Villő, Orfeusz, Adelaida2024. június 13., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2018. április első felében

National Geographic Magyarország

Együttállásokban gazdag időszakkal köszönt be az április, és miközben búcsúzunk az Oriontól és a Bikától, fölfénylik a Tejút íve.

A hajnali Tejút látványa kárpótol a korai ébresztőért, főleg a hosszú, borongós, csillagtalan tél után
Fotó: Ádám Patrik

Szaturnusz-Mars együttállás 3-án hajnalban
A két hajnali bolygót alig 1,3 fok távolságban láthatjuk egymástól, s mivel az óraállítás miatt később világosodik, picit kevésbé korán kell felkelni a megpillantásukhoz. A Nap csak 06:15 körül kel, így ha ezelőtt egy órával, 05:00 – 05:30 közt lehetőségünk van ránézni a délkeleti égre, a már világosodó, ám nem túl fényes égi háttéren észrevehetjük mindkét bolygót. Sötét égen persze szebbek volnának, azonban a 92 százalékos holdfény miatt igazán sötétben nem lesz része annak sem, aki sokkal korábban nézi meg az együttállást. A holdfény most nem a legjobbkor lesz jelen, mivel a két bolygó a Tejút legszebb részén jár, izgalmasabb látványt nyújtanának az itt látható ködökkel, halmazokkal együtt, de a hónap közepe táján már így is megcsodálhatjuk majd őket, bár akkorra egymástól 5 foknyira eltávolodnak.

Az együttállás fotózását a kora hajnali órákra időzítsük, a bolygók alacsonyan állnak a látóhatár felett, 4 óra körül csak 10-12 fokon, így szépen komponálható tájképbe is a két égitest. 5-kor már 16-17 fokon lesznek, ekkor inkább városi környezetbe illeszthető a páros, bár viszonylag fényesek, ez távolról sem olyan szembetűnő, mint az esti Vénusz, így érdemes kevésbé kivilágított terepet választani. A Mars lesz alacsonyabban, s közvetlenül felette a Szaturnusz, a két bolygó fényessége közt nincs sok különbség, a Mars egész picit erősebben ragyog majd (a következő hetek során azonban látványosan fényesedni fog).


A Mars és a Szaturnusz igen közeli együttállását figyelhetjük meg 3-án hajnalban
Forrás: Stellarium

Hold-Jupiter együttállás 4-én hajnalban
A 86 százalékos Hold és a Jupiter kb.6 fokra áll majd egymástól a délnyugati égen, mivel mindkét égitest fényes, elég, ha 05:30 körül keressük őket. A 12 fok magasan lévő Holdtól jobbra, kissé alacsonyabban (kb. 9 fokon) lesz a Jupiter. Ahogy egyre világosodik, a bolygó fénye apránként belemosódik az égi háttérbe, s nagyjából napkelte előtt 5-10 perccel már nem lesz egyszerű szabad szemmel meglátni. Habár nem lehetetlen a napkeltét követően is szemmel tartani, ehhez nagyon tiszta levegő szükséges, ha ilyet kapunk 4-én reggel, próbáljuk meg, hogy milyen hosszan tudjuk még észrevenni a bolygót! A Hold közelsége ehhez segítséget ad, ezért akik kedvelik a kihívásokat, ilyen alkalmakkor nagyobb eséllyel tudják napkelte után is megpillantani a Jupitert.

Hold-Szaturnusz-Mars 7-én és 8-án hajnalban
A korán kelők ismét szép együttállásokat láthatnak a hajnali délkeleti égen. 7-én egy sorban áll majd a három égitest, bal oldalt a Mars, középen a Szaturnusz, jobbra a 60 százalékos megvilágítású Hold. A két bolygó ekkor 3 fokra lesz egymástól, a Hold pedig a Szaturnusztól 5 fokra. Másnap, 8-án hajnalban a Hold már csak 50 százalékát éri napfény, s égi útján átkerül a Marstól balra, a távolságuk 5,5 fok körül lesz. Mindkét hajnalon megfelelő a megfigyeléshez a 05:00 körüli időpont, amikor ugyan pirkad már, de még nem túl világos az ég ahhoz, hogy a bolygók megpillantását akadályozza. Az égitestek ekkor kb. 17-18 fokos magasságban lesznek, így városi környezetben is jól fotózhatók. Ha szabadban, tájjal kombinálva szeretnénk őket megörökíteni, érdemes kicsit korábban, 03:30 – 04:00 körül rászánni az időt, ekkor még csak 8-13 fokon állnak majd.


A Hold, a Szaturnusz és a Mars 7-én hajnalban szépen felsorakoznak a Tejút sávjában
Forrás: Stellarium

Búcsúzunk az Oriontól és a Bikától, s eltűnik az állatövi fény is
A hónap első felében még mindkét csillagképet jól láthatjuk alkonyat után a délnyugati-nyugati égen, azonban az egyre később lenyugvó Nap miatt tovább marad világos is az ég, így a csillagok lassanként belevesznek majd az alkonypírba. A hónap első napjai kivételével még az állatövi fényt is láthatjuk, 20:30 – 20:45 körül kezd majd felsejleni, s ekkor még a Vénusz is a horizont felett ragyog, így látványos képeket készíthetünk a nyugati égről. A Vénusz csak 21:10 – 21:30 körül nyugszik majd le, ekkor már teljesen sötét lesz, így szinte zavaróan fényes lesz az égbolt alján, fotón azonban sokkal látványosabb eredményt ad az állatövi fény sávjával és a két közkedvelt, szintén lenyugvóban lévő csillagképpel. A hónap második felében a holdfény újra akadályozni fog az esti észlelésekben. Használjuk ki a sötét eget, és ha megfelelő időjárás van, távol a városi fényszennyezéstől gyönyörködjünk a téli csillagképekben és az ekkor már remélhetőleg tavaszillatú estékben!

Hamarosan csak az alkony pirosló horizontja felett láthatjuk az Oriont és a Bikát
Fotó: Kontár Csaba Attila

Tejút a hajnali égen
A Tejút az áprilisi hajnalokon a legszebb, ilyenkor már a horizont felett van a leglátványosabb középső régiója, de még nem nagy magasságban íveli át az eget, így ahol nem fényszennyezett a keleti-déli égbolt, ott érdemes rászánni egy tiszta kora hajnalt az észlelésére. Erre áprilisban 10-ét követően lesz lehetőség, amikor a Hold később bukkan fel a horizonton, mint a Tejút szíve. Hajnali 3 körül már láthatjuk a legszebb régiót, a Skorpió és a Nyilas csillagképek közt, nagyjából 04:15-ig van teljesen sötét (ekkor kezdődik a csillagászati szürkület), utána a Tejút íve egyre jobban belemosódik majd a pirkadat homályába. Vigyük magunkkal a binokulárunkat is, érdemes végigpásztázni a Tejút halmazait, ködösségeit is!
Fotót készíthetünk a teljes ívéről is (akár több képből összeállított panorámaként, akár megfelelő nagy látószögű objektívvel), de koncentrálhatunk csak a déli régiójára is. A Mars és a Szaturnusz ragyogó bolygópárosa végigkíséri a hajnalokat, azonban a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is e területen látszik, áprilisban kb. +6 magnitúdós fényességgel (nyár közepére közel egy magnitúdót fényesedik még), természetesen a Vesta megfigyeléséhez is szükség lesz távcsőre.

Hozzászólások

Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

Ez a bolygó legmélyebb víznyelője

A mexikói víz alatti barlangról sokáig úgy hitték, a második legmélyebb a világon, új vizsgálatok alapján azonban előreléphetett az első helyre.

Égi jelenségek 2024. június második felében

Égi jelenségek 2024. június második felében

Itt a csillagászati nyár és vele az év legrövidebb éjszakái, az első nyári teliholdat is megnézhetjük, kis eséllyel éjszakai világító felhők is felbukkanhatnak.

A külső Naprendszerből érkezett Angliába ez a meteorit

A külső Naprendszerből érkezett Angliába ez a meteorit

A számos ütközést átélt összetételű meteorit arról tanúskodik, hogy bolygónk óceánjait hasonló égi vándorok tölthették meg vízzel.

Repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az Apollo egykori űrhajósa

Repülőgép-balesetben meghalt Bill Anders, az Apollo egykori űrhajósa

Bill Anders nevéhez fűződik az egyik legismertebb űrfotó, amely ráadásul a környezetvédelmi törekvéseket is inspirálta.

Melegkedvelő növények éltek Közép-Európában a jégkor alatt

Melegkedvelő növények éltek Közép-Európában a jégkor alatt

A különös ellentmondást az magyarázza, hogy mindezt forró vizes források közelsége tette lehetővé.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket