2024. február 29., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2018. május első felében

National Geographic Magyarország

Gyönyörködhetünk együttállásokban, megfigyelhetünk duci hajnali holdsarlót és a szerencsések hullócsillagot is láthatnak.

A ragyogó Vénusz körül a fátyolfelhőkön át látható fényudvar még sejtelmesebbé teszi az égképet.
Fotó: Ladányi Tamás

Szaturnusz-Hold együttállás május 5-én
5-én hajnal előtt a 77 százalékos Hold alig 3 fokra látszik majd a Szaturnusztól, a páros éjfél után pár perccel bukkan fel a délkeleti horizonton, ekkor még csak 2 fok távolságban, majd az éjszaka előre haladtával távolságuk lassan nő, így a későn fekvők élvezhetik a legnagyobb közelségük látványát. A gyűrűs bolygó a Hold jobb oldalán látható, hajnalra (04:30) a távolságuk már 3,5 fok lesz, s ekkor a déli égbolton, 20 fok magasságban csodálhatják mek a korán kelők.


A hajnali égen a Hold jobb oldalán láthatjuk a gyűrűs bolygót
Forrás: Stellarium

Mars-Hold együttállás május 6-án
Az előző napihoz kissé hasonló közelségű, ám ezúttal a Mars vöröslő égitestével alkotott kettőst figyelhetünk meg 6-án. A páros csak éjjel 1 után kel fel, a Mars a Holdat kb. fél órával követi. Hajnal 04:30-kor mintagy 2,5 fokra állnak egymástól, a Mars a Hold bal oldalán, kissé alacsonyabban látható, a déli látóhatár felett 20 fokkal.

Május 6-án hajnalban a Mars társaságában figyelhetik meg a Holdat a korán kelők
Forrás: Stellarium

Szembenállásban a Jupiter május 9-én
A megfigyelések szempontjából elég kedvezőtlen, alacsony járásúak a bolygók, így az idei Jupiter-oppozíció idején is alig 25-26 fokos magasságig emelkedik a déli látóhatár fölé Naprendszerünk óriása. A Mérleg csillagképben tartózkodó Jupiter ekkor a legfényesebb, és már alkonyatkor felbukkan a keleti horizonton, s egészen napkeltéig az égbolton marad. Habár a kis horizont feletti magasság a távcsöves megfigyelők számára kedvezőtlenebb (mivel az így nagyobb légtömegen keresztül látni az égitestet és több a zavaró szóródás, nyugtalanság is a fényében), azoknak, akik tájképen szeretnék a bolygót megörökíteni, kimondottan kedvező, hiszen így akár városi építmények, akár a természetben lévő tereptárgyak vagy fák társaságában fotózható a Jupiter.
Mivel ezen az éjjelen a Hold csak hajnal 3 felé kel fel, ha a szembenálló Jupitert tervezzük megörökíteni, akár az egyre ragyogóbb Tejúttal együtt is megtehetjük, hajnali 2 körül.

Nagyobb távcsövön át a Jupiter jellegzetes felhősávjai és a Nagy Vörös Folt is láthatóvá válnak, az ilyen megfigyelésre ideális a szembenállás ideje.
Forrás: Damian Peach/ APOD / NASA

Hajnali holdsarló május 12-én és 13-án
A fogyó Hold egyre közelebb kerül a Naphoz, egyre később kel, azonban alacsony pályája miatt igazán vékony sarlóként nem tudjuk megfigyelni a hónap első felében (az újhold előtti hajnalon ugyan még 2,6 százalékos megvilágításban van, de alig 10 perccel kel a Nap előtt, így megpillantása ekkor már lehetetlen). Ha szeretnénk a hajnali sarlót megfigyelni, ezúttal meg kell elégednünk a kissé ducibb, ám annál könnyebben láthatóval. 12-én a sarló 14 százalékos megvilágítású lesz, a holdkelte ideje a keleti határunknál 03:51, Budapesten 04:03, nyugaton 04:13, több mint egy órával napkelte előtt. Másnap, 13-án a hold a keleti országrészben 04:18-kor kel, Budapesten 04:29-kor, nyugati határunknál pedig 04:40 a holdkelte időpontja, 40 perccel előzi meg a napkeltét, így a sarló ezen a hajnalon a már erősen pirkadó látóhatáron bukkan fel.

Vénusz az alkonyi égen
A Vénusz továbbra is kiválóan megfigyelhető az esti órákban, egyre később nyugszik, a hónap elején még 22:20 körül, a hónap közepén már fél órával később, 22:50 felé, persze a sötétség is egyre később áll be, így a fényviszonyok, amelyek közepette láthatjuk, végig hasonlóak lesznek. A bolygó elkerüli ebben az időszakban a látványosabb égi objektumokat, de a ragyogó szépsége önmagában is örömet ad a megfigyelőknek. Érdekes lehetőség az is, ha a fényes bolygót vékonyka felhőzeten, vagy akár kondenzcsíkon át látjuk, ilyenkor a Vénusz körül kialakuló fényudvar különleges éteri külsőt kölcsönözhet neki, ám az is izgalmas, ha kisebb, de kontrasztosabb felhőpamacsok közt bujkálva el-eltünedezik, majd újra előbukkan. Ne tartson vissza senkit a megfigyeléstől, ha az égen egy kevéske felhő van! Mivel májusban már előfordulnak zivatarok, adott esetben egy távoli, villámokat szóró zivatarfelhő közelében a ragyogó Vénusz izgalmas és egyedi látványt nyújthat. A természet mindig kínál valami lehetőséget, amit ki lehet használni s a javunkra fordítani a szépségét, különleges fotókat készíthetünk egy ilyen egyszerű és hétköznapi objektumról is.

Éta Aquaridák meteorraja május 6-án
Sajnos ezt a meteorrajt a 60 százalékos holdfény miatt nem igazán kedvező körülmények közepette láthatjuk. Az amúgy is csak kora hajnalban felkelő radiánsa eleve rövidke megfigyelési időt ad az érdeklődőknek. Ha valaki mégis rászánja magát, akkor a hajnali 2 utáni, még sötétebb kb. másfél órát töltheti el meteorvadászattal. A Vízöntő (Aquarius) csillagkép felől induló meteorok szülő égiteste a Halley üstökös, ezek ugyan fényesek, de a hajnali időpont és a holdfény nehezíti megpillantásukat az idén. Ez a meteorraj inkább a déli féltekén élők számára nyújt látványosságot az ottani, óránként néhány tucat hullócsillaggal. Azonban a radiáns alacsony állása miatt a mi égboltunkon felbukkanó csekély számú tagjai hosszú utat járhatnak be az égen, s nem ritka köztük a fényes, látványos meteor sem, amelyek megmaradó nyomot hagynak az égbolton. Egyetlen pozitívuma lehet számunkra, hogy a maximuma elhúzódó, így a maximumot követő, holdfénymentes, kevésbé világos hajnalokon is van esélyünk látni e rajból hulló meteorokat, egészen a hónap végéig. Ha valaki a déli féltekén (de legalábbis az Egyenlítőhöz közelebb) töltené el ezt az időszakot, neki érdemes lehet az éjszakát meteorok megfigyelésére szánni.
Néhány más, kisebb raj is aktív ebben az időszakban, s szinte mindegyik a hajnali égen, így ha ekkor meteorokat látunk, nem feltétlenül Aquaridák lesznek mind!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A Pluto és az Arrokoth meglátogatásával a szonda már beírta a nevét a csillagászat történetébe, ám még újabb, igen fontos felfedezést tett nemrégiben.

Tányérunkon a változás

Tányérunkon a változás

A WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehet tenni.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket