Béla, Adalbert2024. április 23., kedd
Föld

Lee Durrell Magyarországon

2019.09.26.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

„A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon. Mi nemcsak megérintjük a hálót, hanem bele is szakítunk.”

Forrás: Jane Goodall Intézet

Gerald Durell híressé vált mondatával kezdte beszédét 2019. szeptember 22-én Lee Durrell, amerikai természettudós, a Durrell Wildlife Conservation Trust tiszteletbeli igazgatója, aki a Jane Goodall Intézet meghívására érkezett 4 napra Magyarországra. Itt tartózkodása alatt nemcsak a korábbi évekről beszélt, de megismerhettük az állatkerteknek azt a megváltozott és egyre fontosabbá váló szerepét is, amit a kihalófélben lévő fajok védelme, szaporítása, valamint a kulcsterületek ökoszisztémájának helyreállítása érdekében töltenek be.

Lee Durrell előadást tart, balra Ifj. Vitray Tamás a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, az est moderátora.
Forrás: Goodall Intézet

„Azt mondják, ne találkozz az ideáljaiddal, én rátettem egy lapáttal és hozzámentem feleségül az enyémhez.” Lee Durrell nem egyszer mesélte el, hogy a nála 24 évvel idősebb, világszerte híres és elismert zoológus, író, Gerald akkor lett a példaképe, amikor kivette Gerry könyveit Madagaszkáron a könyvtárból, ahol akkoriban a doktoriján dolgozott. Néhány évvel később a férfi az egyetemükre látogatott a lemúrok tenyészprogramja kapcsán, aztán Jersey szigetére hívta a fiatal lányt, hogy ott állítson fel egy hangelemző laboratóriumot.
„Naiv módon nem is gondoltam arra, hogy ez csak egy trükk lehet” – mondja nevetve Lee Durrell. „Ám a szigeten már elég egyértelművé vált, hogy egy párként térünk onnan vissza.”

Lee Durrellnek nagy szerepe volt a Jersey Állatkert világszínvonalra emelésében, társírója volt megannyi könyvnek, férjével beutazták a világot, és ő maga is részt vett az angonoka teknős fajvédelmi programjában, melynek eredményképpen a még 1986-ban kevesebb mint 400 példányt számláló fajt sikerült a kihalás széléről visszahozni Madagaszkáron. Nem csoda, hogy a szigeten élők csak a Teknősök Nagyanyjaként emlegetik a természettudóst.

Forrás: Jane Goodall Intézet

Gerald és Lee Durell közös szenvedélye összekapcsolta a két a két természetvédő embert. Lee Durrell, férje örökségének továbbvitele és szeretett állatkertjének megőrzése mellett a Durrell Természetvédelmi Alapítvány elnöke, akadémiájukkal, valamint világszerte működő természetvédelmi – és tenyészprogramjaikkal is foglalkozik. Előadásai során beszél a környezetvédelem fontosságáról, a fajok megőrzésének folyamatáról és az állatkerteknek ebben betöltött új szerepéről.

Ahogy Lee magyarázza, Gerald Durrell vágya az volt, hogy többé ne hozzanak létre állatkerteket pusztán szórakoztatási céllal. 1959-ben a ritka fajok számára alapította Jersey parkban ma 120 emlős, madár és hüllő faj él, melyeknek több mint fele veszélyeztetett a vadonban.

„Az állatkerti szakma bolondnak nézte, amiért a kihalófélben lévő állatfajok megmentése érdekében tartott fenn egy állatkertet. Sokuk azonban végül követte az elképzelését. Gerry büszke lenne, ha tudná, hogy utat mutatott másoknak és 60 év elmúltával nemcsak hogy működünk, de forradalmi célokat is kitűztünk magunk elé.” – mondja Lee.

A Jersey Állatkert és ezzel együtt a Durrell Wildlife Conservation Trust ugyanis egy teljesen új koncepciót dolgozott ki a környezet- és állatvédelemre, melynek neve: rewilding, vagyis visszavadítás.

Bolygónk csodálatos sokszínűségének helyreállítása érdekében 5 területre fókuszálnak:

a veszélyeztetett vagy már hiányzó vadon élő állatok megőrzésére és visszatelepítésére; az ökoszisztéma és a természetes folyamatok újraélesztésére;
természet és ember kapcsolatának új alapokra helyezésére;
a növény- és állatvilág értékeinek felelősségteljes bemutatására;
és ami a legfontosabb, a Föld visszavadítására;

A merész és ambiciózus célok megvalósításának befejezését 2025-re, Gerald Durrell 100. születésnapjára tervezik. „Az ökoszisztéma hosszú távú helyreállítása tíz helyre fog koncentrálódni – magyarázza Lee Durell. „Saint Lucia, Madagaszkár ( két helyen), Szumátra, India, Brazília, Jearsey, Nagy Britannia, Mauritius és a Galápagos szigetek. Munkánk során helyi partnerekkel működünk majd együtt.

„A kritikusan veszélyeztetett fajok védelme illetve visszavadítása érdekében mindenütt az adott területnek megfelelő speciális módszereket kell kidolgoznunk. A mi feladatunk az, hogy az újjáépítés vezetőjévé váljunk, ám a munka oroszlánrésze a projektben részt vevő helyi szervezetekre hárul majd. Itt van például a Dél-Nepál és Észak-Indiai között elterülő Terai-Duar szavanna, ami olyan ikonikus, ma már veszélyeztetett fajoknak ad otthont, mint a bengáli tigris, az indiai orrszarvú vagy a törpe vaddisznó. Sajnos itt is, mint a világ legtöbb területén a népességrobbanás, a túlvadászat és a természetes élőhelyek elvesztése következtében a számuk megtizedelődött. A helyi közösségekkel vállvetve most azért harcolunk, hogy az egykori szavannás, füves rész újra életre keljen, és vadvédelmi programjainkkal visszatelepítsük, megőrizzük a megcsappant populációt. Ha Kínának sikerült a pandákat a kihalás széléről visszahozni, a mi terveinkből is valóság lesz. Rövid távon a legfőbb feladatunk sajnos még mindig az ember és állat közötti konfliktusok kezelése, hosszú távon pedig olyan stratégiák kidolgozása, vadmegőrzési technikák kifejlesztése, amelyeket a jövőben más fajokra illetve ökoszisztémákra is alkalmazni tudunk” – hallottuk az előadáson.

Míg a Durrell Wildlife Conservation Trust tevékenysége középpontjában továbbra is a fajvédelem áll, ma már több állatkerttel és vadvédelmi szervezettel egyetemben Lee Durrell is megértette, hogy hosszú távon az egyes fajok kipusztulását csakis úgy lehet megakadályozni, ha azok természetes környezetét is rehabilitálják, így biztosítva azt, hogy van hová visszavadítani a fogságban szaporított egyedeket.

Lee Durrell természettudós Miskolcra is ellátogatott, a fotó a lillafüredi pisztrángtelepen készült, 2019. szeptember 24-én.
Forrás: MTI/Vajda János

„Kihasználva a terepen szerzett fajgazdálkodási tapasztalatainkat, bízom benne, hogy az ökoszisztéma újra helyreáll, ami a helyiek életminőségét is javítja majd” – mondja  Durrell. „A vadonban és az állatkertben végzett munkánk révén az ember és környezete ismét szoros kapcsolatba kerülhet egymással, a korábbi szimbiózis kialakul, és közösen összefogva segíthetünk környezetünk megóvásában, és abban, hogy a szükséges társadalmi változások révén újra erőre kapjon az élővilág. Gerald mindig az mondta, a világ tele van válaszra váró csodálatos talányokkal. Hogyan nő egy szilvamag nagyságú makk húszméteres fává, amelyen ráadásul ötven különböző állatfaj él. Vagy, hogy hová repülnek télen a madarak? Hogyan úsznak a halak? Milliónyi hasonló kérdés van, és utazás közben választ kapunk jó néhányra. Szóval hegyezzétek a fületeket, tartsátok nyitva a szemeteket, használjátok az orrotokat, nyelveteket, ujjatokat, hogy minden érdekeset és újat lássatok meg, szimatoljatok, ízleljetek és fogjátok is meg!” –  üzeni Lee Durell.

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

A Föld napja: alig maradt időnk a cselekvésre

Április 22. a Föld napja, ilyenkor különböző programokkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára.

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Hol lehet a kilencedik bolygó?

Egyre kevesebb olyan hely marad, ahol elrejtőzhetne a csillagászok szeme elől egy esetleges kilencedik bolygó.

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Feltárult az óriáshullámok keletkezésének titka

Egy antarktiszi vizekre vezetett expedíció tárta fel, minek köszönhetően jönnek létre a rendkívül veszélyes óriáshullámok, és ez az előrejelzéshez is támpontot ad.

Rekorder fekete lyukra bukkantak

Rekorder fekete lyukra bukkantak

A Nap tömegének 33-szorosa az a csillag méretű fekete lyuk, amelyre a Tejútrendszerben, tőlünk csupán 2000 fényév távolságban bukkantak rá.

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

Az űrből örökítették meg Namíbia legmagasabb hegyét

A Brandberg nevű gránitmasszívum legmagasabb pontja 2543 méterrel fekszik a tengerszint felett.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket