Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2018. október első felében

National Geographic Magyarország

Október első felében a bolygók egyre kevésbé látszódnak, de hűséges égi kísérőnk sarlója itt lesz az éjszakai égbolton, és az őszi meteorokra is számíthatunk.

Sose becsüljük alá a szerencsénket, a holdsarlót bárikor keresztezheti egy repülőgép, ritka kompozíciót alkotva!
Fotó: Petrók György

Lassan elfogynak a bolygók az esti égről
A Vénuszt már nem tudjuk megfigyelni, s a Jupiter láthatósága is a végéhez közeledik október elején. A hónap első napjaiban 20:00 körül lenyugszik, kb. másfél órával a Napot követően, ekkor még megpillanthatjuk a fakuló alkonypírban a délnyugati horizonton, de a hónap közepére már csak jó egy óra marad a Nap és a gázbolygó lenyugvása közt. A Szaturnusz, bár igen alacsonyan jár, még jól látható, használjuk ki a lehetőséget, mert a hónap második felében a gyűrűs bolygót is egyre nehezebb lesz megpillantani. A Mars továbbra is vörösen ragyog, és még tartja magát, bár október során tovább halványodik, a Holdat leszámítva még mindig a legfényesebb égitest az esti órákban; a vörös bolygó csak éjfél után nyugszik le.

Október elején alkonyat után még három fényes bolygót láthatunk az égen
Forrás: Stellarium

Hold és Jászol-halmaz együttállás 4-én hajnalban
A 30 százalékos megvilágítású Hold a négy fényesebb csillag „karámjába” zárt halmaztól 3 fokra látszik, a halmaz halványabb csillagait szabad szemmel a Hold közelében nem láthatjuk, viszont fényképen szépen mutatnak majd együtt. A Hold ugyan már éjjel egykor felkel, égi mozgása miatt hajnalra kerül közelebb a halmazhoz, 5:00-5:30 körül is még sötét az égboltunk s így kedvező körülményekkel tudjuk őket megörökíteni. A páros a keleti égen ekkor 40-45 fok magasan jár már, így akár egy jó irányba néző szobaablakból is fotózhatjuk az együttállást.

A hajnali együttállást akár egy jó irányba néző ablakból is megfigyelhetjük, kényelmesen.
Forrás: Stellarium

Holdsarló 7-én hajnalban
A korán kelőknek 7-én a hajnali órák szolgálnak szép sarlóval, az 5,1 százalék megvilágítású Hold az Oroszlán csillagkép „hasa” alatt ragyog majd. Ezen a hajnalon is elég 5:30 körül kinézni a keleti égre, a kb. 10 fokos magasságban látható sarlót könnyen észrevehetjük a pirkadó égen. Ha viszont már az egy órával korábbi holdkeltét megelőzően kijutunk a szabadba, s városi fényektől távolról szeretnénk az égbolt szépségét megfigyelni, az állatövi fény halvány derengését is észrevehetjük holdkelte előtt. Az állatövi fényt a hónap első felében minden tiszta hajnalon, napkelte előtt 2-2,5 órával már megpillanthatjuk a délkeleti égen.

Vékony holdsarló 10-én alkonyatkor
Égi kísérőnk ezen az estén 3 százalékos megvilágítást kap, így már könnyen észrevehető, de még mindig látványosan vékony sarlóhoz lehet szerencsénk tiszta időjárás esetén. A sarló alig egy órával a Napot követően lenyugszik, így sok idő nem jut a megfigyelésre, de ha tiszta a délnyugati horizont, vessünk rá egy pillantást! A holdnyugta ideje keleti határunknál 18:59, Budapesten 19:12, nyugaton pedig 19:23. A cérnavékony sarló mellett a földfényt is megfigyelhetjük a holdnyugta előtti 15-20 percben, s bár szokás hamuszürke fénynek nevezni a bolygónkról visszaverődő derengést, az alkonypírban a színe az égboltéhoz hasonlóan vöröses-rózsás árnyalatban úszik.

Hold – Jupiter együttállás 11-én alkonyatkor
11-én egymástól 5 fokra láthatjuk a 7,9 százalékos megvilágítású holdsarlót és a tőle balra elhelyezkedő Jupitert, napnyugta után kereshetjük őket a délnyugati égen, kb. 10 fokos magasságban. A sarló könnyen szembetűnik már napnyugtakor, s a jó szeműek ekkor is észreveszik a Jupitert, azonban az ideális időpont a megfigyelésre kb. 40-50 perccel napnyugtát követően adódik. Ekkor az ég alja még világos az alkonypírtól, a sarló fényesen ragyog, s könnyű dolgunk lesz a már szintén szembetűnően ragyogó Jupiterrel is. A holdsarló ezen az alkonyon is látványosan mutatja majd a földfény visszaverődő narancsos-rózsás derengését, ebben a fázisban igazán gyönyörű, és még jól fotózható is marad, ha tiszta a délnyugati látóhatár feletti pár fokos égrész. Az együttállás ugyan meglehetősen alacsonyan látható, azonban pont emiatt érdemes szép tájelemet, építményt keresni a fotózásukhoz előtérként. A két égitest kb. 10 perc eltéréssel nyugszik, előbb a Jupiter, majd a Hold is, a holdnyugta ideje ezen az estén nyugati határunknál 19:53, Budapesten 19:41, keleti határunk közelében pedig 19:28.

Hold – Szaturnusz együttállás 14-én este
Égi kísérőnk 31 százalékát éri már a napfény, így vaskos kifliként fényesen ragyog majd az esti égen, a gyűrűs bolygó tőle 5 fokra, balra látszik. Bár a páros a Tejút sávjában úszik a délnyugati égen, a Tejút szalagját a holdfény nagyrészt elnyomja már, s csak különösen tiszta és páramentes égbolt esetén derenghet fel – amennyiben ilyen időjárást kapunk az együttállás estéjére, érdemes lesz települések fényétől távolabbról megörökíteni a párost, ez esetben különös látványt kaphatunk a fáradozásunkért cserébe. Ha nem ennyire kedvező az időjárás, akkor a városi környezet is remek alkalmat ad az együttállás fotózására, de arra ügyeljünk, hogy a nem túlzottan fényes Szaturnuszt a városi fények jobban elnyomják, így a közvetlenül kivilágított építmények közelségét kerüljük. A holdnyugta ideje ezen az estén keleti határunknál 21:19, Budapesten 21:32, nyugaton pedig 21:44 lesz.

Őszi arcát mutatja a Tejút
A hónap első felében a kora esti órákban még gyönyörködhetünk a Tejútban, ezeket az órákat nem zavarja holdfény, s már 20:00 táján is kellően sötét lesz az égi háttér ahhoz, hogy galaxisunk szalagját megpillantsuk. 12-ig marad ilyen kedvező a helyzet, ezt követően a hízó holdsarló már tompítja a Tejút ragyogását, de a holdnyugta utáni időszak továbbra is kedvez a megfigyelésnek. Amikor az időjárás és a szabad időnk engedi, keressünk a városi fényektől távoli helyszínt, és gyönyörködjünk a Tejútban! Októberre a táj is őszi színeket ölt, a szépség tehát égen-földön egyaránt azt várja majd, hogy megcsodáljuk.

Rendkívül fényes Taurida meteor, akár ilyet is láthatunk októberben.
Fotó: APOD/NASA, Ollie Taylor

Meteorok október elején
Az őszi meteorszezon október elején veszi kezdetét, 9-én a Drakonidák (más néven Giacobinidák) rajának maximuma köszönt ránk. E meteorraj szülő égiteste a 21P/Giacobini-Zinner üstökös, amellyel az elmúlt hetek során a távcsöves megfigyelők a hajnali órákban találkozhattak. Az üstökös által bolygónk közelébe szállított porszemcsék az október 8. és 9. éjszakájára várt maximum idején óránként kb. 10 meteor felvillanását okozhatják, bár ez a szám nem túl nagy, a rajra jellemző, hogy rendkívül lassúak a hullócsillagai. A fényesebb rajtagok esetében ez igen különös látvánnyal is jár, ugyanis az alapvetően zöldes színű Drakonidák csillámporszerűen aranyló nyomot hagynak hulláskor maguk után. Egy ilyen fényes meteor megpillantása valóban életre szóló élményt nyújt! A raj radiánsa, vagyis a látszólagos kiindulási pontja a Draco (Sárkány) csillagkép feje, amelyet egész éjszaka láthatunk az északi égbolton (a csillagkép a két Göncöl közt kanyarog végig az égen). Ennek köszönhetően a teljes éjszaka alkalmas a raj megfigyelésére, a Sárkány feje a Tejút sávja és a Kis Göncöl közt kb. félúton található. Időről időre a raj váratlanul, igen nagy számú hullócsillaggal lepheti meg az észlelőket, s bár a számítások alapján ez évre ilyet nem várnak a szakemberek, nem egyszer volt már előre nem jelzett kitörés is. A raj csak pár napig, október 6-10. közt aktív, szerencsére idén ez holdfénytől mentes éjjelekre esik.

Október 10-én a Déli Tauridák raja is eléri a maximum időpontját, ez ugyan szintén nem a nagy számban hulló meteorokról híres raj, azonban a különösen fényes tűzgömbök révén mégis érdemes róla megemlékezni. A maximum éjszakáján is csupán óránként 4-5 meteort ad a raj, a radiáns ekkor még a délkeleti égen látható Cet csillagképben van s csak november közepére éri el a rajnak a nevét adó Taurust (vagyis a Bikát), a rajból egészen november 20-ig számíthatunk, bármikor felvillanó, fényes tűzgömbökre.
A raj testvére, az Északi Tauridák is aktív már, és szintén kevés, ám ezek közt gyakran fényes meteorokkal szerez örömet a megfigyelőknek. Mindkét rajból lassú hullócsillagokat várhatunk, ez a fényes rajtagok esetén különösen látványossá teszi a zöldes színben felragyogó meteorokat.

Természetesen a rajokhoz nem tartozó, ún. sporadikus meteorok is bármikor feltűnhetnek az égbolton, s néhány igen kis aktivitású további meteorrajból is eredhetnek októberi hullócsillagok.
Mivel az októberi éjszakák már meglehetősen hűvösek, ha szeretnék több órát a szabadban tölteni, gondoskodjunk meleg ruháról, meleg italról is.

Idén a vadászati szezon október 15-ig tart, így, mielőtt terepre készülnénk, győződjünk meg róla, hogy a kiszemelt helyszín éjszaka is bejárható hely legyen, a vadászat miatt lezárt területekről információt, térképet a helyi vadásztársaságok, erdőgazdaságok honlapján találunk.

Hozzászólások

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

Egy tűzoltó és egy erdész okozhatta a történelmi chilei tűzvészt

A 2023 februárjában kialakult katasztrófában 137 ember vesztette életét.

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A NASA közreműködésével juthat az európai rover a Marsra

A korábbi tervek szerint orosz eszköz segítette volna az ExoMars küldetés Rosalind Franklin marsjárójának landolását.

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

Rozsdavörössé válnak Alaszka folyói

A korábban kristálytiszta kék víz az olvadó permafroszt miatt narancsos-rozsdás színűvé és zavarossá válik, néhol úgy néz ki a táj, mintha narancslé folyna.

Égi jelenségek 2024. június első felében

Égi jelenségek 2024. június első felében

Már alig van éjszakai sötétség, de még megfigyelhetjük a nyári Tejutat, lesznek gyönyörű holdsarlók és együttállás is.

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2000 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly nyáron

2023 nyarán az északi félteke összes régióját érintő hőhullámok mért adatait a fák évgyűrűiből kimutatható időjárási adatokkal vetették össze.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket