Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2018. augusztus első felében

National Geographic Magyarország

Lassan búcsúzik a nyár, és érkezik az év egyik legmegbízhatóbb s méltán legnépszerűbb meteorraja, az augusztusi Perseidák, sőt a Tejútban is gyönyörködhetünk.

Idén a holdfény sem zavarja majd a Perseidák maximumát, reméljük, sok fényes rajtag örvendezteti majd meg a megfigyelőket!
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Ragyog a Tejút, és lassan előtűnnek az első téli csillagképek
Augusztusban már láthatóan egyre hamarabb sötétedik és egyre később világosodik, így hosszabb idő marad az éjszakai égbolt megfigyelésére. A hónap elején még 22:30 körül áll be a sötétség és hajnal 03:15-ig tart, 15-én pedig már 22:00-kor élvezhetjük a Tejút teljes látványát egészen hajnal 03:45-ig. Az éjszakák még mindig kellemesen langyosak ahhoz, hogy a szabadban legyünk, de ebben az időszakban már megjelenhet a hajnal előtti 1-2 órában a párásság, főként mélyebben fekvő területeken, így a fotózásnál érdemes lehet erre is gondolni. A Tejutat már 5-én este is látjuk egészen az éjfélig, mikor a felkelő Hold megzavarja a látványt, s a napok előre haladtával egyre hosszabb idő áll rendelkezésre, 9-én már hajnali 3-ig a Hold nélküli égboltban gyönyörködhetünk.

A hónap közepén a Nyári Háromszög éjfélkor a zeniten ragyog felettünk, hajnal 3-kor pedig jóval már alacsonyabban áll a nyugati égen, s a lenyugvó – még mindig igen fényes – Mars társaságában szépen illeszthető tájképbe is.

A hónap közepén a hajnali, keleti horizonton ismét felbukkannak az Orion csillagai, ekkor még éppen csak megláthatjuk a látóhatárról lassan felkúszó alakzatot, s erre is csak tiszta ég esetén lesz esélyünk. A Bika és benne a Fiastyúk azonban már éjfél után megjelenik, jellegzetes látványa fotózáskor szép hátteret adhat az augusztusi hullócsillagoknak.

A hónap első felében bőven lesz alkalmunk a Tejút látványát élvezni.
Fotó: Zeller Péter

Jönnek a Perseidák!
Az év egyik legmegbízhatóbb s méltán legnépszerűbb meteorraja, az augusztusi Perseidák maximuma idén igen szerencsés időben, újhold után, 12-én és 13-án éjszaka várható, sötétedéstől pirkadatig akár óránként 50 meteort is megpillanthat az ember. Az éjszaka idején belül lehetnek csendesebb és meteorokban gazdagabb percek, a Perseidákra is jellemző, hogy általában pár percen belül számos rajtag néha valóban záporszerű benyomást keltve hullik, majd utána pár percig nem látunk egy hullócsillagot sem.  Ezt a látványt is a sötét, fényszennyezéstől távoli területeken élvezhetjük igazán. Bár a Perseidák közt is sok a fényes rajtag, amelyeket akár városi égen is megpillanthatunk, de nem fogjuk megbánni, ha ezt az éjszakát inkább a közvilágítástól messzebb töltjük el. Mivel a maximum vasárnapról hétfőre virradóan köszönt ránk, talán nem mindenki engedheti meg magának, hogy ekkor gyönyörködjön a meteorok fenséges látványában, viszont a Perseidák már a maximum előtt és után 1-2 nappal is megörvendeztetik a megfigyelőket, aki nem akar hétfőn álmosan menni munkába, annak a szombat éjszakát érdemes szabadban tölteni.

A Perseidák a Swift-Tuttle üstökösből erednek, s az üstökös korábbi pályája nyomán számított por egy feltételezetten nagyobb adagjával 12-én este, 22 óra felé találkozik Földünk, így vasárnap este az ekkor már sötét égen előfordulhat egy rövidebb ideig (fél-egy óra) tartó kisebb csúcs, ez talán még a hétfőn dolgozni igyekvőknek sincs túl későn.

A Perseidák, főként fotón jól láthatóan jellegzetes zöld-vörös színátmenetű meteorokat hoz, de az igazán fényes rajtagok esetében szabad szemmel is érzékelhető a színük. Míg az esti égen a hosszú utat bejáró meteorok dominálnak, hajnal előtt a Perseidák látszólagos kiindulási pontját jelző radiáns (a Perseus csillagkép tetejénél) már magasan jár az égen, ekkor a nagyobb számban, de kissé rövidebb égi útvonallal jelentkező hullócsillagok veszik át a vezető szerepet.

A Perseidákon túl számos másik meteorraj is aktív ebben az időszakban, így tovább színesítik az éjszakai élményt. Ne feledjük, a hullócsillagok az égbolt bármely pontján felbukkanhatnak, a megfigyelésük során érdemes a legkevésbé fényszennyezett égboltrészt követni, a legtöbb meteor megpillantására így lehet esélyünk. Fotózás során a szebb eredmény érdekében a nagyobb érzékenység és a nem túl hosszú záridő ideális, amikor az égi háttér még nem túl fényes, de a meteorok látványos nyomot hagynak felvételeinken. Válasszunk ki egy kedvező adottságú égrészt, ahol a táj is szép előteret biztosít a fotóinknak!

Holdsarló az alkonyi égen 12-én és 13-án
Az újholdat követő alkonyi holdsarlót nem lesz túl könnyű megpillantani, bár a megvilágítása 2,7 százalékos lesz, igen alacsonyan jár majd a horizont felett, így könnyen belevész az alkonypírba. Napnyugta után fél órával érdemes keresni, ekkor kb. 4 fokkal láthatjuk a látóhatár felett, vagyis csak kristálytiszta, teljesen felhőtlen horizonton vehetjük észre.
13-án már jobb körülmények közt, és már 8 százalékos megvilágításban tűnik fel a sarló, s mivel már másfél órával a Nap után nyugszik, ha nem borult az ég, biztosan meglátjuk. Napnyugta után fél órával keressük 10 fokos magasságban a nyugati égen, s szerencsés időjárás esetén innentől még egy órán át követhetjük, míg eltűnik a látóhatáron. A holdnyugta ideje keleten 21:13, Budapesten 21:25, nyugaton 21:35.


A holdsarló az alkonyi égen a mindig hálás fotótéma, városi háttérrel és vidéki tájelemekkel egyaránt jól komponálható fotónkba.
Fotó: Tomka Mihály

Hold és Vénusz 14-én alkonyatkor
Ezen az estén már igen könnyen észrevehető lesz a 15,5 százalékban megvilágított sarló akár már napnyugta előtt is, igazán látványossá azonban egy órával később, a már sötétedő égen válnak. A Hold áll magasabban, 5 fok választja el a szinte pontosan alatta ragyogó Vénusztól. A Vénusz egyre korábban nyugszik, e napon 21:25 körül, a Hold kb. fél órával követi majd. Az alkalom érdekessége, hogy ekkor a Vénusz fázisa alapján (amelyet csak távcső segítségével láthatunk meg) „fél-Vénusz” lesz, szakszóval a bolygó dichotómiáját lehet megfigyelni, precízen számolva csak másnap hajnalban következik be, ám akkor a bolygó nem lesz a mi égboltunkon. Mivel a Vénusz nálunk közelebb kering a Naphoz, ezért vesszük észre a fázisait, ráadásul a fázisa csökkenésével nő a látszó átmérője. Az októberi égen már vékony sarló lesz a Vénusz is, és ekkorra annyit nő a látszó mérete, hogy teleobjektívvel is könnyen megörökíthető lesz.  Most viszont egy jobb nagyítású binokulár vagy kistávcső segítségével már kivehető az alakja. Ha lehetőségünk van rá, vessünk egy pillantást a bolygóra! Ezen az estén az égitestek a következők szerint nyugszanak: keleten a Vénusz 21:10, a Hold 21:43; Budapesten a Vénusz 21:20, a Hold 21:53, nyugaton a Vénusz 21:30, a Hold 22:03-kor tűnik el a nyugati horizont mögött.


A Vénusz fázisai, a montázson jól követhető, hogy a fázisokkal együtt a bolygó látszó átmérője is jelentősen változik.
Fotó: Wikipedia/Statis Kalyvas

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

Eltűnhetnek az antarktiszi meteoritok

A déli kontinens speciális körülményei segítik a meteoritok megtalálását, azonban a klímaváltozás véget vethet e szerencsés helyzetnek.

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A csillagok életkorát méri majd a Roman-űrteleszkóp

A Nancy Grace Roman-űrteleszkóp 2027-ben indul és képes lesz elkülöníteni a fiatal csillagokat az idősektől.

Különös légköri jelenség lehet ezen a pokoli exobolygón

Különös légköri jelenség lehet ezen a pokoli exobolygón

Olyan jeleket észleltek egy exobolygó légkörében, ami nagyon hasonlít a Földről jól ismert glória jelenségére.

Égi jelenségek 2024. április második felében

Égi jelenségek 2024. április második felében

Itt az év első jelentősebb meteorraja, ismét nyakunkon a telihold, bolygómentes időszak köszönt be, így együttállásból nem lesz sok.

Alig tudunk valamit a kanadai vulkánokról

Alig tudunk valamit a kanadai vulkánokról

Valószínűleg nem véletlen, hogy nem tudjuk kapásból felsorolni Kanada vulkánjait – a probléma nem csak a mi készülékünkben van.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket