Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Föld

Az USA történelmének legnagyobb hatású vulkánkitörése

National Geographic Magyarország

1980. május 18-án az amerikai Washington állambeli St. Helens vulkán kitörése 57 halálos áldozatot követelt.

Forrás: Wikipedia

Az 1980-as években még csak külföldről lehetett előfizetni az angol nyelvű National Geographic magazinra, s olyan szerencsém volt, hogy egy Kanadában élő távoli rokon révén rendszeresen megkaptam az újságot, és az olvasása sokat segített a nyelvtanulásban.

Amikor az 1981. januári szám megérkezett, a címlapján megláttam a vulkán hatalmas kitörési felhőjét terpeszkedni a piros virágba borult fa felett, majd belelapoztam, és a kitörésről készült elképesztően erőteljes képek sokaságán keresztül csodálhattam meg a pusztító, félelmetes, ám egyszerre rendkívül izgalmas természeti jelenséget, azóta is ez a vulkán az egyik kedvencem.  A magazin még több alkalommal foglalkozott az USA történelmének legnagyobb hatású vulkánkitörésével, amelynek 2020. május 18-án immáron a negyvenedik évfordulója van.

1890-ben készült rajzon a Mt. St. Helens, még tökéletes szépségű havas kúpként.
Forrás: USGS / Library of Congress

A hegyről már az indián legendák is megemlékeztek, az őslakosok Louwala-Clough, vagyis füstölgő hegy néven ismerték, és arról meséltek, hogy egykor egy szépséges lány volt, Loowit, akinek a kegyeiért két fiatal is versengett, ám ő nem tudott választani. A két versengő fiatalember falvakat és erdőket temetett be, a föld pedig rázkódott a harcuk közben, ám a Nagy Szellem megelégelte, és hegyekké változtatta mindhármukat. Mivel a lány tényleg szép volt, ő formás kúp alakúvá változott, a két fiatal férfiból kevésbé szabályos hegyek (a Mt. Adams és a Mt. Hood) lettek. A legenda egyértelművé teszi, hogy az indiánok ismerték a táj vulkáni jellegét. A hegynek számtalan kitörése volt az elmúlt évezredek során (kb. 300 ezer évre visszanyúló történetét ismerjük), s az 1800-as évek elejétől már történelmi feljegyzéseink is vannak az aktivitásáról. Az eddigi legnagyobb, az 1980-asnál mintegy négyszer erősebb kitörésére kb. 4000 évvel ezelőtt, mintegy 7000 év pihenő után került sor.

Az évezredek sokasága alatt így változott a Mt.St.Helens, a kb. 300 ezer évvel ezelőtti kialakulásától napjainkig.
Forrás: USGS

 

Azt azonban nem sejtettük, hogy ezúttal 120 év pihenés után, 1980-ban gyökeresen átalakítja majd a környezetét, és elveszíti korábbi szabályos kúpját a hegy.

Nem volt azonban váratlan maga a kitörés, ennek előjelei már hónapokkal korábban észlelhetőek voltak. Márciusban számtalan földrengés rázta meg a hegy környékét, és a geológusok árgus szemekkel figyelték, mi történik a hegyen. Egyre biztosabbá vált, hogy várható egy kitörés, ezért a környéket (amely a festői szépségű tájnak köszönhetően teli volt nyaralókkal, kikapcsolódást szolgáló építményekkel, és kedvelt túracélpont is volt) fokozatosan kiürítették, lezárták az utakat. A hegy északi oldalán egyre növekvő dudor látszott, amelynek mérésével a mélyben gyülemlő magma mennyiségére lehetett következtetni, így világos volt, hogy jelentős kitörés jön.

Márciusban már köszörülte a torkát a vulkán, az ekkor még ép kúp tetejét borító hórétegben egy kisebb freatikus robbanást követően alakult ki ez a mélyedés, és számos repedés is.
Forrás: USGS

 

Március végétől kisebb robbanások, enyhe hamuszórással járó kis kitörések is voltak a hegyen, ám ezek csupán amolyan „torokköszörülést” jelentettek.

A Mt. St. Helens  csúcsrégiója a májusi robbanását megelőzően
Forrás: Wikipedia

A kitörés napjának rengéseit mutató szeizmogram
Forrás: USGS

Május 18-án reggel békés volt minden: ragyogó napsütéssel, kék égbolt, a béke azonban nem tartott sokáig. Helyi idő szerint reggel 8:32-kor egy 5,1 magnitúdós erősségű földrengés rázta meg a vulkánt, s ennek hatására az északi oldalán kidudorodó, és már egyre instabilabbá vált lejtő leomlott, ezt egy amatőr fotós, Gary Rosenquist fotósorozata alapján készült animáción megnézhetjük.

A lejtőomlást követően a mélyben gyülemlett magmára nehezedő nyomás egy csapásra lecsökkent, és ez azzal járt, hogy a magmában lévő gázok azonnal kitágultak, s bekövetkezett a robbanás, a szakemberek által várt kitörés.

6 fotó megtekintése

A kitörési felhő 24 km magasba ért fel, a vulkáni hamu jelentős rétegben hullott ki az USA 11 államában és Kanada 2 tartományában. A csúcsát elveszített festői szépségéről híres hegy csonkakúp lett.

David A. Johnston vulkanológus, 13,5 órával a kitörés (és a halála) előtt. A szakember néhány kilométerre a hegy északi oldalán figyelte az esetleges eseményeket, és amikor a kitörés bekövetkezett, már csak egyetlen rádióhívásra maradt ideje. A kutató mindössze 30 éves volt, testét sosem találták meg, autója maradványaira 1993-ban bukkantak rá.
Forrás: Wikipedia

A kitörés közvetlen áldozatai voltak David A. Johnston vulkanológus, aki aznap kollégáját helyettesítve ügyeletben figyelte a hegyet, és a halála előtti pillanatokban rádión még értesítette a Vancouverben lévő központot a kitörésről; két hivatásos fotográfus, akik hetek óta dokumentálták a hegy változásait, Reid Blackburn, és az a Robert Landsburg, aki saját testével védte meg a kitörés közben készült felvételeit, amikor már látta, hogy semmi esélye túlélni. Landsburg testét 17 nappal később találták meg, amint a fényképezőgépét rejtő hátizsákján hasalt. A fotói pótolhatatlan tudományos értékűnek bizonyultak, és e felvételekkel a National Geographic 1981. januári számában megismerkedhetett a világ is. A fotókon nemcsak a hegy robbanásának látványa őrződött meg, hanem a védelem ellenére is a filmig hatoló hő miatti nyomok. Blackburn autóját és őt magát is 4 nappal a kitörés után találták meg, az ő felvételei megsemmisültek a forró piroklasztár hatására.

Reid Blackburn autóját betemette a vulkán

A kitörés talán legismertebb civil áldozata Harry R. Truman, az a legendás életű, nem kimondottan törvénytisztelő (ezért igazi amerikai „népi hős”) idős férfi volt, aki a Spirit-tónál élt több mint 50 éve, és nem volt hajlandó elhagyni otthonát, amikor evakuálták a hegyet a kitörés előtt. Truman házát 46 méter vastagon fedte be a kitöréskor felszabadult forró vulkáni törmelék.

A vulkanológusról elnevezett Johnston Ridge 36 évvel a kitörés után. Az egykor holdbéli, élettelen hegyoldal ma már zöld és újra éltettel teli, csak a kitöréskor ledöntött fák tönkjei emlékeztetnek a pusztításra.
Forrás: Wikipedia

A kitörés nyomán keletkezett óriási tájseb évtizedek alatt apránként gyógyulni kezdett, a holdbélivé vált táj egy része újra kizöldült.

Hozzászólások

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

50 éve nem volt ilyen aszály Szicílián

A helyzet sok helyen kritikus, a szárazság már a turistákat is elriasztja.

Ismét látogatható a Rám-szakadék

Ismét látogatható a Rám-szakadék

A népszerű kirándulóhelyet idén áprilisban zárták le sziklaomlás miatt.

Kanadai farmra zuhant a SpaceX űreszközének egy része

Kanadai farmra zuhant a SpaceX űreszközének egy része

Az eset, amely súlyos szabályozási hiányosságokat jelez, még áprilisban történt, és könnyen tragédiába torkollhatott volna.

Jön a nyárközép teliholdja

Jön a nyárközép teliholdja

Kis szerencsével megúszhatjuk szaharai por nélkül is a holdkeltét, de jobb felkészülni rá.

A véltnél fokozatosabb volt az Antarktika eljegesedése

A véltnél fokozatosabb volt az Antarktika eljegesedése

A déli kontinens mintegy 34 millió évvel ezelőtt kezdett azzá a jéggel borított hellyé válni, aminek ma is ismerjük, azonban nem egészen úgy, ahogy eddig tudtuk.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket