2024. február 29., csütörtök
Föld

Közösségi faültetés az ócsai láperdőben

2020.01.07.NG
National Geographic Magyarország

Összesen kétszáz önkéntes vett részt részt egy magyar közösségi bank által szervezett faültetésen, 2019 novemberében. A résztvevők úgy határoztak, hogy nem nézik tétlenül a klímaválság okozta károkat, és lépnek: 2000 fát ültettek két nap alatt.

Forrás: impact.design / Hámori Zsófia

Az Erdőmentők Alapítvány szakemberével beszélgettünk, hogy milyen fontos lépéseket kell megtennünk, azért, hogy lassítsuk a klímaváltozás hatásait.

Az előzetes online regisztráció után a helyszínen ki volt táblázva az út, hogy megtaláljuk az Ócsa közelében lévő erőben azt a foltot, ahol az ültetés zajlik. Jól szervezett, óránkénti váltásban érkeztek a csoportok, hogy mindenki kivehesse a részét a munkából. Egy rövid, szakszerű faültetési oktatás után – a szervezők által biztosított eszközökkel – a résztvevők annyi facsemetét ültetettek, amennyit bírtak. A helyszínen pogácsával, kávéval, gyümölccsel, teával kedveskedtek a szervezők az önkénteseknek.  A közösség összesen húszezer fa ültetését tervezte, ebből tizennyolcezret az Erdőmentők Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakértelmére bíznak. A fákat tájvédelmi körzetek kipusztult erdeinek helyén ültetik el.

Forrás: impact.design / Hámori Zsófia

Jómagam is részt vettem az ültetésen, ahol Kissné Dóczy Emília, az Erdőmentők génrezervációs vezetője volt segítségemre és egy gyorstalpaló oktatással facsemete ültető lettem.

Facsemete ültetésekor mi az, amire figyelni kell?
A legelső az, hogy a megfelelő területre, megfelelő csemetét válasszunk. Minden egyes fafajnak megvan a maga ökológiai igénye, amelyet figyelembe kell vennünk. Fontos a területismeret, hogy megvizsgálhassuk milyenek az erdőt alkotó fafajok, mi az, ami problémát okozhat, milyen károsítók jelentek meg, ami miatt esetleg pótlásra van szükség. Elengedhetetlen a megfelelő terület, talaj-előkészítés és az időpont megválasztása. Tehát, mielőtt ültetésre kerül a sor, számos paramétert kell figyelembe vennünk. Az ültetéskor fontos a szakszerű talajnyitás, behelyezés, talajlezárás hármasságának betartása, hiszen ezek nélkül a csemete nem marad életben. A későbbiekben a szakszerű ápolási munkák elvégzését sem szabad elfelejtenünk.

Forrás: impact.design / Hámori Zsófia

Mi volt a szempont a helyszínválasztásnál? Miért éppen Ócsa?
Az ócsai láperdő egy különleges hely, amely az Ócsai Tájvédelmi Körzet szívében a Duna–Tisza közén hajdan kiterjedt lápterület egyik utolsó maradványfoltjaként található meg. A ritka és értékes magyar kőrissel elegyes égerláp társulásokban számos csodát találhatunk, amelynek megőrzése kiemelt feladat, botanikai és állattani ritkaságai egyedülállóak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve, közösen jelöltük ki azokat a beavatkozási területeket, ahol a kőrisfák pusztulása miatt segítenünk kell a természetnek. Fontos volt számunkra az a szempont is, hogy az ide ültetett fákat sohasem termelik le.

Kocsányos tölgyet, égert és vadalmafát tettünk a földbe. Ezek a legstrapabíróbbak a klímaválság miatt kialakult gombafajjal szemben?
Az ócsai láperdőben sajnos a Chalara fraxinea, a kőrisfák károsítója jelent meg néhány évvel ezelőtt. Ez egy olyan gombafaj, amely a kőrisek levelét fertőzi, bejut a levélnyélen keresztül a hajtásba és ott elhalást okoz. A bajt tovább fokozza, hogy a legyengült egyedeket más gombafajok is megtámadhatják. Gyakran a törzs talajhoz közeli részén megtelepszik az Armillaria mellea gomba, ennek következtében a fák gyökere, gyökérnyaka elhal, és a fa elpusztul. Sajnos komoly veszélyt jelent mindez Magyarország kőrisfa állományára. Az ide ültetett égerfákat és tölgyfákat nem károsítja a Chalara fraxinea és a területen elegyfajként az itteni társulás részét képezik, ráadásul a tágabb tűréstartomány miatt a klímaváltozás hatásaira is kevésbé érzékenyek.

A maradék 18 000 facsemetét mely területekre fogjátok elhelyezni a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen?
Az ültetést itt az ócsai láperdőben végezzük továbbra is, amelyből 2019. december elsejéig már sikerült 6000 csemetéig eljutni.

Forrás: impact.design / Hámori Zsófia

Milyen esélyekkel indul egy facsemete? Hány év múlva lehet „learatni” a termést?
Bízom benne, hogy a szakszerű ültetés meghozza gyümölcsét és jó esélyekkel válnak majd a csemetéinkből koros fák. Minden egyes ültetés előtt nagy gondot fordítunk arra, hogy pontosan elmondjuk önkénteseinknek, mit, hogyan kell tenniük és az ültetés során szakembereink folyamatosan felügyelik a munkájukat. A telepítések után még legalább két évig részt veszünk az ápolási munkákban. A facsemeték már néhány év múlva pozitívan befolyásolják a környezet állapotát, és egy-két évtized múltán már igazi erdő hangulata lesz a jelenleg üres foltoknak.

Bárki, bárhol ültethet fát?
Nem, kizárólag a terület tulajdonosával, vagyonkezelőjével és a hatóságokkal történt egyeztetés után, annak hozzájárulásával lehet ezt megtenni. Az interjú elején utaltam már arra, hogy a sikeres ültetésnek nagyon sok összetevője van, nem csak a csemetét, de a területet és annak minden igényét is ismernünk kell. Olyan védett területekről és társulásokról meg nem is beszélve, mint amilyen az ócsai láperdő, ahol igazán körültekintően kell eljárnunk.

A faültetésen kívül mivel tudunk tenni azért, hogy a klímaválságot a leghatékonyabban kezeljük?
Az egyéni felelősségvállalás kiemelkedően fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy mi is felelősek vagyunk a Földünkért, nem mutogathatunk mindig másra. Változtassunk fogyasztási szokásainkon, mérlegeljünk mindig, hogy szükségünk van-e az adott termékre. Fogyasszunk mértékkel, legyen szó élelmiszerről, energiáról, bármilyen erőforrásról, hisz nem áll minden korlátlanul a rendelkezésünkre. Ma már nem ciki használt ruhát hordani, vagy újrahasznosított termékeket használni. A ruhaipar például a légkörbe jutó üvegházhatású gázok nyolc százalékáért felelős, és a túlfogyasztásunk miatt hatalmas felesleget és szemetet termel.

Takarékoskodjunk, hogy a jelen ne fogyassza el a jövőjét! Kapcsoljuk le, zárjuk el, húzzuk ki, vegyük lejjebb!  Néha nem is gondolnánk, hogy a legkisebb erőfeszítésekkel is mekkora eredményeket érhetünk el, akár csak egy használaton kívüli telefontöltő kihúzásáról, vagy a háztartási eszközeink standby üzemmódja helyetti teljes áramtalanításáról, vagy éppen, ha egy csésze tea kedvéért nem töltjük tele a vízforralót. Lassítsunk! Engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy lassíthatunk. Kikapcsoljuk a telefont, a laptopot és becsukjuk magunk mögött az ajtót. Sétáljunk ki a természetbe és egyszerűen csak figyeljük meg, ismerkedjünk meg vele. – tanácsolja Emília.

Az interjút készítette: Horváth Renáta Bernadett

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Eljött az idő, hogy a szennyezők fizessenek!

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, s így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre – derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából. Az európai tudományos szervezetnek a Magyar Tudományos Akadémia is tagja - a hírt az mta.hu tette közzé.

Égi jelenségek 2024. március első felében

Égi jelenségek 2024. március első felében

Kora este ragyog a tavaszi állatövi fény, együttállásokat nézhetünk, lesz alkonyi holdsarló, és érdemes a naptevékenységre is figyelni.

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A New Horizons űrszonda újabb felfedezése

A Pluto és az Arrokoth meglátogatásával a szonda már beírta a nevét a csillagászat történetébe, ám még újabb, igen fontos felfedezést tett nemrégiben.

Tányérunkon a változás

Tányérunkon a változás

A WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehet tenni.

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

52 év után először landolt amerikai eszköz a Holdon

Magyar idő szerint 2024. február 23-án éjfél után 23 perccel sikeresen landolt a Hold déli sarka közelében az Intuitive Machines leszállóegysége.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket