Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2019. február első felében

National Geographic Magyarország

Hajnalban viszontláthatjuk a Szaturnuszt, a Merkúr is felbukkan a nyugati ég alján, holdmentes estéken virít az állatövi fény, a Mars pedig az Uránusszal randevúzik.

A Szaturnusz látványa a Hold pereme mellett, távcsövön keresztül.
Forrás: Jens Hackmann, APOD / NASA

A Hold elfedi a Szaturnuszt 2-án hajnalban
A Szaturnusz kb. 2 hónapja hagyta el az esti, nyugati eget, így épp itt az ideje, hogy ismét felbukkanjon a keleti horizonton. Bár egyelőre még viszonylag későn, vagyis a napkeltéhez közeli időpontban kel fel, így az észlelése kihívást is jelent, 2-án hajnalban olyan ritka eseményt várunk, amely miatt érdemes vele megpróbálkozni. Elsősorban a távcsővel vagy binokulárral rendelkező megfigyelők számára jelent célpontot a fedés, mivel az igen világos pirkadati égbolton még a sasszeműek sem tudják kiszúrni a Szaturnuszt. Az esemény a polgári szürkület idején zajlik, vagyis tényleg nagyon világos lesz már. A holdsarlót könnyen észrevesszük, mivel 6 százalékát éri a napfény, így látványosan vékony lesz ugyan, de kényelmesen észlelhető fázisú. A holdkelte idején, reggel 6 előtt kicsivel még kb. fél fokra lesz a sarlótól a gyűrűs bolygó, s gyorsan közelednek majd egymáshoz. Az észleléshez tehát a Holdat keressük meg és kövessük a mozgását, távcsövön keresztül figyeljük meg a bal oldalán lévő Szaturnuszt! A fedés 6:47-kor következik be a megvilágított sarló tetejénél, majd, immáron napkelte után, alig egy óra elteltével, 7:42-kor ki is lép a Szaturnusz a Hold árnyékos fele mellett, szinte pontosan a Hold tetején. (Az időpontok Budapestre vonatkoznak, a nyugati határszélen pár perccel hamarabb, míg a keleti pár perccel később történik a különleges esemény.) Fotózni vagy távcsövön keresztül, vagy teleobjektívvel tudjuk az eseményt, s ehhez persze jó rálátás is kell a délkeleti horizontra. A fedés kezdetén csak 7,6 fok magasan lesz a páros, a kilépéskor is csupán 14 fokos magasságban állnak. A kilépés megfigyelésekor különösen ügyeljünk arra, hogy a Nap még véletlenül se kerüljön a távcső vagy a fényképezőgép látómezőjébe, mert, bár még igen alacsonyan, csupán 5 fokon lesz, ha tiszta az ég, már ekkor is könnyen okozhat örök életre szóló szemkárosodást.

Vékony holdsarló 3-án hajnalban
Az holdsarló-vadászok számára ugyan nem lesz kihívás, de a hétköznapi szemlélőnek igen, ezen a reggelen már csupán a Hold 2,4 százalékát világítja be a napfény. Háromnegyed órával a Nap előtt kel a hajszálvékony sarló, így a már igen világos horizont párás, kissé felhős állapota is megakadályozhatja a megfigyelést. Ha viszont tiszta éggel ajándékoz meg minket a hajnal, szép élményt nyújthat a felbukkanó sarló látványa! A téli időjárás miatt előnyt élvezhetnek azok, akik hegytetőről figyelik az eseményt, nemcsak tisztább levegőrétegen át láthatnak rá a sarlóra, hanem annak, a légkör torzító hatása miatt kialakuló délibábjelenségét is megfigyelhetik. Ilyenkor a sarló alakja hullámossá válik, néha lépcsőszerű emeletekre szakad és szögletes lesz, a jelenséget videón tudjuk legjobban megörökíteni, fotózni a változások gyorsasága miatt kicsit nehézkesebb.

Gyönyörködjünk az állatövi fény ragyogásában a hónap elején!

Ilyen ragyogó az állatövi fény a holdmentes februári estéken
Fotó: Landy-Gyebnár Mónika

 

Az alkonyat után megjelenő állatövi fényt a településektől távoli, fényszennyezéstől mentes helyszíneken láthatjuk a legjobban, tiszta és holdmentes égen. Akinek valaha is sikerült már e jelenséget megpillantani, a horizonttól ferdén felnyúló derengés látványát sosem felejti el. Alkonyat után derült időben igen gyorsan hűl a levegő, így a megfigyeléshez érdemes melegen öltözni, s arra is gondoljunk, hogy a levegő páratartalma ilyenkor könnyebben kicsapódik, kifagy a felszerelésünkre is, így érdemes a fényképezőgépet is védeni a hidegtől. Az akkumulátorok is jóval hamarabb lemerülnek hidegben, ezért legyen nálunk csere is, ha fényképezni szeretnénk a jelenséget. Februárban a Tejút fényesebb régiója az északnyugati égen közel függőlegesen látszik, s ettől balra jelenik meg napnyugta után kb. egy órával az állatövi fény s 1-1,5 órán keresztül látható marad.
A jelenséget február és március során, a holdmentes estéken csodálhatjuk meg, ebben a hónapban 7-ét követően már zavarni fogja a látványát a holdfény.

Alkonyi holdsarló 6-án és 7-én

irany a hold

Távoli repülőgép bármikor keresztezheti a Hold útját, érdemes erre is figyelni a sarló fotózásakor. Fotó: Kiss Imre
Fotó: Kiss Imre

6-án 2,8, majd 7-én 7,1 százalékos holdsarlót láthatunk az alkonyi égen, mindkét esetben jól megfigyelhető lesz a kis kifli. 6-án a holdnyugta ideje keleten 18:12, Budapesten 18:26, nyugati határunknál 18:36 lesz. Másnap már hosszabb ideig élvezhetjük a látványt, keleten 19:16-kor, Budapesten 19:28-kor, nyugaton pedig 19:38-kor bukik a horizont alá a sarló. Mindkét estén felderenghet a sarló mellett a földfény is, megkapóbbá téve a Hold látványát.

A hónap közepére előbukkan a Merkúr
Az alkonyi ég alján napnyugta után 40 perccel már megpillanthatjuk a Merkúrt február 12-e után. A legbelső bolygó kellően fényes lesz ahhoz, hogy tiszta horizont esetén a kis fénylő pontját észrevegyük, bár csupán néhány percünk lesz, mielőtt lenyugszik. 12-én 50 perccel követi a napot, 15-én már több mint egy óra telik el a napnyugta és a Merkúr nyugvása közt. Ha nem sikerül megfigyelnünk, ne essünk kétségbe, a hónap második felében kedvezőbb körülmények közepette lehet rá alkalmunk.

Mars-Uránusz együttállás 13-án

A Mars és az Uránusz kettőse a délnyugati égen .
Forrás: Stellarium

 

Mivel az Uránusz távoli, halvány bolygótestvérünk, az együttállás megfigyeléséhez távcső, binokulár segítségéhez kell folyamodnunk, azonban a fotózáshoz teleobjektív is elegendő. A vörös Mars tovább halványodik, de még mindig szépen látjuk vörös ragyogását. Tőle balra, kissé alacsonyabban, alig egy fokra áll az Uránusz, amelynek türkizes-zöldes árnyalata a távcsöves vagy nagyobb teleobjektívvel készülő felvételeken jól kivehető, így ismét egy szép színkontrasztos együttállást tudunk megörökíteni az esti órákban, amikor a páros a délnyugati égen, 19 órakor még 40 fok, 20 órakor 30 fok magasságban látjuk.

Hozzászólások

Új csúcsa van az Etnának

Új csúcsa van az Etnának

A szicíliai vulkán folyamatosan változik, a gyakori kitörései során jelentősen átalakulnak a körvonalai és a magassága is.

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

A helyzet sok helyen kritikus, a szárazság már a turistákat is elriasztja.

Ismét látogatható a Rám-szakadék

Ismét látogatható a Rám-szakadék

A népszerű kirándulóhelyet idén áprilisban zárták le sziklaomlás miatt.

Kanadai farmra zuhant a SpaceX űreszközének egy része

Kanadai farmra zuhant a SpaceX űreszközének egy része

Az eset, amely súlyos szabályozási hiányosságokat jelez, még áprilisban történt, és könnyen tragédiába torkollhatott volna.

Jön a nyárközép teliholdja

Jön a nyárközép teliholdja

Kis szerencsével megúszhatjuk szaharai por nélkül is a holdkeltét, de jobb felkészülni rá.

Ajánlataink

El fognak tűnni a Szaturnusz gyűrűi

El fognak tűnni a Szaturnusz gyűrűi

Szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk a Szaturnusz gyűrűrendszerét.

Kísérteties zajokat rögzítettek a Szaturnusznál

Kísérteties zajokat rögzítettek a Szaturnusznál

A kutatók a Cassini űrszonda utolsó adatait elemezték.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket