesz, hajnali 4-kor szinte pontosan a Hold felett várja a rászegeződő távcsöveket. A Neptunusz ezekben a hetekben a legfényesebb, 4-én lesz legközelebb Földünkhöz, 5-én pedig szembenállásban lesz a Nappal, így aki nagyobb távcsővel szeretné megnézni, annak ez az időszak a legkedvezőbb – célszerű persze megvárni, hogy ne a telihold közelében álljon a bolygó.

Merkúr és Regulus 10-én hajnalban, folytatás Marssal együtt 13-án
Az Oroszlán csillagkép legfényesebb csillaga, a Regulus immáron a hajnali égbolton fog feltűnni, ráadásul 10-én a Merkúr társaságában. Az együttállást napkelte előtt egy órával érdemes megnézni, már ugyan piroslik a horizont, azonban az ekkor 5 fok magasságban álló égitestek fényesek és tiszta idő esetén könnyen észrevehetjük őket. Alig fél fok választja el egymástól a Regulust és a Merkúrt, ráadásul 2 fokkal alattuk, kissé balra a Mars is ott lesz – a vörös bolygó azonban még halvány, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megpillantani. Az együttállást hajnali 05:10 – 05:30 között érdemes keresni az északkeleti horizont felett.
13-án a Mars is kissé jobban látszik már, szintén egy órával napkelte előtt a három égitest szép ferde sort alkot, egymástól 2,5- 2,5 fokra látszanak majd. 13-án még egy ráadás vár a távcsöves megfigyelőkre: ezen a hajnalon a Merkúr felét éri a Nap fénye, idegen kifejezéssel a Merkúr dichotómiáját láthatják majd. Véletlen egybeesés, hogy ugyanezen éjjelen a Hold hasonló arcát mutatja majd, ekkor lesz ugyanis utolsó negyed.

Szeptember 13-án a hajnali égen a Regulus, a Merkúr és a Mars hármas együttállására vadászhatnak a korán kelők
Forrás: Stellarium

Szeptemberi hullócsillagok
Az ősz kezdete nem a meteorokról híres, ám ebben a hónapban is vannak aktív, bár az augusztusinál sokkal gyengébb rajok. A holdfázis nem kedvez viszont a meteormegfigyelésnek a hónap első felében, inkább a hónap közepe táján érdemes a hullócsillagokat keresni. Az augusztusban megismert Perseidák szeptemberi „testvére” az Epszilon Perseidák pont a telihold körüli napokban tetőzik, de ez a kevés, ám jellemzően fényes meteort produkáló raj okozott már váratlan meglepetéseket. A hónap legelejét az Aurugidák raja teheti érdekessé, bár szintén kevés hullócsillagot ad, a maximuma idején nem ritka a fényes meteor – a hónap legelső éjszakáin, még kevésbé zavaró holdfény mellett akár velük is találkozhatunk. Mindkét raj jellemzően csak néhány meteort ad egy-egy éjszaka során, főként a hajnal előtti órákat érdemes rászánni a megfigyelésre, ha kedvező az időjárás. A hónap harmadik raja, amely majd az ősz további részében egyre növekvő aktivitású lesz, a Déli Tauridák szeptember 10-étől jelenik meg égboltunkon. Két évvel ezelőtt ez a raj az egész őszi időszakban számtalan rendkívül fényes tűzgömbbel jutalmazta a megfigyelőket. Bízzunk benne, hogy az idei ősz során is hasonló élményekkel szolgál majd!

Gyakorlati tanácsok az őszi éjszakákra
A népi mondás szerint az „ember” végű hónapokban már ne üljünk a földre, mert hideg – van benne sok igazság, a hosszabbodó éjszakák során egyre alacsonyabbak lesznek a minimumhőmérsékletek, s emiatt főként a hajnali órákban egyre gyakoribbá válhat a köd. A fotósok számára igen zavaró a légköri pára akkor is, ha nincs köd, hiszen lecsapódik a felszerelésre, főként a lencsékre. Különösen igaz ez a völgyekre, mélyebben fekvő vagy víz közelében lévő helyszínekre.

Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy hazamegyünk lógó orral, vagy valahogyan megoldjuk az objektív páramentesítését. Ehhez ma már kaphatóak készen is objektívfűtések (kis szalagok, amit az objektív köré erősíthetünk, s a bennük futó hajszálvékony fűtőszál langyosan tartja a lencsét, így nem csapódik le a pára), de elektronikai téren ügyes kezűek maguk is készíthetnek ilyesmit. A páramentesítő akkumulátorról vagy elemről is üzemeltethető, de akad, amit az autó szivargyújtójáról tudunk használni.
Ha harmatos a fű, számítsunk rá, hogy hamarosan harmatos lesz a fotóállvány, majd a gép is – a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük a „veszélyt”, hogy az állvány lábán óvatosan végighúzzuk az ujjunkat – ha ez már nedves, akkor megkezdődött a lecsapódás, és valószínűleg igen hamar a gépünk is párás lesz. Mivel a köd, főként, ha sekély, csak a talaj közelében látszó ködről van szó, nagyon látványos is lehet a csillagos égbolttal, így az őszi éjszakákra érdemes páramentesítésre felkészülten kitelepülni.

A hűvös őszi éjszakákon a talaj közelében gyakran képződik sekély ködréteg, misztikussá varázsolva a tájat, megfelelő páramentesítéssel a felszerelésünket megóvhatjuk, és készíthetünk hasonlóan éteri szépségű képeket.
Fotó: Mihaly Tomka

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

Örvénylő jég Labrador partjainál

Örvénylő jég Labrador partjainál

A rendkívüli látványosságot Föld-megfigyelő műholdról és a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

A Hubble-űrteleszkóp felvételén galaxisrandevú nyomán kialakult csillagok sorozatát figyelhetjük meg.

Kiterjedt vulkanizmus és tektonika a fiatal Marson

Kiterjedt vulkanizmus és tektonika a fiatal Marson

A Mars geológiai szempontból ma „halott” bolygó, azonban a régmúltban mind vulkáni, mind tektonikai aktivitása jelentős volt.

Egy albán bánya kincse

Egy albán bánya kincse

A Bulqizë nevű krómérc-bányában természetes hidrogénforrásra bukkantak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket