Gedeon, Johanna2024. március 28., csütörtök
Föld

Összefogás szükséges a vízválság megakadályozására!

2019.10.20.MTI
National Geographic Magyarország

Víz nélkül nincs élet, a vízválság megakadályozására összefogás szükséges, közösen meg lehet csinálni - mondták a Budapesti Víz Világtalálkozón tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Áder János köztársasági elnök, az esemény fõvédnöke (b) és Gadzsendra Szingh Sekavat indiai vízgazdálkodási és Gangesz-fejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia első napján a Millenáris Parkban.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2019. október 15-étől három napig tartott a Budapesti Víz Világtalálkozó, melynek kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.

A konferencia kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők jöttek el.

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve a kormány 2013 októberében rendezte meg az első Budapesti Víz Világtalálkozót. A másodikat 2016 novemberében tartották.

A 2019-es találkozó megnyitóján a magyar államfő felhívta a figyelmet arra, hogy a szemünk láttára bontakozik ki a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz drámája, ez valójában az emberiség drámája, a mi felelőtlenségünk logikus következménye. Hangsúlyozta, hogy a mostani budapesti találkozón azért gyűltek össze, mert szeretnék megelőzni az élelmiszer-ellátás biztonságát veszélyeztető, az energiatermelést ellehetetlenítő, a városok fejlődését akadályozó, a gazdaság kiszámítható működését lehetetlenné tévő, az embereknek súlyos egészségügyi gondokat okozó vízválságot. A tények egyszerre riasztóak és cselekvésre kényszerítőek, hiszen már most is legalább 4 milliárd ember érzékeli a víz hiányát az év legalább egy hónapjában, világszerte.
A legutóbbi szeptemberi csúcsértekezletre készített ENSZ-jelentés arra figyelmeztet, hogy 2030-ra a vízhiány miatt 700 millió ember kényszerülhet otthona elhagyására. A 2019 tavaszán készített Globális vízügyi fejlődési jelentésben pedig az áll, hogy a víz iránti igény a mai szinthez képest legalább további 20-30 százalékkal fog nőni 2050-ig.
A kérdés tehát az, miként lehet megelőzni a válságot ott, ahol erre még van lehetőség, és hogyan lehet alkalmazkodni ott, ahol a vízválság már jelen van.

Résztvevõk a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 SDG for Kids versenyének díjkiosztásán a Millenáris Parkban.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államfő elmondta, Magyarországon is évről-évre a korábbi rekordokat megdöntő árvizek vonulnak le a folyókon. „Az elmúlt 200 évben ugyan 4200 kilométer védművet építettünk, de az extrém árvizek ellen ezek már nem nyújtanak elégséges védelmet. Második legnagyobb folyónkon, a Tiszán 11 szükségtározót kell építenünk, ennek segítségével egy méterrel tudjuk csökkenteni az árvizek szintjét.”

Áder János rámutatott, hogy a magyarországi szennyvizeknek csak 20 százalékát tisztítottuk meg korábban, de ma már ez az arány 90 százalékos. „Az elköltött milliárdok megtérülnek, hiszen a lakosság ellátása, a korszerű mezőgazdasági művelés vagy a modern ipar tiszta víz nélkül elképzelhetetlen. Magyarországot folyóink tisztább állapotban hagyják el, mint ahogy hozzánk érkeznek.”

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 tanácskozás részeként, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) közös szervezésû Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások címû expója a Millenáris B épületében 2019. október 15-én. A szakkiállításon kétezer négyzetméteren 30 kiállító mutatja be a magyar vízipar innovációit, amelyek fontos szerepet játszhatnak a vízválság megelőzésében.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kire Ilioszki, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető titkári hivatalának igazgatója arra hívta föl a figyelmet, hogy a kormányok nemzetközi együttműködések keretében szabályozzák a határokon átnyúló vízforrásokhoz való hozzáférést a konfliktusok megelőzése érdekében.

Az ENSZ információi szerint több száz határvíz található a világon, és eddig mintegy 600 egyezmény született ezen vízforrásokhoz való hozzáférés szabályozásáról. Ehhez ad keretet például az ENSZ határvizek és nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló, 1992-ben kötött egyezménye (vízügyi egyezmény), valamint az 1997-ben létrejött megállapodás a nemzetközi vízi útvonalak nem hajózási célú használatáról. A vízügyi egyezményt az elmúlt években a páneurópai régión kívüli országok előtt is megnyitották. Jelenleg 43 tagja van, és húszan állnak a csatlakozás küszöbén.
Az észak-macedón állampolgárságú tisztségviselő, Kire Ilioszki, aláhúzta, hogy míg az említett konvenciók előtt alig volt olyan határvíz Európában, amelyekhez nemzetközi egyezmény szabályozta volna a hozzáférést, ma már alig van szabályozatlan, határokon átnyúló, európai vízforrás. A tisztségviselő szerint a megállapodások pozitív hatása egyértelmű.

Dzsamal al-Adli iraki vízügyi miniszter arra hozott példát, hogy milyen problémákat okozhat a határvizek szabályozatlansága. A legnagyobb iraki folyók – a Tigris és az Eufrátesz – Törökországban erednek, és a szomszédos országok úgy hoznak döntéseket ezek vizének felhasználásáról, hogy nem veszik figyelembe Irak igényeit – kifogásolta a tárcavezető. Bagdad rendkívüli kihívásokkal, súlyos vízhiánnyal, és a víz minőségének romlásával néz szembe emiatt.
Irak több mint ötven éve igyekszik megegyezésre jutni a szomszédos országokkal az osztott vizek használatának szabályozásáról, hiába. Adli szerint egy nemzetközi vízügyi bíróság felállítása jelenthetne megoldást a hasonló vitákra.

Robert G. Varady, az Arizona Egyetem professzora az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, hogy szükség van a vízgazdálkodással kapcsolatos szabályozásra, melyben lehet ösztönzés és büntetés is. Ha valaki nem hajlandó cselekedni, meg kell fizetnie az árát. Szükség van arra, hogy a kormányok, az emberek elfogadják ezt. Példaként említette, hogy a vízért, a legnagyobb felhasználók – az ipar, a bányászat, a mezőgazdaság – nem akarják kifizetni a víz valódi értékét.
Problémának nevezte azt is, hogy sokan nincsenek tisztában a vízzel kapcsolatos gondok tudományos tényeivel. Kihívás, hogy meggyőzzék a szegényebb országokat, hatékonyabban használják fel vízerőforrásaikat.
A professzor fontosnak nevezte az edukációt, amit meggyőződése szerint nem az egyetemen, hanem gyermekkorban kell elkezdeni. Ehhez, valamint a széles közvélemény meggyőzéséhez érthetőbbé kell tenni a tudományt. Kell a politikai akarat, de a népességnek is fel kell ismernie a problémát, hogy hajlandóak legyenek változtatni.

A 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón résztvevő szakértők és döntéshozók többsége Délkelet-Ázsiából és Afrikából érkezett, azokból a térségekből, ahol már most is szembesülnek a vízzel kapcsolatos problémákkal. A nemzetközi találkozó a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít, ezért a konferencia zárásaként a szervezők a Budapest Felhívás nyolc pontjában fogalmazzák meg javaslataikat a kihívások kezelésére.

Szöllősi-Nagy András, a Budapesti Víz Világtalálkozó nemzetközi program- és szövegező-bizottságának elnöke a világtalálkozó záróeseményén kiemelte minden politikai döntésnél figyelembe kell venni a vízbiztonság kérdéskörét, a környezetvédelem szempontjait. A víz nem csupán az élet forrása, a víz kérdésköre szinte mindennel összefügg. A vízgazdálkodás problémakörének feltárása, a vízgazdálkodás javítása jó lehetőséget teremt a szegénység leküzdésére, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére, a migráció enyhítésére.
Napjainkra a vízkérdés minden tekintetben határokon átnyúló problémává vált, amelynek kezelésében, a megoldások kidolgozásában a lehető legszélesebb körű politikai és gazdasági együttműködésre van szükség.
Szöllősi-Nagy András beszéde végén átnyújtotta a Víz Világtalálkozón megfogalmazott Budapesti felhívás szövegét Abdoulaye Sene-nek, a következő, 2021-ben Szenegálban tervezett Víz Világfórum szervező bizottsága főtitkárának.

A Budapesti Víz Világtalálkozón megfogalmazott felhívásban kiemelik: fel kell ismerni a víz jelentőségét, meg kell teremteni a vízbiztos jövőt, ösztönözni kell a különböző szektorok együttműködését, továbbá építeni kell az innovatív technológiák által nyújtott lehetőségekre.

A dokumentum feladatként határozta meg az együttműködés fejlesztését, az intézmények szerepének növelését, a tapasztalatcsere segítését, az oktatás és képzés megerősítését, a megfelelő finanszírozás biztosítását, valamint a környezetvédelmi szempontok megerősítését a fejlesztéspolitikában.

Jó vízgazdálkodás nélkül hiábavaló minden erőfeszítés a szegénység csökkentésére, az egészségügy, az oktatás javítására, a gazdasági fejlődés és a jólét biztosítására, továbbá a környezet megóvására.

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Véget ért egy klímamérnöki kísérlet

Úgy döntöttek, befejezik a Harvard Egyetem kis léptékű klímamérnöki kísérleteinek sorozatát, a SCoPEx-et.

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Hogyan nőhetett ekkorára a Denali?

Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsa 6190 méteres tengerszint feletti magasságú, és több mint 2700 méterrel nyúlik a környezete fölé.

A világ legdélebbi postahivatala

A világ legdélebbi postahivatala

A postát egy alapítvány üzemelteti, a közvetlen szomszédok pedig elegáns frakkot hordva csúszkálnak a hóban.

Kína nem beszél, csak halad

Kína nem beszél, csak halad

A kínai űripar hatalmas lépésekkel halad előre, nemrégiben indították el a Hold körül kiépülő kommunikációs átjátszó műholdrendszer új tagját.

Még több holdrengés

Még több holdrengés

1969-1977 között mintegy 13 ezer holdrengésről készítettek méréseket a Holdon elhelyezett szeizmométerek, legalábbis eddig így tudtuk.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket