Orbán, Gergely2024. május 25., szombat
Föld

Különleges vendége volt a Sziget Fesztiválnak

2019.08.10.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A magyarországi Jane Goodall Intézet meghívására érkezett újra hazánkba Jane Goodall, a világ legismertebb csimpánzkutatója, ENSZ békenagykövet, hogy most előadás-sorozat helyett a Sziget Fesztivál résztvevőinek adjon át egy rendkívül fontos üzenetet.

Jane Goodall brit etológus, antropológus, az ENSZ békenagykövete előadást tart a 27. Sziget fesztivál Nagyszínpadán az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 8-án.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Jane Goodall Intézet egész csapata és önkéntesei 2019. augusztus 7-13. között három standon várják az érdeklődőket interaktív játékokkal, felvilágosító programokkal, csimpánzok örökbefogadási lehetőségeivel, és természetesen a régi, használt mobiltelefonjainkat is náluk hagyhatjuk.

Ahogy Kádár András, az intézet ügyvezetője mondja, a rendkívüli érdeklődés mellett az utóbbi napokban több százan adományoztak. Eddig 720 000 Ft gyűlt össze, amit a Jane Goodall Intézetek által üzemeltetett Kongói Köztársaságban lévő Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központ részére küldenek el az éves csimpánz-örökbefogadási összegekkel együtt.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Jane Goodall a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán
Forrás: Balogh Boglárka

Jane Goodallt, a Sziget Fesztivál történetének egyik legjelentősebb fellépőjét, a brit etológust csütörtök este tomboló tömeg fogadta a Nagyszínpadon. Tízperces beszédében saját életét állította elénk példaként, arról mesélt, ha visszatekint eddigi útjára, mind a mai napig úgy tűnik, hogy a dolgok a helyükön voltak és vannak is. Egészen fiatalon, tízévesen határozta el, hogy Afrikába költözik, és vadállatok viselkedését fogja tanulmányozni. Ahogy Jane Goodall mondta, bár szegények voltak, ráadásul lánynak született, és sokan nevettek is vágyain, édesanyja meglátta benne az elszántságot, a kialakuló szenvedélyes természet- és állatszeretetet, és bátorította. Ami pedig még ennél is fontosabb, ő tanította meg arra, hogy higgyen önmagában és abban, ha minden lehetőséget megragad, keményen dolgozik, soha nem adja fel, akkor minden álma valóra válhat.

A történetet pedig innentől kezdve ismerjük, 1957-ben Jane Goodall megismerkedett Louis Leakey, antropológus-paleontológussal, akinek a titkárnője lett. Leakey úgy vélte, az olyan emberszabású majmok, mint a csimpánzok, gorillák és orangutánok természetes környezetükben való megfigyelésével a valósághoz közeli feltételezésekhez juthatunk a kőkorszaki elődeink viselkedését illetően. Ezekről az állatokról akkoriban semmit nem tudtak a szakemberek, és nem is nagyon kívánkozott senki a dzsungelbe, hogy hónapokat töltsön egyedül esőben, forróságban kígyók és leopárdok között a majmokat figyelve.

A professzor munkáját, a sokak által csak Leakey Angyalainak nevezett hármas segítette: Dian Fossey, aki a hegyi gorillákat tanulmányozta, Biruté Galdikas, aki az orangutánokat, Jane Goodall pedig a tanzániai Gombéban a csimpánzokat.

Jane Goodall 1986-ig vizsgálta természetes élőhelyükön az emberszabásúakat, ám abban az évben történt valami. Ekkor adta ki ugyanis a Harvard Egyetem a gombei csimpánzokról szóló kötetet, amelynek megjelenését Chicagóban egy Értsük meg a csimpánzokat elnevezésű konferenciával ünnepeltek meg. Az összes csimpánzkutató biológust meghívták az eseményre. Az itt elhangzott adatok, melyek feketén-fehéren mutatták, milyen mértékben tűnnek el az emberszabásúak hanyagságunk miatt a földről, mindannyiukat megdöbbentette. A legtöbb majom természetes élőhelyét kiirtották, hisz a növekvő lakosságnak több és több földre volt szüksége. Sok csimpánzt a húsáért öltek meg, míg a kölyköket az illegális állatkereskedők fogták be, vagy laboratóriumokban kerültek: jó kísérleti alanyok voltak, mivel DNS-ük csupán pár százalékban tér el az emberétől. A 19. század fordulóján, a még kétmilliót számláló csimpánzpopulációból a 20. század második felére mindössze 150 ezer maradt.

Jane a kutatásai elején úgy gondolta, hogy egyedül kevés, bármit tesz is, nem változtathat a dolgokon, de a konferencián hallottak után megértette, nincs más választása, ki kell állnia a csimpánzokért. Akkorra már huszonhat éve dolgozott a dzsungelben, rengeteg tudásanyagot gyűjtött össze, megingathatatlan bizonyítékokat arról, hogy ezek az állatok igenis intelligensek, képesek az érzelmekre, a szeretetre, a gondoskodásra, csakúgy mint az ember. Felvette a harcot az állatkísérletet végző tudósokkal, a környezetet szennyező politikusokkal, és úgy döntött, ahelyett, hogy a dzsungelben bújna el, inkább járja a világot, és azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet az élőhelyek pusztulására, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira, és közös felelősségünkre.

Goodall az állandó előadások mellett 1991-ben létrehozta a Rügyek és Gyökerek természet- és környezetvédelmi hálózatot, ami itt, Magyarországon a hazai Jane Goodall Intézeten belül sikerrel fut. A program – melynek feladata részben az is, hogy a jövő környezettudatos vezetőit képezze – nemcsak arra ösztönzi a fiatalokat, hogy megismerjék a Földünket fenyegető világméretű és helyi veszélyeket, hanem segíti őket, hogy felépítsék, megszervezzék és véghez vigyék a saját projektjüket is, amely ezeknek a problémáknak a megoldására irányul. A program rendkívüliségét az adja, hogy kiemelten fókuszál az adott ország környezeti kérdéseire.

2 fotó megtekintése

Jane Goodall a Sziget Fesztivál után péntek délelőtt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság meghívására egy különleges projekt, a LIFE4OAKFORESTS keretében a Budai Sas-hegyre érkezett, ahol Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgatója és a meghívott hazai zöld szervezetek, illetve gyerekek társaságában fát ültetett. Az Európai Unió LIFE programjának és a Magyar Mezőgazdasági Minisztérium társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja olyan egységes természetvédelmi erdőkezelési tevékenységek végrehajtása, melyek hozzájárulnak tölgyeseink természetesebbé, és ez által egészségesebbé válásához, valamint a  biodiverzitás növelése, ugyanis az intenzív fakitermelés következtében a tölgyes erdők biológiai sokfélesége igencsak csökkent.

Jane Goodall a gyerekek között a faültetés után, a Sas-hegyen.
Forrás: Balogh Boglárka

Jane Goodall pontosan 33 éve megállás nélkül, évi 300 napot utazik a csimpánzok és bolygónk megmentése mellett kampányolva, hogy átadjon egy üzenetet a következő generációnak, például a Sas-hegyen őt köszöntő gyerekeknek is. Ez pedig nem más, mint a jövő reményének üzenete, ami rólunk, emberekről, a természetről és Föld állataihoz fűződő kapcsoltunkról szól:
„Mindenki számít.
Mindenkinek megvan a maga szerepe.
Mindenki képes változtatni a dolgokon.”

 

Hozzászólások

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

Új felvételek készültek az Europa felszínéről

A jégpáncélba burkolt Jupiter-holdat leginkább a felszíne alatti óceánról ismerjük, nemrégiben a Juno űrszonda vizsgálta meg.

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

Korán kezdődik a kanadai erdőtűz-szezon

A 2023-as év rendkívüli kanadai erdőtüzeit még elfeledni sem volt idő, máris ismét lángok csaptak fel az ország számos pontján.

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Itt a májusi telihold, egy vörös óriáscsillag is a közelében látszik

Akár a holdkeltét szeretnénk megnézni, akár az éjszaka későbbi óráin jut időnk az égboltra, mindenképp találunk érdekességet.

Légköre van ennek az exobolygónak

Légköre van ennek az exobolygónak

A 41 fényév távolságban lévő égitest ugyan túl meleg ahhoz, hogy az életnek otthont adhasson, azonban a légköre segítségével bepillanthatunk a korai Vénusz, Föld és Mars viszonyaiba.

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Videókon látható a szemkápráztató portugáliai meteor

Az ESA szerint a jelenségért egy üstökös darabja volt felelős.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket