Ambrus, Ambrózia2023. december 07., csütörtök
Föld

Égi jelenségek 2019. március második felében

National Geographic Magyarország

Egyre később sötétedik, jön a tavaszi nap-éj egyenlőség, átállítjuk az órákat és a telihold is is ránk köszön.

A kelő teliholdat 21-én este érdemes fotózni.
Forrás: Kapiller Zoltán

Hold-Regulus együttállás 18/19-én éjjel

A már erősen telt alkatú Hold (94%) 18-án este még kb. 5 fokra lesz az Oroszlán legfényesebb csillagától, a Regulus-tól. Az éjszaka előrehaladtával azonban egyre közelebb kerül hozzá, hajnal fél négy körül már alig egy fok választja el őket egymástól, így, ha valaki nem tud aludni, érdemesebb az éjszaka második felében fotózni a párost.

A Hold az Oroszlán legfényesebb csillaga közelében látszik majd.
Forrás: Stellarium

Nap-éj egyenlőség március 20-án

A csillagászati tavasz idén március 20-án 22:38-kor kezdődik, de a nappal már 18-án kissé hosszabb lesz az éjszakánál. Az utolsó, csillagászati értelemben még téli napnyugtát 20-án a keleti határunknál 17:43-kor, Budapesten 17:55-kor, a nyugati országrészben pedig 18:05-kor figyelhetjük meg. A másnap, 21-én látható első tavaszi napkelte ideje keleten 05:33, Budapesten 05:45, nyugati határunknál pedig 05:55 lesz.  Akár az utolsó téli napnyugtát, akár az első tavaszi napkeltét örökítjük meg, keressünk szép tájelemet, városban például egy jeles épületet. A fotózáskor most is segíthet a tervezésben a TPE szoftvere.

Telihold március 21-én

Égi kísérőnk 21-én éjjel 02:43-kor mutatja teli fázisát, így már 20-án este is felkelő teliholdat fotózhatunk (99,8 százalékos megvilágításban lesz ekkor). Viszont a fényviszonyok kedvezőtlenek lesznek, a Nap csak a holdkelte után háromnegyed órával nyugszik le, így a nagy világosságban még nehéz lesz a horizonton felbukkanó Holdat észrevenni. Ha nagyon tiszta lesz az ég, se pára, se felhő nem zavar a látóhatáron, akkor persze ebben az esetben is látható és fotózható, ám érdemesebb várni a megfelelőbb alkalomra. 21-én alkonyatkor már ideális fényviszonyok várják a holdkelte fotósait, jó fél órával napnyugta után fog égi kísérőnk felbukkanni a keleti horizonton. Keleti határunknál 18:18, Budapesten 18:31, nyugaton 18:41 lesz a holdkelte időpontja. Természetesen az időjárás-előrejelzést is érdemes figyelembe venni, mielőtt eldöntjük, melyik estét szánjuk fotózásra.
A teliholdas, illetve telihold közeli éjszakák alkalmasak arra is, hogy csillagíves képeken örökítsük meg a tájat, amelyet az erős holdfény világossá tesz, ha felhőtlen az ég, érdemes erre is rászánni egy estét. Habár a természet még csak ébredezik, az elég kitartó fotós találhat ilyenkor is témát, akár valamely már virágzó növénnyel (számos kora tavaszi virág éjszakára becsukódik, így védve magát a gyakran még fagyos hajnaloktól, ezt vegyük fegyelembe a témaválasztásnál), vagy a még lombtalan fákkal, amelyek szép sziluettjüket kölcsönzik a képeinkhez.

Esténként megfigyelhetjük a Nemzetközi Űrállomást

A Nemzetközi Űrállomás csillagíves fotón, 30-40 percnyi égi mozgás már látványos íveket eredményez, érdemes kombinálni az eseményeket!
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

 

Március első napjaiban a hajnali égen járt az ISS, a hónap második felére átkerülnek az átvonulásai az esti égboltunkra. 22-én kora este, 19:35 körül (a pontos időpontját adott észlelőhelyre ellenőrizhetjük szoftvereken és mobil applikáción) láthatjuk először, ekkor még elég alacsonyan lesz a délnyugati-délkeleti égen, ám 24-én és a rákövetkező estéken már a teljes égboltot átszeli, s közel a zenithez úszik majd át felettünk a ragyogó fénypontja.

Hold-Jupiter együttállás 27-én hajnalban

A Hold és a Jupiter együttállása, ha igazán tiszta lesz az ég, akár a halványan derengő Tejút is megmutatkozhat majd.
Forrás: Stellarium

 

A 60 százalékos megvilágítású fogyó Hold s az óriásbolygó az éjszaka második felében látható, a legnagyobb közelségük, kicsit több mint fél fok, hajnal 3 felé áll be. Eztán kicsi távolodnak, de nem jelentősen, hajnali fél 5 – 5 óra tájban is szép fotót készíthetünk róluk, ha korán kelünk, mielőtt munkába indulnánk.  Ekkor a déli égen, kb. 20 fokos magasságban lesznek, és bár már erősen világosodni fog (30-40 perccel leszünk napkelte előtt), a fényes Jupitert ilyenkor még szabad szemmel könnyen meglátjuk tiszta égbolt esetén.

Hold-Szaturnusz együttállás 29-én hajnalban

A gyűrűs bolygó és a fogyó, 40 százalékos Hold egymástól picit több mint fél fokra lesznek, vagyis a holdátmérővel közel azonos távolság választja majd el őket egymástól, a legnagyobb közelséget hajnali 5 körül érik el. Ekkor a Szaturnusz a Hold felett, kissé balra látszik majd.
Érdemes lehet távcsővel megfigyelni őket, akinek lehetősége van rá, az együttállás fotózásához is teleobjektívvel fogjon neki.  A megfigyelést érdemes kicsit korábbra tenni, mert a Szaturnusz nem túl fényes, így a hajnalpírban hamarabb szem elől veszítjük, mint két nappal korábban a Jupitert.

Mars-Fiastyúk együttállás 30-án és 31-én este

A kékes porködbe burkolt Fiastyúk és a vörös Mars hosszú záridővel fotózva lehet a legszebb.
Forrás: Stellarium

 

Sajnos az esti égen a Marson kívül nincs más bolygó, az együttállások jórészt hajnalban zajlanak, ezért azok számára, akik nem szeretnek korán kelni, elég kevés az alkalom a megfigyelésre, fotózásra. Március utolsó estéin viszont adódhat, reméljük, az időjárás nem veszi el a lehetőséget, és sokan megcsodálhatják majd a vörös bolygó és a Fiastyúk kb. 2,5 fokos közelségét. A Fiastyúk csillagai körül kékesen derengő porköd látható, ezt hosszú záridős fotókon lehet megörökíteni, és csak tiszta égbolt esetén. Az együttállást a nyugati égen látjuk, a csillagászati szürkület végén már érdemes fotózni, ekkor kb. 30 fok magasan lesznek. A közelségük miatt teleobjektívvel tudunk igazán szép képet készíteni róluk, s ha van az égbolt mozgását követő mechanikánk, akkor lehet elég hosszú záridővel fotózni ahhoz, hogy a Fiastyúk kék derengése látványossá váljon a vörös Mars mellett.

Átállunk a nyári időszámításra március 31-én

Március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor előre kell állítani óráinkat 3-ra. A csillagászati megfigyelések szempontjából ez annyit jelent, hogy este eztán egy órával később kezd csak sötétedni, 21 óra felé ér véget a csillagászati szürkület, hajnalban viszont egy órával tovább tart a sötét.

Piros pixelek

Piros pixelek

Az Earth Observatory a napokban három működő vulkánról is közzé tett űrfelvételt, amelyeken infravörös mérések nyomán a kráterek hője is jól látható.

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

Akár már 7 év múlva elérhetjük a másfél fokos melegedést

A klímacélok szerint ennek az évszázadnak a végéig szabadna bekövetkeznie a másfél fokos globális felmelegedésnek, azonban egy új kutatás arra jutott, hogy a kibocsátások növekedése miatt sokkal hamarabb elérhetjük.

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

Feltárták az Io néhány különös tulajdonságát

A Naprendszer legvulkánibb égitestje a Jupiter körül keringő Io.

Kivételes sarki fény 1872-ben

Kivételes sarki fény 1872-ben

Vajon mekkora lehetett az a napkitörés, melynek következtében kialakult az egyik legnagyobb sarki fény?

Tengeri töltésút Manifa olajmezőjén

Tengeri töltésút Manifa olajmezőjén

Szaúd-Arábiában, a Perzsa-öböl partján, nagyjából félúton Kuvait és Bahrein között található a Manifa-olajmező.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket