Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2017. november második felében

National Geographic Magyarország

A hónap első felét a 15-én hajnali Hold-Mars együttállással zártuk, ám ennyivel nem fejeződik be a kora reggeli égbolton megfigyelhető események sora.

A kompozit felvételen követhetjük a Merkúr égi útját rövid, néhány hetes láthatósági időszaka alatt: minden alkalommal ugyanabban az időben készült fotók kirajzolják, milyen alacsonyan is jár a látóhatár felett a Naphoz legközelebbi bolygó.
Fotó: Juan Carlos Casado, forrás: APOD/ NASA

17-én hajnalban Vénusz-Hold-Jupiter együttállás, igen vékony holdsarlóval
16-án az ekkor még 4,8 százalékos megvilágítású holdsarló félúton lesz a Mars és a Vénusz közt, a holdat biztosan könnyen észrevehetjük még ekkor. Másnap, 17-én hajnalban már csupán 1,5 százalékos megvilágítása lesz, így egy igen vékonyka sarlónak örülhetnek a sikeres megfigyelők. Ez önmagában is gyönyörű látvány, azonban ráadásként a Holdhoz a Jupiter és a Vénusz is csatlakozik, a Jupiter kb. 5, a Vénusz kb. 3,5 fokra áll majd a sarlótól. Aki biztosra szeretne menni, mind 16-án, mind 17-én készülhet a korai ébredésre, az időjárásról nem tudhatjuk, melyik nap ad lehetőséget, így mindkét napra nézzük meg a holdkelte idejét. 16-án keleti határunknál 04:06-kor, Budapesten 04:18-kor, nyugaton 04:28-kor kel a sarló. 17-én hajnalban már csak másfél órával előzi meg a napkeltét, így a cérnavékony sarló felbukkanására keleten 05:10-kor, Budapesten 05:22-kor, nyugati határainknál pedig 05:32-kor számíthatunk. A Vénusz kel a trióból utolsónak, kb. 15 perccel követi a holdsarlót. Az ennyire kis megvilágítású sarlót érdemes binokulárral, kisebb távcsővel megfigyelni, a megtalálását könnyíti ezúttal a két fényes bolygó közelsége, természetesen ehhez szükség lesz a tiszta horizontra, pára- és felhőmentes égboltra is.
A Jupiter egyre hamarább kel, a hónap végén már jó két órával a nap előtt, így a nemsokára eltűnő Vénusz hiányában ő veszi át hamarosan a főszerepet a bolygók közt.


Ez a látvány vár a korán kelőkre november 16-án illetve 17-én kora reggel, az együttállás megfigyeléséhez tiszta keleti horizont szükséges.
Forrás: Stellarium

A Leonidák meteorrajának maximuma 17-én
Az őszi időszak legismertebb meteorraja a Leonidák, egyike az idei esztendő azon kevés meteorrajának, amelyet holdfénytől mentes égbolton figyelhetünk meg. A raj légkörben felizzó porszemcséit a 33 évente visszatérő Tempel-Tuttle üstökös szolgáltatja, a visszatérések alkalmával a legintenzívebb a meteorhullás is. A történelem egyik legnevezetesebb meteorzáporát 1833-ban Amerikában ennek köszönhették az akkor élők. A mintegy 9 órán át tartó rendkívüli kitörés során óránként 25 ezer (percenként kb. 400) meteor villanhatott fel az égen. Elképzelni is nehéz ezt a hatalmas számot! Az ehhez mérhető nagyságú kitörések persze igen ritkák, legutóbb 1966-ban történt hasonló esemény, szintén Észak-Amerika felett, a megfigyelők szerint, a kezdetben óránként 40 meteorból, alig két óra leforgása alatt, másodpercenként 40 lett. Ezeknél kisebb, de még mindig látványos, óránként több tucat hullócsillagot adó események azóta is voltak, és mivel ma már a korábbiaknál jóval pontosabban ismerjük az anyaüstökös pályáját is, precízebb előrejelzés készíthető a meteorok megjelenésének idejére és azok számára is.

Az idén egy gyengébb maximumot várnak a szakemberek, ez annyit jelent, hogy a maximum éjszakáján a megfigyelő óránként 8-10 meteort pillanthat meg. A maximum pontos időpontja 17-én kora este, magyar idő szerint 17:30 körül várható, azonban a meteorok égi kiindulási pontja, a radiáns ekkor még nem látható hazánkból, csak később, 22 óra után jelenik meg a keleti horizonton, így ekkortól számíthatunk e raj tagjainak felbukkanására. A viszonylag kis számot ellensúlyozhatja az, hogy a Leonidák meteorjai gyakran fényesek, s e fényes hullócsillagokat az égen láthatóan megmaradó „füstnyom” követi, ezek néha percekig megfigyelhetőek maradnak. Mivel a maximum péntek estére várható, talán többen tudnak időt szakítani a megfigyelésre is idén. A meteorok látszólagos kiindulási pontja az Oroszlán csillagkép fejénél található, és bár a kora esti órákban érkezik bolygónk a legtöbb porszemcse közé, a megfigyelésre az éjszaka közepén és második felében jobb esélyünk lesz, a radiáns magasabb elhelyezkedése okán. Kedvező időjárás esetén ne sajnáljunk a városoktól távolabbra, sötét égboltú helyszínre utazni az élményért, hiszen a holdmentes éjszaka egyéb égi szépségeiben is gyönyörködhetünk 1-1 hullócsillag közti percek során. A raj november legvégéig aktív marad, így a belőle származó meteorokat a hónap további éjszakáin is megpillanthatjuk.


A Leonidák meteorzápora valóságos meteorvihar volt 1833-ban, ehhez hasonlóra idén sajnos nem számíthatunk, azonban az év utolsó előtti jelentős meteorraját akkor is érdemes megfigyelni a várható fényes hullócsillagok miatt.
Illusztráció: Wikipedia

Esti holdsarló 20-án
A nagyon merész észlelők már 19-én, napnyugta után megpróbálhatják megkeresni a délnyugati horizonton az ekkor 1,2 százalékos megvilágítású holdsarlót, ám a gyakorlati tapasztalatok alapján ez különösen nehéz dolog, bár nem teljesen lehetetlen, a sarló egy órával a nap után nyugszik le, így a komoly rajongók tehetnek egy próbát. Kis távcső, binokulár használata javasolt! Ha azonban csalódottan mennének haza ezen az estén, nem kell sokáig búslakodniuk, hisz másnap, 20-án már jóval könnyebben lehet majd megfigyelni égi kísérőnket az alkonyi égen.

A sarló 4,2 százalékát világítja be a napfény ezen az estén, így az könnyen észlelhető lesz, ám még mindig igen vékonyka, s különösen szép látványú. Bő másfél órával nyugszik a nap után, így már majdnem sötét lesz, mikor eltűnik a horizonton. Mikor érdemes keresni? Napnyugtát követően mintegy 45 perccel már biztosan meglátjuk, így ezeket a javasolt időpontokat jelzem most észlelőinknek: keleti határainknál 16:30, Budapesten 16:45, nyugaton 17:00 az ideális időpont az ekkor kb.7 fok magasan álló sarló megkeresésére.
Ha elég tiszta az égbolt, akkor még megpillanthatjuk a sarlótól balra kb.5 fok távolságban a halványan pislákoló Szaturnuszt, illetve teljesen tiszta horizont esetén akár a sarló alatt 6 fokkal álló, épp lenyugodni készülő Merkúrt is (a két bolygó közül a Merkúr a fényesebb, azonban a látóhatár közelében a sűrűbb légrétegek hatására ez nem érvényesül).
Ha esetleg a 20-i alkonyi ég se lesz tiszta, 21-én már 8,9 százalékos megvilágításban lesz a holdsarlónk, s a Tejút sávjában közelít lassan a délnyugati horizont felé. Ez a fényesség még nem túl erős, így ha száraz, tiszta idő van, akkor akár a Tejúttal együtt is megfigyelhetjük a Holdat (párás idő esetén a holdfény annyira szóródik, hogy lehetetlenné teszi galaxisunk sávjának megpillantását).

Keressük a Merkúrt az alkonyi égen!
Naprendszerünk legbelsőbb bolygója vagy kora este, vagy kora hajnalban látható csupán, ezért, főleg a téli, párásabb levegőjű időszakban nehezebb megfigyelni is. A bolygó ebben a hónapban a Naptól legtávolabb, 24-én alkonyatkor látszik, pontosan egy órával a Napot követően le is bukik a horizont mögé, így nem könnyű megfigyelni.  Napnyugta után fél órával már esélyünk lehet rá, ekkor a bolygó kb. 4 fokkal a délnyugati horizont felett lesz. Aki nagyobb távcsövön tudja figyelni a bolygót, annak javaslom, hogy pár nappal később, 28-án próbálkozzon vele, ekkor látható ugyanis a „fél-Merkúr” vagyis a bolygó 50 százalékát világítja be a napfény.

Gyönyörködjünk az Orion csillagképben!
A téli égbolt legismertebb csillagképe, sokak kedvence az Orion a hónap második felében jól megfigyelhető lesz, ezt a holdfény sem zavarja majd egészen 27-ig. A csillagképet az éjfél körüli órákban érdemes megnézni, ekkor már magasan (30-50 fok közti magasságban) jár, tehát viszonylag távol, a horizontot oly sok helyen bevilágító, fényszennyezéstől. A csillagkép önmagában is látványos, ám a benne szabad szemmel is jól látható Nagy Orion-köd, a távcsővel megfigyelhető, az öv bal szélső csillagánál található Lobogó-köd és alatta a Lófej-köd a három legismertebb objektum, amelyekre érdemes figyelmünket és távcsövünket is ráirányítani.


Az Orion közismert és fényes csillagokból álló csillagképünk a téli éjszakák legszebb égi látványossága, tiszta időben városból is láthatjuk, de igazi szépségét csak a fényszennyezéstől távol mutatja meg.
Fotó: Ladányi Tamás

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A Pluto és az Arrokoth meglátogatásával a szonda már beírta a nevét a csillagászat történetébe, ám még újabb, igen fontos felfedezést tett nemrégiben.

Tányérunkon a változás

Tányérunkon a változás

A WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehet tenni.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A jégkor vége példa a mai helyzetre

A szakemberek attól tartanak, a nyugat-antarktikai jégmező (WAIS) összeomlása a jelenkori klímaváltozás során rendkívüli módon felgyorsíthatja a tengerszint emelkedését.

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket