Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Föld

Égi jelenségek január második felében

National Geographic Magyarország

A korán kelőknek kedvez a hónap második fele, teljes holdfogyatkozás, és látványos Vénusz-Jupiter-Hold együttállás is vár majd ránk a hajnali órákban.

Reggel már részleges fázisban látszik a lenyugvó Hold hazánkból.
Forrás: Roger N. Clark, APOD/ NASA

Hold – Aldebaran együttállás 17-én este
Alkonyat után, már 18 óra felé érdemes lesz a délkeleti égre nézni, ekkor a 83 százalékos hízó Hold alatt alig egy fokkal láthatjuk a Bika sárgásvörös főcsillagát, az Aldebarant. Az este folyamán lassan távolodni fognak egymástól, de még éjfélkor is csak 2,5 fok választja el őket egymástól. A fényességük és a nagy horizont feletti magasságuk miatt városi égen is könnyen megfigyelhető esemény lesz, ráadásul ez az egyetlen olyan esemény a hónap során, amelyre az esti órákban kerül sor.

Teljes holdfogyatkozás 21-én hajnalban
Nem is lehetne jobban kezdeni egy új hetet, mint a hétfő hajnalra eső teljes holdfogyatkozással! Amennyiben az időjárás engedi, ne röstelljünk felkelni és megcsodálni, mert legközelebb hazánkból csak 2022-ben láthatunk teljes holdfogyatkozást.
A fogyatkozás kezdetét a félárnyékba érkezés jelenti, ezt azonban csak abszolút fanatikusoknak ajánlom, nem látványos, nehezen észlelhető, ők viszont már 3:36-kor elkezdhetik szemlélni égi kísérőnket. Igazán látható változást csak közel egy órával később, 4:33-kor láthatunk, amikor a teljes árnyék eléri a Hold peremét, s a részleges fázis ideje alatt lassanként ráborul a holdkorongra. A teljesség 5:41-kor áll be, az árnyék közepét 6:12-kor éri el a Hold, ekkor lesz a legsötétebb a fogyatkozás, ezt követően apránként kihátrál bolygónk árnyékkúpjából és 6:43-kor a teljes fázis véget is ér. A holdnyugtáig (keleten 7:20, Budapesten 7:31, nyugaton 7:40) hátra lévő idő alatt még végignézhetjük, ahogy a teljes árnyék levonulásával egyre nagyobb darabon világos Hold közelíti meg a nyugati horizontot, de a fogyatkozás legvégső szakaszát hazánkból már nem lehet megfigyelni.

A teljesség ideje alatt a Hold vörös árnyalatot ölt, ami nem egységesen sötét, hanem az aktuális égi geometria függvényében fogyatkozásonként más és más. A mostani ideje alatt a Hold északi pereme lesz kicsit világosabb árnyalatú, mivel a Föld árnyékkúpjának szélénél fog elhaladni égi kísérőnk. Ezt főként a teljesség elején és végén láthatjuk igazán. A teljes holdfogyatkozások során számos izgalmas fotótéma adódik, és még városból is megörökíthető. Mivel a teljesség ideje alatt a Hold már viszonylag alacsonyan jár az égen, ezért a fotózásnál vegyük figyelembe a terepviszonyokat is, viszont pont emiatt lehet majd igen szép felvételeket készíteni az eseményről a tájelemekkel, építményekkel kombinálva. A ritka jelenség fényképezését érdemes előre megtervezni, ezt planetáriumszoftverekkel, vagy a Hold aktuális helyzetét egy-egy kívánt helyszínre megjelenítő TPE (mind webes felületen, mind mobilalkalmazásként elérhető) programmal kiszámíthatjuk. Különleges lesz a hajnali égen a részleges fázisban lenyugvó Hold látványa is, ha lehetőségünk lesz rá, kövessük egészen holdnyugtáig a jelenséget!

Mivel a fogyatkozás hajnalra esik, így a teljesség idején már világosodni fog (a teljesség közepe a navigációs szürkületben lesz már), elsősorban a teljesség kezdeti időszakában lesz érdemes megfigyelni azt, hogy a világos teliholdas égbolthoz képest mennyivel több és halványabb csillagok jelennek meg a teljesség beállta után. Már ekkor se lesz koromsötét az ég, de a nyugati égrészen egy kis ideig még nem fog zavarni a keleti horizont világosabbá válása. Kimondottan szép fotótéma lehet a vörös Holdtól kb. 7 fokra balra, kissé felette látható Jászol-halmaz, vagy a balra lévő Ikrek két fényes csillaga, a Castor és a Pollux. Reméljük, hogy ezúttal szerencsésebben alakul majd az időjárás, mint a legutóbbi, 2018. júliusi holdfogyatkozáskor.

Vénusz-Jupiter együttállás 22-én hajnalban

A hajnalpírban is jól látjuk majd a ragyogó Vénusz és a csak picit halványabb Jupiter közeli kettősét.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

A két legfényesebb bolygó jó ideje látható a hajnali égen, és míg a Jupiter  napról napra magasabbra emelkedik, a Vénusz lassanként egyre alacsonyabban jár. 22-én igen közel, alig 2 fokra állnak majd egymástól, a Vénusz ragyog majd a kissé halványabb Jupiter felett. A bolygókirály jobb oldalán a Galilei-holdjai közül hármat láthatunk, egészen közel az Io, s kissé távolabb, szorosan egymás mellett a Ganümédesz és a Kallisztó (az Europa a bolygó takarásában lesz). A Vénusz és a Jupiter kényelmesen beleférnek egy 300 mm-es teleobjektív látómezejébe, s így már a Jupiter holdjait is megörökíthetjük az együttállás során.  Reggel 6-kor már 13 fokos magasságban állnak, így az ekkor már világosodó égen tájképbe foglalva is látványos fotókat készíthetünk az együttállásról.

Vénusz-Hold-Jupiter együttállás 31-én hajnalban

A Vénusz, a Hold és a Jupiter hármasa mellett a Skorpió fényesebb csillagait is láthatjuk a délkeleti égen.
Forrás: Stellarium

 

A hónap utolsó reggelét érdemes lesz ismét a délkeleti égboltra pillantva kezdeni. Az egy héttel korábban megcsodált, de egymástól azóta eltávolodott Vénusz-Jupiter pároshoz becsatlakozik a 18 százalékos, tehát még elég duci holdsarló, könnyű célpont lesz a trió a városi égen is. A megfigyelési körülményeink is hasonlóak lesznek, mint egy héttel korábban, de kissé lazább csoportot alkot a három égitest. A Hold jobb oldalán, vele egy magasságban 3,5 fokra látjuk a Jupitert, s balra, kissé alacsonyabban, kb. 6 fokos távolságban a Vénuszt.  Tovább fokozza a látványt, hogy a hármastól jobbra 15 fokra a kelő Skorpió csillagait is megpillanthatjuk, ehhez azonban érdemes kicsit korábban, már hajnali 5 körül a délkeleti horizontra nézni. Szintén egy vonalban lesz a Holddal és a Jupiterrel a vöröses színű Antares, a Skorpió legfényesebb csillaga.
Az együttállás arra is lehetőséget nyújt, hogy a nappali égen is lefotózzuk a Hold két oldalán lévő fényes bolygókat, de természetesen erre csak teljesen tiszta, pára- és felhőmentes időben van esély.

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Úgy döntöttek, befejezik a Harvard Egyetem kis léptékű klímamérnöki kísérleteinek sorozatát, a SCoPEx-et.

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa 6190 méteres tengerszint feletti magasságú, és több mint 2700 méterrel nyúlik a környezete fölé.

A világ legdélebbi postahivatala

A világ legdélebbi postahivatala

A postát egy alapítvány üzemelteti, a közvetlen szomszédok pedig elegáns frakkot hordva csúszkálnak a hóban.

Kína nem beszél, csak halad

Kína nem beszél, csak halad

A kínai űripar hatalmas lépésekkel halad előre, nemrégiben indították el a Hold körül kiépülő kommunikációs átjátszó műholdrendszer új tagját.

Még több holdrengés

Még több holdrengés

1969-1977 között mintegy 13 ezer holdrengésről készítettek méréseket a Holdon elhelyezett szeizmométerek, legalábbis eddig így tudtuk.

Ajánlataink

2018. július asztrofotója: Vöröslő égi páros

2018. július asztrofotója: Vöröslő égi páros

A fogyatkozásban levő Holdat és a földközelben levő Marsot sikerült egy különleges felvételen megörökíteni.

Végül mégis megmutatta magát a Hold!

Végül mégis megmutatta magát a Hold!

Landy-Gyebnár Mónika asztrofotósnak pár percre megmutatta magát a vöröslő Hold.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket