Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka2023. december 06., szerda
Föld

Égi jelenségek 2018. június első felében

National Geographic Magyarország

Június első felében még gyönyörködhetünk az Esthajnalcsillag fényében és kezdődik az éjszakai világító felhők időszaka.

A nyár közepi esték és hajnalok kékesfehéren ragyogó jelensége az éjszakai világító felhő, a finoman szálas szerkezete nagyításban nézve könnyen megkülönböztethetővé teszi az időjárási felhőktől.
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Szaturnusz-Hold közeli együttállás június 1-jén
A hónap első napján a Szaturnusz és a 94 százalékos Hold igen közeli együttállását figyelhetjük meg, bár már előző este is láthatóak lesznek (kicsivel 23:00 előtt), a legnagyobb közelségüket csak 1-jén hajnali 3:30 körül érik el. A Szaturnusz pontosan a Hold alatt látszik majd, kb. 30 ívpercnyire, vagyis egy telihold átmérőnyi távolságra. Ez remek lehetőséget biztosíthat arra, hogy kisebb távcsővel (vagy nagyobb teleobjektívvel) egy fotón tudjuk megörökíteni a Hold peremét és a gyűrűs bolygót. A kihívásokat kedvelők napkelte után, vagyis már nappali égen is megpróbálkozhatnak a páros fotózásával, megfigyelésével, napkeltekor a délnyugati ég alján, 12-13 fok magasságban áll majd a páros, ekkor kb. a korábbi távolság kétszeresére (két teliholdnyira) egymástól, a Szaturnuszt a Hold alatt keressük továbbra is, de egy picit már jobbra csúszik a korábbi helyéhez képest. Erre persze csak nagyon tiszta ég esetén van esélyünk. Ha még sötétben, tájképbe foglalva szeretnénk a párost lefotózni, ahhoz is kedvező az együttállásuk, mivel a legnagyobb horizont feletti magasságuk is csupán 22 fok lesz.

Sajnos most ennyire nem láthatjuk közel a Szaturnuszt a Holdhoz, ám érzékelteti a kép a két égitest látható méretének különbségét.
Fotó: APOD/ NASA, Jens Hackmann

Mars-Hold együttállás június 3-án hajnalban
Habár nem lesznek olyan közel egymáshoz az égitestek, mint a két nappal korábbi Szaturnusz-Hold páros, de a kb. 5 fokos távolságuk azért még szép látványt nyújthat. A Mars egyre fényesebb, ha néhány hónapja figyelemmel követjük, már szembetűnő, hogy sokkal erősebben ragyog, mint a Szaturnusz, amelynek a tél végén még hasonló volt a fényereje.
A csak éjfél után felkelő páros tagjai ez esetben is alacsonyan járnak, és a nagyobb távolságuk miatt inkább a nagyobb látószöggel készülő, tájba, városképbe illesztett fotózást javaslom.

Az est ékköve a Vénusz, az éjszaka közepén már látjuk a Tejutat
Az Esthajnalcsillag szépségét a hónap közepéig még igen hosszasan élvezhetjük, csak 23:00 óra felé bukik le az északnyugati látóhatáron. Habár az esték is egyre tovább világosak, a belső szomszédunk ragyogását már kicsivel napnyugta után észrevehetjük. Kevés szívmelengetőbb látvány van a lassan fakuló nyári alkonypírban tündöklő Vénusznál! Ha időnk engedi, a 8-át követően, a holdfénymentes időszakban sötétedés után is maradjunk a szabadban, a Tejút íve már éjfél felé is szépen látszik (persze, ha fényszennyezéstől távoli helyszínt találunk a megfigyelésre), a legszebb látványát hajnali 2 felé nyújtja. Mivel igen korán világosodni is kezd, 3-kor már nem sokat láthatunk az égi országút fénylő szalagjából. Gyakorlatilag az igazán sötét időszak ekkor az este 23:30 és hajnali 2:00 közé eső, alig 2,5 óra, bátrabbak az egész éjszakát a szabadban tölthetik ilyenkor.


A Tejút június első felének holdmentes éjszakáin is hasonló szépségben íveli át az eget. Ha tehetjük, szánjunk rá időt, hogy egy sötét égboltú helyszínről gyönyörködünk benne!
Fotó: Zeller Péter

Hajnali holdsarló június 11-én és 12-én, talán már a Fiastyúkot is megláthatjuk
A Hold alacsony járása miatt ismét nem lesz megfigyelhető a legsoványabb állapotában a sarló, viszont jól láthatjuk még 11-én napkelte előtt másfél, majd 12-én, napkelte előtt alig egy órával felkelni a vékonyodó Holdat. 11-én a 10,5 százalékos Hold felbukkanásának ideje keleti határunknál 03:14, Budapesten 03:25, nyugaton 03:36, majd 12-én a 4,4 százalékos sarlót keleten 03:48, Budapesten 04:00, nyugaton pedig 04:11-kor pillanthatjuk meg az északkeleti horizonton.

Mivel a hajnalpír igen erős lesz már mindkét napon, csak tiszta horizont esetén láthatjuk a Holdat, s főként 12-én nagy segítségünkre lehet a binokulárunk is. Ha már terepen vagyunk, adjunk egy esélyt a lassanként ismét láthatóvá váló Fiastyúknak is, 11-én pár perccel a Hold előtt kel, de tőle mintegy 20 fokra észak felé (bal oldalon), ha tiszta az ég alja, binokulárral már akár meg is pillanthatjuk, a szabad szemes megfigyelésére inkább a hónap második felében lesz esélyünk.

11-én hajnalban az északkeleti ég alján felbukkan a holdsarló, s ha megláttuk, tőle balra, kb. 20 fokra találhatjuk a Fiastyúkot, ehhez azonban szükség lesz a binokulárunkra is.
Forrás: Stellarium

Jön a nyár közepe, jönnek a világító felhők!
Az éjszakai világító felhők a legszebb égi tünemények közé sorolhatóak, az alkonyat után, vagy a hajnal előtt az északi égrészen, a horizont közelében néha-néha megfigyelhető jelenség hazánkban ugyan nem gyakori, de minden évben jó néhány alkalom adódik a megpillantásukra. A világító felhőket akkor láthatjuk, ha a Nap 6-16 fokkal a horizont alatt van, ez napnyugta után kb. 50 perccel kezdődik és mintegy 2,5 órával később ér véget este, hajnalban pedig a napkelte előtt 2,5 órával kezdődik, és 50 perccel előtte ér véget. Ebben az időszakban bármikor felbukkanhatnak, így ha valaki rászánja magát, ne adja fel, ha az intervallum kezdetén még semmit se lát belőlük. Persze többször nincs semmi sem az északi ég alján, türelem és kitartás kell a megfigyeléshez, azonban ha sikerül, életre szóló élményt nyújthatnak!

Néha csak halványan derengő kékesfehér szálacskákat láthatunk, olykor azonban ragyogóan fényes és szembetűnő a világító felhők megjelenése. Mivel maga a jelenség kimondottan a nyár közepi hetekhez köthető és a nálunk északabbra lévő országokban gyakoribb, ha hazánkból is sikerül megfigyelni, az mindig különleges örömet jelent. A kialakulásukhoz szükséges, hogy a kb. 85 kilométeres légköri magasságban, ahol létrejönnek, igen nagy hideg legyen, s némi vízpára is rendelkezésre álljon, ugyanis e felhők is puszta vízjégből állnak. Kékes, sejtelmes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a nagy légköri magasságban még vagy már megvilágítja a napfény e felhőket, s az alacsonyabban lévő ózonréteg a rajta átszűrődő fénynek kékes árnyalatot kölcsönöz. Megtévesztheti az embert, ha holdfényes az alkony vagy a hajnal, ugyanis a Hold által megvilágított normál felhők kissé hasonlóak lehetnek, ám kevésbé kékesek és kevésbé is tűnnek ki a még nem túl világos égi háttérből. Ha bizonytalanok vagyunk, nézzük meg a gyanús tüneményt binokulárral, vagy teleobjektívvel fotózzuk le: a normál, időjárási felhők elmosottak nagy nagyításban, míg a világító felhők finom szerkezete és részletei jobban láthatóvá válnak így.

A tapasztalatok alapján kissé esélyesebb a hajnal előtti égen látni őket. A világító felhők szezonja hazánkban június első heteiben kezdődik és július legvégéig tart.

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

A klímacélok szerint ennek az évszázadnak a végéig szabadna bekövetkeznie a másfél fokos globális felmelegedésnek, azonban egy új kutatás arra jutott, hogy a kibocsátások növekedése miatt sokkal hamarabb elérhetjük.

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

A Naprendszer legvulkánibb égitestje a Jupiter körül keringő Io.

Kivételes sarki fény 1872-ben

Kivételes sarki fény 1872-ben

Vajon mekkora lehetett az a napkitörés, melynek következtében kialakult az egyik legnagyobb sarki fény?

Tengeri töltésút Manifa olajmezőjén

Tengeri töltésút Manifa olajmezőjén

Szaúd-Arábiában, a Perzsa-öböl partján, nagyjából félúton Kuvait és Bahrein között található a Manifa-olajmező.

Különös hatszögeket találtak a marsi felszín alatt

Különös hatszögeket találtak a marsi felszín alatt

A felfedezést a kínai marsjáró talajradarjának mérései alapján fedezték fel.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket