Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2018. augusztus második felében

National Geographic Magyarország

A nyár utolsó két hetében még gyönyörködhetünk hullócsillagokban, a telihold is ránk köszön, és egy időre elbúcsúzunk a Vénusztól.

A Perseidák is tovább potyognak, de mellettük más meteorokat is láthatunk. Használjuk ki a még holdmentes éjjeleket a hónap közepén!
Fotó: Kaszás Gergő

Hold-Jupiter együttállás 17-én este
A már közel félhold (45% megvilágítású) 17-én az esti égen a Jupiter felett kb. 4,5 fokkal látható, a Jupiter alatt közvetlenül, alig fél fokra pedig a Mérleg csillagkép legfényesebb tagját, a Zubenelgenubit figyelhetjük meg. Ez a fura nevű csillag a modern csillagképek kialakulása előtt még a szomszédos Skorpió tagja volt, és a neve jelentése „déli karom”, a legtöbb ma használt csillagnévhez hasonlóan arab eredetű, köszönhetően az arab csillagászat hagyományainak, amelyeket az európai csillagászat is átvett. A csillag kettős, ha teleobjektívvel fotózzuk majd a mellette lévő Jupiter társaságában, a második, kissé halványabb, szabad szemmel nem elkülöníthető párja is megjelenik majd a fotónkon.
Az együttállás idején a Jupiter nagy (Galilei-féle) holdjaiból 3 látszik majd, a bolygó bal oldalán a Callisto, míg a jobb oldalon az Europa és a Ganymedes, igen közel egymáshoz (ezek kisebb teleobjektívvel egynek fognak látszani, csak nagy nagyításban különülnek el majd). A negyedik nagy hold, az Io a Jupiter takarásában lesz, és nem bukkan elő a bolygó lenyugvásáig – ez kb. 22:45-kor várható.

Augusztus 17-én este a Hold és a Jupiter együttállását figyelhetjük meg, a Jupiter alatt a Zubenelgenubi kettőscsillagával. Forrás: Stellarium

Lassan eltűnik az alkonyi Vénusz
Belső bolygótestvérünk a Vénusz, közismert nevén az Esthajnalcsillag a hónap közepén még 1,5 órával, a hónap végén már csak egy órával a Nap után a láthatár mögé bukik. Ez azt jelenti, hogy a bolygót csak az alkonypírban láthatjuk, s bár igen fényes, egyre kevésbé fog feltűnni a még világos égi háttéren. Ha szeretnénk még gyönyörködni benne, akkor keressük a nyugati ég alján a hónap közepén! Megfelelő láthatóságban a Vénuszt majd hajnalban észlelhetjük, november elejétől, addig nélkülöznünk kell ragyogó társaságát.

Merkúr a hajnali égen
A korán kelő és kihívásokat kedvelő bolygóvadászok számára jelenthet programot a hajnali Merkúr megpillantása a hónap végén, 25-ét követően egy órával napkelte előtt kereshetjük az északkeleti horizonton felbukkanó bolygót. Mivel a Merkúr nem túl fényes, ezért csak tiszta ég esetén érdemes próbálkozni a keresésével, és csak a látóhatárra jó rálátással (tereptárgyak, dombok sokat rontanak ilyenkor az esélyeken). A Merkúr ekkor kb. 4-5 fokkal lesz a már vöröslő horizont felett, s maga a bolygó is vöröses színben látszik majd (a Marstól eltérően ez nem a saját színe, hanem a légkörünk szóró hatásának eredménye). A hónap legvégén már gyorsan romlik a láthatósága, ahogy ismét egyre közelebb látszik a Naphoz, így nem túl sok hajnalunk lesz az észlelésre.

Hold-Szaturnusz együttállás 21-én este
A 81százalékos megvilágítású Holdtól jobbra 5 fok távolságban láthatjuk a gyűrűs bolygót ezen az estén, 21 felé pontosan a déli égbolton, a látóhatár felett alig 20 fokkal állnak majd. Ez lehetőséget ad a kettős tájképbe, városképbe komponált fotózására, és ha vékony felhőzet úszik az égre, az se riasszon vissza senkit: ilyenkor a Hold körül kialakulhat olyan színes fényudvar, amelyben a Szaturnusz izgalmasabb látványt ad, mint derült égen.
A páros éjjel egy után kicsivel le is nyugszik, így inkább a kora esti időszak alkalmas a megfigyelésükre.

Augusztus 21-én este a déli égbolton, 20 fokos magasságban kereshetjük a már erős fényű hízó Holdat és tőle balra a Szaturnuszt.
Forrás: Stellarium

Telihold 26-án
A nyár utolsó teliholdja napnyugta után negyed órával kel fel, s égi útját alacsonyan járja be az éjjel során, csupán 30 fokos magasságba kúszik fel. A holdkelte időpontja keleti országhatárunknál 19:40, Budapesten 19:52, nyugaton pedig 20:02-kor lesz. Mivel csak napnyugta után kel fel égi kísérőnk, ilyenkor a keleti látóhatár felett látszó szürkés-kékes színű földárnyék és a felette közvetlenül végighúzódó rózsás színű sáv különleges égi hátteret adhat a Holdnak.

A kelő telihold feltűnően világít a földárnyékban, a fotón a hawaii Mauna Kea árnyéka is rávetül az égboltra, hasonlót bármilyen magányos hegycsúcsról láthatunk.
Fotó: APOD/ NASA/ Greg Chavdarian

Még mindig sok hullócsillagot láthatunk
Augusztusban nemcsak a Perseidák meteorjai szántják egünket éjszakánkén, hanem számos más, kisebb aktivitású raj is gondoskodik az églesők szórakoztatásáról. A hónap közepén, amikor a holdfény még nem zavaró, továbbra is bőven láthatunk hullócsillagokat a késő esti órákban, 20-át követően már csak éjfél után lesz holdmentes égboltunk, így ha az időjárás kedvező, használjuk ki a lehetőséget. Ugyan az éjszakák kissé már hűvösebbek lehetnek, mint nyár közepén, ám egy könnyű pulóverre élvezhetjük a látványt.

17-én és 18-án a Kappa Cygnidák meteorrajának maximumát várjuk, darabszámban ugyan nem jelentős, hisz csak óránként 1-2 meteort produkál a raj, ám a fényességük miatt mégis érdemes lehet ezen az éjjelen figyelni az eget. Időről időre a szokványos néhány darabnál jelentősebb aktivitás is előfordulhat, erre azonban nincs előrejelzés, de akár szerencsénk is lehet egy fényes tűzgömbökben bővelkedő éjszakával. A Kappa Cygnidák lassú meteorjai a Nyári Háromszögben látszó Hattyú (Cygnus) csillagkép „szárnya” irányából indulnak, s mivel a csillagkép egész éjszaka magasan jár az égen, így az e rajba tartozó meteorok nagy részét valóban láthatjuk is majd. A raj szülőégitestje is érdekes: a megfigyelések és számítások alapján valószínűleg egy néhány ezer éve feldarabolódott üstökös apró maradványai hullnak szinte egész augusztusban e látványos meteorok képében. Az egykori üstökös egy nagyobb, már inaktív (immáron kisbolygóként viselkedő, tehát port vagy gázt nem kibocsátó) kb. 1,5 kilométer átmérőjű darabkája ma is kering az eredeti pályáján. A kutatók kiszámították azt is, hogy a meteorraj a Vénuszon a mienknél sokkal több jelenik meg.
Mivel a Perseidák is még bőven hullanak (bár egyre csökkenő mennyiségben), unatkozni biztosan nem fog, aki kellően sötét égboltú helyen tölti az augusztusi estéket.

Kilyukadt felhők

Kilyukadt felhők

Egy igen látványos felhőforma, vagyis inkább a felhő hiányának formája a lyukfelhő, amelyet gyakran öveznek összeesküvés-elméletek – a valóság azonban sokkal hétköznapibb, ám legalább olyan izgalmas.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Egy Uránusz- és két Neptunusz-holdat sikerült felfedezni, az Uránusz esetében 20 éve nem volt példa ilyenre.

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

A James Webb-űrteleszkóp – most először – sikeresen észlelte, az elméletek szerint, a szupernóva-robbanásban létrejövő neutroncsillagot.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket