Emília2024. július 20., szombat
Föld

Ezek a globális egészségügyi kockázatok 2019-re

2019.01.20.NG
National Geographic Magyarország

A WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezet részlege) 2019-re tíz globális egészségügyi kockázatot jelölt meg.

Forrás: Profimedia, Depositphotos Inc.

Az alább bemutatott 10 tényezőn kívül számos más egészségügyi probléma is van a világban, de jelenleg ezek hatása jelenti a legnagyobb kihívást jelenleg.

Légszennyezés és klímaváltozás
Évente kb. 7 millió ember idő előtti haláláért felelős a légszennyezés, s ma az emberek 90 százaléka nem tud tiszta levegőt lélegezni nap mint nap. A légszennyezésben élen jár a fosszilis energiahordozók használata, s ez egyúttal a klímaváltozásban is főszereplő. A klímaváltozás miatti hőguta, a járványok és éhínségek további évi negyedmillió fő halálához vezethetnek 2030-2050 közt.

Nem fertőző betegségek
E csoportba tartoznak az olyan súlyos betegségek, mint a rák, a diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, amelyek összességében a világon a halálesetek 70 százalékáért felelősek, s évente 15 millió ember idő előtti (30-69 éves kor közti) halálát jelentik. Előfordulásuk 85 százalékban az alacsony és közepes jövedelmű országokból kerül ki. Rizikófaktoraik a dohányzás, alkohol, mozgásszegény életmód, egészségtelen étrend, s a légszennyezés. Ezek a tényezők ráadásul a mentális egészségi problémákhoz is hozzájárulnak.

Influenza világjárvány
A történelem legsúlyosabb járványa volt a spanyolnátha, ám hasonló méreteket öltő pandémiára bármikor számíthatunk, csupán az időpontja és a súlyossági foka kérdéses. Számtalan intézmény figyeli világszerte az influenzavírusokat (114 ország 154 intézménye), s az ő adataik alapján dönt a WHO az éves szezonális oltások összetételéről. Ha olyan vírustörzs bukkan fel, amelyben benne van a világjárvány lehetősége, a WHO speciális partnerkapcsolatai révén, főként a fejlődő országok részére gyorsan és könnyen hozzáférhető diagnosztikai módszerek, védőoltások és antivirális gyógyszerek elosztásának szervezésével járul hozzá a világjárvány megelőzéséhez.

Sérülékeny, kiszolgáltatott életkörülmények
A világon kb. 1,6 milliárd (a bolygó lakosságának közel negyede) ember él olyan régiókban, ahol valamilyen krízishelyzet áll fenn, pl. éhínség, aszály, katonai konfliktusok, tömeges otthontalanná válás, e helyszíneken az egészségügyi ellátás igen gyenge, s a legtöbbször az alapellátáshoz sem jutnak hozzá az emberek. E régiók a világ szinte minden pontján megtalálhatóak.

Gyógyszer-rezisztencia
Az egyik legnagyobb egészségügyi vívmány a baktérium-, gomba-, vírus- és parazitaellenes szerek előállítása, azonban kezdenek kimerülni e téren a lehetőségeink, egyre több rezisztens kórokozótörzs bukkan fel világszerte, s fennáll a veszélye annak, hogy visszazuhanunk az e gyógyszerek előtti korszakba. Ez nemcsak az ismét gyógyíthatatlanná váló betegségek miatt óriási probléma, hanem a fertőzések miatt sikertelenül végződő sebészeti beavatkozások terén is hatalmas visszalépést jelentene. A rezisztencia kialakításában főszereplő a helytelen gyógyszerhasználat illetve túlhasználat. Ezek visszaszorítása mind az emberi, mind a táplálékállataink esetében alapvető fontosságú tényező.

Ebola és hasonlóan súlyos fertőzések
Kongó negatív példája felhívja a figyelmet arra, hogy a múltbéli, elszigetelt „vidéki” járványok helyét egyre inkább átveszik a zsúfolt városi járványok, a helyzet különösen veszélyes a háborús konfliktusok sújtotta, menekültekkel teli régiókban. Az ebola mellett számos más, potenciálisan nagy veszélyt hordozó járvány is jelen van, pl. a Zika, a Nipah, SARS, MERS-Cov, stb, és ide számítható egy olyan „X-kórokozó” megjelenése is, amelyet ma még nem is ismerünk, bár a potenciálisan alkalmas kórokozók feltérképezésére nagy erőket fordítanak. E betegségek közös jellemzője, hogy nincs ellenük se hatékony védőoltás, se hatékony gyógymód.

Hiányos, gyenge egészségügyi alapellátó rendszer
Az alapellátó rendszerek teremtik meg a kapcsolatot az emberek és az egészségügy közt, ám a világ számos helyszínén szinte egyáltalán nincs ilyen alapellátás. Ennek pedig anyagilag nem megterhelő közösségi ellátóként kellene működnie a hatékony egészségvédelemért. Az alacsony- és közepes jövedelmű országokban infrastrukturális hiányosságokkal kezdődik a probléma, amelynek anyagi oka van, de valószínűleg az is hozzájárult a helyzethez, hogy az elmúlt évtizedekben leginkább a speciális megbetegedések elleni célzott küzdelem színtere volt az egészségügy, s az alapellátás kifejlesztésére nem fordítottak figyelmet.

Oltásellenesség egyre nagyobb terjedése
A védőoltások jelenleg évente 2-3 millió ember életét óvják meg, s további 1,5 millióval növelhetnénk ezt a számot, ha globálisan javulna az oltások elérhetősége. Igen szomorú trend, hogy számos olyan betegség kapott újra lábra, amelyeket a korábbi időszakban, több országban a védőoltásokkal már sikerült közel teljesen visszaszorítani, pl. a kanyaró esetszáma 30 százalékkal nőtt globálisan. Nem minden növekedésért felel persze az oltások visszautasítása, elkerülése, hisz nem mindenhol hozzáférhetőek a hatékony oltóanyagok. Nagy feladat nehezedik azokra az egészségügyi dolgozókra, akik a közösségekben még mindig a legmegbízhatóbb tanácsadónak bizonyulnak. Mivel az oltásellenesség alapja a bizalom hiánya, ők tehetnek ez ellen a legtöbbet azzal, hogy hiteles és érthető információkkal látják el az embereket. 2019-ben a WHO reményei szerint sikerülhet megszüntetni az afgán és pakisztáni gyermekbénulásos eseteket, azzal, hogy minden egyes csecsemőhöz eljutnak az oltóanyagok. 2018-ban már csak 30 új eset fordult elő mindkét országban, ez pedig reményre ad okot. Nagyobb arányú javulást szeretne elérni a WHO a méhnyakrák elleni HPV-védőoltások további hozzáférhetőségének növelésével is.

Dengue-láz
Évtizedek óta növekvő esetszámú ez a szúnyogok terjesztette fertőzés, amelynek 20 százalékot is elérhet a halálozási aránya, Banglades és India területén a hosszabbra nyúlt esős időszak miatt folyamatosan nő a megbetegedések száma, sőt, olyan, kevésbé trópusi területekre is átterjedt már, mint például Nepál, ahol korábban ismeretlen volt. Évente 380 millióan betegednek meg, a világ lakosságának 40 százaléka veszélyeztetett régióban él. A WHO célja, hogy 2020-ra a halálos áldozatok számát a felére csökkentse.

HIV
Jelenleg is évente közel egymillióan halnak meg a HIV-fertőzés következtében annak ellenére, hogy hatalmas előrelépések történtek a tesztelés és az antivirális gyógyszerek terén (jelenleg 22 millióan kapnak gyógyszeres kezelést). Az első megbetegedések óta 70 millió embert fertőzött meg a vírus és ezek fele elhunyt, jelenleg világszerte mintegy 37 millió fertőzött él. Legnehezebb azok elérése, akik kívül esnek az egészségügyi ellátáson, illetve a speciális csoportok, pl. prostituáltak. Afrika Szaharától délre eső régióiban a 15-24 éves lányok és nők a legveszélyeztetettebbek, ők ugyan csupán a népesség 10 százalékát teszik ki, ám mégis a HIV-fertőzöttek negyede közülük kerül ki. A megelőzés és a fertőzés korai kimutatására alkalmas, egyszerűen használható tesztek, valamint az elérhető kezelések jelentik a legfőbb célokat.

Forrás: Égen – Földön – Föld alatt

Hozzászólások

A véltnél fokozatosabb volt az Antarktika eljegesedése

A véltnél fokozatosabb volt az Antarktika eljegesedése

A déli kontinens mintegy 34 millió évvel ezelőtt kezdett azzá a jéggel borított hellyé válni, aminek ma is ismerjük, azonban nem egészen úgy, ahogy eddig tudtuk.

Vészesen süllyed Délosz szigete

Vészesen süllyed Délosz szigete

Az UNESCO világörökségi oltalmat élvező, régészeti kincseiről híres sziget ógörög emlékeinek egy része néhány évtized múlva elsüllyed.

A mostani hőhullám semmi a jövőhöz képest

A mostani hőhullám semmi a jövőhöz képest

Sokszorosára nőhet Magyarországon a tartós hőhullámos napok száma.

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Szinte naponta hull egy labda méretű meteorit a Marsra

Az InSight szonda szeizmográfja rögzítette becsapódási jeleket elemezték és végeztek ezek alapján új számításokat.

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Gleccsertó okozott katasztrófát Pakisztánban

Az extrém hőhullám miatt a tó megáradt, elpusztítva a házakat és a vetést.

Ajánlataink

Fertőző betegségekben halnak meg a legtöbben a világban

Fertőző betegségekben halnak meg a legtöbben a világban

A világban történt összes haláleset több mint felének okáról nincs adat - derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jelentéséből.

Szúnyogok terjesztette új betegség

Szúnyogok terjesztette új betegség

A Floridai Egyetem kutatói egy komoly, szúnyogok által terjesztett betegséggel diagnosztizáltak egy fiút Haitin.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket