Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Föld

Égi jelenségek 2018. március második felében

National Geographic Magyarország

Ennek az időszaknak főszereplője égi kísérőnk lesz, de a Merkúrt és a Vénuszt is megpillanthatjuk a csillagászati tavasz beköszönte előtt.

Az első tavaszi telihold egyetlen nappal előzi meg a húsvétot
Fotó: Retkes Tamás

Hajnali holdsarló 15-én
Ha tiszta ég lesz 15-én hajnal előtt, érdemes korán, már akár fél 4 felé kivonulni a megfigyelőhelyünkre, ugyanis remek lehetőségünk lesz a Tejút egyre magasabbra emelkedő szalagját megcsodálni. Amint világosodni kezd, a Tejút persze gyorsan elhalványodik majd, azonban hamarosan felbukkan a Hold – addig pedig hallgassuk a tavaszi hajnalok egyre hangosabb madárkórusát.

Alig 45 perccel a Nap előtt kel fel az 5,6 százalékos megvilágítású holdsarló, így már elég világos égen pillanthatják meg a korán kelő szerencsés észlelők. A sarlót a délkeleti látóhatáron keressük, s a viszonylag még erős megvilágítása miatt könnyen meg is fogjuk találni. A holdkelte ideje keleti határunknál 05:01, Budapesten 05:12, nyugaton 05:22 lesz.

Merkúr az alkonyi égen 15-én
A napnyugtát követően a legbelső bolygó megfigyelésére is kiváló alkalom nyílik, ekkor lesz ugyanis legnagyobb látszólagos távolságban a Naptól. A megfigyeléshez keressünk jó nyugati kilátású helyszínt, ahol tereptárgy vagy magasabb domb nem takarja el az ég alsó néhány fokos területét sem. Az alkonypírban először a fényesebb Vénuszt látjuk majd meg, napnyugta után 15-20 perccel már feltűnhet a fénypontja mintegy 10 fokkal a nyugati horizont felett, s hamarosan egyre könnyebb lesz észrevenni. A Vénusznál kb. 3,5 fokkal magasabban és tőle picikét jobbra álló, de halványabb Merkúrt  kicsit később pillanthatjuk meg, s a Vénusz jó kiindulási pont lesz a megkereséséhez. Egy órával napnyugta után már viszonylag sötét lesz a látóhatár, ekkor a Vénusz 3, a Merkúr 6,5 fokkal lesz felette, ha nem zavarják felhők az észlelést, egészen addig láthatjuk majd a Merkúrt, míg el nem tűnik a horizonton, ez napnyugta után 1 óra 40 perccel következik be. A bolygó ezután egyre korábban lenyugszik, a hónap utolsó napjaiban már belevész az alkonypírba, de addig akár minden este vethetünk rá egy pillantást!

Alkonyi holdsarló a Vénusz és a Merkúr társaságában 18-án
Ha 15-én nem volt lehetőség megfigyelni a Merkúrt, 18-án látványosabb társaságban pótolhatjuk. A két alkonyi bolygóhoz ezen a napon a holdsarló is csatlakozik, s egyúttal némi kihívást is ad a megfigyelőknek: mindössze 1,6 százalékát világítja be a napfény, ezért rendkívül vékonyka lesz, de napnyugta után fél órával már kereshetjük, ebben segítséget ad a fényes Vénusz, illetve egy binokulár. A Hold a Vénusztól kissé balra, 5 fokkal alatta látható, s mivel egy órával nyugszik le a Nap után, így a vékonysága ellenére jó esélyünk lesz megpillantani.

Érdemes megjegyezni, mivel nem mindenkinek van binokulárja, ilyen esetekben egy teleobjektívvel felszerelt fényképezőgép hasonlóan nagy segítség lehet. Az élességet beállíthatjuk akár a Vénusz segítségével, akár egy repülőgépet vagy annak a kondenzcsíkját követve, s eztán a fényképezőgép nézőkéjén át lassan pásztázzuk a kívánt égrészt.

A sarló megfigyelésére alkalmas időpont keleten 18:10, Budapesten 18:20, nyugati határunknál pedig 18:30 körül lesz, ekkor a sarló 5 fokkal a nyugati látóhatár felett áll majd.
A három alkonyi égitest kissé jobbra dőlve, közel egyvonalban látszik, legalacsonyabban a Hold, tőle jobbra 4,5 fokra a Vénusz, majd még 3,5 fokkal magasabban és jobbra a Merkúr. Ha ezen az estén nem tudjuk megfigyelni őket, másnap, 19-én hasonló időpontban próbálkozhatunk ismét, ekkor már a Hold lesz legmagasabban és jóval vaskosabb is lesz az 5,2 százalékos sarlója. Szintén 19-én lesz a hónap során az utolsó olyan este is, amikor még az állatövi fényt is láthatjuk (a további esték során már túl erősen világítja be az eget a Hold), ha tiszta az ég, és megfelelően sötét helyszínről figyelhetjük meg, akkor várjunk holdnyugtáig és keressük a derengő fénykúpot is!

A leheletvékony holdsarlót csak binokulárral láthatjuk, a két bolygót viszont szabad szemmel is, mindössze tiszta horizont kell hozzá
Forrás: Stellarium

Beköszönt a csillagászati tavasz 20-án
A hosszúra nyúlt, és az égbolt megfigyelésére nem a legjobb tél után megérkezünk a csillagászati tavaszba, Földünk keringése során 20-án napnyugta előtt, 17:15-kor éri el a tavaszpontot, ez a nap-éj egyenlőség hivatalos ideje is. Amellett, hogy e kifejezés helyesírását 2015-ben megváltoztatták, azt sem árt tudnunk róla, hogy csak névlegesen egyenlő ekkor az éjjel s a nappal hossza: valójában már 18-án egy perccel tovább tart a nappal, 20-án pedig 9 perccel hosszabb a világosság. Ekkor pontosan keleten kel és nyugaton nyugszik a Nap, s egészen a nyári napfordulóig egyre északabbi utat jár be egünkön.

A 20-án megfigyelhető napnyugta az első tavaszi napnyugta lesz, ez alkalmat ad arra, hogy valamely jeles építménnyel, szép környezetben örökítsük meg. Keleti határunknál 17:44-kor, Budapesten 17:56-kor, nyugaton 18:06-kor bukik a horizont alá a Nap.

A csillagászatilag jeles napokon érdemes a napnyugtát valamely nevezetes építménnyel, tájelemmel megörökíteni. Fotó: Surányi Kristóf

Hold-Aldebaran együttállás 22-én este
Égi kísérőnk ezen az estén 30 százalékos megvilágítású, kövér sarló, az este folyamán a Hyadok halmazában úszik az égen, egyre közeledve a fényes Aldebaranhoz. A Bika csillagképben két ismert halmazt találunk, az egyik a közismertebb Fiastyúk, a másik pedig a jóval nagyobb, de kevésbé ismert, nyílhegy alakú Hyadok, amelynek legfényesebb csillaga az Aldebaran. Holdunk majdnem a halmaz közepén jár, 21:00-kor 2 fokra lesz a sárgásvörös csillagtól, ekkor a nyugati égen, 25 fokos magasságban keressük őket. Holdnyugtakor már csupán 1 fok választja el őket, ha tiszta a nyugati horizont, érdemes lehet megvárni.
Ha valaki nem szeretne olyan sokáig fennmaradni, az este során bármikor vethet egy pillantást az együttállásra, és a Hyadok csillagokban gazdag halmazában, útja során számos halványabb csillagot elfedő Holdra. A legérdekesebb talán 21:30-kor lesz az égbolt e régiója: Holdunk épp ekkor kezd majd elfedni egy halványabb, de binokulárral jól látható csillagot (a Hold megvilágítástól mentes oldalán keressük), s bal oldalon közvetlenül mellette, alig negyed fokra két egyforma fényességű csillag is látszik majd. Ha távcsövön át követjük az eseményeket, egyúttal azt is felfedezhetjük, hogy a Hyadok halmaza milyen szép és mennyire sok csillagból áll!


A Hyadok nyílhegy alakú csillaghalmazán úszik át majd a Hold 22-én, fotó: Jerry Lodriguss
Forrás: APOD/ NASA

Hold a Jászol-halmaz mellett 26-án
Holdunknak ezen az estén már 73 százalékát éri a fény, így erősen ragyog majd, ezért az együttállást binokulárral érdemesebb megfigyelni, 20:30 felé már elég sötét lesz hozzá. A magyarul Jászolként ismert halmaz halvány csillagok sokaságából áll, s mivel a Naprendszer keringési síkjában helyezkedik el, gyakran találkozik bolygókkal, s időnként persze a Holddal is. Latin nevén a halmaz Praesepe, ami egyaránt jelent jászolt, istállót, bölcsőt és méhkaptárt is, angol nyelvterületen elterjedt nevén Kaptár-halmaz, amit a benne „zsongó” számtalan csillag okán szerintem sokkal találóbb elnevezés (és talán romantikusabb is), mint az etetővályú jelentésű jászol. A halmaz szabad szemmel halvány ködösségként látszik, de már kisebb távcsővel is számtalan csillagot tudunk megkülönböztetni benne. A hízó Hold közelében szabad szemmel nem fogjuk meglátni, de fotón szépen megmutatkoznak majd a csillagai. Az se szegje a fotózási kedvünket, ha némi vékony felhő úszik az égen, könnyen lehet, hogy ennek köszönhetően a Hold körül színes fénygyűrűket, holdkoszorút is láthatunk, ez pedig még szebbé teheti az együttállásról készülő fotóinkat.

Habár a holdfény erős lesz, fényképen a halmaz csillagai látszani fognak, ahogy a mostanihoz nagyon hasonló, 2015-ben volt együttállás során
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Telihold 31-én
A hónap utolsó napján március második teliholdját figyelhetjük meg (bár az elsőt a borult időjárás miatt valószínűleg nem sokan láthatták), ezúttal 2 perccel napnyugta előtt kel fel a Hold, ha tiszta lesz a horizont, még épp elcsíphetjük a nyugaton épp eltűnő Napot és a keleten épp felbukkanó Holdat is egyidejűleg. A telihold érdekessége ezúttal az is, hogy a húsvét mozgó ünnepét csak egy nappal előzi meg. A holdkelte ideje keleti határunknál 18:57, Budapesten 19:09, nyugaton pedig 19:19 lesz.

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

Lilává vált egy németországi tó vize

Lilává vált egy németországi tó vize

A tó természetes folyamatoknak köszönhetően nyerte el turistacsalogató árnyalatát.

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Oxigén és szén szökik a Vénusz légköréből

Olyan régiót vizsgáltak a Vénusz közelében, amelyre korábban még nem sikerült rápillantanunk.

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Hajótörötteket mentettek egy lakatlan szigetről

Az USA Parti Őrsége és a Haditengerészete közös akcióban mentett ki egy lakatlan, mikronéziai szigetről három embert.

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

A déli kontinens speciális körülményei segítik a meteoritok megtalálását, azonban a klímaváltozás véget vethet e szerencsés helyzetnek.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket