Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2018. január első felében

National Geographic Magyarország

Kora reggel a Merkúr, este pedig a telihold köszönti az új évet.

A havas táj felett a Hold mindig hálás fotótéma, a kékbe hajló színvilág híven tükrözi a téli hideg élményét. Ha fátyolfelhős az ég, ráadásul láthatunk holdhalót is, persze nem csak teliholdkor.
Fotó: Kaszás Gergő

A Merkúr a hajnali égen
Január elsején reggel 6 óra után már kereshetjük a hajnali, délkeleti ég alján a Merkúrt, a legbelső bolygó az év első reggelén kerül a legjobban megfigyelhető helyzetbe, 1 és 3/4 órával kel a Nap előtt, és fényes is lesz, vagyis a pirkadatban is jól láthatjuk (tiszta égbolt esetén). Megfigyelésére a 6:30 körüli időpont a legideálisabb, ekkor nincs még túl világos, de már pirkad, a bolygó kb. 6-7 fok magasan látszik az ég alján. A későbbi napok során a bolygó egyre alacsonyabban lesz, a hónap közepére már sokat romlik a megfigyelhetősége, ekkor már csak egy órával fogja a napkeltét megelőzni, érdemes tehát a január első napjait kihasználni, amikor a megfelelő időjárás lehetővé teszi.

Telihold január 1-jén, 2-án éjszaka
Akár már elsején este is telinek tekinthetjük égi kísérőnket, holdkeltekor 99,6 százalékos megvilágításban lesz, 2-án hajnalra, holdnyugtára már a hiányzó töredéke is kap napfényt. 1-jén este a holdkelte időpontja keleten 15:32, Budapesten 15:44, nyugaton 15:55. 2-án reggel a holdnyugta ideje keleten 07:17, Budapesten 07:29, nyugaton pedig 07:38 lesz. Így akár az év első munkanapját kezdhetjük is a telihold megfigyelésével, talán a szép látvány lendületet is ad az ünnepek alatt berozsdásodott munkakedvünknek.

Napközelben a Föld január 3-án
Ma már egyre többen tudják, hogy bolygónk nem a nyári meleg, hanem a téli hideg időszakban kerül legközelebb a Naphoz a keringése során, s így az évszakok hőmérsékletéhez nincs köze a helyzetének (csupán a tengelyferdeségének).
A januári napközelség idején a napkorong mérete kis mértékben (kb. 3,5 %-kal) nagyobb annál, amit a naptávol nyári időpontjakor észlelhetünk, az eltérés még annál is kisebb, amit a hold esetében látunk földközeli vagy földtávoli teliholdkor. Ha szeretnénk a két időpontban összehasonlító felvételt készíteni a napkorongról, két dologra érdemes figyelni: a legfontosabb, hogy a fotózáskor használjunk erre a célra készült napszűrőt, másodsorban pedig várjuk meg, míg a nap kellően magasan jár az égen, mivel a horizont közelében torzul az alakja, érdemes a déli órákat választani. A fotókat természetesen azonos fókusztávolságú teleobjektívvel (vagy távcsővel) készítsük, hisz így lesz csak valós a látszó eltérés.

Napszűrőt, fotózáshoz használatos fémbevonatú fóliát csillagászati szaküzletben vásárolhatunk, ha szeretnénk a Napot máskor is fotózni, érdemes ezt a kis beruházást megtenni, segítségével megörökíthetjük a napfoltokat, vagy a napkorong előtt átvonuló repülőgépeket, szerencsés esetben (egy kis tervezéssel) a Nemzetközi Űrállomást is.

Összehasonlító kompozit kép a napközel (január) és a naptávol (július) idején a napkorongról készült fotókból
Fotó: Enrique Luque Cervigón /APOD/NASA

Mars-Jupiter közeli együttállása 7-én
Az év első és igen közeli együttállását 7-én a hajnal előtti órákban figyelhetjük meg, a bolygók 3 órakor kelnek, 4-kor már kb. 10 fok magasságban láthatóak, így ez az időpont ideális a megfigyelésre. Ha nem szeretnénk ilyen korán felkelni, fél 7 felé, vagyis egy órával a napkelte előtt még jól láthatóak, ekkor 25 fokos magasságban a délkeleti égen lesznek. A két bolygó látszólagos közelsége 12 ívperces lesz, ez a telihold vagy a nap átmérőjének kb. a harmada. Alkalmazkodjunk az időjáráshoz, ha 7-ére nem az előrejelzés, előző reggel, 6-án kb. kétszer ekkora távolságban lesz a két bolygó, ez is igen látványos közelséget jelent, hasonló helyzet lesz másnap, vagyis 8-án is.
Ha szerencsénk van és derült (vagy legalábbis nem zavaró, vastagon felhős) a keleti egünk 7-én, akkor a Jupitert láthatjuk kissé magasabban, fényesebben, vagyis őt vesszük majd elsőnek észre; a halványabb Mars nála picit lejjebb és jobbra áll majd. Vékony fátyolfelhőkön át mindkét bolygó megpillantható marad, sőt, a felhők okozta fényszóródás miatt kis fényudvarokkal ékesen még szebbnek láthatjuk.

7-én hajnalban igen közeli együttállásban figyelhetjük meg a Jupitert és a Marsot a délkeleti égen
Forrás: Stellarium

Hold-Mars-Jupiter együttállás 11-én
A néhány nappal korábbi Mars-Jupiter duót 11-én kiegészíti a fogyó (28%-os megvilágítású) Hold is, a három égitest közül a Hold lesz legmagasabban, alig 4 fokkal alatta a Jupiter ragyog, kissé még lejjebb (a Holdtól 5 fokra) és balra a Mars is ott vöröslik. A megfigyelést ismét a kora reggeli időre érdemes tartogatni, 6:00 – 6:30 körüli időpontban jól láthatjuk mindhármukat.

Még mindig nem kell nagyon korán kelni a hajnali együttállások megfigyeléséhez, így a 11-én látható hármast, a fogyó Holdat a Mars és a Jupiter társaságában akár a reggeli kávénk elfogyasztása közben is megnézhetjük.
Forrás: Stellarium

Merkúr-Szaturnusz együttállás 13-án reggel
Igazi kihívás lesz az két bolygó hajnali megfigyelése, mivel csak egy bő órával előzik meg a napkeltét, vagyis már meglehetősen világos horizonton kelnek fel negyed 7-kor. A Szaturnusz kissé halványabb, ő bukkan fel elsőnek a látóhatáron, s négy perccel rá a fényesebb Merkúr is megjelenik. A bolygók nagyjából a telihold átmérőjének megfelelő (fél ívpercnél hajszálnyit nagyobb) távolságban lesznek egymástól, így ez is közeli együttállás lesz, és ha tiszta égbolt vár ránk, akkor szép látványban is lesz részünk abban a kis időben, míg nem túl fényes az égi háttér. Mivel gyorsan világosodik, érdemes minél hamarabb kinézni a délkeleti ég aljára, 06:50-kor kb. 5 fok magasan láthatjuk őket még, de ezt követően igen gyorsan belevész a fényük a hajnalpírba.

Nyár a télben
Néhány nappal telihold után, amikor égi kísérőnk már kissé később kel, ha tiszta az égbolt, nyugat felé vessünk egy pillantást: kora este (18:00 körül) még jól láthatjuk a Nyári Háromszög csillagait, s köztük a Tejút szalagját. Míg nyáron e csillagok a fejünk felett ragyognak, a tél közepén már a nyugati ég alján, lenyugvóban figyelhetjük meg őket. Miközben talpunk alatt ropog a tél a fagyos talajon, az égbolt egy csepp nyárral vigasztal! A Nyári Háromszöget alkotó csillagok fényesek, így akár városból is láthatóak, de a teljes élményt, a Tejúttal együtt, természetesen csak a településeken kívül kaphatjuk meg.
Fényszennyezéstől távoli helyszínen szerencsénk lehet még az állatövi fény megpillantásához is, az égi háttérnél kissé világosabb, a horizonttal kb. 45 fokos szöget bezáró fénykúp a Nyári Háromszögtől balra látható.  Igazán szép majd februárban és márciusban lesz a fénykúp, ám már ilyenkor is jól látszik a Naprendszerünk keringési síkját követő porszemcsék fénylése.

A kora esti nyugati égen a Nyári Háromszög fényes csillagai és a Tejút sávja nyári hangulatot csempésznek a téli hidegbe.
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Meteorok januárban
A hónap elején, egészen pontosan 3-án lesz a Quadrantidák rajának maximuma. A problémánk két részből áll: először is a telihold után alig egy nappal még tiszta égbolt esetén is csak kevés meteort láthatunk, másrészt ez a raj igen rövid, néhány órás maximummal jelentkezik, vagyis ha nem a megfelelő pontján vagyunk bolygónknak, akkor egyszerűen lemaradunk a show-ról. Idén a maximum pontos idejét este, 23:00 óra körül várják a számítások alapján, azaz akár szerencsénk is lehetne. A raj időnként látványos kitörésekkel örvendezteti meg a szerencsés és nem túl fázós megfigyelőket, és bár a maximum éjjelén kis ideig akár 100 meteor is felvillanhat egy óra alatt az égen, ennek csak töredékét észlelhetjük az igen erős holdfényben. A várható (és látható) meteorok száma maximum 20-25 darab óránként, ami persze nem rossz, a meteorrajongókat leginkább az szokta motiválni e raj megfigyelésére, hogy legközelebb csak áprilisban lesz nagyobb aktivitás, így a böjti szezon meteorok szempontjából is hosszas böjt lesz.

A Quadrantidák közepes sebességűek, ám előfordul a rajból hulló fényes tűzgömb is, azonban a halványabb rajtagok megjelenése az általános. Az időjárás sok esetben nem teszi lehetővé a megfigyelést, vagy ha mégis derült ég van, akkor könnyen lehet erős szél, ez pedig nem szokott igazán jó motiváció lenni az amúgy is hideg téli éjszakákon.
A raj radiánsa, vagyis a meteorok látszó kiindulási pontja az északkeleti égbolton, a Nagy Göncöl rúdjának vége közelében van, a 23:00 óra körüli maximumkor még elég alacsonyan áll, vagyis kedvezőbb lenne inkább az éjfél utáni időszakban lesni a meteorokat. A közel teliholdas égbolton a megfigyelést csak fanatikusoknak javaslom a csalódások elkerülése végett! Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

 Kihalás fenyegeti a Mekong folyó halait

Az Ázsia legnagyobb folyói közé tartozó Mekong folyóban élő halfajok ötödét fenyegeti a kihalás egy környezetvédelmi csoport hétfőn publikált jelentése szerint, melyet az MTI tett közzé.

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

Nem minden szupervulkáni kitörés jár erős lehűléssel

A közvélekedés szerint a szupervulkáni kitörések során a légkörbe jutó anyagok hatására lehűl bolygónk felszíne – a helyzet azonban nem ilyen egyértelmű.

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

Új klímamérnöki ötlet: a sztratoszféra szárítása

A felmelegedést lassítására újabb tervek és modellszámítások készültek, ám úgy tűnik, továbbra is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a leginkább célravezető.

Kilyukadt felhők

Kilyukadt felhők

Egy igen látványos felhőforma, vagyis inkább a felhő hiányának formája a lyukfelhő, amelyet gyakran öveznek összeesküvés-elméletek – a valóság azonban sokkal hétköznapibb, ám legalább olyan izgalmas.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket