Tekla, Líviusz, Ila, Nara2023. szeptember 23., szombat
Föld

A világ egyetlen államilag elismert, akkreditált teknőskórháza

2018.02.05.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

A Floridában működő teknőskórház létrejötte önmagában is egy csodálatos történet, de még inkább az egyik páciensük esete – aki 2009 tavaszán maga jelentkezett kezelésre.

Történt ugyanis, hogy a kórház dolgozói egy nap észrevették, egy teknős úszkál egy közeli öbölben. Egy darabig nem is figyeltek rá, hiszen errefelé nem ritkaság, hogy felbukkanjanak. Később azonban feltűnt, hogy még mindig a közelben van, mintha nem tudna vagy nem akarna messzebb menni. Kis csónakkal érte mentek, bevitték a kórházba és hamar kiderült, hogy ezt igencsak jól tették. Kincaid, ahogy elnevezték, igen beteg teknős volt: nagyon sovány és fertőzést is mutatott a vérképe. Azt nem sikerült megtudni, hogy tudta a kórház elérhetőségét, de a lényeg, hogy jó kezekbe került.

De mi is ez az intézmény?
Világszerte számos szervezet foglalkozik állatok gyógyításával, rehabilitációjával, védelmével, de ez a Marathon településen működő kórház az egyetlen, amely kizárólag teknősök ellátására szakosodott.  Fennállása óta több mint 1500 teknőst gyógyított meg és eresztett ismét szabadon az itt dolgozó orvoscsoport.

Vezetett túra a kórházban

Mivel egyes egyedeket el kell különíteni, sok medencére van szükség

A régi motelépületben ma az alkalmazottak laknak

A látogatóközpont lelkes dolgozó mesélték el a történetét, mely 1981-ig nyúlik vissza. Ekkor vásárolta meg Richie Morelli, egy magát korán nyugdíjazó autókereskedő a Hidden Harbor Motelt. Miután kialakított egy új, édesvizű úszómedencét, partnerével úgy döntöttek, a szálloda eredeti, tengervizes medencéjében bemutatják az óceánok halvilágát a vendégeknek. Sőt, ha már szép tengeri gyűjteményük lett, 1985-től iskolai programokat is szerveztek a halak megismertetésére. Egy gyerek tette fel a kérdést, ami szöget ütött a tulajdonos fejébe: Miért nincsenek itt teknősök? Richie engedélyhez folyamodott, hogy beszerezhessen egy teknőst, és ha már nekiveselkedett a papírmunkának, egyúttal azt is kérvényezte, hogy részt vehessen teknősrehabilitációs programban. 1986-ban megérkeztek az első teknősök. A következő évben már az első műtétre is sor került az egyik motelszobában, majd 1991-ben a tulajdonos megvásárolta a motel melletti, eredetileg éjszakai bárnak helyet adó épületet, hogy létrehozza a Teknőskórházat. Felszerelték a legmodernebb eszközökkel, vásároltak mentőautót és három évvel később hivatalosan is ők lettek a világ egyetlen olyan szervezete, amely állam által elismerten, kizárólag teknősökkel foglalkozik. 2005-ben a Wilma hurrikán elmosta a motel épületeit, így azok nem tudták tovább finanszírozni a kórház fenntartását. A tulajdonos egy non-profit szervezet hozott létre a működés finanszírozására. A mai napig nem kapnak egy árva penny állami támogatást sem, a költségeket a vezetett túrákra szedett belépődíjból és adakozásból fedezik – azaz olyan lelkes látogatók támogatásából, mint amilyen én is voltam.

Daganatos beteg

Műtétre várva

Műtét előtt


Műtéti beosztás

Szomorúan hallottam, hogy sajnos számos sérülésért, betegségért mi, emberek vagyunk felelősek. A teknősök beleakadnak a halászhálókba, lenyelik a horgászhorgot, na meg a rengeteg szemetet, amit beleszórunk a tengerbe. A kórház kis kiállításán döbbenten láttam egy fotón, mennyi mindent operáltak ki egyetlen teknős gyomrából: volt minden a képen a strandpapucstól a születésnapi lufiig. A leggyakoribb persze a nejlonszatyor, amit könnyen összetévesztenek a medúzával. De okoznak sérüléseket motorcsónakok propellerjei, a meglehetősen gyakori daganatos csomókat (Fibropapilloma) pedig a szennyezett vizek váltják ki. Még a fényszennyezés is veszélyes azokon a strandokon, ahova ősidők óta tojásokat lerakni járnak a nőstények, hiszen a picik a legfényesebb terület felé indulnak, azt gondolván, ott a tenger. Ha a part tele van kivilágított szállodákkal, eltévesztik a helyes irányt, kiszáradhatnak és ragadozók áldozataivá válhatnak.

Nemcsak a bevezetőben említett Kincaid volt az egyetlen emlékezetes beteg. A tárlókban kiállított számos magazin tudósított Sandy érkezéséről, akit az Amerikai Virgin-szigeteken vad kutyák támadtak meg. A helyi állatvédők nem boldogultak a kezelésével, így repülővel szállították a floridai Teknőskórházba. Itt szerencsére sikerült meggyógyítani, és a 11 hónapig tartó rehabilitációt követően ismét gépre tették, hogy eredeti lakóhelyén engedjék vissza a tengerbe. Ez egyébként a szokásos eljárás minden pácienssel: igyekeznek ugyanott szabadon engedni őket, ahol betegen megtalálták, hogy minél jobban elősegítsék a visszailleszkedést.

A látogatás során egymás után záporoztak a kérdések. Kíváncsiak voltunk, hogy lehet észrevenni egyáltalán a távolból, hogy beteg egy teknős. A legjellemzőbb jel, hogy a teknős nem tud lebukni, csak folyamatosan lebeg a vízen. Ennek külső sérülés ugyanúgy lehet az oka, mint tüdőgyulladás, fertőzés. A féloldalasan úszó teknősökre a kórházban súlyokat helyeznek ideiglenesen, míg meggyógyítják őket – már ha meg lehet. Sajnos néhányat nem tudnak teljesen helyrehozni, őket nem is engedik szabadon.

Átmeneti súlyok a páncélon


Kórterem helyett kórmedence

Ha valaki beteg teknőst talál, egy 24 órás segélyhívószámon tudja jelenteni, és a hívást követően azonnal indul a mentőautó. A „nyomravezetőnek” több kiváltsága is van. Ő nevezheti el a teknőst, a kezelés során bármikor meglátogathatja és elsőként kap meghívót a szabadba eresztés ünnepére. Ez utóbbi egyre nagyobb médiaesemény és a kórházi dolgozók igazi örömünnepe.

A kórházba érkező beteget először is megfürdetik, letisztogatják, vérképet csináltatnak, valamint ha szükséges, megröntgenezik. Mosolyogva emlegette a vezető Furley-t, aki olyan nehéz volt, hogy beszakadt alatta az asztal és egyszerűen nem fért be az itteni MRI gépbe. Kénytelenek voltak átvinni a normál kórházba, ahol sikerült elkészíteni a szükséges felvételeket.

Az itt dolgozók a gyógyító munkán túl oktatási tevékenységet is folytatnak, gyakran vendégeskednek iskolákban, a beteg teknősök adatai pedig a tudományos kutatásokhoz is hozzájárulnak. Igyekeznek lobbizni továbbá a megfelelő környezetvédelmi szabályokért, hogy a víz és a part megfelelő legyen a teknősöknek. Régebben rengeteg teknőst ejtettek el azét, hogy levest készítsenek belőlük, tojásukat afrodiziákumnak tartották, páncéljából pedig fésűt, ékszereket készítettek. 1973-ban betiltották vadászatukat és azóta törvény védi őket.

Látogatásom idején 41 volt a páciensek létszáma, köztük öt volt gyógyíthatatlan. Egyikük, April, mindkét szemére vak, a többieknek örökre szükségük van megfelelő súlyokra, mert ezek nélkül csak lebegnek a vízen. Mivel a különféle módszerekkel a páncéljukra rögzített súlyokat bármikor könnyen elveszthetik, nem merik őket kiengedni a szabadba. Olyan teknősök is vannak, melyeknek már nincs szükségük orvosi ellátásra, de végtaghiány miatt mégsem ereszthetők szabadon – őket akváriumokban helyezik el.

Videó: nationalgeographic.com

A térségben járva megkerülhetetlen volt a kérdés: Mi történt itt a 2017. szeptemberi hurrikán idején? Az óceánhoz közeli terápiás medencékből mindegyik beteget kiszedték és két hurrikánbiztos, magasabban fekvő medencébe tették, illetve két infúziós beteget az épületbe zártak. A korábbi hurrikánok alatt szerzett tapasztalatok alapján időben kiépítettek saját áramfejlesztő generátorokat és jókora készleteket halmoztak fel élelmiszerből, gyógyszerekből. Richie, a tulajdonos, valamint a kórház mérnöke végig a helyszínen maradt, még a kötelezően elrendelt kitelepítés idején is, annyira aggódtak a teknősökért. Szerencsére se nekik, se a betegeknek nem lett semmi bajuk és az épületekben is csak kisebb károk keletkeztek. Mihelyst engedélyezték a hatóságok a visszatérést, a többi munkatárs is a helyszínre sietett, teknősélelemmel megpakolt járművekkel. A napi menetrend azóta helyreállt, a munka folytatódik, a látogatók pedig továbbra is biztosítják e nagyszerű létesítmény fennmaradását.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – www.travellina.hu

Már csak néhány éve van a Nemzetközi Űrállomásnak

Már csak néhány éve van a Nemzetközi Űrállomásnak

2030-ig üzemeltetik a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ezt követően a légkörbe vezetve elégetik.

A rózsaszín gyémántok viharos eredete

A rózsaszín gyémántok viharos eredete

A világ ismert rózsaszín gyémántjainak több mint 90 százaléka egyetlen ausztrál bányából származik.

Tenger alatt is pusztított a tongai vulkán

Tenger alatt is pusztított a tongai vulkán

2022 januárjában a Hunga Tonga–Hunga Ha’apai (HTHH) kolosszális kitörése számos leget produkált.

Kisöpri a bolygóközi port a napkitörés

Kisöpri a bolygóközi port a napkitörés

A Parker-napszonda mérései alapján kiderült, milyen hatékonyan tudja eltüntetni a bolygóközi port a Napból kilökődő részecskeáramlat.

A Daniel ciklon líbiai áldozatai

A Daniel ciklon líbiai áldozatai

A klímaváltozás, valamint a polgárháború és következményei egyaránt hozzájárultak Líbia példátlan, katasztrofális árvizeihez.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket