Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Föld

Égi jelenségek 2020. június második felében

National Geographic Magyarország

Jönnek az év legrövidebb éjszakái, itt a nyári napforduló, akár éjszakai világító felhőkre is számíthatunk, holdmentes estéken a Tejutat csodálhatjuk meg, majd a holdsarlót is megfigyelhetjük. Hazánk egy részén pedig azt is láthatjuk, hogy a Hold elfedi a Vénuszt, egy másik részén pedig rendkívül kis fázisú napfogyatkozás várható.

Forrás: Majzik Lionel

A Hold elfedi a Vénuszt 19-én

Hazánk középső sávjában csak a Vénusz egy része kerül a Hold takarásába
Forrás: Stellarium

 

Sajnos földrajzilag nem a legjobb helyen vagyunk a fedéshez, a bolygó egésze csupán hazánk északnyugati csücskében, a Fertőszentmiklós-Mosonmagyaróvár vonaltól északnyugatra lévő, egészen kis régióban kerül a Hold mögé. A bolygó egy részét elfedi a Hold, de a Zalakaros-Sárospatak vonal közti régióban, és ettől délre-délkeletre nem láthatunk fedést, csak igen szoros együttállást. A jelenség ráadásul a délelőtti égen lesz, vagyis extra nehéz dolga lesz annak, aki szeretné megfigyelni, megörökíteni. A Hold mindössze 4 százalékos megvilágítású sarló lesz, ezt pedig a nappali égen nehezebb megtalálni, mint a Vénuszt, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Naptól való távolság 22 fok lesz, amit igen könnyedén ki tudunk mérni kézzel is az égen, hisz ez pont egy nagyarasznyi, előre nyújtott karral.

Abban az igen kicsiny északnyugati régióban, ahol elfedi a Vénuszt a Hold, ezt láthatjuk majd a fedés előtti pillanatokban.
Forrás: Stellarium

 

A jelenség megfigyeléséhez kristálytiszta égboltra lesz szükség, és némi türelemre is. Ha tiszta az ég, távolról sem akkora kihívás megtalálni a Vénuszt, ha pedig nem tiszta, akkor próbálkozni sem érdemes vele. Mivel a Naptól 22 fokra lesznek, ezért párás, poros levegő esetében a fény szóródása rendkívül zavaró lehet, de száraz, tiszta levegő esetén, amit az élénk kék égboltszín jellemez, meg fogjuk találni. A keskeny északnyugati sávban alig 21 percig tart a fedés, a Hold sarlójának megvilágított déli pereménél tűnik el a szintén sarló alakú Vénusz, majd a nem megvilágított részen bukkan elő (egész közel az eltűnése helyéhez. Ez olyan dolog, amit csak nagyobb teleobjektívvel, vagy távcsővel tudunk igazán jól megfigyelni.
Az ország északi-középső sávjában, ahol részleges lesz a fedés, ott a Vénusz sarlójának csak egy kis részét takarja el a Hold, ez az, amit tényleg csak távcsővel figyelhetünk meg! A fedés vonalától délkeletre élők se szomorkodjanak azonban, hiszen még ott is iszonyú közel lesz a két sarló egymáshoz, és megfelelő nagyítással még e helyszíneken is jó felvételek készülhetnek az extra közeli együttállásról. (Szegedről nézve kb. akkora hézag lesz a Hold és a Vénusz közt, amibe csupán még egy Vénusz férne be.)
A fedés kezdete 10:10-10:13, vége pedig 10:38-10:42, helyszíntől függően, ahol nincs fedés, a két égitest legnagyobb közelsége is ekkor várható. A páros kb. 60 fok magasan jár majd, így akár egy lakótelep közepéről is megfelelő rálátásunk lehet a jelenségre.

 

20-án beköszönt a csillagászati nyár

Magasan jár már a Hattyú csillagkép, amelynek egyik legismertebb objektuma az Észak-Amerika-köd. A vörös színű ködösség, amely nevét a kontinensre hasonlító alakjáról kapta nagy méretű, kellően sötét égboltú helyszínről könnyen megláthatjuk szabad szemmel is. A látványa természetesen nem olyan színgazdag, mint egy e célra átalakított érzékelővel készült fotón, de a köd alakját könnyen kivehetjük.
Forrás: Krizmanics Zoltán.

Éjfél előtt nem sokkal, 23:44-kor átlépünk a csillagászati nyárba, ekkor lesz a nyári napforduló. A nagyon rövidke, 23:45-kor kezdődő és 01:54-ig tartó teljes sötétség szerencsére holdmentes lesz, így, aki a különleges alkalomkor a csillagos égbolt alatt szeretné tölteni az időt, annak csupán jó két teljesen sötét órája lesz erre. Mit láthatunk e rövid éjszakán? A késő este, 22 óra után (még alkonyi fényviszonyok közt) felkelő Jupitert és a Szaturnuszt, a Tejút ragyogó sávját benne a számos halmazzal, ködösséggel, hajnal 1 után a Marsot, hajnal 3 előtt kicsivel a pirkadó égen pedig már az északkeleten felbukkanó Fiastyúkot is megpillanthatjuk. Bizonyára rengeteg műholdat is láthatunk majd (a Nemzetközi Űrállomás majd csak a következő hónap éjszakáinak vendége lesz hazánk egén), hisz a rövid nyári éjjeleken a Nap csak kicsivel jár a Horizont alatt, s így egész éjszaka meg tudja világítani a műholdakat, azokat is, amelyek alacsony Föld körüli pályán járnak. Elképzelhető az is, hogy éjszakai világító felhőkkel is találkozunk.

 

Részleges napfogyatkozás 21-én reggel

Míg hazánk a fogyatkozás sávjának legszélén lesz, és az itteni látvány könnyen feledhető, a teljesség sávjában gyűrűs fogyatkozást láthatnak az ott élők.
Forrás: Wikipedia

 

A fogyatkozás hazánkból kevesebb mint 1 százalékos lesz, ezt pedig szabad szemmel valószínűleg észre sem vesszük. Távcsővel, SZIGORÚAN CSAK ERRE ALKALMAS SZŰRŐN KERESZTÜL már meglátható, illetve a Nap képét kivetítve is megfigyelhető lesz. Hazánk délkeleti széléről érdemes a fogyatkozást nézni, ott lesz a „legnagyobb” fázisú, 0,7 százalékos Battonya közelében várható. Egy interaktív térképen megnézhetjük, hogy hazánk mely része esik a fogyatkozás sávjába.

Ennyire aprócska falatot fog „kiharapni” a Hold a Nap korongjából, szegedi helyszínre modellezve. Északabbra még ennél is jóval kisebb lesz a hiányzó darabka.
Forrás: Stellarium

A fogyatkozás egyébként Afrika középső részétől Tibeten át Mikronézia keleti részéig húzódó keskeny sávban gyűrűs lesz, valószínűleg az idei járványhelyzet miatt nem sokan tudnak elutazni a különleges eseményt megfigyelni, és lehet, hogy internetes közvetítés se lesz (hisz ahhoz is utaznia kell a stábnak). Ha mégis, akkor erről hírt fogunk adni, megfelelő linkekkel együtt. Hazánkban 07:41 és 07:58 közötti időben látható a részlegesség.

 

Éjszakai világító felhők, a nyárközép égi tüneményei

A nyári napforduló körüli időszakban jellemző, hogy a kora hajnali, és a késő esti északi égrészen, a horizont közelében, de néha magasabban is, megjelennek az éjszakai világító felhők, nemzetközi rövidítésben NLC-k. Tavaly nyáron pont a napforduló alkonyában kezdett el egy rendkívüli látványt produkáló, igen fényes és hatalmas kiterjedésű világító felhő kialakulni.


Mikor és hol keressük ezeket a kékes-ezüstös fényben ragyogó tüneményeket? Mivel előrejelzésük a tudomány mai állása szerint még nem megoldott, a megpillantásukhoz két dolog kell: türelem és szerencse. A felhők a légkör 80-85 km magas régiójában keletkeznek, ahol rendkívül kevés a vízpára, és ezért nagyon hidegre van szükség ahhoz, hogy az a kevéske kifagyva felhőket alkothasson. A körülmények ebben a magasságban a nyári időszakban alkalmasak ehhez, hazánkban jellemzően június közepétől július végéig van esély az NLC megfigyelésére. Ahhoz, hogy lássuk, az északi égbolt aljára kell jó rálátást találni, sok esetben csak néhány fok magasságig látszanak e felhők a látóhatár felett, így akár egy kisebb domb vagy fasor is elveszi az esélyeinket. Este, napnyugta után kb. egy-másfél órával kezdődik az az időszak, amikor felbukkanhat az NLC, hajnalban napkelte előtt ugyanennyivel tűnhet el. Este 21:20-23:10 közt, hajnalban 02:20-04:20 között számíthatunk rá e nyárközépi napokon, ezen időszakban bármikor megjelenhet. Este inkább az északnyugati, hajnalban az északkeleti égrészt foglalja el a jelenség, így ezeket az égrészeket figyeljük.

 

Alkonyi holdsarló 22-én és 23-án

22-én a Hold 2,5 százalékát világítja be majd a napfény, így még jól látható, de már igen látványosan vékony sarlót csodálhatunk meg. A sarló megfigyelésére optimális időpont keleti határainknál 21:08 (holdnyugta 21:51), Budapesten 21:19 (holdnyugta 22:03), a nyugati országrészben 21:28 (holdnyugta 22:11). Másnap, 23-án már 7,2 százalékos megvilágítású lesz a Hold, ezt már napnyugtakor is jól látjuk, így itt csak a holdnyugta ideje szab határt, nyugaton 22:57, Budapesten 22:49, keleti határainknál 22:37 lesz. Mindkét alkonyon jól láthatjuk majd a fényben úszó sarló mellett a derengő földfényt a Hold árnyékos felén.

Sötétség és fény galaxisunk központjában

Sötétség és fény galaxisunk központjában

Sosem látott részleteket mutatott meg a James Webb-űrteleszkóp (JWST)a Tejútrendszer szívéből.

A gyilkos szén

A gyilkos szén

Az USA területén 1999-2020 között közel félmillió ember halála köthető a szénerőművek légszennyezéséhez, de a helyzet nagyon sokat javult.

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Kén és fluor a Dekkán 66 millió éves kitörésében

Régi kérdés, hogy vajon a dinók végzete egyedül a Chicxulub-becsapódáshoz, vagy a Dekkán bazaltáras kitöréséhez köthető-e.

A napkitörések helyi hatásai

A napkitörések helyi hatásai

Egy új kutatás szerint a napkitörések hatása igen nagy helyi változékonyságot mutat, ám túl kevés mérőműszerünk van, ami ezt detektálhatná.

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Bányászat a Holdon és a kráterek védelme

Számos, tudományos szempontból értékes krátert veszélyeztethet a jövőbeli holdi bányászat, célszerű lenne megegyezni ezek védelméről, mielőtt túl késő lenne.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket