Emil, Csanád, Vilmos2022. május 28., szombat
Föld

Lángokban áll Amazónia – az ok az erdőirtásban keresendő

2019.08.24.NG
National Geographic Magyarország

A füstje a világűrből is látható, és a szakemberek szerint a tüzek a klímára is hatással lehetnek.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Ûrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott képen erdőtüzek füstje látható az Amazonas területén, 2019. augusztus 13-án.
Forrás: MTI/AP/NASA

Jelenleg is olyan intenzitással lángolnak az erdőtüzek, hogy néhány közeli város egét elsötétítette a füst – olvasható a nationalgeographic.com oldalán. A Brazil Nemzeti Űrkutatási Hivatal, az INPE jelentése szerint, 2019-ben eddig 72843 egyedi tűzesetről tudnak, ami 80 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, ezek közül több mint 9000 augusztus második felében pattant ki.
A leégett terület nagyságáról még nincs pontos adat, de az ország északnyugati részén, Amazónia területén, több brazil szövetségi államot is érintenek. A NASA 2019. augusztus 11-én tette közzé a világűrből készült felvételeit az amazonasi tüzekről.

Thomas Lovejoy ökológus, a National Geographic ösztöndíjasa szerint kétségtelen, hogy óriási a baj, és az is bizonyos, hogy ez a közelmúltban felgyorsult az erdőirtások miatt történt.

Légi felvétel az erdőtűz által felperzselt növényzetről a brazil Mato Grosso államban, 2019. augusztus 20-án.
Forrás: MTI/EPA/EFE/Rogerio Florentino

Lehet mindehhez köze, az üzletet a környezetvédelem elé helyező, brazil politikának?

Jair Bolsonaro jelenlegi brazil elnök 2018-as megválasztáskor riadót fújtak a környezetvédők, a választási kampányában ugyanis meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.
A hónap elején az INPE által közzétett adatok szerint Brazíliában 2019 nyarán több erdőt irtottak ki, mint az előző három év során összesen.

Adriane Muelbert ökológus, aki az amazóniai erdőirtások és a klímaváltozás összefüggését kutatja, elmondta, hogy erdőtüzek általában a száraz évszakban keletkeznek, 2019-ben viszont a szokásosnál több csapadék esett. Ez viszont arra enged következtetni, hogy az erdőirtások miatt gyújtják föl az erdőt.

Amellett, hogy a kivágott fák részben fűrészáruként végzik, nagyon sok erdőt azért tarolnak le Amazóniában, hogy szójaültetvényt vagy igencsak jövedelmező marhalegelőt létesítsenek a helyén. Nagyon sok esetben a legegyszerűbb módszerhez folyamodnak, vagyis felégetik az erdőt, ám az így gyújtott tüzek azután könnyen kontrollálhatatlanná válnak.

Thomas Lovejoy elmagyarázta, miként függ össze a fák kivágása és az aszály: az erdőirtás miatt csökken a régióban a csapadék, a terület szárazabbá válik, ez pedig további erdőirtásra ösztönöz, ahol egy darabig megint jó lesz a talaj. Amazóniában a csapadék nagy részét maguk az erdők generálják, és ha az erdő eltűnik, vele az esők mennyisége is csökken. A szakértők attól tartanak, hogy ez a folyamat egy olyan spirálba vezet, amelynek révén annyira kiszárad Amazónia, hogy többé már nem esőerdő lesz, hanem szavanna válik belőle. Ebből az állapotból viszont már nincs visszatérés a korábbi esőerdőhöz. „Amazónia azért különleges hely, mert az itt hulló csapadék felét maga az erdő állítja elő, és emiatt egy teljes rendszerként kell kezelni.” – mondta Lovejoy.

Mi köze a klímaváltozáshoz a tűzvésznek?

Ha tovább tart a jelenlegi erdőirtás és égetés, a mostanihoz hasonló kiterjedésű tüzek is folytatódni fognak, s az így elveszített erdőterületeknek már globális hatásuk is lesz.

Amazónia erdőségének védelme az egyik leghatékonyabb fegyver a klímaváltozás hatásai ellen, az ökoszisztémája évente több százmillió tonna szén-dioxidot köt meg. Ha ezeket az erdőket kivágják vagy felégetik, nemcsak a bennük tárolt szén szabadul fel, hanem megszűnik szén-megkötő kapacitás is.

„Bármilyen erdő kiirtását megszenvedi a biológiai sokszínűség, s azok az emberek is, akik erre alapozták az életüket. A legnagyobb fenyegetést az jelent, hogy elképesztő mennyiségű szén jut így a légkörünkbe.” – nyilatkozta Lovejoy.

Muelbert úgy véli, egyelőre korai lenne számításokat végezni arról, hogy pontosan mennyi szén szabadult fel az augusztusi erdőtüzekkel. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) nemrégiben nyilatkozta, hogy nincs felesleges erdősége a bolygónknak.
„Tragédia ez a tűzvész és a hátterében álló erdőirtás, bűncselekmény a bolygó és az emberiség ellen” – mondta Muelbert.

Jair Bolsonaro brazil elnök politikája ellen tiltakoznak a svájci Bernben 2019. augusztus 23-án
Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Peter Klaunzer

A Magyar Távirati Iroda híreiben olvasható, hogy néhány kormányfő már aggodalmának adott hangot a brazil erdőtüzek miatt, az állampolgárok pedig több országban tüntetéseken követelnek védelmet a brazil esőerdőknek.

Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár, valamint Boris Johnson brit kormányfő, a G7 csoport 2019. augusztus végi csúcstalálkozóján Franciaországban, sürgették, hogy az ügy kerüljön napirendre.
„Ég a házunk! Szó szerint. Lángokban a tüdő, amely a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli” – írta a francia elnök augusztus 23-án a Twitter közösségi portálán. Emmanuel Macron nemzetközi válságnak nevezte a pusztítást.

Az amazonasi őserdők irtása és Jair Bolsonaro brazil elnök ellen tiltakoznak környezetvédők Londonban, 2019. augusztus 23-án.
Forrás: MTI/AP/Frank Augstein

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmainak adott hangot. „A globális klímaválság közepette nem engedhetjük, hogy még több kár érje az oxigén egyik legfontosabb forrását és a biológiai sokféleség területét. Az Amazonas-vidéket meg kell védeni” – fogalmazott a Twitteren.

Jair Bolsonaro brazil elnök civilszervezeteket tett felelőssé a tűzesetekért, és azzal vádolta őket, hogy azért perzselik fel az amazonasi őserdőt, hogy ártsanak a kormányának. Emmanuel Macron szavaira reagálva a közösségi hálón úgy fogalmazott, hogy a francia elnök idejétmúlt kolonialista gondolkodásmódról ad tanúbizonyságot azáltal, hogy az Amazonas-vidék országainak részvétele nélkül akarja megvitatni a területtel kapcsolatos ügyeket. Környezetvédők viszont állítják, Jair Bolsonaro elnök bátorítja a fakitermelőket és a földműveseket, hogy irtsák az őserdőt, így szerezve területeket maguknak.

A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint legalább 700 ezer hektárnyi erdő és legelő égett le az országban – írja az MTI. Az Evo Morales elnök vezette kormányzat egy hete katasztrófahelyzetet hirdetett a tűz pusztította chiquitaniai övezetben, pár napja pedig „sürgősségi környezetvédelmi kabinetet” hozott létre a helyzet kezelésére.
Bár most száraz évszak van a területen, az időjárási térképek szerint egyes vidékeken esik az eső – írja az express.co.uk.

 

Hozzászólások

Ismét erősebb hurrikánszezont várnak

Ismét erősebb hurrikánszezont várnak

Ez már sorozatban a hetedig év lesz, amikor az átlagnál több hurrikánra lehet számítani az Atlanti-óceán területén.

Porviharok sorozata sújtja Irak lakóit

Porviharok sorozata sújtja Irak lakóit

2022 áprilisa óta Irakban és a Közel-Kelet más régióiban is sorozatban, egymás után alakulnak ki porviharok.

A biológiai sokféleség napja

A biológiai sokféleség napja

A biológiai sokféleség fontosságát hangsúlyozva, a természetvédelemmel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2001-ben május 22-ét a biológiai sokféleség nemzetközi napjává nyilvánította.

Pár év múlva a Földbe csapódhat egy hibás, régi Vénusz-szonda

Pár év múlva a Földbe csapódhat egy hibás, régi Vénusz-szonda

Az egykori szovjet Vénusz-szondát arra tervezték, hogy landoljon a Vénuszon, így jó eséllyel túléli a Föld légkörének terhelését.

Hova lesz a talaj kérge?

Hova lesz a talaj kérge?

A száraz talajfelszíneket, bolygónk szárazföldjeinek 12 százalékát élőlények alkotta kéreg borítja, amelynek híján a szél könnyen megbontja a felszínt.

National Geographic 2022. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket