Vendel, Irén, Kleopátra2020. október 20., kedd
Föld

100 év kecske- és patkányuralom után született újjá ez a sziget

National Geographic Magyarország

Redonda szigete csupasz sziklává vált a behurcolt fajok miatt, azután igen gyorsan helyrejött. De vajon minek köszönheti az újjászületését?

Redonda szigete,a mikor még kecskék és patkányok éltek rajta.
Forrás: John Cancalosi / Alamy / Profimedia

Közigazgatásilag a Karib-szigetekhez, ezen belül az Antigua-hoz tartozó Redonda apró, félreeső kis sziget (a vulkáni katasztrófáról hírhedtté vált Monserrat szomszédja), négy órás hajóúttal megközelíthető. A sziget maga is egy régi vulkán maradványa, bokrokkal és térdig érő fűfélékkel borított felszíne sokszor elrejti a legszokatlanabb állatait. Itt él a piroslábú szula, a fregattmadár, s míg a fészkeiket a növényzet elrejti, a madarak tucatszám köröznek az égen. Őshonos falakó gyíkok, törpegekkók hűsölnek az árnyékos területeken. A súlyosan veszélyeztetett státusú redondai földi sárkány (Pholidoscelis atratus) még bátrabb: a teljesen fekete, 15 centis gyík egész csapata rohan át az ember cipőjén, ha megáll pihenni egy pillanatra. Azonban nem mindig volt ez így, számolt be róla a nationalgeographic.com.

Ha akár csupán 5 évvel ezelőtt járt valaki Redondán, olyan helyet talált, amelyet a közeli Antigua lakosai haldokló, tengerbe hulló szigetnek neveztek. Mintegy 50 éven át, a 19. sz. végén, a 20. sz. elején Redonda még zsibongott, a guanóbánya hatalmas felvonórendszere szállította a szirt tetejéről a tengerpartra a trágyaként használt magas foszfáttartalmú guanót. A tevékenység csúcsidőszakában több mint 100 fő dolgozott itt, és a legtöbbjük a szigeten is lakott. Az első világháború kitörésekor azonban a bányát bezárták, és csupán két kritikus dolog maradt a szigeten: patkányok és kecskék.

A következő száz év során e két állat mindent megevett a szigeten, mígnem csupán por és a régi gépek rozsdás maradványai maradtak. Az elmúlt években azonban gyökeresen megváltozott az ökológiai helyzet, sokkal gyorsabban, mint azt az optimistábbak feltételezték volna. A „visszavadítás” a legtöbb ember szemében valami csendes, passzív folyamatot jelent, mint például az, ha a kertünk művelésével felhagyunk, hogy a helyi növényzet átvegye apránként a hatalmat. A Redonda Helyreállítási Program azonban ennél bonyolultabb volt: helikopterek, plasztikba csomagolt kecskék, patkányméreggel felszerelt sziklamászók, úszóhengerek és jóganadrágok kellettek hozzá.

Régóta úgy hitték, hogy Redonda túl van azon a ponton, hogy még helyre lehetne állítani, ugyanis a behurcolt állatok hatalmas károkat okoztak, a sziget nehezen megközelíthető, és persze ahhoz is idő kellett, hogy egyáltalában a helyreállítás ötlete megszülessen. „Antigua területén a környezetvédelem valamiféle sznob szórakozásnak tűnik” – mondta Natalya Lawrence, a Redonda visszavadítását végző Environmental Awareness Group (EAG – Környezettudatosság Csoport) nevű szervezet koordinátora. „Ha van elég pénzed, akkor aggodalmaskodhatsz a fák meg a gyíkok miatt. Ha viszont napról-napra élsz és minden egyes dollárra szükséged van, hogy jóllakasd a gyerekedet, nem a hosszú távú következmények foglalkoztatnak.”

Az EAG-t az 1980-as évek végén alapították s azóta számos, Antigua környéki helyreállítási programban részt vettek már. Az elmúlt évtizedekben több mint egy tucatnyi sziget patkánymentesítését végezték el a környéken. A leginkább nagyszabású munka azonban 2016-ig váratott magára: az érdekeltekkel folytatott egyeztetések és előkészületek után Redonda szigetének központi fennsíkján letáborozott az önkéntesek csapata.
Az első feladat volt, hogy felderítsék, hol él a sziget mintegy 60 elvadult kecskéje, azonban két havi munkát követően is csupán egyet tudtak befogni.  Shanna Challenger, a redondai helyreállítási program koordinátora elmondta: „A kecskék nagyon eszesek, megnézik, hol vannak a csapdáink, és átugrálnak felettük”. Se étellel, se friss vízzel nem lehetett őket becsalogatni, de végül egy nagyobb csoport önkéntesnek sikerült gyalogosan összeterelni, s azokat helikopter szállította el a szigetről. Ahhoz, hogy ezt az állatok nyugodtan tűrjék, mindegyiküket műanyagzsákokba csomagolták, egészen a nyakukig, a szarvaikra védelmi céllal úszóhengereket húztak, a szemüket pedig jóganadrágokkal kötötték be az Antigua-ig tartó 20 perces út idejére.

Ugyanekkor egy nagyobb csoport a Redondan élő mintegy 6000 patkány kiirtásán dolgozott, s ennek részei voltak számos nemzetközi szakértő szervezet, mint pl. a Fauna & Flora International s a Global Wildlife Conservation képviselői is. Patkányok rejtőztek a sziget minden zugában, nagyok voltak és elképesztő falánkak, mire az emberek visszamentek, hogy a korábban kihelyezett csapdáikat ellenőrizzék, már az elpusztult társaik maradványait ették a patkányok.
Mivel Redonda egy része az ember számára gyakorlatilag megközelíthetetlen, ezért a Brit Hegymászók Tanácsától is kölcsön vettek néhány főt, akik a szirtek meredek oldalait mászták meg, hogy a sziget leginkább elérhetetlen pontjaira is jusson patkányméreg.

Miután a kecskék és a patkányok eltűntek a szigetről, az EAG-nak már csak arra kellett várni, hogy mi is nő vissza magától a szigeten, mielőtt bármi további beavatkozásba kezdenének. Hamarosan kiderült, hogy nem sok tennivalójuk akad már. Egyetlen év alatt megtízszereződött a földön fészkelő madarak állománya, az olyan endemikus fajok, mint a redondai földi sárkány vagy a falakó gyík állománya szintén megugrott. Még a sziget színe is megváltozott barnásszürkéből zöldre, ahogy a helyi fűfélék és fás szárúak megerősödhettek. Míg egy 2012-es felmérés során 17 különböző típusú vegetációt találtak a szigeten, 2019-ben ez a szám már 88-ra emelkedett. Jelenleg is megfigyelés alatt tartják a szigetet, ellenőrzik a természet növekedését és figyelik, nehogy véletlenül visszakeveredjenek a patkányok, vagy más invazív faj jusson be. A szigetet és a környezetét természetvédelmi területté szeretnék nyilváníttatni, ennek tervezete Antigua kormányzata előtt van már.

Forrás: Ed Marshall, Redonda Restoration Programme

A sziget megmentésének sikere nemcsak azt bizonyítja, hogy hatékonyak lehetnek a természetvédelmi erőfeszítések, hanem azt is, hogy a már reménytelen helyek sorsa is megfordítható. „Némi segítséggel a természet képes megújulni” – jegyezte meg Shanna Challenger.  Natalya Lawrence hozzátette, reméli, az emberek világszerte rácsodálkoznak majd Redonda sikerére, s egyúttal megértik, micsoda munka rejlik e siker mögött. „Könnyű gyönyörködni egy sziget szépségeiben, ám nem árt tudni, hogy a szépség megőrzéséhez komoly munkára van szükség.”

Hozzászólások

Ezúttal nem történt űrszemét-karambol

Ezúttal nem történt űrszemét-karambol

Elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét - közölte a LeoLabs, a Föld körüli pályán keringő objektumokat radarral megfigyelő cég.

Összefüggés lehet a Tibeti-fennsík légszennyezése és a sarkvidék jégtakarója közt

Összefüggés lehet a Tibeti-fennsík légszennyezése és a sarkvidék jégtakarója közt

A Tibeti-fennsík „harmadik sarkvidék” néven emlegetett, igen nehezen megközelíthető helye bolygónknak, ám az egyik legtisztább környezet is.

Az egyedülálló bringás flotta alapítója

Az egyedülálló bringás flotta alapítója

Roncstelepről megmentett kerékpárok, padlások mélyéről kiguberált, poros szerkezetek, melyek egy elképesztő csapat keze alatt különleges eszközök formájában kezdenek nem mindennapi új életet.

Tájidegen állat- és növényfajok terjedése

Tájidegen állat- és növényfajok terjedése

Kutatók becslései szerint világszerte több mint egyharmaddal fog megnövekedni az úgynevezett tájidegen állat- és növényfajok száma.

Faültetés az ország jelenleg működő legnagyobb napelemparkjában

Faültetés az ország jelenleg működő legnagyobb napelemparkjában

Példa nélküli együttműködést valósított meg a 10 millió Fa Alapítvány és a MET Kabai Solar Park csapata.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket