András, Andor, Andrea2022. november 30., szerda
Föld

Égi jelenségek 2018. március első felében

National Geographic Magyarország

A rövid, telihold nélküli február után március ismét két holdtöltével ajándékoz meg bennünket.

Teliholdkor, vékony felhők esetén optikai jelenséggel is találkozhatunk, a fotón holdkoszorú látható, a színes fénygyűrűk közvetlenül a Hold körül jelennek meg a fényelhajlásnak köszönhetően.
Fotó: Lőrincz L. Lajos

Március 2-án éjjel láthatjuk égi kísérőnket 100 százalékos megvilágításban, de aki erről lemarad, majd 31-én újból gyönyörködhet Holdunkban.

2-án hajnali 01:51-kor telik meg a Hold, így akár a reggeli holdnyugtakor (keleten 06:35, Budapesten 06:47, nyugaton 06:56), akár este, holdkeltekor (keleten 17:54, Budapesten 18:06, nyugaton 18:16) megfigyelhetjük. Alkalmasabb a látvány szempontjából 2-án este, mivel ekkor már napnyugta után közel 40 perccel, tehát sötétedő égen bukkan fel a Hold a keleti horizonton, de a megfigyelést igazítsuk az aktuális időjáráshoz. Ha csak vékony, áttetsző felhők vannak az égen, sötétedés után érdemes a Holdat és a környékét alaposabban is megnézni, hátha valami szép légköroptikai jelenséget is megfigyelhetünk!

Merkúr és Vénusz együttállás az alkonyi égen 3-án és 4-én este
Ősz óta nem volt az alkonyi, kora esti égen látványos, megfigyelhető bolygó, csak február második felében nyílt esély újra látni a Vénuszt, bár a hazai időjárás nem kedvezett ennek. Március elején a két bolygó egymáshoz igen közel, alig 1 fokra (ez két, egymás mellé tett teliholdnak felel meg) várja majd a megfigyelőket, akár 3-án, akár 4-én hasonló távolságban lesznek egymástól. Napnyugta után fél órával 7 fokos magasságban láthatjuk mindkettőt, a fényes Vénuszt vehetjük előbb észre, de a segítségével a tőle jobbra lévő Merkúrt is könnyen megpillantjuk ekkor. 3-án közvetlenül egymás mellett lesznek, 4-én pedig a Merkúr áll egy egész kicsivel magasabban. Mivel egy órával a napnyugta után mindkét bolygó eltűnik a nyugati ég alján, túl hosszú időnk nem lesz a megfigyelésükre, tiszta nyugati látóhatár esetén érdemes lehet már napnyugta után pásztázni az eget, mindig izgalmas pillanat az alkonypírban észrevenni a bolygókat! A Merkúr egészen a hónap közepéig estéről estére egyre magasabban lesz, majd újra közelebb kerül a Naphoz és belevész a világos horizontba a hónap végére. Ha kimondottan a Merkúrt szeretnénk megfigyelni, akkor tehát a hónap közepe lesz az ideálisabb erre, amikor másfél órával nyugszik a Nap után.

Az alkonyi égen a Vénusz és a Merkúr párosa 2010 áprilisában is hasonló látványt nyújtott.
Forrás: APOD/ NASA, fotó: Manu Arregi Biziola

Hold-Jupiter együttállás 7-én
A Jupitert az elmúlt hónapokban hajnali bolygóként láthattuk, de márciusban már éjfél előtt felbukkan a keleti horizonton, így az éjszaka második felében megfigyelhetjük a délkeleti égboltunkon. 7-én éjfélre a Hold kb. 10, a Jupiter pedig 4 fok magasan, pontosan a 73 százakljos megvilágítású Hold alatt helyezkedik el, ekkor még egymástól 6 fok távolságra lesznek, hajnalra azonban már csak 4 fok választja el őket egymástól, a Jupiter ekkor már kissé balra áll a Hold alatt. Az ilyen együttállások kapcsán érdemes lehet azzal is kísérletezni, hogy a Jupitert meddig látjuk szabad szemmel, ugyanis a Hold közelsége miatt könnyebb rátalálni a világos égbolton is, teljesen tiszta, páramentes égen akár még napkelte előtt pár perccel is észrevehető maradhat. Aki biztosra akar menni, az 5 óra körül pillant rá a délnyugati égen ebben az időben kb. 25 fokos magasságban megfigyelhető párosra.

Hold-Mars együttállás 10-én
A 43 százalékos Hold és a vörös bolygó 10-én újfent a korán kelőknek adhat megfigyelési lehetőséget, hajnali 2 után már a Mars is a horizont felett lesz, az ideális időpont azonban 4-5 óra felé adódik az együttállás megfigyelésére. A távolságuk egymástól kb. 3 fok, és a délkeleti égbolton, 16-17 fok magasan láthatjuk őket. Akiknek volt szerencséjük az elmúlt hetek során követni a Mars égi helyzetét, azok észrevehették, hogy a bolygó viszonylag gyorsan elmozdul a csillagokhoz képest, nemrégiben még a Skorpió „ollója” tartotta, márciusban viszont már a Tejút szívében vöröslik. Érdemes megjegyezni a helyzetét, mivel a hónap közepe felé, a már holdmentes hajnali égen a Tejút egyik legizgalmasabb, csillagködökkel teli területén láthatjuk!

A Hold és a Mars a délkeleti égbolton március 10-én hajnali 5-kor
Forrás: Stellarium

Hold-Szaturnusz együttállás 11-én
Ezen a hajnalon égi kísérőnk már csak 34 százalékos megvilágítású lesz, s tőle kissé jobbra, alig 2 fok távolságban láthatjuk a Szaturnuszt, 15 fok magasságban a délkeleti ég alján. A megfigyelésüket ismét csak a hajnali 4-5 óra körüli időre javaslom, amikor még nincsen túl világos. Mivel az éjszakák egyre rövidülnek, sajnos ez azt is jelenti, hogy a hajnali együttállásokhoz egyre korábban kell felkelni, s már nem elég a reggeli kávénkhoz időzíteni a megfigyelést.

A Hold és a Szaturnust március 11-én hajnali 5-kor
Forrás: Stellarium

Állatövi fény a hónap első felében
A tavaszi állatövi fényt a nyugati égbolt alján láthatjuk, napnyugtát követően egy órával már halványan dereng, a legszebb arcát 1,5-2 órával napnyugta után csodálhatjuk meg. Ahhoz, hogy megfigyeljük, feltétlenül sötét (holdfénytől és fényszennyezéstől mentes) égboltra van szükség, így márciusban 3-át követően nagyjából 19-ig terjedő holdmentes koraestéken lehetőségünk nyílik megpillantani. A megfigyelését összeköthetjük a Vénusz, illetve a Merkúr megfigyelésével is, ha a két bolygót szeretnénk látni, keressünk olyan észlelőhelyet, ahol a nyugati égbolton nincs fényszennyezés, és a bolygók lenyugvását követően maradjunk még egy picit a terepen. A Naprendszer keringési síkjában lebegő porszemcséken szóródó fény balra dőlő, ferde fénykúpja, a nyugati látóhatártól nagyjából a Fiastyúkig terjed, de igazán sötét helyszínről még hosszabban követhető a vonala. A fotózáshoz vagy csupán szabad szemes megfigyeléshez érdemes meglátogatni valamely csillagoségbolt-parkunkat, így például a már jól ismert zselici, vagy az elismerést tavaly nyáron elnyert bükki parkot, mindkét helyszínen remekül látható a nyugati égbolton felderengő jelenség.

A helyszín kiválasztásában segítséget ad a fényszennyezettség-térkép, de mindig vegyük figyelembe, hogy a nyugati égbolt sötétsége a legfontosabb, így ebben az irányban a nagyobb települések fénye még egy egyébként sötét helyszínen is zavaró lehet.

Az állatövi fény kúpja megfelelően sötét helyszín esetén beragyogja a nyugati égboltot
Forrás: APOD/ NASA, fotó: Ondrej Kralik

Hozzászólások

Először láthattunk földfogyatkozást

Először láthattunk földfogyatkozást

Az Artemis-1 küldetése során a Holdtól eltávolodva, élő közvetítésben mutatta a Földet, amint azt az űrhajó szemszögéből pont eltakarja a Hold.

Műanyagszálak az antarktiszi környezetben

Műanyagszálak az antarktiszi környezetben

Az „érintetlen” környezetről rég nem beszélhetünk már, egy felmérésből kiderült, hogy a Weddell-tengeren sem számít ritkaságnak a műanyag szennyeződés.

Égi jelenségek 2022. december első felében

Égi jelenségek 2022. december első felében

Bolygókat takar el a Hold, jön az év legmegbízhatóbb meteorraja, közben egy teliholdon is túlesünk, alkonyatkor pedig ismét láthatjuk a Vénusz, sőt, a Merkúr is megmutatja magát – ha az időjárás is úgy akarja.

A nemzeti park, ami egy szunnyadó vulkánon létesült

A nemzeti park, ami egy szunnyadó vulkánon létesült

Az oregoni Crater Lake Nemzeti Park egy igazi csoda az USA legmélyebb édes vizű tavával, példátlan kilátással és hosszú turistautakkal.

National Geographic 2022. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

13 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket