Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Föld

A városi fények halálos veszélyt jelentenek a vándormadarakra

National Geographic Magyarország

A becslések szerint évente 600 millió madár pusztul el csak az USA területén, miután épületeknek ütköztek. A Cornell Egyetem szakemberei azt számították ki, hogy az éjszakai kivilágításnak ebben milyen szerep jut.

Madarak ezrei köröznek éjszakánként a fénykévékben
Forrás: Cornell Lab of Ornithology

Az egyre durvább mértékű éjszakai világítás az élővilág számtalan képviselőjét befolyásolja.  Légkörünk alsó rétege élőlények százmilliárdjainak ad életteret, rovarok, denevérek, madarak repkednek az év és a nap különböző szakaiban felettünk. A világ vezető madártani kutatóközpontja, a Cornell Egyetem Ornitológiai Laborja készített vizsgálatot és összeállítást azokról az amerikai városokról, amelyek a tavaszi, ill. az őszi madárvonulás idején a legnagyobb veszélyt jelentik a madaraknak. A vizsgálatokhoz, a földi megfigyeléseken túl, műholdfelvételeket, meteorológiai radarfelvételeket használtak. A meteorológiai radarok képesek észlelni a madárrajokat, s ezek mérései alapján kísérleti jellegű madárvonulás-előrejelzést is készítenek néhány éve az Egyesült Államokban.

Épületnek ütközött amerikai rozsdafarkú
Forrás: Cornell Lab of Ornithology / Ben Norman

 

A becslések szerint évente 600 millió madár pusztul el csak az USA területén az épületeknek ütközésekben, a Cornell Egyetem szakemberei azt számították ki, hogy az éjszakai kivilágításnak ebben milyen szerep jut.

Az évezredek hosszú ideje alatt a vándormadarak egy része kimondottan az éjjeli repüléshez alkalmazkodott, ezt azonban az egyre nagyobb mértékű mesterséges világítás jelentősen befolyásolja. Észak-Amerika 630 szárazföldi madárfajának mintegy fele éjjeli vándorló. A madarakra leselkedő veszélyek közt az élőhellyel, táplálékkal kapcsolatos problémákra koncentrál a kutatások jelentős része, holott a vándorlásuk során is rendkívül sok kritikus helyzettel találkoznak. A világítás nemcsak ütközések formájában hat a madarakra, hanem eltéríti őket az útvonaluktól, illetve szabályosan csapdába ejti őket (hosszú időn át keringenek a fénykévékben), s ezzel a vándorláskor amúgy is szűkre szabott energiaszintjük halálos kimerülésig fogyhat. New Yorkban a 2001-es terrortámadás emlékére készült kivilágítást lekapcsolják 20 percre, ha a fénykévékben túl sok madár jár (ezt önkéntes madárvédők folyamatosan figyelik), ennyi idő elég a madaraknak, hogy kirepüljenek a fénycsapdából, s ezzel sok ezer madár életét mentik meg évente.

Az egy éjszakára vonatkozó madárvonulás-előrejelzés radarmérések és időjárási adatok figyelembe vételével készül.
Forrás: Cornell Lab of Ornithology

 

A világítás jelentette veszélyek függenek a fény színétől, az időjárási körülményektől, s magának a világításnak az elhelyezésétől, de az elmondható, hogy minél erősebb a fény és minél magasabban világít, annál több madár vonzódik ezekhez. Bár a veszélyek felismerése óta a madárvonulás idejére néhány helyen lekapcsolják a fények egy részét (leginkább egyedi építményekét), a New York-i példához hasonlóan a nagy magasságba jutó világítás a legnagyobb kihívás, ilyenek a toronyházak, irodaépületek, ipari centrumok, illetve például a nagy sportesemények stadionvilágításai is, ezeknél pedig erősen kérdéses, mennyire megvalósítható a világítás lekapcsolása.

1995-2015 közti évek minden egyes tavaszi és őszi madárvonulási időszaka során gyűjtött adatokat a kutatócsoport, a meteorológiai radarok felvételein a madárcsapatok mérete, azok repülési magassága, sebessége és iránya is látható volt. Az állandó felszíni világítást a Suomi NPP műhold mérései, felvételei alapján vizsgálták meg, s állítottak össze erről adatbázist. A madárvonulást, a világítást, valamint a nagyvárosokat együttesen elemezték.

A tavaszi vonulás leginkább az USA középső régiójára koncentrálódott, az őszi viszont jóval kiterjedtebb területet érintett, és a keleti partvidék nagy népsűrűségű területeit foglalta magába. Míg az ország területéből csak 2,1 százalékot vesz el a vizsgált 125 nagyvárosos, a kivilágítás (amelyet a műholdas mérések alapján láthatunk is) 35,4 százaléka e helyekről ered.  A különbség a nagyvárosi és az országos átlag égboltfénylés közt 24-szeres!

125 amerikai nagyváros éjszakai műholdfelvételen.
Forrás: Cornell Lab of Ornithology / Kyle Horton

 

A városokat rangsorolták is a fénylés mértéke és az érintett útvonalak alapján, vagyis aszerint, hogy melyik település jelenti a madarakra a legnagyobb veszélyt: az első helyezett Chicago, ezt Houston és Dallas követték évszaktól függetlenül, mivel mind az őszi, mind a tavaszi vonulás útvonalaiba beleestek.

Az őszi vonulás nemcsak a nagyobb területi érintettség miatt veszélyesebb, hanem azért is, mert az újonnan felnőtt, tapasztalatlan madarak első vonulását is ez az időszak jelenti.

A mérések alapján a vándorlás egy-egy város felett átlag 6,7 éjszaka alatt lezajlik, ez nem egymást követő éjjeleken, hanem sporadikus hullámokban történik meg. Azonban az elmúlt évek radarmérésen és időjárási viszonyokon alapuló és jól beváló előrejelzései elméletileg lehetővé teszik, hogy a kritikus éjszakák idején, amikor a legnagyobb madárcsapatok szállnak át egy-egy város közelében, az adott helyszín világítását a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék. Bár számtalan nagyvárosban van már valamilyen program, amelyet a felesleges fények lekapcsolásának szenteltek a madárvédelemben tevékenykedők, ez önkéntes alapon működik, ismeretterjesztésen alapul, és rendkívül távol van még attól, amire a madarak biztonságos átvonulásához szükség volna.

Talán a most, a Frontiers of Ecology and the Environment folyóiratban közzé tett kutatási eredmények sokakat rádöbbentenek a probléma nagyságára, s egy picit javíthatnak a helyzeten, azt viszont nehéz elképzelni, hogy valaha is törvényi szabályozás szülessen a madarak védelme érdekében.

Érdekes lenne európai viszonylatban is látni hasonló felmérési adatokat, de a fő madárvonulási útvonalak (pl. Gibraltár, Boszporusz) közelében fekvő településeken felmérés nélkül, észszerűségi alapon is lehet tenni a madarakért. A fényszennyezés problémaköre nem is csak a madarakat érinti, hanem a teljes élővilágot, beleértve minket, embereket is. A legtöbbet is mi magunk segíthetünk azzal, hogy az éjszakai világítást lekapcsoljuk, vagy a szükséges minimálisra csökkentjük, és szigorúan a felszínt világítjuk meg.

Szélerőmű vagy naperőmű?

Szélerőmű vagy naperőmű?

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemeknek akár 60-120-szor nagyobb a földterületigényük, mint a szélerőműveknek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a szélenergia kihasználása hazánkban a  fotovoltaikus termelés mellett.

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Gyarapodott az Uránusz és a Neptunusz családja

Egy Uránusz- és két Neptunusz-holdat sikerült felfedezni, az Uránusz esetében 20 éve nem volt példa ilyenre.

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

Neutroncsillagot találtak egy szupernóva maradványában

A James Webb-űrteleszkóp – most először – sikeresen észlelte, az elméletek szerint, a szupernóva-robbanásban létrejövő neutroncsillagot.

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket