Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Föld

Égi jelenségek 2017. szeptember második felében

National Geographic Magyarország

Hamarosan búcsút intünk a csillagászati nyárnak, de előtte még öt égi objektum találkozásának is szemtanúi lehetünk.

A napéjegyenlőség alkonyát Ladányi Tamás Tihany és egy vitorlás látványával tette emlékezetessé
Fotó: APOD / NASA, Fotó: Ladányi Tamás

Rendkívüli, ötös együttállás 18-án hajnalban
Habár ismét a hajnali égbolt mutatja meg legszebb arcát, ezen a napon érdemes lesz beállítani az ébresztőt: a keleti égbolton öt égi objektum igen látványos együttállását figyelhetjük meg!

A Vénusz, az 5 szézalékos holdsarló, a Regulus, a Merkúr és a Mars ragyog fel a pirkadatban, az év – ha nem az évtized – legszebb együttállásában, napkelte előtt egy órával érdemes megfigyelni az égi találkát. A keleti országrészben már 5 óra felé, Budapesten 5:10, nyugaton 5:20 körül számíthatunk rá. Természetesen tiszta keleti horizont szükséges, hogy mind az 5 égitestet megpillanthassuk. A Vénusz és a Hold már egy órával korábban felbukkan a látóhatáron, először a Vénusz, majd 13 perccel rá a Hold és a Regulus is, őket kb. fél órával követi a Merkúr és a Mars. A Vénusz alatt 2,5 fokkal a Hold, vele a Regulus – a holdsarló felső csúcsa mellett közvetlenül, alig 8 ívpercnyire látszik, 7 fokkal alacsonyabban a Merkúr, végül egy fokkal alatta a Mars.

Az ötös együttállás pazar látványa a hétfő hajnali égen bárkinek jó lendületet adhat egész hétre!
Forrás: Stellarium

Mivel az együttállás már a pirkadat idején megtörténik, ezért érdemes minél hamarabb megfigyelni, ne halogassunk, hiszen hamar világosodik, s az égi háttér fényesedésével percről percre veszít a látványosságából a jelenség. A Mars nem biztos, hogy szabad szemmel is látható lesz, hiszen a leghalványabb a résztvevő égitestek közt. Tiszta égbolt esetén a fotón biztosan jelen lesz a vörös bolygó is.

Aki korán kelő típus, az a következő hajnalokon se unatkozhat: 19-én a holdsarló, a Merkúr és a Mars sorakoznak fel a keleti ég alján, 20-án a Vénusz kerül közvetlenül a Regulus mellé, 24-én a Vénusz, a Mars és a Merkúr hármasa egymástól 8-8 fokra, egyenlő távolságban látszik majd.

Holdsarló-vadászat szeptemberben
18-án másfél órával kel a Nap előtt az 5,5 százalékos Hold, keleten 03:50, Budapesten 04:03, nyugaton 04:14-kor bukkan fel a keleti horizonton. A fentebb részletezett együttálláson belül magát a sarlót is érdemes külön figyelni, jól láthatjuk majd az árnyékos részén a földfény halvány derengését is.

19-én hajnalban csupán 1,4 százalékos megvilágítású lesz a holdsarló, ezt észlelni igen nehéz, de tiszta égbolt esetén nem lehetetlen. Keleti határunknál 05:02, Budapesten 05:13, nyugaton pedig 05:24 a holdkelte időpontja. Mivel ekkor még viszonylag sötét, de már pirkad az ég, csak tiszta horizont esetén megláthatjuk – fél órával holdkelte után 5 fok magasságban, ekkor még bő fél óra van napkeltéig is.

21-én, újhold után már az alkonyi égen kereshetjük a sarlót, ekkor már 2,5 százalékos megvilágítású lesz, amit szabad szemel is észre fogunk venni. A napnyugta után kb. 20 perc elteltével érdemes keresni, ekkor 5 fokon látszik, majd napnyugtát követően 50 perccel le is bukik a nyugati horizonton. A napnyugta ideje keleten 18:32, Budapesten 18:43, nyugaton 18:53, ehhez viszonyítsuk a Hold keresését.

Másnap, 22-én a sarló már könnyebb préda lesz, ekkor 6,7 százalékát éri a napfény, és már majdnem másfél órával nyugszik a Nap után. Ráadás erre az estére a Jupiter, amit csak tiszta horizont esetén van esély meglátni, mivel 5 fokkal a holdsarló alatt, tőle picit jobbra tőle lesz – fénye valószínűleg belevész az alkonypírba, ám fotózni azért lehetséges.

23-án a Hold 12,5 százalékban megvilágított, hízó sarlója közel két órával a Nap után nyugszik csak, ezen az estén már nagyon könnyen észrevehetjük!

A holdsarlót figyelve érdemes kicsit alaposabban nézni a környező égboltot, hátha sikerül elcsípni egy repülőgépet is a sarlóval!
Fotó: Kiss Imre

A legszebb égi jelenség ősszel: az állatövi fény
Általában a napéjegyenlőség idejétől ajánlott keresni, ám nem ritka, hogy már augusztus végén is láthatjuk a halvány, ferde fénykúpot. Az állatövi fény a Naprendszerünk keringési síkjában lebegő apró bolygóközi por fénylése, ősszel ezt a napkelte előtti 1,5-2 órás időszakban figyelhetjük meg a keleti égen. A megpillantásához fényszennyezéstől és holdfénytől mentes égbolt szükséges, így keressük fel valamelyik hazai csillagparkot (idéntől már három van: a zselici, a hortobágyi és a június 6-án a címet újonnan elnyerő bükki), vagy olyan helyszínt, amelyről tudjuk, hogy a keleti égboltja kellően sötét. Az ősz során hajnali jelenség az állatövi fény, így a korán kelők élvezhetik a látványát igazán, de mivel egyre később világosodik, nem is olyan korai időpont lesz.

Az állatövi fény, ahogy Chile kiváló, sötét égboltján látszik – hazánkban ennél sajnos halványabb a jelenség
Fotó: Wikipedia

Mit is keressünk? Ha kelet felé nézünk hajnal előtt, a horizontról kiinduló, jobbra dőlő halvány fénykúpot láthatunk, legfényesebb a látóhatár közelében, majd felfelé haladva egyre halványabb és vékonyabb. A Tejút sávjával kb. 45 fokos szöget zár be, így, bár galaxisunk ekkor látható része távolról sem olyan fényes, mint a nyári látványa, jól kivehetően egy X alakot pillanthatunk meg. Az X szárait az állatövi fény kúpja és a Tejút Orion mellett húzódó sávja adja.

Az állatövi fénynek van egy „kistestvére” is, az állatövi ellenfény. Ezt a jelenséget viszont az éjszaka közepén láthatjuk legjobban, azonban csak kivételesen sötét helyszínekről, ráadásul a tapasztalatok alapján évente néhány alkalommal állhatnak fenn a megpillantásához szükséges kedvező légköri körülmények. Az ellenfény szeptemberben a Vízöntő és a Halak csillagképek közti égrészen van, és nem kúp, hanem csupán egy néhány fok átmérőjű ovális folt. Megkeresni úgy tudjuk, hogy a Pegazus jól felismerhető négyszögének jobb alsó csillaga alatti 10-15 foknyi átmérőjű égrészt pásztázzuk a tekintetünkkel. Javasolt a hidegfrontok utáni, különösen tiszta, száraz és holdfény nélküli, sötét időszakban keresni, és persze ez esetben fokozottan fontos a fényszennyezésmentes égbolt. Inkább csak sejteni lehet, hogy egy kis területen világosabb az égi háttér a környezeténél, a megpillantása kimondottan a körülményektől függ hazánkban.

A holdjárás szempontjából a 18-át követő időszak hajnalonta kedvező lesz, hisz égi kísérőnk csak akkor kel, amikor már világosodik, majd a 20-i újholdat követően átúszik az esti égre és még a hónap utolsó napján is sötét egünk lehet éjjel egytől.

A szeptemberi időszakban a sötét helyszínek kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy vadászidény van, és a legtöbb erdős vidéken ilyenkor éjszakánként erdőlátogatási tilalom van érvényben emiatt nem csupán maguk az erdők, hanem a környező utak, rétek is beleértendőek. Saját testi épségünk érdekében a helyszín kiválasztásakor mindig ellenőrizzük a helyi erdészeti, vadászati társaság által kötelezően nyilvánosságra hozott térképeken, hogy hol tudunk biztonságban csillagászati megfigyeléseket végezni! A térképeket általában, az érintett társaságokon kívül, a területileg illetékes települések önkormányzata is közzéteszi a honlapján.  A hónap végéig, minden nap délután 3-4 és reggel 9 közt tart a tilalom, és sajnos pont az észlelések szempontjából legkedvezőbb, településektől távoli, eldugott helyszíneket érinti, ám októbertől ismét a csillagászaté lehet az éjszaka! Ha a vadonban töltjük az éjjelt, az év többi időszakában is ajánlott láthatósági mellényt viselni, hiszen nem csak a vadászidényben vannak vadászok a terepen.

Beköszönt a csillagászati ősz, napéjegyenlőség szeptember 22-én
Szeptember 22-én este, 22:02-kor átlépünk a csillagászati őszbe, ekkor érkezik el a napéjegyenlőség – a nappal és az éjszaka hossza azonban nem teljesen egyforma, a nappal 12 perccel hosszabb még, az éjszakák majd csak 26-tól kezdve győznek, naponta néhány perccel tovább tart majd a sötét.

A napéjegyenlőségek idején az igazi látványosságot csak bolygónk körül keringő műholdakról láthatjuk, ekkor a napfény a Föld forgástengelyére merőlegesen éri a bolygót, így a napkelte/napnyugta idején készült időjárási műholdfelvételeken a megvilágított illetve sötétben lévő területek határvonala (szakszóval a terminátor) teljesen függőleges.

A Nap ekkor az Egyenlítő felett a zeniten delel (a napfordulók idején pedig a térítők felett), így ugyanannyi megvilágítást kap az északi és a déli félteke is, a Nap pontosan keleten kel fel és pontosan nyugaton bukik a horizont alá.

Az utolsó, csillagászatilag még nyári napnyugtát tehát ezen a napon láthatjuk, az időpontjai: keleti határunknál 18:30, Budapesten 18:41, nyugati határunknál 18:51. Ha fotózni szeretnénk a napnyugtát, keressünk jó nyugati kilátással rendelkező helyet, válasszunk látványos tájelemet előtérként, és persze bízzunk a kedvező időjárásban!

Hold-Szaturnusz együttállás 26-án este
A Szaturnusz is lassanként elhagyja majd az esti égboltunkat, egyre hamarabb nyugszik, de október végéig még megfigyelhetjük. A szeptember végi együttállásakor a 37 százalékos, hízó Hold mellett 26-án este keressük a déli-délnyugati ég alján, este 8-kor 15 fok magasságban lesznek este 9-kor már csak 10 fokon, majd este 10 után pár perccel tűnnek el a látóhatáron. Az együttálláskor egymástól 4,5 fokra látszanak, a gyűrűs bolygót a Hold bal oldala mellett keressük.

Közel 20 évvel a fellövése után, szeptember 15-én búcsúzik a Cassini űrszonda
Illusztráció: JPL/ NASA

A Szaturnusszal kapcsolatban érdemes még kitérni a Cassini űrszondára – a szonda szeptember 15-én fejezi be 2004 óta tartó, folyamatos és káprázatos eredményeket adó munkáját a bolygó körül. E napon a Szaturnusz légkörébe irányítják, ahol elég; erre a manőverre azért van szükség, mert így elkerülhető, hogy egy irányíthatatlanná váló földi eszköz esetleg belecsapódjon a gyűrűs bolygó valamelyik holdjába, s azt beszennyezze. A szonda az utolsó fotóit 14-én készíti, magyar idő szerint este 10-kor, ezt követően a képeket a Földre sugározza – a rádiója azonban a tervek szerint egészen a légköri elégésig működni fog és további élő mérési adatokat küld majd, míg csak működőképes marad.

Várhatóan 15-én délelőtt 10:55-kor (magyar idő szerint) szűnik meg a rádiójel továbbítása a szonda megsemmisülése miatt, a szonda irányítói erre az időre várják, hogy az űreszköz működésképtelenné váljon. Ha a Szaturnusz légköre a várthoz képest eltérő sebességgel fékezi a szondát, kis mértékben ez az idő még változhat. A szondától a rádióadásnak 83 percre van szüksége ahhoz, hogy a Földre elérjen, így ennyi idővel később tudjuk majd meg, hogy mikor is került pont, e kiváló űreszköz működésének a végére. A szonda által gyűjtött mérési adatok hosszú-hosszú évekre adnak még munkát a tudósoknak, a csodálatos fotói pedig sokunk kedvencei maradnak mindörökre!

 

 


Sötétség és fény galaxisunk központjában – péntek

Sötétség és fény galaxisunk központjában – péntek

Sosem látott részleteket mutatott meg a James Webb-űrteleszkóp (JWST)a Tejútrendszer szívéből.

A gyilkos szén

A gyilkos szén

Az USA területén 1999-2020 között közel félmillió ember halála köthető a szénerőművek légszennyezéséhez, de a helyzet nagyon sokat javult.

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Régi kérdés, hogy vajon a dinók végzete egyedül a Chicxulub-becsapódáshoz, vagy a Dekkán bazaltáras kitöréséhez köthető-e.

A napkitörések helyi hatásai

A napkitörések helyi hatásai

Egy új kutatás szerint a napkitörések hatása igen nagy helyi változékonyságot mutat, ám túl kevés mérőműszerünk van, ami ezt detektálhatná.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket