Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Föld

Hogyan jön át a Balaton vize Keszthelyről Alsóörsre?

National Geographic Magyarország

Tavunk egy különleges jelenségével találkozhatunk, de vajon miként alakul ki ez az érdekes vízrajzi helyzet?

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében a Balaton vízszintjében bekövetkező helyi változásra hívta fel a figyelmet: 2020. február 10-én, hétfőn, várható viharos erejű nyugatias szél hatására a tó keleti és nyugati medencéjében jelentősen eltér majd a vízszint.

Sokan felkapják a fejüket: hogy is van ez? Hogyan jön át a Balaton vize Keszthelyről Alsóörsre?

A Balaton az alsóörsi strandon, a récék a parton úszkálnak.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Hazánk leghíresebb földrajztudósa, Cholnoky Jenő a Balatonról megjelent munkájában (1936.) írt részletesen a jelenségről.

A Balaton vízszintjét 1863-tól kezdődően mérik rendszeresen, ekkor létesült Siófokon a mérőállomás, a déli-part vasútjának építése, az ekkori víz- és partszabályozások kapcsán. Az 1863-1916 közötti évek mérési adataiból a tó egészének vízszint-ingadozásait rendszerbe foglalta Cholnoky, e munkája eredményéről Lóczy Lajos Balatonról írt monográfiájában (1920) számolt be.

Bokáig érő víz az alsóörsi strandon. Reggel itt még száraz volt a gyep.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

Már a 19. században sokakat foglalkoztatott a Balaton vízszintjének különös viselkedése. Volt, aki kimondottan árapály-jelenségről is említést tett, így automata (analóg szeizmográfhoz hasonló elven működő) limnográf mérőállomásokat létesítettek a tó körül a 19. század végén. Cholnoky ezen állomások műszerei rajzolta görbék elemzéséből állított fel a balatoni vízszintváltozásokra vonatkozó elméletet. Kiderült a mérésekből, hogy a fő hatást a szélnek köszönheti a Balaton, némi hatása van a légnyomásnak is, de semmi köze nincs a normál árapályt keltő Nap, vagy Hold gravitációjának, ehhez a tó mérete is túlontúl kicsiny.

Cholnoky, aki veszprémi gyerekként gyakran járt a Balatonon is, így számolt be a szél hatására kimozduló víz hagyta élményéről: „Ha északi szél fúj, akkor az északi parton apad le s a déli parton árad meg. Gyermekkoromból jól emlékszem, hogy egyszer lementünk mi gyerekek az arácsi fürdőhöz délután. Akkor minden nyaralónak külön deszkabódéja volt a tó partján, hosszú hídon kellett bemenni a cölöpökön álló bódéhoz. Bementünk a bódéba s mialatt levetkőztünk, kitört az északi szél. Ijedten öltöztünk föl újra, alig bírtuk a bódé ajtaját a szél ellenében kinyitni s csodálkozva vettük észre, hogy a bódé szárazon áll, pedig körülbelül fél méter mély volt rendesen a víz a cölöpök közt.

A Balaton az alsóörsi strandon, a madarak élvezik a helyzetet.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A széliránytól függő változások talán leginkább látványos formája a téli Balaton jégborítását érinti. Általában viharos északnyugati szél szokta a korábban kialakult jégréteget megszaggatni, s a déli parton kitolni a fövenyre, sokszor hatalmas halmokat képezve ott. Amikor nincs jég, a vizet tolja ki a szél, ilyenkor kicsap a partra. A tólengés azonban nem magát a hullámverést jelenti, hanem egy nagyobb víztömeg-kimozdulást jelző folyamatot, amely tartósabban fennálló, általában nyugatias jellegű viharos szélhez kötődik. Ez esetben a szél nemcsak kitolja a keleti partra a hullámokat, hanem megakadályozza a víz visszafelé húzódását is, így a víztömeg jelentős részét a keleti medencében tartja. Ilyen eseményt észleltek 2007-ben a Kirill nevű viharciklon érkezésekor, a vízszint 101 cm különbséget mutatott a Keszthely-Balatonfűzfő tengelyen, 20 óra alatt alakult ki, és kb. 36 órán át fennállt. Ez volt eddig a Balaton történetének legnagyobb vízszint-eltérése.

Lóczy 1920-as Balaton-monográfiájában szerepel a limnográf vázlatos rajza. Ezzel az eszközzel automata üzemmódban folyamatosan mérni lehetett a tó pillanatnyi vízszintjét.
Forrás: Lóczy Lajos – A Balaton (Franklin Társulat, 1920.)

Ez a jelenség leginkább a Balaton alakjának és vízmélységének következménye. Tavunk e szempontból igen különleges, hisz hossza 77 km, azonban átlagos vízmélysége csupán 3 méteres, vagyis rendkívül sekély, más, hasonló mérettartományú tavakhoz képest. Könnyen érthető, hogy e sekély medencében könnyebben ki tudja mozdítani az egész víztömeget egy tartósan erős légáramlás. A Balatonhoz hasonlóan erős tólengést az USA-ban, az Erie-tóban mérnek, némiképp hasonlítható a tó felépítése is a Balatonéhoz, hosszúkás és relatíve sekély (19 m átlagos vízmélységgel). Normális esetben a tólengésnél a felszínen egyik irányba áramló víztömeget a mélyben ellenkező irányú áramlás kíséri, így a víz alant visszatér a kiindulási helyére, e mozgás pedig egy szabályos periódusú állóhullámot eredményez. A Balaton esetében, a Cholnoky által elemzett keszthelyi és kenesei mérőállomások adatai szerint ennek a periódusa 12 órás. Ezek az áramlások segítették és segítik ma is a Tihanyi-kút kimélyülését, a Balaton legszűkebb részén, ahol nemcsak a tó egészét érintő lengés, hanem a nyugati és a keleti medencét külön-külön érintők találkozása is „ássa” a meder alját a folyamihoz hasonló sebességű vízáramlással.

Különleges időjárási helyzet szükségesek ahhoz, hogy a tó vizének nagy tömege rövid idő alatt kimozdulhasson, s a 2020. február 10-én tapasztalt jelentős vízszinteltérés kialakuljon a Balaton nyugati és keleti végei közt. A sok órán át, vagyis tartósan fújó viharos szélnek van akkora ereje, ami eltolja a víztömeget. A Balatonon általában a nyári viharok során alakul ki elég erős szél ehhez, azonban sosem elég tartós. Ehhez a nyugatról érkező viharciklonok hosszú órákon, de akár 1-2 napon át is tartó szélvihara szükséges, s ebben lehet részünk most is. A szél csillapodásával szépen visszaáll majd a vízszintje is.

A vízszint változása az Infornax alsóörsi webkamerája felvételein, február 8-án és 10-én reggel.
Forrás: Infornax

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérései szerint 2020. február 10-én délben a Balaton vízszintje Keszthelynél 73 cm volt, Balatonfűzfőnél pedig 154 cm.

Így születik egy alábukó lemezszegély

Így születik egy alábukó lemezszegély

Gibraltárnál egy olyan geológiai folyamatot figyelhetünk meg, amelynek nyomán sok millió év múlva majd egy alábukó kőzetlemezszegély nyúlik az Atlanti-óceánba.

Örvénylő jég Labrador partjainál

Örvénylő jég Labrador partjainál

A rendkívüli látványosságot Föld-megfigyelő műholdról és a Nemzetközi Űrállomásról is megörökítették.

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

Csillag-gyöngysor kíséri a galaxisrandevút

A Hubble-űrteleszkóp felvételén galaxisrandevú nyomán kialakult csillagok sorozatát figyelhetjük meg.

Kiterjedt vulkanizmus és tektonika a fiatal Marson

Kiterjedt vulkanizmus és tektonika a fiatal Marson

A Mars geológiai szempontból ma „halott” bolygó, azonban a régmúltban mind vulkáni, mind tektonikai aktivitása jelentős volt.

Egy albán bánya kincse

Egy albán bánya kincse

A Bulqizë nevű krómérc-bányában természetes hidrogénforrásra bukkantak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket