Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Föld

Égi jelenségek 2018. november első felében

National Geographic Magyarország

Sarlós társaságban gyönyörködhetünk a hónap elején, megcsodálhatjuk az állatövi fény derengő kúpját és még meteorokat is láthatunk.

Ha a Kárpát-medencében párás, ködös a levegő, hegyeinkből kiválóan láthatjuk az állatövi fényt.
Fotó: Mészáros Dénes

Újra megpillanthatjuk a Vénuszt, 6-án már a Hold társaságában
November elején visszatér a Vénusz, ezúttal a hajnali égbolton kell majd keresnünk. 5-én már nem esélytelen meglátni, ekkor egy órával a Nap előtt felbukkan a délkeleti horizonton. Talán másnap, 6-án még inkább érdemes lesz felkelni miatta, mivel ezen a hajnalon a vékony holdsarló is a közelében lesz.  A belső bolygószomszédunk is sarló alakú még mindig, ám ezt csak nagyobb nagyításban, teleobjektívvel fotózhatjuk, vagy távcsövön át láthatjuk. A hajnalpírban a Vénusz, felhőtlen égbolt esetén, már a felbukkanásakor látszani fog, ragyogóan fényes, annak ellenére, hogy csupán 4,1 százalékát világítja be a napfény. A korábban kelő holdsarló 2,5 százalékos megvilágítású, és valószínűleg ezt nehezebb lesz észrevennünk. A holdkelte ideje keleti határunknál 04:30, Budapesten 04:43, a nyugati országrészben pedig 04:54, mindegyik helyszínen fél órával követi majd a Vénusz a holdsarlót, attól 6 fokra jobbra. A Vénusz felett, s kb. a holdsarlóval egy magasságban a Szűz csillagkép kékes színű, legfényesebb csillaga, a Spica is befurakszik majd a sarlós társaságba, tovább fokozva az együttállás érdekességét.
Az észleléshez alapvető fontosságú, hogy jó rálátásunk legyen a délkeleti horizontra, és legalább ez az égrész felhőmentes legyen.

A holdsarló és a Vénusz a hajnali égen, egy kevés fátyolfelhőn át, november 6-án hasonló látványban lehet részük a korán kelőknek.
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

Hold-Szaturnusz együttállás 11-én este
A bolygók járása miatt egyre nehezebb esti együttállást találni, hisz már a Jupiter is eltűnt, s csupán a Szaturnusz és a Mars maradtak esti bolygónak. Mivel már kora este beáll a csillagászati sötétség, 18 óra után elhalványodik az alkonypír utolsó derengése is, így vacsora előtt (fogyókúrázók vacsora helyett) is folytathatnak csillagászati megfigyeléseket.

A Hold 11-én 16 százalékos megvilágítást kap, vagyis könnyen látható sarlót figyelhetünk meg, s a Szaturnusz kevesebb mint fél fokkal (ez a Hold átmérőjének felel meg) a sarló alatt lesz. A páros 17:30 körül éri el a 10-12 fokos horizont feletti magasságot, ekkor még párás égen és a derengő alkonyban is könnyen kivehetjük őket, de 18:00-kor is csak 6-9 fokon lesznek (mindig a nyugati országrészben nagyobb a magasságuk). A holdnyugta előtt pár perccel tűnik el a látóhatáron a Szaturnusz, így érdemes a holdnyugta idejét megjegyezni: a keleti határunknál 18:56, Budapesten 19:09, nyugaton pedig 19:21 lesz.

A kora esti égboltot a Hold és a Szaturnusz egymáshoz igen közeli együttállása teszi izgalmassá november 11-én.
Forrás: Stellarium

Vénusz-Spica együttállás a hónap közepén
Vénusz a hónap közepén már a Nap előtt két órával felkel, így november 10-e után már sötétebb égen figyelhetjük meg. 10-én még 2 fokkal lesz a Spica alatt, de napról napra apránként közeledik hozzá, 14-én és 15-én alig 1,2 fok választja majd el egymástól bolygószomszédunkat a tőle balra ragyogó fényes, kék csillagtól. Az együttállás akkor is szép látványt nyújt majd, amikor még „távolabb” lesznek, s nagyobb teleobjektívvel fotózva is kényelmesen beleférnek a látómezőbe, így a vékony sarló alakú Vénusz és a pontszerű csillag kettőséről remek felvételeket lehet majd készíteni. Az észlelést a tiszta időhöz igazítsuk, ezért különösen szerencsés, hogy több napon keresztül (akár november 20-ig is) jól fotózható lesz a páros. Hajnali 5:00 – 5:30 között lesz érdemes megfigyelni őket, ekkor 5-10 fokkal áll majd a horizont felett a duó.

A Vénusz és a kékes fényű Spica kettőse a hónap közepén napokon át lehetőséget ad a megfigyelésre.
Forrás: Stellarium

Ragyog az őszi állatövi fény a hajnali égen
Az októberi, holdfénytől mentes időszak során sajnos Kárpát-medencét kitöltő párás-poros légtömeg nagyon nem kedvezett a csak tiszta égen megfigyelhető állatövi fény megpillantásának. Ha valaki novemberben szeretné látni, elég korán kell kelnie az október végi óraállítás miatt. Az állatövi fény derengő kúpja napkelte előtt kb. 2,5 órával tűnik fel, majd a hajnali világosságba vész jó egy órával a napkeltét megelőzően. Mindenképpen olyan megfigyelőhelyre van szükségünk, ahol a keleti-délkeleti égbolt fényszennyezéstől mentes, és a tiszta időjárás is alapfeltétel. Sajnos a pára, vagy a levegőben lebegő egyéb szennyező anyag hatására az állatövi fény derengése eltűnik, így, ha nem találunk jó körülményeket, érdemes lehet a magasabb hegyeinkre felmenni a látványért. A megfigyelést összeköthetjük a 6-i Vénusz-Hold együttálláséval, ha már holdkelte előtt kijutunk a terepre. 6-át követően egészen november 20-ig láthatjuk az állatövi fényt, addig a Hold nem fogja zavarni a hajnali észlelési időszakot.

Novemberi meteorrajaink
A késő őszi éjszakák meteorokban gazdagok, csak az időjárás kedvezőtlenebb a megfigyeléshez, ha az augusztusi közismert csillaghullással hasonlítjuk össze. Vastagabb öltözetben, egy kis meleg itallal felszerelkezve azonban így is érdemes lesz a szabadban tölteni néhány órát. Az Északi- és a Déli Tauridák ritka, ám fényes tűzgömbökben gazdag rajai aktívak még, az északi raj november 12-én éri el a maximumát, de az ezt megelőző és követő napokban is a szokásosnál több Taurida meteorra lehet esélyünk, s szerencsére a holdfény sem fog zavarni ezeken az éjszakákon.  E raj óránként ugyan csupán néhány meteort ad, de pont ez az időszak, amikor megszaporodnak az igen fényes, akár az egész égboltot is bevilágító tűzgömbök. A lassú Taurida meteorok mellett november 6-át követően már a Leonidák is megjelennek, egyre nagyobb számban láthatjuk e gyors, de alapvetően nagyobb átlagfényességű meteorokat. A raj látszólagos kiindulási pontja (radiánsa) az Oroszlán csillagkép fejénél van, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy kb. éjfél felé kel csak fel a radiáns, ezért a hajnal előtti órák a kedvezőbbek a megfigyeléshez. A maximum majd 17-én következik be, így a hónap közepe felé lesz már több leonida meteor. Fényszennyezéstől távoli, sötét égboltú helyszínen figyeljük meg a meteorokat, így láthatjuk a legtöbbet!

Szinte pontosan 3 éve, 2015 november 8-án volt a holdsarló és a Vénusz egymáshoz közel, amikor egy fényes Taurida meteor is csatlakozott az együttálláshoz.
Fotó Babak Tafreshi, forrás APOD/ NASA

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Egy Uránusz- és két Neptunusz-holdat sikerült felfedezni, az Uránusz esetében 20 éve nem volt példa ilyenre.

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

A James Webb-űrteleszkóp – most először – sikeresen észlelte, az elméletek szerint, a szupernóva-robbanásban létrejövő neutroncsillagot.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A Pluto és az Arrokoth meglátogatásával a szonda már beírta a nevét a csillagászat történetébe, ám még újabb, igen fontos felfedezést tett nemrégiben.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket