Bernát, Bernardin, Felícia2024. május 20., hétfő
Föld

Égi jelenségek 2019. október második felében

National Geographic Magyarország

Mozgalmas lesz az időszak, bőven akadnak látnivalóink, együttállások, hajnali és alkonyi holdsarlók, állatövi fény és meteorok is lesznek az őszi égen.

Forrás: Ángyán Krisztián

Hold – Aldebaran együttállás 17-én este

A 85 százalékos Hold és a Bika legfényesebb csillaga kb. két fok távolságra közelítik meg egymást ezen az estén, ez a Hold fényessége mellett is lehetővé teszi az együttállás megfigyelését. A Hold 20 óra után kel fel az északkeleti égen, és nem változik jelentősen a távolsága a csillagtól az este során, csak hajnalra távolodnak el egymástól, így este bármikor fényképezhetjük őket.

Hold – Jászol-halmaz közeli együttállás 22-én éjjel

Hajnal előtt a Hold már szinte beleolvad a halmazba.
Forrás: Stellarium

Az őszi-téli időszak rendszeres, visszatérő együttállása ezúttal 44 százalékos megvilágítású Hold fénye mellett történik majd, a távolságuk az éjféli holdkeltekor még 3,5 fok, azonban reggel 5 órára már szinte beleolvad a Hold a halmazba. Ez persze meglehetősen megnehezíti a fotózást, megfigyelést, bár a közel félhold még nagyon erős fényű, de tiszta, és páramentes égre (amire ősszel ritka) van szükség.

Az Orionidák meteorraj maximuma 22-én éjjel

Mivel az Orionida meteorok kimondottan gyorsak, így fotón kevésbé látványos nyomot hagynak, a megfigyelésük nagy élmény.
Forrás: APOD / NASA / Tunç Tezel

Nem túl kedvező fényviszonyok mellett láthatjuk a Halley-üstökös porából származó meteorraj felvillanó látogatóit, mivel a közel félhold az égen világít majd. A meteorraj radiánsa, amely az Orion csillagkép felett picivel található, már 22 óra után felkel, így elméletileg ekkortól bukkanhatnak fel az egyébként kimondottan gyors rajtag meteorok is, ám a hajnal előtti órákban várhatunk többet belőlük. Ez óránként legfeljebb 10 meteort jelent, így nem lesz túl sűrű a program, és a holdfény csak ront a helyzeten. Azonban az Orionidák mellett további aktív őszi rajok is vannak, szép számmal bukkannak fel a két Taurida rajba tartozó és kimondottan lassú hullócsillagok. Tiszta ég esetén biztosan láthatunk néhány meteort 1-2 órányi megfigyelési időszak alatt is.

Hajnalban viszontláthatjuk a Marsot

A Mars a pirkadó keleti égen, 27-én hajnalban a hajszálvékony holdsarlóval együtt.
Forrás: Stellarium

Míg az alkonyi ég alján a Vénusz és a Merkúr megpillantása meglehetősen nehéz a két bolygó alacsony égi útja miatt, a hajnali Mars-megfigyelés jóval kedvezőbb körülmények közt, egyszerűbb feladat lesz. A Mars reggel 6 körüli percekben kel fel, azonban ahogy haladunk a hónap vége felé, a Nap már egyre később követi, így egyre sötétebb égi háttéren fog felbukkanni. Mivel 27-én átállunk a téli időszámításra, e nap után nem reggel 6, hanem hajnal 5 lesz a marskelte ideje, ez azonban nem változtat azon, hogy a csillagászati szürkület idején jó eséllyel megpillanthatjuk.

Hajnali holdsarló 26-án és 27-én

Hajnali holdsarló, a sötét égi háttérrel könnyen megfigyelhető lesz.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Október 26-án a sarló 5,5 százalékos megvilágítású lesz, így könnyen észrevehető akár még kissé felhős égen is. A holdkelte ideje ezen a reggelen keleti határunknál 04:24, Budapesten 04:37, nyugaton 04:47 lesz, még teljesen sötét égbolton.

27-én az ínyencekre vár a sarló, ugyanis ezen a hajnalon már csupán 1,5 százalékát világítja be a napfény, viszont rendkívül kedvező geometriájú az elhelyezkedése, így a hajszálvékony sarló könnyen megtalálható lesz egy kisebb binokulárral is. Összehasonlításul: a cikk nyitóképén látható 1,4 százalékos sarlóhoz hasonló látványra számíthatunk, ám sötétebb égi háttérrel. Ilyen esetekben, ha tiszta a keleti ég alja, a jó látásúak szabad szemmel is észrevehetik, fotózni viszont teleobjektívvel lehet majd. A holdkelte ideje keleti határunknál 04:45, Budapesten 04:57, nyugaton pedig 05:08 lesz. Ekkor épp csak elkezd világosodni az ég alja, így egyáltalán nem esélytelen tiszta idő esetén a sarlót szabad szemmel megfigyelni. Érdemes miatta korán kelni, mivel igen ritkán adódik ennyire kedvező megfigyelési lehetőség!

A hónap végén az állatövi fényt is megfigyelhetjük

Az őszi állatövi fény megfigyeléséhez korán kell felkelni, napkelte előtt 2 órával már megpillanthatjuk.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A megfigyelést a hajnali holdsarlók vagy a Mars vadászatával egybeköthetjük, viszont ehhez mindenképp olyan helyszínre kell mennünk, ahol a keleti égrész fényszennytől mentes, nincs kivilágított település vagy ipartelep a közelben. Közepes várostól érdemes legalább 20-25 km távolságot számítani, a nagyobbaktól ennél is távolabbra menjünk. Ha párás az idő, a párásság fokozza a fényszennyezést azzal, hogy szóródik miatta a felszíni világítás fénye, ilyen esetben sok esélyünk nincs, esetleg magasabb hegyek tetején, ahol kevesebb a pára. Az őszi-téli időszakban a gyakran ködös időjárás elől szerencsés esetben a hegyekbe tudunk „menekülni”, ha a hegyek kilógnak a ködből.

Alkonyi holdsarló és Vénusz együttállás 29-én

A Hold és a Vénusz helyzete az alkonyi égen
Forrás: Stellarium

A Hold, bár 3,1 százalékos megvilágítású lesz, még meglehetősen világos látóhatáron kell keresnünk, így csak teljesen tiszta égbolt esetén van esélyünk megpillantani az alatta kb. 2,5 fokkal épp lenyugodni készülő Vénusz társaságában. Ugyan a Merkúr még épp a horizont felett lesz, de a legbelső bolygót meglátni ilyen fényviszonyok mellett gyakorlatilag lehetetlen.

Akadálymentes rálátás szükséges a nyugati horizontra, így, ha az időjárási körülmények megfelelőnek tűnnek, érdemes már napnyugtára keresni egy alkalmas helyszínt, dombtetőt. A Hold alig egy órával a Nap után a láthatár alá bukik, így a megfigyelésre alkalmas időszak igen szűk lesz, napnyugta után kb. fél órával már megláthatjuk a sarlót és az alatta pislákoló Vénuszt. Ehhez az optimális időpont keleti határunknál 16:50 (holdnyugta 17:28), Budapesten 17:02 (holdnyugta 17:40), nyugaton 17:12 (holdnyugta 17:50).

Alkonyi holdsarló 30-án

Alkonyi holdsarló Békéscsaba felett
Fotó: Jantyik Tibor

Holdunk 8,4 százalékát világítja már be ezen az estén a napfény, így meglátása nem okoz gondot, ráadásul már majdnem 2 órával követi a Napot.  A 8 fok magasan álló sarló megfigyelésére az optimális idő 17:05 (holdnyugta 18:03), Budapesten 17:17 (holdnyugta 18:16), nyugaton pedig 17:28 (holdnyugta 18:27) lesz. A bevilágított sarló mellett jól láthatóvá válik már a földfény is.

Hold – Jupiter közeli együttállás 31-én kora este

Napnyugtakor ilyen lesz a sarló és a Jupiter látványa
Forrás: Stellarium

Igen nagy közelségű együttállásra számíthatunk, s egyúttal arra is alkalom nyílhat, hogy még napnyugta előtt, világos égen megtaláljuk a Jupitert a 15 százalékos sarló alján. Ehhez két dologra lesz szükség: igen tiszta égboltra és kiváló látásra (vagy egy binokulárra). A Hold alacsonyan jár, egy órával napnyugta előtt is csak 20 fok magasan lesz a dél-délnyugati horizont felett, ha a sarlót megtaláltuk, közvetlenül annak alsó „szarva” alatt lesz a Jupiter picinyke fénypontja, amelyet a nappali égen nagyon halványan észlelhetünk csak, nagyon sok múlik ilyenkor azon, hogy mennyire tiszta felettünk a levegő. Teleobjektívvel fotózva viszont megjelenik a képen, akkor is, ha szabad szemmel nem látjuk meg. Napnyugtakor azonban már biztosan könnyen láthatóvá válik, ekkor a Jupiter már kissé jobbra lesz a sarló aljától, de alig 10 ívpercre, ami kb. a holdátmérő harmada. Egy órával napnyugta után már akkor is feltűnő lesz a kettős, ha nem teljesen tiszta az ég, 10 fokos magasságban, egymástól fél fokra (egy holdátmérőnyire) láthatjuk őket. Mivel a Hold 2,5 órával a Nap után nyugszik csak le, így kényelmesen megfigyelhetjük a kettőst, és bőven lesz időnk gyönyörködni a ritka látványosságban!

Hozzászólások

Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

Egy tó a világ egyik legnagyobb akkumulátora

Egy ember építette tó, vagyis víztározó olyan energiaforrás, amelyet bármikor igénybe lehet venni szükség esetén.

Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

Negatív hatása is van a tisztább levegőnek

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a légszennyezés korábbi formáihoz, hanem azt, hogy más területen is van tennivalónk.

Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

Geológiai gyakorlaton a NASA szakemberei

A holdi küldetések során hatalmas szerep jut majd a geológiának, ezért fontos, hogy a szakemberek tisztában legyenek az alapokkal.

Így változik a Kaszpi-tenger

Így változik a Kaszpi-tenger

Az Aral-tó zsugorodása mellett kevesebb szó esik a világ legnagyobb beltengere, a Kaszpi-tenger egyre alacsonyabb vízállásáról.

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

Eső és hó is szerepet játszhat egyes földrengésekben

A japán Noto-félszigeten lejátszódó földrengések hátterében álló folyamatokat vizsgálta egy kutatás.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket