Valter, Irma2024. július 16., kedd
Föld

Égi jelenségek 2018. június második felében

National Geographic Magyarország

Világító felhők, fényes együttállások, no és az év legrövidebb éjszakája várja a nyár eleji égbolt megfigyelőit.

A tavaly nyári Vénusz-Hold együttállást az éteri szépségű, fátyolként a hajnali égre boruló világító felhő tette igazán emlékezetessé.
Fotó: Klamerius Adrien és Feltóti

Hold-Vénusz együttállás 16-án alkonyatkor
Egyre később nyugszik a nap, így egyre tovább kell várni arra is, hogy besötétedjen, az év legrövidebb éjszakáit hozza a hónap második fele. A 16-án alkonyatkor megfigyelhető Hold-Vénusz együttállás azonban szerencsére nem igényel sötét égboltot, hisz mindkét égitest igen fényes. A Holdat már napnyugta előtt is megpillanthatjuk, 12 százalékos a megvilágítása, vagyis nem túl vékony sarlót látunk majd a nyugati égbolton, tőle jobbra a Vénuszt kissé később vesszük majd észre, távolságuk kb. 5 fok lesz. Ha nagyon tiszta az ég és a horizonton sincs távoli felhőmaradvány, este 22:00-22:30 körül kis szerencsével a Hold felett a Jászol-halmazt (M44) is megörökíthetjük, a szabadszemes megpillantása az esti szürkületben ilyen alacsonyan a látóhatár közelében nem igazán lehetséges. Az égitestek keleti határunknál 22:59-kor, Budapesten 23:10-kor, nyugaton pedig 23:19-kor buknak le az északnyugati látóhatár alá. A csillagászati sötétség csak éjfél előtt kicsivel köszönt be, azonban 22:00 után a fényesebb csillagokat már jól láthatjuk, s lassanként a halványabbak is előbukkannak. Ha tiszta az ég, és időnk engedi, használjuk ki a holdnyugta utáni röpke sötét órákat!

Az alkonyi égen láthatjuk a Hold-Vénusz párost, s ha tiszta a horizont, a Hold felett a Jászol-halmazt is fotózhatjuk velük együtt.
Forrás: Stellarium

Vajon mikor láthatunk éjszakai világító felhőket?
Különlegessé teheti a 16-i együttállást, ha ezen az estén szerencsénk lesz éjszakai világító felhőt is megpillantani. Ez a kizárólag nyári jelenség este pont azon az égrészen jelenhet meg, ahol a lenyugvó Hold-Vénusz páros is látszik majd. Hasonló csodát tavaly nyáron, a hajnali égen figyelhettünk meg, akkor a két égitest egymás felett helyezkedett el, s mivel a kékesfehér tüneményt a napforduló körüli időszakban figyelhetjük meg a legnagyobb eséllyel (ám a tapasztalatok szerint akár július végéig is felbukkanhatnak), napnyugta után egy órával már érdemes lesz az északnyugati-északi ég alját nagyobb figyelemmel vizsgálni. Ha az égen a Hold is világít, legyünk óvatosak: a fátyolfelhők vagy a repülők kondenzcsíkjai holdfényben könnyen összetéveszthetők a világító felhővel. Megkönnyíti a megkülönböztetést, ha nagyítva nézzük, vagy fotózzuk a látott világító felhőnek vélt sávokat, így akár a binokulár, akár a teleobjektív nagy segítség lehet, míg a normál felhő, kondenzcsík nagyítva elmosottá válik, a világító felhő részletgazdag és finomabb kontrasztú lesz. Ha sikerül meglátni, a fotózásban érdemes polárszűrőt használni, ez kiemeli a világító felhőt az égi háttérhez képest. Szintén izgalmas dolog sorozatfotóból animálni a felhők komótos mozgását, hullámzását, amelyet a magaslégköri szelek okoznak. Ez a mozgás is megkülönbözteti a normál felhőktől, animáción sokszor láthatjuk, ha mindkettő jelen van, hogy eltérő irányban és más sebességgel mozognak.

Mivel a rakétafellövések a magasabb légköri rétegekbe sok vizet szállítanak, ezért az ezeket követő 1-2 napon megnő az esélye a világító felhők kialakulásának is. A tervek szerin június 14-én délután lövik föl az amerikai ICON műholdat, így akár ez is elősegítheti, hogy 16-án az esti együttállás mellett esetleg megjelenő világító felhőt is megfigyelhessünk.

Nyári napforduló 21-én
A nyári napforduló idén június 21-én déli 12:07-kor következik be, a csillagászati nyár kezdetét ez az időpont jelzi. Hajnalban még tavaszi napkeltét láthatunk (bár időjárási értelemben már nagyon régóta nem tavasziasak a reggelek sem), este viszont már nyári nap bukik alá. Fotózni talán a napnyugtát érdemes, hisz ez lesz az első nyári napnyugta, s ekkor jár a legészakibb útvonalon Napunk. Bár a napnyugta ideje július elejéig nem változik (csupán másodperceket), a napkelte kissé későbbre esik majd, naponta 1 perccel. A nappal hossza kb. 16 óra hazánkban, az ország déli és északi része közt 1-2 perc különbség adódik ezen a napon, az éjszaka ugyan 8 órás, ám ebből csak alig 2,5 óra az, ami csillagászati értelemben is sötét, ráadásul a 64 százalékos megvilágítású Hold egész hajnali 2-ig ragyog majd, így ez a rövid idő sem lesz sötét.

Az első nyári napnyugta ideje a keleti országrészben 20:33, Budapesten 20:44, a nyugati határ mentén 20:52. Érdemes a jeles alkalomhoz szép tájat, ikonikus városképet komponálni a készülő fotónkba!

Az ókori egyiptomiaknál még evezős bárkán szállította Ré napisten a Napot, modern korunkban már gépesített ez a nemes feladat.
Fotó: Koszmály Dorottya

Hold-Jupiter együttállás 23-án
23-án este pontosan a 83 százaléko Hold alatt kb. 3 fokra láthatjuk a ragyogóan fényes Jupitert, mintegy 30 fokos magasságban a déli-délnyugati égbolton. Az együttállás akár már az alkonyi szürkületben is fotózható, de a bátrabbak arra is vállalkozhatnak, hogy a Hold közelségét kihasználva még napnyugta előtt, tehát nappali égen megkeresik a Jupitert binokulár segítségével (tiszta égbolt esetén fotózni is lehet). Ha az együttállás megfigyelése, fotózása után szeretnék a langyos nyári éjszakán tovább a szabadban maradni, derült ég esetén érdemes lehet a holdvilágban úszó tájjal csillagíves fotót készíteni, a rövid és világos éjszaka sok már extra lehetőséggel nem szolgál most. A látványt azonban ilyenkor is színesítheti egy-egy távoli zivatarfelhő villámlása, akár az együttálló égitestek közelében is, vagy a gomolyfelhők közt bujkáló Hold fénye érdekes felhőárnyékokat hozhat létre. Sose riasszon vissza minket a megfigyeléstől, fotózástól egy kis felhő, nem tudhatjuk, milyen érdekesség teszi majd így egyedivé a készülő felvételeinket!

Távoli zivatarfelhő is érdekesebbé teheti az együttállásról készülő képeinket
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Telihold Szaturnusz-együttállással 27/28-án éjjel
A hónap teliholdját ezúttal a Szaturnusz közelsége ékesíti, a Hold még napnyugta előtt felkel, a keleti határunknál 19:49-kor, Budapesten 20:01-kor, nyugaton pedig 20:10-kor emelkedik a délkeleti látóhatár fölé. A Szaturnusz közel fél órával később kel csak, de ekkor még biztosan nem láthatjuk a nappali világosságban, viszont este 22:00 körül már szép látványt nyújt a páros. A gyűrűs bolygó a Hold bal oldalán, kissé alacsonyabban, kb. 3,5 fok távolságban látszik majd. A Hold közeli ragyogásában ugyan nem lesz könnyű észrevenni, de kisebb teleobjektíves fotón már szépen mutat a páros. A hajnali órákat már csupán kb. 1,5-2 fokra lesznek egymástól s a Szaturnusz a Holddal egy magasságban áll. Még 4 órakor is 7-9 fok magasságban, így a világosodó égen is látványos lehet, főként a Hold. A napkelte előtti 20-30 perc során a délnyugati égbolt (tiszta idő esetén) rózsásan ragyogó sávjában látszik a telihold, a rózsás sáv alatt pedig a bolygónk saját árnyékának szürkéskék íve. A sárgás telihold ilyenkor a rózsás sáv – szakszóval Vénusz-öve – közepén látható, a színek varázsa teszi különlegessé a látványt.

A lenyugvó júniusi teliholdat is láthatjuk a délnyugati égbolton hasonlóan szép rózsás égbolton 
Forrás: Wikipedia

Hold-Mars együttállás 30-án este
A hónap utolsó estéjén a 94 százalékos megvilágítású Hold és az alatta kb. 3,5 fokkal vöröslő Mars együttállása szólíthatja észlelésre az érdeklődőket. A holdkelte időpontja keleten 22:03, Budapesten 22:15, nyugati határunknál 22:24 lesz, a Mars fél órával követi égi kísérőnket.

A vörös bolygó nagyon fényes, a ragyogása ezen az estén már igen közel áll a Jupiteréhez, mivel Földünkhöz egyre közelebb kerül, és egyre nagyobb megvilágításban látjuk, még egy hónapon át tovább fényesedik majd.
Ez a nagy fényessége teszi lehetővé, hogy a Hold közelében is látványos lehet, így a két nappal korábbi Szaturnusz-Hold kettősnél feltűnőbb lesz, szebb fotókat is készíthetünk róluk. Az együttállás fotózása remek bemelegítő lehet a július 27-i teljes holdfogyatkozás és vele egyidejű Mars-közelséghez, most tét nélkül kísérletezhetünk még a helyszínekkel. A mostani tapasztalatok és a ráfordított idő sokszorosan megtérül majd egy hónap múlva!

A június utolsó estéjén látható Hold-Mars együttállás az egy hónappal későbbi holdfogyatkozáshoz lehet a jelmezes főpróba
Forrás: Stellarium


Hozzászólások

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Az InSight szonda szeizmográfja rögzítette becsapódási jeleket elemezték és végeztek ezek alapján új számításokat.

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Az extrém hőhullám miatt a tó megáradt, elpusztítva a házakat és a vetést.

Égi jelenségek 2024. július második felében

Égi jelenségek 2024. július második felében

Itt a nyárközép teliholdja de a hó végére már sarló is jut, gyönyörű együttállásokat láthatunk, és egyre több a nyári meteor is.

Nagyon kellene már a csapadék a növényeknek

Nagyon kellene már a csapadék a növényeknek

Fokozódik az aszály, a legsúlyosabb helyzet a Duna-Tisza közén alakult ki.

A SpaceX nyerte meg ISS biztonságos megsemmisítését

A SpaceX nyerte meg ISS biztonságos megsemmisítését

Az Űrállomás 2030-ig üzemelhet, ezt követően a légkör mélyebb rétegeibe vontatják majd, ahol tervezett módon, időben és helyen fog elégni.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket