Tódor, Rómeó, Richárd2023. február 07., kedd
Föld

Égi jelenségek 2019. november második felében

National Geographic Magyarország

November második felében láthatunk holdsarlókat, bolygókat pedig mind alkonyatkor, mind hajnalban, ám a legszebb látványt majd egy hármas együttállás adja.

Vénusz és Jupiter együttállás
Forrás: NASA/ APOD / Stefano De Rosa

Bolygók az alkonyi égen
Alkonyat után a Vénusz, a Jupiter és a Szaturnusz is látható a délnyugati ég alján. A hónap közepén a Vénusz még alig egy órával napnyugta után eltűnik a horizont alatt, a hónap legvégére ez az időszak másfél órára növekszik. A Jupiter egyre hamarabb nyugszik le, a hónap közepén, 2 órával a napnyugta után, a hónap végén már csak 1 óra 20 perc választja el a napnyugtától, megpillantása egyre nehezebb. A két legfényesebb bolygó megfigyeléséhez tiszta horizont és jó kilátás szükséges. A halványabb Szaturnuszt még láthatjuk sötét égen is a hónap során, még november legvégén is az alkonypír elhalványulása után nyugszik le, bő 2,5 órával a Nap után.

Bolygók a hajnali égen
Az egyre korábban felbukkanó Marshoz november végére a Merkúr is csatlakozik. A Mars 04:30 körül kel fel, így még teljesen sötét égbolton könnyen észlelhető lesz. 20-át követően már a Merkúrt is könnyen megfigyelhetjük hajnalban, másfél órával kel a Nap előtt, azonban 25-én, amikor a legjobb hajnali láthatósága várható, már bő két órával előzi meg Napunkat.

Tetőzik a Leonidák meteorraja 16/17-én éjjel

Egy hajnali Leonida meteor tavaly, amikor a pirkadatkor kelő Hold fénye nem zavarta a megfigyelést.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A raj maximuma idején 80 százalékos holdfény zavarja majd az égbolt sötétségét, így az egyébként az idei évre várható nem igazán jelentős aktivitásból még kevesebbet láthatunk majd. A Tempel-Tuttle üstökös porából származó szemcsék még holdmentes égbolton se produkálnának nagyszámú meteort, ideális esetben óránként 5-7, e rajból eredő gyors hullócsillaggal találkozhatnánk. Az alacsony aktivitásért talán kárpótolhat, hogy e meteorok gyakran fényesek, s megmaradó, sokáig látható nyomot hagynak maguk után. Aki a maximum megfigyelésére adja a fejét, az a hajnal előtti órákban járhat nagyobb szerencsével, a radiáns ugyan már 23 óra felé felkel, igazán magasan csak hajnal 3 után lesz. Mivel e meteorokkal egészen a hónap utolsó napjáig találkozhatunk, bár sajnos kevesen vannak, megfigyelésük nehéz. A meteorraj az elmúlt másfél évszázadban 33 évenként jelentős kitörést, óránként százas nagyságrendű meteort produkált, utoljára 2001-ben, azonban az üstökös porfelhőjének keringése miatt legközelebb csak a jelen századunk legvégére várnak hasonló kitörést.

Hold-Mars együttállás és holdsarló 24-én hajnalban
A 7,8 százalékos sarló kel fel hamarabb ezen a hajnalon, még sötét égen. A keleti határunknál 03:40, Budapesten 03:52, nyugaton 04:02 a holdkelte ideje. A Mars fél órával követi a holdsarlót, szinte pontosan alatta bukkan majd fel, a két égitest távolsága 5 fok lesz egymástól, ahogy egyre magasabbra kúsznak, a távolságuk kissé csökken majd. Bár jelenleg nem túl fényes még a Mars, tiszta égbolt esetén könnyen észrevehető.

Jupiter-Vénusz együttállás 23-26-án, alkonyatkor

A két bolygó négy napon át is egymás közelében lesz, az elmozdulásuk miatt minden nap kicsit másképp állnak.

A két fényes alkonyi bolygót 1-1,5 fok választja el egymástól az első három estén. Egy órával a napnyugta után, a már sötétedő, de még színes horizonton, nagyjából 3-4 fok magasan látszik majd a két bolygó. 23-án és 24-én még a Vénusz lesz közelebb a horizonthoz, 25-én már majdnem egy vonalban látszanak, mivel a Vénusz közben balra mozdul, és egyre magasabbra kúszik. 26-án már távolabb, 2,5 fokra lesznek, viszont teljesen egy vonalban láthatjuk őket.

Hold-Merkúr együttállás, vékony holdsarló 25-én hajnalban

A hajnali égen a Hold a Merkúr közelében lesz, kissé magasabban a Mars is látható.
Forrás: Stellarium

A Holdnak e hajnalon már csupán 2,6 százalékát világítja be a napfény, így meglehetősen karcsú sarlóval találkozhatunk, ez önmagában is gyönyörű látvány. Most azonban ráadásnak még a fényes Merkúr is csatlakozik hozzá, a sarlótól alig másfél fokra jobbra láthatjuk majd a bolygót. Jól megfigyelhető lesz az is, hogy a Merkúr sokkal fényesebb, mint a kissé magasabban álló Mars. A két égitest szinte teljesen egyszerre kel majd fel, a Merkúr kb. 2 perccel előzi csak meg a sarlót. A holdkelte ideje ezen a hajnalon a keleti országrészben 04:58, Budapesten 05:10, nyugaton pedig 05:20 lesz. Ez az időpont még a csillagászati sötétség idejére esik, így a horizont, amennyiben derült lesz, még nem lesz világos, nem fogja zavarni a megfigyelést. Arra viszont lehetőségünk lesz még, hogy az együttállással párhuzamosan az állatövi fény kúpját is megpillantsuk, amennyiben fényszennyezéstől mentes a délkeleti égboltunk.

Hajszálvékony alkonyi holdsarló 27-én

1,3 százalékos holdsarló, a 27-én alkonyati égen még egy picikét ennél is vékonyabb lesz.

Mindössze 1,2 százalékos megvilágítású sarlót van esélyünk megpillantani 27-én, ehhez kristálytiszta ég, és tökéletes rálátás kell a délnyugati horizontra, és nem árt, ha a nyakunkban lóg egy binokulár. Ha szerencsénk lesz az időjárással, akkor napnyugta után fél órával kereshetjük már a sarlót, ekkor alig 3 fok magasan lesz csupán, erősen világos égi háttéren. A sarló 54 perccel nyugszik a Nap után, így jó, ha 20 percünk marad az észlelésére.

Jupiter – holdsarló – Vénusz közeli együttállás 28-án alkonyatkor

Gyönyörű hármas együttállásban figyelhetjük meg a Vénuszt, a Holdat és a Jupitert

A hónap talán legszebb jelenségét figyelhetjük meg e hármas együttállással, a 4,8 százalékos, jól észlelhető, de még igen vékony sarló a két fényes bolygó közt szinte pontosan középen, mindkettőtől kevesebb mint 2 fokra látszik majd. A sarló mellett jól megfigyelhetjük a földfény derengését is, amely teljes koronggá egészíti ki a vékonyka kiflit. A Jupiter lesz legközelebb a horizonthoz, picit magasabban, tőle balra a sarló, majd a sarlóval egy magasságban a már nagyon fényes Vénusz.
Mivel most is alacsonyan, kicsivel a látóhatár felett lesznek az égitestek, a tiszta horizont és a jó rálátás ismét előfeltétele lesz a sikeres észlelésnek. A Hold bő másfél órával nyugszik a Nap után, így időnk most bővebben akad a megfigyelésre, fotózásra. Egy órával napnyugta után kb. 4-5 fokos magasságban lesz az égi hármas, ekkor még világos, az alkonypír színeit jól mutató, ám nem zavaróan fényes égbolt ad lehetőséget a szépséges jelenség megfigyelésére. Ehhez az ideális időszak keleti határunknál 16:30-tól, Budapesten 16:40-től, nyugati végeinken 16:50-től kezdődik, s ekkortól még jó 50 percünk marad holdnyugtáig.

Égi sorakozó 29-én alkonyatkor

Négy égitest sorakozik fel az alkonyi égen 29-én.

Az előző napi közeli együttállást követően a sarló már 10 százalékos megvilágítású lesz és jóval magasabban látható, jó 3 fokra közelíti meg a Szaturnuszt. A horizonthoz legközelebb lesz a Jupiter, kissé feljebb a Vénusz következik, majd közel 10 fokkal távolabb a holdsarló, s végül a Szaturnusz. Bár a sorozat nem lesz olyan megkapó szépségű, mint az előző napi szoros hármas, ha az időjárás engedi, érdemes rászánni egy kis időt a megfigyelésre! Mivel a Jupiter már igen hamar lenyugszik, a megfigyelésre alkalmas időt ez korlátozza, az ideális pillanat kb. egy órával napnyugta után köszönt be.

Hány óra van a Holdon?

Hány óra van a Holdon?

A kérdés talán még nem életbe vágó, de a holdutazások újraindításával szükség lehet egy, a Holdra specializált időmérésre is.

Vulkánkitörések és a Nílus

Vulkánkitörések és a Nílus

Egyre sokasodnak azok a kutatások, amelyek a múltbéli klíma és a történelem egyes eseményeit összekötő kapcsolatokat vizsgálják.

Ismét nőtt az ismert Jupiter-holdak száma

Ismét nőtt az ismert Jupiter-holdak száma

Immár 92 kisebb-nagyobb kísérő keringéséről tudunk az óriásbolygó körül, 12 újat fedeztek fel, s ezzel ismét átvette a vezetést a Szaturnusz előtt.

Egykor tó volt most szmog hömpölyög benne

Egykor tó volt most szmog hömpölyög benne

A Szecsuani-medence területén a légszennyezés nagyon gyakran kritikus mértékű, főként hőmérsékleti inverzió idején.

Az Antares leszállt

Az Antares leszállt

1971. február 5-én landolt a Holdon az Antares holdkomppal Alan Shephard és Edgar Mitchell, az Apollo-14 űrhajósai.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket