Erik, Alexandra, János2024. május 19., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2019. január első felében

National Geographic Magyarország

Láthatjuk az állatövi fényt, számos együttállásban, hajnali és alkonyi holdsarlóban is gyönyörködhetünk.

Alkonyat után már megjelenik az állatövi fény a nyugati ég alján.
Forrás: Mészáros Dénes

Újra láthatjuk az állatövi fényt!
Tél közepén alkonyat után, a holdmentes, tiszta kora estéken ismét megpillanthatjuk az állatövi fényt, ehhez fényszennyezéstől távoli helyszínre érdemes mennünk. Ebben az évszakban az időjárás gyakran meghiúsíthatja terveinket, gyakori a köd, vagy a ködből kialakult alacsonyszintű felhőzet, legtöbbször azonban a hegyeink tetején ragyogóan tiszta ég fogadhat minket. Az állatövi fény napnyugta után egy órával már dereng, a legszebb arcát mintegy másfél órával napszállta után mutatja, és nagyjából még egy órán keresztül gyönyörködhetünk benne. A nyugati horizonttól ferdén balra dőlő fénykúp éteri látványa, főként, ha havas tájjal párosul, különösen szép fotókat eredményezhet. Holdmentes estéink a hónap első napjaiban lesznek, 6-án még alkalmas lehet rá a helyzet, ám ezt követően sajnos várnunk kell a hó végén beköszöntő, következő holdmentes estékre.

Hold-Vénusz együttállás január 2-án

Január 2-án hajnalban a Hold és a Vénusz együttállását figyelhetjük meg a hajnali égen.
Forrás: Stellarium
Az év első jeles csillagászati eseménye a korán kelőknek adhat lendületet az első munkanaphoz: a 13,7 százalékos holdsarló és a Vénusz együttállását figyelhetjük meg. Habár a Hold 4 óra körül már felkel, s ekkor még kb. 2,5 fokra lesz a felette álló Vénusztól, a közelségüket jóval később is megcsodálhatjuk, akár még fél 7 – 7 óra körül is, sokkal kényelmesebb időpontban. Ekkorra a páros tagjai már kb. 4 fokra lesznek egymástól, és az ég is jócskán világosodik, ám mindkét égitest igen fényes, így akár napkeltéig is követhető az együttállás. A Hold és a Vénusz fényessége egyúttal arra is jó lehetőséget biztosít, hogy még városi környezetből is fotózhassuk őket, és vékony fátyolfelhőzet, vagy egy kevés pára se állja útját a megfigyelésnek.
Hold-Jupiter együttállás 3-án
Ismét reggeli együttállást figyelhetünk meg 3-án, ezúttal a Jupiter közelében látható majd a már csupán 7,4 százalékos holdsarló. A Jupiter jóval később kel, mint a Vénusz, s a fényessége is elmarad a belső szomszédunk ragyogásától, ám tiszta idő esetén jól látható. Az együttállást ezúttal azok élvezhetik, akiknek jó kilátásuk van a délkeleti horizontra, fél 7 körül, már világosodó égen, kb. 10 fokos magasságban lesz a két égitest. A Jupitert a holdsarló alatt 2,5 fokra keressük! Akik már a nyarat várják, ezen a hajnalon egy csepp ízelítőt kaphatnak belőle: az együttállástól 5-10 fokkal jobbra a Skorpió csillagkép nyári égboltról jól ismert csillagai is feltűnnek, köztük a fényes, vöröslő Antares. Az égi páros fél 7-kor kb. 10 fok magasságban látszik majd.
Napközelben a Föld 3-án
2019-ben, hajnali 6:20-kor lesz bolygónk a legközelebb a Naphoz, mindössze 147 millió kilométerre járunk anyacsillagunktól. A januári napközelség idején a napkorong mérete kis mértékben (kb. 3,5 %-kal) nagyobb annál, amit a naptávol nyári időpontjakor észlelhetünk, az eltérés még annál is kisebb, amit a hold esetében látunk földközeli vagy földtávoli teliholdkor. Ha szeretnénk a két időpontban összehasonlító felvételt készíteni a napkorongról, két dologra érdemes figyelni: a legfontosabb, hogy a fotózáskor használjunk erre a célra készült napszűrő fóliát (ilyet csillagászati szaküzletben lehet vásárolni), másodsorban pedig várjuk meg, míg a Nap kellően magasan jár az égen, mivel a horizont közelében torzul az alakja, érdemes a déli órákat választani. A fotókat természetesen azonos fókusztávolságú teleobjektívvel (vagy távcsővel) készítsük, hisz így lesz csak valós a látszó eltérés!
Vékony holdsarló 4-én
A szépen fogyó Hold ezen a reggelen már csupán 3 százalékos megvilágításban lesz, így igazán vékony, finom vonalú sarlót láthatnak a korán kelők. A holdkelte ideje ezen a napon keleti határainknál 05:42, Budapesten 05:55, nyugaton 06:04 lesz, mintegy 1:40 perccel előzve meg a napkeltét. A sarló tehát már pirkadó, de még nem túl világos égen bukkan fel és még 30-40 percen át biztosan könnyen észrevehető marad. A megfigyelését, fotózását érdemes olyan helyről végezni, ahol jó rálátásunk van a délkeleti horizontra.
Egy rövidke meteor-maximum 4-én hajnalban
Az év első meteorraja a Quadrantidák amely hazánkból a legkevésbé megfigyelhető rajok közé tartozik. Ennek két oka van: a január eleji időjárásban ritkán láthatunk derült éjszakai égboltot,  illetve a rajnak igencsak rövid ideig tart a maximuma. Abban viszont szerencsénk lehet idén, hogy ez a maximum holdmentes éjszakára esik, így derült idő esetén a hideggel dacoló megfigyelőknek nyújt lehetőséget a meteorok aktivitása. 4-én hajnali 3 óra körül várható a maximum, amely a legjobb esetben sem hosszabb 4 óránál, így éjjel 1 és pirkadat közt érdemes az égboltra lesni.
A meteorraj a nevét egy 1922-ben megszüntetett egykori jelentéktelen csillagkép, a Kvadráns után kapta, amely a Sárkány és az Ökörhajcsár közt volt, de a nevét már ne keressük a mai csillagászati atlaszokban.
A raj igen nagy aktivitású a rövidke maximum ideje alatt, óránként több tucat közepes sebességű meteort is láthatnak a kitartó megfigyelők, ha az időjárás kedvez az eseménynek, és még tűzgömbök akadhatnak köztük. Mivel a megfigyelésére ritkán nyílik alkalom hazánk téli viszonyai közepette, ha idén mégis derült éjszakánk lesz, jó meleg ruha és egy termosz társaságában érdemes egy kis időt rászánni! A kedvet talán meghozhatja a maximum hajnalának vékony holdsarlója is, így a kitartás kétszeres jutalommal szolgál a megfigyelőknek. A Quadrantidák szülő égitestje egy aszteroida, a 2003-ban felfedezett 2003 EH1 jelű, amely elképzelhető, hogy korábban üstökösmag lehetett, s a hosszú idők keringései során elveszítette illó anyagait. A maximum óráit követően igen jelentősen visszaesik a Quadrantida meteorok száma, így ha ez a hajnali időszak nem megfelelő időjárású, akkor sajnos lemaradtunk egy jó megfigyelési lehetőségről.
Alkonyi holdsarló 7-én és 8-án

A holdsarló megkapó látványt nyújt az alkonypírban.
Forrás: Stadler István

Szerencsére a hajnali látványosságok mellé az alkonyi ég is tartogat megfigyelni valót januárban. 7-én a vékonyka, mindössze 2,3 százalékos megvilágítású sarlót napnyugta után fél órával keressük a délnyugati horizonton, kb. 5 fok magasságban. Ekkor az ég még meglehetősen világos, így csak derült, tiszta horizont esetén láthatjuk a sarlót. Keressünk olyan megfigyelési helyet, ahonnan jó a rálátásunk ezen égrészre! A holdnyugta ideje ezen az estén a keleti határainknál 17:19, Budapesten 17:32, nyugaton pedig 17:43 lesz.

Másnap, 8-án már könnyebb dolga lehet a megfigyelőnek, a sarló ekkor 6,1 százalék napfényt kap, így könnyen észrevehető lesz még világos égen is, és a holdnyugta idejére teljesen be is sötétedik majd. Ezen az estén a holdnyugta ideje a keleti országrészben 18:19, Budapesten 18:31, nyugati határaink közelében pedig 18:42 lesz, így majdnem 2,5 óránk van napnyugtát követően a sarló megfigyelésére.

Hold-Mars együttállás 12-én este
Az egyetlen esti bolygó, a Mars és a 34 százalékos, hízó hold együttállását 12-én figyelhetjük meg, magasan a délnyugati égbolton. Kora este a Marsot a Hold felett kb.7 fokkal látjuk, mivel a közelben nincs fényes csillag, így össze sem lehet téveszteni semmivel. Holdnyugta idejére (22 óra után) a távolságuk már csupán 5 fok lesz, ám ha az időjárás kedvező, ne várjunk eddig a megfigyeléssel, hisz a téli estéken bármikor köd, vagy alacsony rétegfelhőzet alakulhat ki. Habár a Mars egyre halványabb, ahhoz még elég a fényessége, hogy városi, fényszennyezett égen is lássuk, fotózzuk, így a kora esti, még nagyobb égi magasságuk arra is lehetőséget ad, hogy magasabb épületekkel komponáljuk a párost egy fotóba.

Esténként ragyog a téli ég gyöngyszeme, az Orion

Az Orion fényes csillagait a fátyolfelhők még látványosabbá teszik, kiemelve a természetes színeiket.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Az Orion a téli égbolt legszebb csillagképe, nagyon sok, a csillagászat iránt mélyebben nem érdeklődő számára is örök kedvenc. Nem véletlenül! Látványosan fényes csillagait könnyű észrevenni, és még akkor is láthatjuk őket, ha az égen fátyolfelhők úsznak. A hónap első 10 napjában még sötét, holdfénytől mentes égen látjuk, ekkor érdemes a távcsöves megfigyelőknek is célba venni a csillagképben található számos ködöt, így a szabad szemmel is jól látható Nagy Orion-ködöt, vagy a távcsővel készített felvételeken igen látványos Lófej-ködöt, továbbá az Orion övének bal oldali csillaga felett található Láng-ködöt.

Ha az égbolt fátyolfelhős, a ködösségeket ugyan nem érdemes nézni, ám az Orion fényes csillagai ekkor finom fényudvarokba burkolóznak, s ennek az a látványos hatása, hogy a csillagok színei feltűnően jól láthatóak, különösen a fotókon. A téli kora estéken, ha esetleg még a táj is havas, igen szép és hangulatos fotókat készíthetünk az Orion főszereplésével. A csillagkép látványát 18 óra felé már teljes sötétségben élvezhetjük, ekkor a keleti ég alsó 25-30 fokos részén ragyog, kimondottan jó tehát az alkalom arra, hogy tájképen örökítsük meg a szépségét.

Hozzászólások

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

A japán Noto-félszigeten lejátszódó földrengések hátterében álló folyamatokat vizsgálta egy kutatás.

Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

Még létezhet a Naprendszer legősibb jegéből

Az olyan távoli égitestek, mint a New Horizons űrszonda által megismertetett Arrokoth még megőrizhették a Naprendszer ősi illó anyagait a mélyükbe fagyva.

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

150 ezer embert öl meg a hőség minden évben

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a hőhullámok.

Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

Nem okozott jelentősebb problémát a történelmi geomágneses vihar

A május eleji napkitörések nyomán két évtizede nem látott erejű geomágneses vihar következett be, ám úgy tűnik, ez most nem járt jelentős hibákkal.

Így látták olvasóink a történelmi sarki fényt

Így látták olvasóink a történelmi sarki fényt

2024. május 10/11-én éjszaka igen jelentős sarki fényt láthattak, akik felhőmentes helyen tölthették az időt. A sarki fény még Budapest belvárosából is feltűnt, ám igazán csak sötét, vidéki égen lehetett élvezni a látványát. Az esemény okairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

Ajánlataink

A nap képe: Lófej-köd és Láng-köd

A nap képe: Lófej-köd és Láng-köd

2018. február 13. – Fényképezte: Hődör Gábor

2017. június asztrofotója: A napforduló együttállása

2017. június asztrofotója: A napforduló együttállása

A csillagászati nyár kezdetekor a Hold és a Vénusz randevúzott egymással.

Színes égi vadász

Színes égi vadász

A modern, asztrofotózásra kifejlesztett kamerák felfedik a csillagképek, szemünk számára láthatatlan, rejtett részleteit és színeit is, miközben a táj látképe is érvényesül.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket